R. Čakš, Drugi svet: Strah pred Toninom

64

Verjetno se spomnite priljubljene igrice iz otroških let, ko vas je po sobi lovil strašen črn mož in če se vas je dotaknil, ste postali njegovi pomočniki. Na krik »Kdo se boji črnega moža?« ste seveda vpili, »nihče!«, a v resnici so vas z njim strašile mame, kadar niste bili pridni; bil je vaš skriti strah, pogosti gost vaših nočnih mor.

Kasneje, nekje na poti v odraslost ste dozoreli za spoznanje, da črni mož živi le v otroški domišljiji kot priročen starševski bavbav za discipliniranje razpuščene otročadi. Verjeli ste, da je enkrat za vselej odšel iz vašega življenja. A v resnici vas z njim, samo v drugi formi in vsebini, manipulatorji vseh sort po potrebi strašijo še dandanes.

……

Bavbav lik Mateja Tonina, kakršnega vam slikajo ti pravljičarji, je kot črni mož iz vašega otroštva. Kot strah, ki je v sredini votel in ga okrog nič ni, a hkrati zelo priročen za zastraševanje potencialno nediscipliniranih volivcev.

……..

In ti bodo naredili vse, da ga ustavijo. Tudi novo stranko, če bo potrebno.

…….

Povedano pod črto; bolj kot s prividi črnih mož in medsebojnimi spopadi za primat bi se slovenska desnica morala ukvarjati z enačbo, v kateri A+B+C ni zgolj 26, ampak vsaj 46. Svoj čas je Novakova v državnem zboru učenca s trdo bučo že ustrezno podučila o pomenu takšnega seštevanja in ne bi škodilo, če bi gospa profesor lekcijo odčitala še komu iz sorodne desne.

Pri odločitvi kako in s kom naprej v svetlejšo prihodnost slovenske pomladne politike je Einsteinovo definicijo norosti kot »prizadevanje nekoga, ki kar naprej počne isto, pričakuje pa drugačne rezultate«, treba nujno upoštevati.

Vir: blog Kam greš?

64 KOMENTARJI

 1. Kaj je pa zdaj to? Casnik stopa v vrsto z Delom, Kucanom, Mladino, Dnevnikom, Bratuskovo itd. za propagando lika in dela zlahtnega tonina?

  • Saj res, ti ti Časnik, kako si drzneš pomisliti, da Tonin ni izrodek in komunistični agent? Mar ne poslušaš velikega vodjo in ne slediš resnici, ki edina najde svoje uresničitev v Reporterju in Demokraciji? Resnica je le ena, in ta je zgolj in le v domeni ene stranke!

 2. Bojimo Tonina??? Ne! Ni govora. Samo ne verjamemo mu, da nas je sposoben popeljati iz rdečega objema v sodobno EU.

  Sicer pa je propaganda tipično rdeča, za pričetek reklamirajo: kdor ni za Tonina, ima trdo bučo. Najprej diskeditacija, nato likvidacija … nekako nekako je rdeče geslo.

 3. Zanimivo razmišljanje.
  Če sodim po osebni izkušnji, bi lahko rekel, da je zadeva verjetno zelo blizu resnice.
  Slovenski desnici manjka ljudi, ki bodo razmišljali z lastno glavo (drugače kot to pridigajo nekateri njeni liderji), le tako bo slovenska desnica uspela.
  Če pogledamo le nekaj let nazaj.
  Prejšnji predsednik SLS je razmišljal z lastno glavo, trend SLS je šel navzgor…
  Ker so ga spodnašali tudi na desnici in v lastni stranki, mu je “dojadilo” in je obesil politiko na klin!!!
  Nato je SLS izginila iz parlamenta…
  Ali ta Demoklejev meč visi tudi nad Toninovo glavo in usodo NSI?
  Moram priznati, da se s Toninom v marsičem ne strinjam, hkrati pa mu moram dati priznanje za to, da govori tisto, kar sam razmišlja in domisli! Torej vsekakor ni ovca, ki bi blejala tako kot drugi hočejo…
  Želim mu, da takšen ostane tudi naprej!

  • Je že dobil diskreditacijo s strani tistih, ki naj bi bili “zavezniki” …
   Ob takih prijateljih sovražnikov sploh ne potrebuje

 4. Strinjam se z avtorjem, SDS je popolnoma izgubila kompas in le še razčiščuje stare zamere, zdraharsko psuje vse okrog sebe, a se v isti času začudeno pritožuje zakaj da je nihče ne mara! To kar najbolj žalosti pa je, da v tem hujskaštvu sodelujejo tudi nekateri vidni kleriki, kar meče zelo slabo luč na celotno Cerkev, in izgleda kot da se dejansko celotna Cerkev strinja z vsem kar počne SDS.

