R. Novak, domovina.je: O enakosti in enakopravnosti ali negativna selekcija

11

»Enakost spolov, katere pomemben del je uravnotežena zastopanost žensk in moških na vseh področjih javnega in zasebnega življenja, je eno temeljnih načel demokracije.«

S to zgrešeno mislijo se začne izjava za javnost, s katero je ministrica Anja Kopač Mrak oznanila, da bo prihodnje leto Slovenija uvedla kvote za »manjšinski spol« v upravah podjetij. Ideja o kvotah prihaja iz Bruslja in se nanaša na 18 podjetij, ki kotirajo na borzi (pri čemer usmeritve predvidevajo izbiro med tretjinsko ali 40-odstotno kvoto), ministrica pa je v izjavi povedala, da ne le, da idejo o uvedbi kvot podpirajo, ampak jih želijo v Sloveniji ob vpeljavi razširiti tudi na druga podjetja in organizacije.

Preden se lotim kvot, naj razložim, zakaj menim, da je zgornja izjava o enakosti tako zmotna. Nismo enaki. Fizično tako ali tako ne, a tudi psihologi vam bodo nanizali kup razlik v tem kako imamo ženske in moški na nekaterih področjih v povprečju vidno različne preference, različno razmišljamo, se različno soočamo s problemi…

Razlik ni moč zanikati. Ne vem tudi, zakaj bi jih hoteli – z njimi ni nič narobe. In ja, gre le za povprečja, posamezniki seveda tudi zelo štrlijo ven, a dejstvo ostaja: enakosti ni in to ne more biti »temeljno načelo demokracije«. Temeljno načelo ustavne demokracije je enakopravnost. Ta pa ne pomeni, da smo vsi enaki, ampak da za vsakega od nas veljajo enaki zakoni in da smo vsi upravičeni do enakopravne obravnave pred državnimi organi.

Mehanizem kvot na dosedanjih izkušnjah

Naj vam na podlagi področja, kjer v Sloveniji kvote že poznamo – kandidacijskih postopkov na državnozborskih in lokalnih volitvah – razložim kako mehanizem kvot v praksi deluje. Princip delovanja je tako enak v političnem in v poslovnem svetu, le številke bi bile malo drugačne.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


11 KOMENTARJI

 1. Temeljni problem tega članka je, ker avtor očitno ne razume pojmov, ki jih uporablja. Gre za pojma enakosti in enakopravnosti. Pojem enakopravnosti je verjetno laže razumeti, saj pomeni enakost pravic. Pojem enakosti, pa ne pomeni enakosti v smislu neke identitete, ampak v smislu enake obravnave. Torej, enakost ne pomeni, da razlik med moškimi in ženskami ni, ampak ravno to, da je moške in ženske potrebno obravnavati enako in sicer iz razloga enakopravnosti. Ker eno je, da imajo moški in ženske enaka pravice, da so torej enakopravni, drugo pa je, ali je ta enakopravnost tudi v praksi prisotna, ravno za to pa skrbi enakost. Namen ženskih kvot je pa ravno v zagotavljanju enakosti, ker se očitno meni, da se enakost kot načelo v praksi ne spoštuje.

  Preprost primer, da zgornje pojasnim: imamo delodajalca, ki ponuja neko delovno mesto. Na podlagi načela enakopravnosti imajo tako pravico se na to delovno mesto prijaviti tako moški kot ženske (razen seveda v izjemnih primerih), vendar pa ta enakopravnost še vedno ne more zagotoviti, da bojo ženske enako obravnavane kot moški. Tako imamo lahko primer, ko bo delodajalec med dvema popolnoma enakovrednima kandidatoma ne izbral ženske, ravno iz razloga, ker je ženska. Seveda tega ne bo navedel v obrazložitev izbire, ker je to kršitev načela enakosti, torej pomeni diskriminacijo, ampak de facto v takem primeru pride dejansko ravno do tega.

  Tako da seveda je vprašanje, ali so te kvote smiselne ali ne, ampak namenjene so ravno temu, da se vsili enaka obravnava moških in žensk, torej enakost med spoloma.

 2. delodajalec med dvema popolnoma enakovrednima kandidatoma ne izbral ženske, ravno iz razloga, ker je ženska.
  ============
  In zakaj ne bi smel? Saj je njegovo podjetje! To nima nič s “temeljnimi načeli demokracije”. To je navadno provociranje. Kot se ga sam poslužuješ kar naprej.

  • Ravno zaradi načela enakosti v povezavi z načelom enakopravnosti oz. z drugimi besedami zaradi prepovedi diskriminacije. Iz istega razloga tako npr. delodajalec ne sme zavrnit nekoga zgolj zato, ker je veren, ker ni veren, ker je bel, ker je črn, ker je star 60 let, ker je star 25 let, ker voli SDS, ali ker je ne voli. ker ima priimek na -ić itd.

   To je splošno sprejeta norma, tako da ne vem, odpri podjetje in potem zavrni zaposlitev nekomu zato, ker je ženska in potem uživaj v kazni, ki si jo boš na tak način prislužil. Skratka, preberi si 14. člen ustave in potem še 6. člen Zakona o delovnih razmerjih, ker ti očitno sploh ni jasno, v kakšnem svetu živiš. 🙂

   • Vprašanje so “temeljna načela demokracije”, ki nimajo s tem nič. Delodajalec pa lahko zavrne kogar hoče. V tvoji umetni družbi je seveda drugače.

    In ne komuniciraj s tem nick-om.

    • Načelo nediskriminacije imajo še kako veliko zvezo s temeljnimi načeli demokracije. Pojem demokratičnosti se pri nas razlaga z vidika ustavne demokracije, kar pomeni, da pri nas demokracija ne pomeni preprosto prevlado večinskega mnenja, ampak v prvi vrsti spoštovanje ustave in še posebej temeljnih pravic in svoboščin, ki iz ustave izhajajo. Prepoved diskriminacije pa spada ravno v krog teh pravic.

 3. Živele kvote!Tudi med čistilkami, učiteljicami, rudarji, vojaki, gozdarji … 😉 Potem pa še kvote pri rojevanju, pa za preglede pri urologu/ginekologu in še kaj.
  Ko gre ZKP (zdrava kmečka pamet) je vse mogoče in vse dobro in vse prav. In hkrati vse narobe.

 4. Kvote so nesmisel. Privedejo do rezultata, ko neprimerna oseba dobi službo/položaj zgolj zato ker je določenega spola, obenem pa je bolj sposoben odrinjen na stran. Zaradi tega nato trpi uspešnost podjetja, pa tudi morala – ko je razvidno, da ne šteje trdo delo in inovativnost.

  Poleg tega pa se mi zdi tudi žaljivo do žensk češ, če vam država na bo pomagala in določila določen nivo zaposlenosti, to pomeni, da se same nikoli ne boste odtrgale od korita in pralnega stroja in bile uspešne.

  Vsekakor je problem, če so na vseh pomembnih položajih zgolj pripadniki enega spola. Vendar obstajajo tudi drugi načini kako priti do večjega procenta žensk. Če že ne drugega, bodo podjetja, ki ne zaposlujejo najboljšega kadra propadla; in številne ženske so se izkazale kot odlične direktorice.

 5. Kvote so primer negativne selekcije, kjer načrtno ne izberemo najboljšega. In potem to slavimo kot civilizacijski uspeh …

Comments are closed.