R. Pikon, Finance: Draga in cenena Slovenija

2

Londonski poslovni časopis City A.M. je včeraj objavil zanimiv komentar o tem, da bi moral britanski javni sektor postati bolj podoben švicarskemu, saj za precej manjši delež bruto domačega proizvoda dobijo enako dobro ali pa še boljšo storitev. Švicarska javna poraba obsega slabih 34 odstotkov BDP. Za primerjavo – slovenska država je porabila za 49 odstotkov BDP. Podatki so iz leta 2011, ampak glede na to, da od takrat v Sloveniji ni bilo občutnejših sprememb, je mogoče sklepati, da so razmerja podobna. So pa ti odstotki za nekatere države, kot je Danska, denimo, precej višji.

A tako »racionalna« Švica kot »potrošna« Danska svojim prebivalcem za denar, ki ga od njih pobereta, zagotavljata odlične storitve. Cestna in železniška infrastruktura v obeh državah sta odlični, šolstvo prav tako, Danska je celo svetovna prvakinja v zdravstvu.

Slovenska javna poraba na drugi strani je (v primerjavi z BDP) skoraj tako velika kot na Danskem, pa imamo na cestah smrtno nevarne mostove, dolge čakalne vrste v zdravstvu in šole, ki ti ne jamčijo vrhunske profesionalne kariere drugje kot v Sloveniji. Cesta od Jesenic do Kranjske Gore se lažje primerja z bosanskimi cestami kot pa s cestami, oddaljenimi nekaj kilometrov zračne linije čez Karavanke.

Slovenija skratka postaja grda, ne le ko pogledamo v državne knjige, ampak tudi navzven. Slovenija je bolnik Evrope. Koalicijska pogodba, ki nastaja, je, kot kaže, znova premila. Čeprav se med ljudmi kaže nekoliko več pripravljenosti za resne strukturne reforme, tega vlada Alenke Bratušek očitno ne želi izkoristiti. Jasno, to vedno pomeni manj možnosti za uspeh na volitvah, to leto pa imamo napovedanih kar dvoje volitev (lokalne in evropske).

Več lahko preberete v Financah.


2 KOMENTARJI

  1. Za nekatere, ki bi morali skrbeti za ravnovesje med zasebnim in skupnim dobrim, je na prvem mestu sebičen interes, skupno dobro pa zapostavljeno.

Comments are closed.