  • Janez: “…, SDS je popolnoma izgubila kompas in le še razčiščuje stare zamere, zdraharsko psuje vse okrog sebe, …kar najbolj žalosti pa je, da v tem hujskaštvu sodelujejo tudi nekateri vidni kleriki
   ==============

   No, sedaj pa prosim dokažite svoje trditve. Naštejte vsaj tri primere (skupaj s citati domnevnega psovanja), s strani SDS-a, in tri s strani vidnih klerikov (tu navedite še imena).

   Ko običajno tako sprašujem takorekoč nikoli ne dobim odgovora kar samo pomeni, da pisci takih komentarjev kot je zgornji Janezov dejansko pišejo o sebi in svojem psovanju.

   • Spoštovani. Odprite si eno od številk Reporterja in Demokracije in lahko boste prebrali številne poniževalne in zaničevalne besede o osebah, ki niso na liniji. Vam imeni Juhant in Štuhec povedo zadosti ….

    • Janez: “Odprite si eno od številk Reporterja in Demokracije”
     ===========
     Postavili ste trditev: “SDS in vidni kleriki”
     Sedaj pa se izvijate z Reporter in Demokracija. Od kdaj pa je Reporter in Demokracija SDS in vidni kleriki? Kot vem, tudi Štuhec in Juhant nista članaSDS-a.
     Torej ste lažnivec in obrekovalec in husjskač vi?

   • Riki, smešite se s tem, ko zahtevate dokaze. Imate jih, le videti jih nočete. A kaj vam to pravim, saj nimam dokazov za svoje trditve.

    • Če dokazi obstajajo jih navedite, nisem jaz postavljal (vaše) trditve zato jih morate dokazovati vi in ne jaz.

 5. Eh, taka fantaziranja avtorja R. Čakša znajo biti predvsem generacijsko – psihološko pogojena. Fantje z malo vedenja, predvsem pa brez izkušnje o totalitarnem času pred osamosvojitvijo in o dogajanju okoli demokratičnega preloma in osamosvojitve. Fantje, željni uveljavitve; ki hočejo biti zraven čimprej, če ne takoj. Ki niso pripravljeni čakati in trpeti v opoziciji. Mi, starejši in malo starejši se jih ne bojimo; to je njihova utvara. Vidimo jih kot nezrele oportuniste in jih kot take odklanjamo. In kratek stik je tu.

  • Ja in s tem vzvišenim odnosom smo se popolnoma odtujili mladi generaciji, za kateri je slovenska pomlad lanski sneg, a zato niso krivi le mediji, komunisti in ne vem kdo še.

 6. Spoštovani Čakš,
  dvomim, da se Tonina kdo boji.
  Vsi, kolikor jih poznam, se nad njim – zgražajo z upanjem, da se bo NSI prebudila prej, preden bo prepozno.
  Na terenu NSI izgublja, pošteni državljani ne doumejo anomalij, ki jih počne.
  Toliko v vednost.
  Pa prosim, spremenite naslov članka, ta, ki je sedaj, je zavajajoč.

 7. Jaz sem (odkar imam volilno pravico) do leta 2011 vedno volil SDS. Živim v tujini, od slovenskih medijev najbolj zvesto spremljam casnik.si. In glej ga zlomka – nihče me ni prepričeval, naj neham voliti SDS. Njihov program mi je bil všeč.
  Metode pa so bile vedno bolj čudne, da ne rečem odbijajoče.

  Pošteni državljani ne razumemo kako je lahko SDS iz dobre stranke postala to kar je. Pa ne kriviti medijev. Ne berejo (beremo) jih vsi, če pa že jih – marsikdo zna kritično oceniti to kar prebere (pa naj napišejo levi ali desni).
  Metode SDSu prijaznih medijev (Reporter ali Demokracija) so pa najmanj bizarne.
  Še ko časnik.si objavi kaj do SDS kritičnega se “nanj” spravljate … a vi to resno?

  • Kakšna SDS? Kaj pa je to? V članku ni niti omenjena; zakaj torej blodiš o njej? Tema je Tonin in toninovstvo oz. domnevna toninofobija.

   • A dej no! Res, nikomur ni jasno, kdo vodi kontinurine napade na Tonina. Reporter in Demokracija sta od SDS neodvisna kritična, sodobna medija , ki zasledujeta zgolj interese Slovenije in njen razvoj. Tak isto Mladina še nikoli ni pisala o Janezu Janši in njeno pisanje je ravno tako neodvisno od njenih stricev in povsem kredibilno.

