R. Kocijančič, RtvSlo: Evangelij veselja

1
207

To je program za rešitev iz krize. Papež nam ga pokaže na zelo prijeten, veder in neposreden način. Če želimo biti veseli, se moramo najprej poglobiti v Besedo Boga. Premišljevati vsak dan Božjo besedo Svetega pisma. “Ker Bog preseneča, zareže z Besedo v srce in razločuje naša čustva in misli srca,” pravi Frančišek. Tudi kristjana, ki sedi lagodno, išče svojo korist in sledi lastnemu cilju in je zato nesrečen in žalosten. V globeli globalnega ekonomskega sistema je izgubil svetinjo v sebi in trdnost pod svojimi nogami. Zato papež naroča duhovnikom, naj s skrbnostjo pripravijo razlage Božje besede vernikom.

V spodbudi papež tudi razkriva vse naše zablode: kopičenje bogastva z nasiljem, izključevanjem šibkih in ustvarjanjem novih sužnjev. Cerkev poziva, naj gre k ubogim. Ko se odpremo drugemu, postanemo sami bogati. Ko se zoperstavimo vladarstvu denarja in postavimo ekonomijo v službo dobrega, smo srečni, ker smo pomagali številnim, ki vsak dan umrejo od lakote, tudi duhovne. Ekonomijo moramo vrniti k prvemu dnevu stvarjenja. Bog je naredil nebo in zemljo, in bilo je dobro. K ekonomiji v službi dobrega je papež spodbujal pretekli teden tudi udeležence foruma v Davosu.

Ali nas ta ekonomija ne vodi tudi, da stopimo k drugemu, ki drugače razmišlja, da vzpostavimo dialog med vero, razumom in znanostjo, spoštovanje različnosti med verniki, da se ne pobijamo med seboj, ampak podpiramo v ljubezni do sebe, Boga in bližnjega?

Več lahko preberete na MMC RtvSlo.


1 komentar

  1. Briljantno na kubik!

    Že sama življenjska logika nas prepričuje, da je prava rešitev, uravnotežen duhovnomoralni in materialni razvoj.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite