R. Ivelja, Dnevnik: Sprava in zahteve škofov vroč kostanj za državni vrh

8

Ljubljanski nadškof in predsednik Komisije Pravičnost in mir pri SŠK Stanislav Zore je na dan pogreba žrtev iz Hude Jame na Dobravi pri Mariboru na državne organe naslovil tri jasne zahteve. Preverili smo, kako nanje gledajo trije najvišji predstavniki države – Miro Cerar, Borut Pahor in Milan Brglez.

Po mnenju ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta oziroma Komisije Pravičnost in mir bi morala država za nadaljevanje spravnega procesa zagotoviti odgovore na doslej neodgovorjena vprašanja: kdo so bile žrtve, zakaj so bile umorjene, kdo jih je umoril in kdo je odgovoren za zločine. Poskrbeti bi morala tudi za oceno spornih med- in povojnih dogajanj, z jasnim sporočilom, da so bili povojni poboji zavržno dejanje. Kot tretje pa naj bi se »državno vodstvo« javno opravičilo svojcem žrtev, deklarativno obsodilo zločince, zločine obžalovalo in za vse žrtve razglasilo državni dan žalovanja.

Državne institucije se na cerkveno pobudo niso odzvale, zato smo nekaj ključnih vprašanj naslovili na tri najvišje državne predstavnike. Ali so nadškofove zahteve smiselne, katere da in katere ne, kdo naj jih izpolni, kaj bodo v zvezi z njimi ukrenili, če bodo kaj, smo vprašali predsednike države, vlade in državnega zbora: Boruta Pahorja, Mira Cerarja in Milana Brgleza.

…….

Brglez: Samo z obsojanjem ne bomo prišli daleč

Tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez se ni izrekel o vseh cerkvenih pobudah. Kar zadeva zahtevo škofov po državni oceni spornih dogajanj, je poudaril, da je kot predsednik DZ javno že večkrat povedal, da je pri pobojih šlo za zavržno dejanje. Brglez je ob različnih priložnosti, tudi v nagovoru poslancem 27. oktobra letos, jasno obžaloval vse žrtve, tako padlih v NOB kot žrtev revolucije, ter še posebej zahteval spoštovanje do vseh žrtev vojnih in povojnih zločinov. Glede zahteve, naj se državno vodstvo javno opraviči in zločince obsodi, pa Brglez meni, da »samo z obsojanjem ne bomo prišli daleč«. Država, poudarja, mora poskrbeti za pietetni pokop in omogočiti, da se to obdobje karseda najbolj razišče, a »to naj storijo strokovnjaki in ne politiki«. V nasprotju s Pahorjem, ki je pred dnevi pogreb na Dobravi označil za začetek duhovne renesanse na Slovenskem, ne verjame, da je politika na Slovenskem, »z nekaj izjemami«, dorasla temu, da bi to poglavje zaprla in ga ne bi več zlorabljala za dnevnopolitične potrebe. Več pa bi lahko po Brglezovem mnenju storila tudi Cerkev. »V sodelovanju z državo bi lahko, če bi tako želela, oblikovala okvir za to, da bi posamezniki, ki so bili prizadeti, začeli s postopkom odpuščanja.« Seveda pa je treba vsakemu posamezniku pustiti, da čustvuje, kot lahko oziroma kot meni, da je prav, dodaja Brglez.

 

8 KOMENTARJI

 1. Peter Sušnik, predsednik Nove Slovenske zaveze: “Ne gre pozabiti, da so komunisti pobili 1000 civilistov, še preden je kdor koli kolaboriral z okupatorjem.«

  Komunisti so že od začetka paktirali z okupatorjem, taka so zgodovinska dejstva. Je gospod Peter podtaknjenec ali koristni idiot? Ker taka nevednost je opravičljiva samo pri ljudeh, ki se ne izpostavljajo z vodenjem nekih združenj.

  • Menim da je g. Sušnik v tem odgovoru pojasnjeval, iz katerih razlogov je prišlo do kolaboracije, ki se jo tako rado očita kot vzrok za maščevanje.

  • Kdo lahko nekomu očita kolaboracijo, če je šel po pomoč k okupatorju zaradi strahu pred nasiljem komunistov ?
   Si lahko predstavljamo stisko, v kakršni so se znašli ti ljudje ?

  • V tem navedku pa res ne vidim, da bi g. Sušnik bil neveden glede kolaboracije komunistov s Hitlerjem. Ne glede na to dejstvo so komunisti na slovenskem ozemlju izvajali nasilje nad določenimi skupinami prebivalstva že pred ustanovitvijo kakršnihkoli drugih gibanj, ki so se kasneje tako ali drugače uprle komunističnemu nasilju. In to je bistvo tega navedka. Namreč komunisti so s tem nasiljem sprožili nastanek vaških straž in drugih gibanj, ki so s tem najavile boj za svoj obstoj.

 2. »Ker ta država umora ni zagrešila, se ji tudi opravičevati ni treba.« (Kaj pa pravno nasledstvo? Analogno: ker država Slovenija ni oškodovala hrvaških varčevalcev …)

  ‘V Davidovih dneh je bila tri leta lakota, leto za letom. David je iskal GOSPODOVO obličje in GOSPOD je rekel: »Na Savlu in na njegovi hiši je krvna krivda, ker je dal pobiti Gibeónce.« … ‘(2 Sam 21,1 – 14) Tudi David bi lahko rekel: “Tega nisem jaz ukazal – me ne briga …” ‘Cena sprave’ je bila visoka (meni nepojmljiva), a učinkovita …

  V prvi vrsti ne gre za opravičevanje, preganjanje in sankcioniranje (po večini mrtvih) storilcev. Za začetek bi bilo dovolj priznanje objektivnih okoliščin in dejanj, potem bi se zadeva premaknila z mrtve točke. Toda: dokler nočemo sprejeti celotne resnice in niti upoštevati preverljivih zgodovinskih dejstev, leži kot Damoklejev meč nad nami. Ne more biti blagoslova: »Kaj si storil? Glas krvi tvojega brata vpije iz zemlje k meni.” (prim. 1 Mz 4,10 – 11)

  • Popolnoma se strinjam. Tu ne gre za osebno opravičilo, ampak za državno opravičilo, za pravičnost oblasti. In Slovenija kot naslednica Jugoslavije je to dolžna storiti.
   In drugo: kolaboracija je bila amnestirana. Torej so komunisti sami sebi izpulili razlog za ves ta hrup do danes. Šlo je ta likvidacije zaradi kontrarevolucije in ne zaradi kolaboracije.
   Takšne likvidacije so že vsa leta prej poznali iz Rusije in drugih revolucionarnih dežel, vse nazaj do Francije. Le da je tam šlo za nekaj sto primerov, ne za nekaj sto tisoč ali več milijonov. Da o samem povojnem eksodusu sploh ne govorimo, ko je bilo pregnanih 1/3 naroda. Kaj je ta Brglez nor?!

 3. Slovenska država ne nosi krivde za te zločine. Je novo dejstvo in nov začetek, skoraj pol stoletja kasnejše glede na žalostne dogodke. Slovenskim državnikom, posebej rojenim po letu 1945, se zanje ni primerno opravičevati. Opravičijo naj se kvečjemu za predolgo čakanje svojcev na njihovo civilizacijsko pravico.

Comments are closed.