   • Saj ti znaš brati med vrsticami? Kritično brati, kar ti dajo v branje? Ali sprejmeš kot zapovedano resnico, če je poslano s pravega naslova in kot herezijo, če je poslano z drugega?

 8. Vsi vi zgoraj se ne bojite Mateja Tonina, bojite se Janeza Janše. SDS se ne ukvarja s Toninom, Ljudmilo, Lojzetom in NSi-jem.Z njimi se ukvarjajo Kučan, Forum 21, Mladina, Dnevnik, Delo, … SDS se ukvarja s slovenskim pravosodjem, z nezmožnostjo Mira Cerarja, da najde kompetentnega ministra za gospodarstvo, Brglezovim vodenjem Državnega zbora…
  Matej Tonin, Ljudmila Novak in Lojze Peterle se dosti bolj ukvarjajo z Janezom Janšo kot pa on z njimi. Ne zmorejo niti izdaviti, da je JJ politični zapornik, ampak uporabljajo skovanko “politik v zaporu”.
  Ne morejo izdaviti, da je Janez Janša zaprt zaradi tega, ker je Erjavec kupil “napačne” osemkolesnike. Erjavec bi moral naročiti namesto Patrij “Krpane”. Tako bi pokasirali tisti, ki so del provizij že prejeli in so jih morali vrniti. Vsi vemo kdo so ti “fantje”. Kučan & CO. To vedo tudi v NSi, vendar se sprenevedajo. Tudi zato so na volitvah prejeli zgolj 5 % volilnih glasov. Kljub “fantastično dobremu gospodarskemu programu”, ki jim ga je napisal nihče drug kot “liberalni komunist” Rado Pezdir.
  Zato nehajte napadati Janeza Janšo in SDS ter jim “obešati” krivdo za neuspeh NSi na volitvah. Janša in SDS nimata pri tem nič. Vsaka stranka zase mora iz volilnega poraza potegniti nek nauk. NSi je za to, da je prejela premalo glasov okrivila SDS.
  Napaka! Volivci niso nori.

  • JJ najverjetneje sedi na Dobu po ne najbolj čistem sodnem postopku. Tudi ven bo prišel zaradi šlamparij v postopku.

   Samo reči mu sedaj politični zapornik je krivično do JJ iz leta 88 in vseh ostalih ljudi, ki so bili in so politični zaporniki.

   • pa še to – neuspeh je na vseh volitvah od 2008 naprej doživela predvsem SDS. NSi se je po porazu 2008 pobrala (še pomnite, kaj je storil njen tedanji predsednik ob porazu?).
    S taktiko, ki jo uporablja SDS, samo spreminja zaveznike v tekmece (da ne rečem nasprotnike ali celo sovražnike). Z napadi ne gospo Novak in gospoda Tonina so sami zbudili obrambni mehanizem slednjih. Kar niti ni čudno.

    • Neuspehi so po vključno 2008 kar vzajemni. Vsaj za tiste, ki jim je mar dediščina slovenske pomladi in Demosa kot celote. Včasih so bili na 50:50 s postkomunisti raznih nians, danes z vsemi najbolj širokogrudno delanimi seštevki ( vključujoč SLS in N.Si, kjer se nekateri dediščine slovenske pomladi javno odrekajo) ne pridejo niti na 1/3 volilnega telesa.

     • mogoče res. Samo zgleda, da se je NSi na svojih napakah nekaj naučila. Mogoče se bo tudi SLS. Se bo SDS?

   • 🙂
    Pa še tako opevani lesni potencial Slovenije bi lahko pognali, tako pa samo debla prodajajo tujcem sami pa še pručk ne znajo več izdelati. Aja, včeraj so objavili na TV v “Slovenski kroniki” neverjeten dosežek: Neki mladci bodo USB ključe ovijali v lesene štrclje. Koliko več lesa bi lahko prodali preko lesenih Krpanov.

 9. Na desnici je prišlo do razkola zaradi dostopnosti do arhivov.

  Zdaj vas pa vprašam, kaj je bližje krčanskim vrednotam n demokraciji: odprti ali zaprti arhivi?

 10. Namesto, da bi volivci obeh strank, NSi in SDS pozvali svoje izvoljene stranke, naj se vzamejo v roke, pridejo k pameti, nehajo misliti le na svoje riti in začnejo resno sodelovati, se raje med seboj sprejo. Satan se pa spet reži…

 11. ..??…

  ..čudna logika, zakaj bi se kdo, ki opozorja na debilizem in pogubnost ponavljanja zablod kocbekovstva..

  ..bal Mateja Tonina..

  • uporaba izrazov kot npr. zabloda, debilizem, pogubnost … vsekakor pomaga pri grajenju partnerskih odnosov na pomladni strani.

   • Tipično!
    Tako počne NSi. Provocira, naredi provokacijo, potem pa če sledi odgovor se umakne in naredi za žrtev, ki jo veliki brat domnevno šikanira. Bedno.

     • Štefan Barba.
      Program SDS je jasen, na kratko pa ga lahko zaokrožimo v boju za revizijo slovenske zgodovine in popravo krivic ter lustracijo, nadalje, razčiščevanju ropa tisočletja, brezkompomisnem boju za demokratizacijo in pluralizem in podobno.
      Iz vsakega nastopa poslancev SDS, bodisi v parlamentu in na odborih bodisi v javnih nastopih, je ta usmeritev jasno razvidna. Na zunaj se je zelo poudarjeno pokazala na primer pri prizadevanjih, da bi arhiv ostal odprt. Ob vsem dokazovanju odločnejših zgodovinarjev in raziskovalcev, da bo se arhiv z novim zakonom in anonimizacijo zapira (to se zdaj tudi kaže v praksi), Ljudmila Novak vztraja pri svojem pogledu, da se arhiv odpira.

      Govoriš o stališčih, ki so drugačna oziroma nasprotna SDS. Če je to Ljudmilino stališče zate normalno stališče, ki je po svoji vsebini zgolj drugačno od SDS, se zelo motiš. To ni nobeno stališče, ampak je dokazljivo izrazito hudobno nasprotovanje SDS zaradi nasprotovanja samega, ki pa ima strahotne posledice pri uveljavljanju demokracije v Sloveniji. Takšnih “stališč”, ki niso nič drugega kot hudobna nevoščljivost, imajo v NSi še veliko na zalogi. Tudi sami so začeli graditi iz sovraštva do Janše in SDS.

    • Riki, Riki, a vi dokazov za svoje trditve ne potrebujete? Jaz pa pravim: provocirajo pomalem vsi. In niti NSi, niti SDS nista pripravljeni na kompromis. V obeh strankah mrgoli povzpetnikov, ki jim je malo mar za domovino. Vse kar vidijo je lastna korist.

     Žal sta obe stranki na zadnjih volitvah doživeli hud poraz. In ker je mest za obe stranki v parlamentu čedalje manj, so se začeli gristi med seboj.

     Namesto, da bi se v obeh strankah vzeli v roke, se odkrito vprašali, kdo je zamočil pri strategiji nastopa na volitvah, se vprašali, ali je (bognedaj) potrebno zamenjati vodilne v obeh strankah, se raje grizejo. Jaz pravim, naj si nobena od obeh strank v kratkem (vsaj 4 leta) ne želi volitev. Ker bo mest v parlamentu še manj. Vsaj s takim vodstvom.

     A najlažje je kriviti “one tam, čez reko, iz sosednje vasi”. Naši so itak brezmadežni.

     • Joze: “Riki, Riki, a vi dokazov za svoje trditve ne potrebujete?
      =======

      Katere trditve? Če mi replicirate bodite vsaj malo manj leni in navedite na kaj mi replicirate.

      Joze: “Jaz pa pravim: provocirajo pomalem vsi. In niti NSi, niti SDS nista pripravljeni na kompromis.”
      =======

      Tipično vsegliharstvo, ki postaja glaVNA UNIČEVALNA SILA V TEJ DRŽAVI. (caps lock, ne bom popravljal)
      Kompromis???: Jaz vas npr. obtožim v nekem intervjuju v Mladini da ste vi fašist, vi pa ste potem na tem da z mano sklenete kompromis. Npr. z mano sklenete kompromis, da niste fašist ampak samo na pol fašist. Kompromis sklejen. 😉

 12. Precej prozorna Čakševa obramba Tonina. Članek se začenja pri posledicah (pri čisto upravičenih reakcijah na njegova politične zdrse v Kučanovo okrilje) in iz njih izpelje, da smo negativci mi, ki opozarjamo na Toninovo nedopustno ravnanje (seveda pogojno nedopustno, predpostavljam namreč, če se še vedno ima za pomladnega politika). Vredno komunističnih manipulacij!

 13. Če sploh kdo, se Tonina – ne Tonina, ampak tega, da bi povzročil razkol v stranki – boji Ljudmila Novak.

  Če se ne bi bala, bi ga kot enakopravnega konkurenta spodbudila h kandidaturi in se pomerila tudi z njim, ne pa da ga pokroviteljsko hvali in mu obljublja nasledstvo, zraven pa kvasi o kislih jabolkih.
  Navsezadnje je možakar zakoračil v svoja trideseta, v politiki pa ambiciozno vztraja že trinajsto leto, torej ni neizkušen zelenec.

  Razkol v stranki pa tako ali tako že obstaja.

  • Ja, ona s kislimi jabolki, on pa kavalir, ne bo kandidiral proti njej. Pa to je tolk sladko, za dozo inzulina.

 14. Tonina (ne glede, ali se z njim strinjamo ali ne) se zares bojijo. In to je ravno tragično. Če se bojijo enega samega mladega, brezveznega Tonina, potem je nekaj zelo zelo narobe na desnici. Bojim se (in cedalje bolj sem v to preprican), da desnica (SDS, NSI, SLS) razpada. In seveda, to najbolj občuti največja stranka SDS. Zato se tako odziva. Žalostno. In tu ima Rok Č popolnoim prav – če se vam to dopade, ali ne – namesto, da bi se vprašali, kako bi lahko bilo SDS + NSI + SLS = 46, se gredo, kdo bo vzel večji delež med 25 glasovi. Beda.

  Desnica se tako deklarativno zavzema za t.i. lustracijo, a sami niso sposobni počistiti s komunisti v vodstvu svojih strank. Ma poglejte samo, kdo se nam danes prodaja za demokrate in domoljube?!?! Do nedavnega vse režimski psi.

  • Na žalost imaste prav.

   Desnica mora počistiti v svojih vrstah in sama zavzeti kar najvišje standarde demokracije.

   To pa pomeni:
   1. pluralne volitve vodstev strank – se pravi izogibajmo se situacijam z samo enim kandidatom, po možnosti 20 let
   2. dialoško in argumentirano soočanje stališč a hkrati v okviru kulurne debate ob hkratnem zavedanju, da mora desni blok držati skupaj

 15. Tipična provokacija s strani NSi, v tem primeru s strani Tonina, je bila njegova izjava, da Janša ni politični nasprotnik pač pa politik v zaporu. Šlo je za izjavo, ki je bila namensko tempirana zato, da vzbudi gnev v stranki SDS. Namreč, samo nekaj dni pred tem je to izjavila v parlamentu članica ZL Violeta Tomić. Tonin se je dobro zavedal, da bo to papagajevstvo naletelo na zgražanje, to pa je tudi bil njegov namen. Brezkompromisno je pograbil priložnost za provokacijo.
  V provociranju se izmenjujeta tako Tonin kot Ljudmila Novak, ki je že nekaj časa v Mladini ne nazivajo več z vzdevkom Luda Mila, v zadnjem času se je “podstavil” tudi Peterle. Tonin, Novakova, dvojec brez krmarja, za katerega pa že kandidira Peterle.

  Najbolj podrobno je Tonina “presecirala” Simona Rebolj v zvezi z Kučanovo pokojnino. Glej moj naslednji post.

  • Gre pa takole (anatomija delovanja NSi):

   1. faza:

   Ali Tonin ali pa Novakova vržeta “bombico”.

   2. faza:
   Sledi reakcija in ogorčenje strani na katero je letela “bombica” (SDS).

   3. faza:

   ,ki sovpada z drugo. Pri NSi se potegnejo nazaj, kot, da se ni nič zgodilo in občasno pojamrajo, zaigrajo vlogo Kalimera, kako jih SDS tlači in zaničuje.

   4. faza:

   , ki se prekriva s tretjo.
   NSi na Twitwrju objavi kakih 20 tvitov iz kakega učbenika o osnovah liberalizma. Nsi se navidez umakne iz provokacije in se prikazuje kot liberalna stranka, ki je ne zanima nič drugega kot liberalni program. Hočejo ustvarjati vtis: “Poglejte, SDS nas napada mi se pa ukvarjamo z gospodarstvom. Mi smo bodočnost, ideološke teme nas ne zanimajo, …”

   5. faza:

   Glej na začetek (1. faza), gre za očitno neskončno zanko, kot računalnik, ki se je “zaciklal”.

   • Riki,

    tale vaša anatomija delovanja NSi me zelo spomni (in je skoraj do vejice podobna) na analize delovanja notranjih in zunanjih političnih sovražnikov, s katero so me tri leta zaman utrujali v JLA. Da niste tudi vi kaksen bivsi podoficir, ki ne more iz svoje kože in je varno zavetje našel v SDS? Če niste, pa imate vse naravne cdanosti, da bi bili odličen “sigurnosni oficir”.

    • Vse lahko preverite.
     Tako na Twitterju (NSi) kot na internetu. Napisal sem samo dejstva, šlo je točno tako kot sem napisal.
     Podal sem dokazljiva dejstva, vi pa ste dodali samo nesramno obrekovanje. Bedni ste.

     • Riki,

      ne gre za nobena dejstva. Še manj za dokazljiva dejstva. Gre za vašo paranojo in iskanje sovražnikov. Kot sem vam že napisal, odlično bi opravljali delo oficirja za varnost v JLA. Res. Takšne ljudi potrebuje vsaka oblast. S takšnim seciranjem, kot ste ga vi sedaj opravili, so mi nekoč dokazovali protirežimsko delovanje v JLA. Vse kar zapišete je res tako močno podobno zapisom, ki sem jih moral brati pred 40 leti. To vam pač iskreno povem. Nikakor se pač ne morem znebiti občutka, da ste res nekoč bili oficir. In z vsakim zapisom mi ga le utrdite. Težko verjamem, da se človek s takšnimi sposobnostmi rodi. Za to potrebuješ nekaj let službovanja – v milici ali JLA. Če pač nikoli niste tam službovali, ste (ma ne morem verjeti!) naravni talent 🙂

     • Zapisi NSi in njihova časovna umeščenost na tviterju so dejstva (3. in 4. faza), npr. glasovanje Tonina, stališča o zapiranju arhivov, obtožbe s strani Milke v Mladini (da je SDS fašistična), Toninove izjave, obisk Peterleta v F21, … so dejstva

      Ravno danes ubožček Peterle igra žrtev (3. faza):

      http://www.reporter.si/lojze-peterle-fronta-sds-proti-nsi-je-napa%C4%8Dna-igrati-moramo-svojo-igro-%C4%8Dakam-na-nov-napad/29126

      “Nisem si mislil, da bo udeležbo na Forumu 21 sprožila takšne odmeve. ”

      Aja ni vedel, iz koga se dela norca? Verjetno iz sebe- Revež ni vedel kakšen odziv bo sledil po njegovem obisku pri šefu mafije, enako kot tudi ubogi Tonin ni “vedel” ko je podprl Kučanovo penzijo.

      Stara naveza komunisti krščanarji pač, to je NSi danes.

 16. BURKA TONIN

  Matej Tonin je pri glasovanju o dopolnilu zakona na predlog opozicije, ki bivšemu predsedniku omogoča, da ne izgubi pravice do razlike med pokojnino in 80% plače predsednika republike, glasoval v nasprotju s stališčem stranke, pri čemer je bil ravno njegov glas odločilen. Veliko poslancev se je pač glasovanja vzdržalo. Predvidljivo se je seveda vnel halo znotraj stranke in s strani njenih privržencev. Ali je Matej Tonin izdajalec? Padale so celo špekulacije, da je bil podkupljen. Ali bo neposlušneža doletela izključitev iz stranke, ker ni zadeto klofal po gumbu, kot mu je diktirano. Skratka, nič razburljivega. Vse po starem plesnivem scenariju. Neke tete in strici pred kamerami so se pričkali, ali si Milan Kučan, ker je Milan Kučan, zasluži tolikšno penzijo ali ne. In na tej točki je Matej Tonin dosegel svoj velečastni moment 5 minut slave. Verjetno je bil takšen tudi namen, ker druge poante ni, ampak mladi poslanec me je s pomočjo medijskih žarometov prepričeval, da temu ni tako. Prepričeval me je, da je tako prekleto zabit, da je bil prepričan, kako bo ravno na tak način pomiril ideološko napete in spričkane sile. Ne le to. Drznil si je celo izzvat stranko, da ga izključi zaradi morebitne opravilne nesposobnosti ob verjetnem prenizkem inteligenčnem kvocientu (v normalnih mentalitetnih okoliščinah, ki jih v Sloveniji že leta nismo deležni) in pojamral, da če bi vedel, kakšen halo bo nastal iz vsega skupaj, verjetno ne bi še enkrat postopal enako. Skratka, tip nič ne misli in nima osebnega stališča po vesti glede na vsebino, o kateri naj bi glasoval, a mu ni niti nerodno svoje praznosti oznanjat. No, stranka mu je odpustila svojevoljo in ni odletel. Zakaj neki pa bi? Saj je naredil izpit. Pojasnil je, da je očitno popoln bebec, ki se naj bi tokrat pri udinjanju kot glasovalna ovca le uštel, torej je hkrati najbolj zaželen kader vsake stranke na sončni strani Alp.

  Mojo inteligenco je še nadalje žalil do konca in čez in mi dopovedoval, da je hotel na tak način naredit konec maščevalni politiki. Bohsenasusmili!!! Kaj mi je dejansko pokazal in povedal?! Da pred nami stoji sila mlečen in otročji mladenič, ki mu je uspelo celo zaznat eno izmed agend Boruta Pahorja, ki jo je izpeljal v določenem kontekstu tako učinkovito, da je postal gospod predsednik. Ampak za razliko od Tonina, je Borut Pahor zmogel vsako svojo odločitev in stališče vsaj okvirno pojasnit, pa če smo se strinjali ali se nismo. Mlad poslanec pa nam je pokazal, da standardi za bodočnost niso obetavni, saj se mlajšim politikom, ki so bili rekrutirani kot ubogljivcih naših večnih politikantov in temu primerno vzgojeni, ne zdi več potrebno počet niti tega. Servilen, neprikupno zmeden in ubogljiv mladenič se sprašuje le eno? Koga ubogat ali komu in čemu sledit za nek cilj, ki mu sicer ne pozna niti namena. Klinc. Včasih je treba šokirat. To pri nas res ni težko. Hmmm …. Krasno!!! Stara, zlizana, plesniva tema v parlamentu s Kučanovim duhom pod stropom. Nič lažjega! Sprava, preseganje ideoloških razlik … včeraj levo, danes desno … hmmm … Jah, valjda! Proti bom. Moj glas je odločilen. Krasno, krasno, mater sem faca! Vsi bodo predvidljivo znoreli in jaz bom lepši kot kdaj koli ponosno stopil pod žaromete in izrekel te magične že preverjene besede: “Konec maščevalni politiki! Tukaj sem! Vaš sem! Nova zvezda na obzorju s staro popevko!”

  V čem je pravzaprav keč? V ravnanju Mateja Tonina pravzaprav ne. Zakaj bi sploh še trznili ob toliko nerazgledanih, topoumnih in tudi pokvarjenih poslancih, ki trenutno prejemajo plače za klofanje po gumbih za ali proti po strankarskem navodilu. Kar je posebne pozornosti vredno, je odziv javnosti, predvsem medijev, ki so Mateju Toninu namenili vso pozornost, po kakršni je tako preočitno hrepenel. Nekateri so se pač opredelili, da gre za izdajo stranke. To so pač tisti, ki ne razumejo osnovne poante demokracije in ki so prepričani, da je razmišljanje in ravnanje po svoji vesti nek brezvezen subkulturni new age obred, ki pomeni le ravnat nasprotno od pričakovanega. Na drugi strani so dejanje Tonina pozdravljali, češ, krasen mladenič, ki misli s svojo glavo. Prebrala sem celo novinarske posebej izpostavljene izbruhe zaskrbljujoče naivnosti tipa: “Tonin želel narediti konec maščevalni politiki! Mu bodo drugi sledili?” Prosim, nikar!

  Nisem zasledila niti enega novinarja, ki ne bi bil zadovoljen z njegovo obrazložitvijo glasu in bi ga vprašal, če se mu zdi sprejemljivo, da o kakršnem koli zakonu v imenu ljudstva poslanec ne glasuje na vsebinski podlagi, ampak zato, da doseže nek politični efekt drugotnega pomena. Kaj to pomeni v tem primeru? Da je glasovanje za ali proti nečemu, da bi se izkazal kot ideološko nepredvidljiv povsem enako nedopustno in neetično sranje kot pritiskanje gumbov izključno na podlagi ideološke pripadnosti. To je le druga plat iste medalje. Nobene razlike ni v nesprejemljivosti rezultata med nerazmišljujočo in neodgovorno ovco zaradi strankarskega ritolizništva in med ovco, ki rine v danko javnosti na podlagi preverljivih populističnih trikov. Oboje nima zveze s trezno, odgovorno in objektivno presojo o vsebini! Srhljivo v naši deželi je to, da v tem primeru Mateju Toninu ni bilo treba niti enemu novinarju podat odgovora na vsebinskem temelju, če so ga k odgovorom že pozivali in se je sam odzval. Še huje. Med tistimi, ki so o tem dogodku pisali, nisem zasledila niti ene pripombe. Pri nas je povsem sprejemljivo, da smo vsi totalno ideološko populistično zadeti in o ničemer ne podamo nobenega vsebinsko relevantnega argumenta.

  V tem primeru noben novinar ni Tonina vprašal, zakaj naj bi bilo sprejemljivo, da v danih okoliščinah inštitucija predsednika za razliko od večine ostalih državljanov, pri čemer nekateri že stradajo, ne zategne pasu vsaj kot akt solidarnosti, ker od tega izkupička država zagotovo ne bo imela kaj dosti. Nihče ga ni vprašal, zakaj se mu zdi ohranitev dodatka za samo inštitucijo predsednika dobra ideja. Zakaj meni, da bi bila sicer njegova pokojnina premajhna. V primerjavi s čim ali kom? Kako je drugod po primerljivih državah in s primerljivimi interpretacijami razmerij. Na kakšnih vsebinskih temeljih presoje. Zakaj bi bilo samoumevno, da podplačani policisti izgubijo še regres, inštitucija predsednika pa ostane nedotakljiva? In seveda bistveno: Ali tudi sicer o zakonih, ki se dotikajo vseh državljanov in v imenu državljanov glasuje na tako banalnih temeljih, kot je v tem primeru, in ali se mu zdi takšno obnašanje ustrezno? Na tem mestu ne razpravljam o konkretnem zakonu in ne nameravam niti izrazit osebnega mnenja. Gre za odnos do stvari in za dojemljivost javnosti, ki je očitno na nulti stopnji, ker tega infantilnega neodnosa s strani Tonina nihče ni problematiziral kot nesprejemljivega načina delovanja in ne – razmišljanja.

  Simona Rebolj (na svojem blogu)

  • da ne izgubi pravice do razlike med pokojnino in 80% plače predsednika republike,
   ===============
   Ampak, potem to velja za vse bivše predsednike, ne le za Kučana. Drži?

   • Drži. Ste pa zgrešili bistvo.
    Kaj vendar ima to opraviti z glasovanjem Tonina in njegovim sprenedavim obnašanjem pozneje???
    In, takrat je bil Kučan pač edini bivši predsednik in je bilo jasno, da gre za njega.

    In, bistveno: le zakaj bi sploh bivši predsedniki imeli kakršnekoli privilegije napram ostalim državljanom. Ukiniti je potrebno vse privilegije bivšim predsednikom, npr. financiranje pisarne bivšim in njegovim uslužbencem.
    Bivši predsednik naj postane “navaden” državljan!!!
    Tako kot velja za bivše predsednike, npr. v Švici.
    Slovenski levičarji, ki so uvedli ta institut, pa se raje zgledujejo po svojih sovražnikih, Američanih.

    • Slovenski levičarji so uvedli ta institut zato, ker so vedeli kakšna provokacija bo to slovenskemu skopuštvu. In res, da danes se ni polegel prah okoli tega. Jaz ne zagovarjam tega dodatka, ampak da nekateri bluzijo o o tem da bi se moral odpovedat dodatku, ker nekateri drugi še za jest nimajo, je pa res višek.
     Ameriška ureditev se mi zdi še kar na mestu. Ne vem kako je to s Švico.
     Do sedaj sem razumel, da gre za Kučana osebno. Če temu ni tako, potem se mi ne to ne zdi napačno. Mar bi imeli kralja, pa bi bila to samo ena pokojnina. Če pa imamo demokracijo, je to potem malo dražje.

     • Še vedno, kaj ima to opraviti z glasovanjem Tonina in njegovim sprenedavim obnašanjem pozneje???

      Ta vaša, o dodatku Kučanu in revežih, je pa sploh nizka. Kakih 1600 € manj mesečno, ki Kučana ne bi naredili lačnega (čeprav mu ne bi škodovalo, če bi stara prasica malo shujšala) bi nahranilo mnogo revežev.
      Ameriška ureditev ni na mestu za tako majhno državo kot je Slovenija pa sploh ne. Moje mnenje pač, vi pa zaradi mene ohranite svojega. Za kraljevino bi se odločili lahko na referendumu, naj bo tako kot si želi večina, saj kralja baje že imamo. 😉
      Demokracija naj stane več samo zaradi volitev in referendumov ne pa zaradi despotskih dodatkov.
      V Švici je tako kot sem napisal, takoj po prenehanju mandata, predsednik postane običajen navaden državljan brez kakršnihkoli dodatko za “tekovine”.

    • le zakaj bi sploh bivši predsedniki imeli kakršnekoli privilegije napram ostalim državljanom.
     =============
     Seveda jih imajo. Normalno je da jih imajo. Že tako smo brezvezna država, kjer je predsednik države nek blokar.

     • Nič ni normalno, da ima kdorkoli kakšne privilegije.

      Slovenija kot majhna država predsednika države, in celega svojega štaba dobro plačanih uslužbencev, sploh ne potrebuje. Zadostuje vlada in predsednik vlade, parlament in predsednik parlamenta.
      Sem takoj za ukinitev instituta predsednika države.

     • Riki, potem ne razumeš kako država deluje. Če nimaš kralja imaš predsednika. Ne gre drugače. In običajno so predsedniki še “večji” od kraljev.

Comments are closed.