R. Čakš, Domovina: Ne pozabite – državnih bank nam nista izpraznila Banka Slovenije in Bruselj

14

Prvi počitniški dnevi so postregli z obširno policijsko preiskavo v Banki Slovenije (BS) in v dveh revizijskih hišah, povezanih z davkoplačevalsko sanacijo državnih bank konec leta 2013.

Na tnalu kriminalistov in medijev se je znašel guverner BS Boštjan Jazbec. Prvi ga sumijo zlorabe položaja in protipravno pridobljene premoženjske koristi 257 milijonov evrov, drugi pa mu očitajo vse od A do Ž kar naj bi bilo narobe z dokapitalizacijo NLB, NKBM in ostalih bank v državni lasti.

Ustvarjanje megle gre na trenutke tako daleč, da se dozdeva, kot da bančne luknje v Sloveniji sploh ni bilo, temveč sta davkoplačevalski denar iz bank prečrpala kar Bruselj ali nemara celo Jazbec sam.

Realnost je seveda precej drugačna, izkrivljajo pa jo tisti, ki so navrtali trezorje naših bank, zdaj pa v izogib islandskemu scenariju, kjer so 80 odstotkov vpletenih bankirjev zaprli, preusmerjajo pozornost na one, ki se trudijo, da kraja ne bi ostala nekaznovana.

Žal se v tem trenutku ustvarja vtis, da je za to bolj mar tokratnim preiskovancem, kot pa tistim, ki usmerjajo policijske preiskave.

Zakaj nad guvernerja Jazbeca

Prihod kriminalistov v Banko Slovenije je v interesu lastnikov bančnih delnic in podrejenih obveznic, ki so bili v procesu finančne sanacije bank razlaščeni, s čemer je bilo prihranjenih nekaj sto milijonov davkoplačevalskega denarja.

Z argumentom, da bi se razlastitev lahko zgodila le s stečajem bank, katerega pa ni bilo, so se v zaščito pravic obrnili na Ustavno sodišče, ki se po posvetu z ESČP sedaj odloča, ali so bili podrejenci čezmerno oškodovali oziroma če bi v stečaju banke dobili več.

In prav razlastitev v eni od bank je predmet policijske preiskave na BS. Guvernerja Jazbeca namreč sumijo zlorabe položaja, oziroma neupravičene razlastitve, s katero naj bi davkoplačevalcem pridobil premoženjsko korist v višini 257 milijonov evrov na račun imetnikov podrejenih obveznic.

Se s krivci za bančno luknjo sploh še kdo ukvarja?

S tem predkazenskim postopkom se je pozornost medijev in javnosti od vprašanja, kdo so tisti, ki so podeljevali slabe kredite, preusmerila na zaščito interesov razlaščenih vlagateljev. Medijski spin doktorji pa Banki Slovenije podtikajo, da negativnega kapitala v bankah sploh ni bilo, oziroma so si bančno luknjo preprosto izmislili.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


14 KOMENTARJI

 1. Ponavlja se: 1. zgodba iz TEŠ6. Kjer je lokalni šaleški energetski lobi s svojimi zvezami izsilil državo oz. politiko, da bojo končno vse, milijardo in pol in še vse nadaljne vsakoletne izgube TEŠ pokrili ali davkoplačevalci ali plačniki računov elektrike v Sloveniji. Tisti, ki so TEŠ javno podpirali in silili naprej to norijo, so se zdaj varno poskrili v mišje luknje.

  2. zgodba je Luka Koper pred dnevi v povezavi z drugim tirom do Divače. V glavnem gre za drugi tir. In lobi, tokrat lobi v Luki skupaj z navezami, hoče zlomiti Cerarjevo vlado in ministra Mramorja, da bi drugi tir, torej noro naložno novih 1,5 milijarde že spet pokril proračun oz. slovenski davkoplačevalci. Torej naložbo, ki je Luka sama v najboljšem primeru en bi pokrila niti v pol stoletja. Skratka preprečiti hočejo prihod privatnega investitorja in vse breme preložiti na slovenskega davkoplačevalca.

  3. zgodba je vsebina tega članka. Pri čemer je izvor lobija, ki hoče novo večstomilijonsko obremenitev prenesti na proračun in davkoplačevalce seveda krog razlaščenih delničarjev in lastnikov podrejenih obveznic. Očitno NPU bogvedi po kakšnih zvezah deluje v korist tega lobija, izhajajoč iz absurdne logike, da je bančna luknja izmislek Narodne banke in evropskih monetarnih oblasti.

  Spet so ogrožene stotine milijonov denarja davkoplačevalcev na račun znanega lobija ( enega od njih imate tule navedenega kar kot avtorja med Sorodnimi prispevki) in vprašanje če bo ustavno sodišče znalo ostati imuno na te močne parcialne interese. Čeprav je najbolj normalno in logično to, kar je bilo sprejeto kot odločitev EU in ECB, da gre v primeru nujne sanacije bank denar za to najprej iz lastništva delnic in podrejenih obveznic in se šele kasneje lahko posega v denar davkoplačevalcev.

  1. zgodba – TEŠ je žal dokončno zavožena. Upam vendarle na uspeh zgodbe pod 2. drugi tir in pod 3. sanacija bank na način, da bo zaščiten slovenski proračun, s tem denar slovenskih davkoplačevalcev. In nenazadnje, da se ne bo spet novega bremena zaradi umazanih lobističnih in celo špekulantskih koristi naprtilo generacijam sinov in vnukov.

 2. “Upam vendarle na uspeh zgodbe pod 2. drugi tir in pod 3.”

  Nepopravljivi optimist ste gospod IF. Zakaj že menite, da bi roparji kar sami od sebe prenehali ropati?

 3. Bistvo razmišljanja gospoda Čakša:

  V Sloveniji se oddaljujemo od izvornega problema, ki je v tem, da so iz državnih bank na račune izbranih podjetij izginile milijarde.

  Realnost je seveda precej drugačna, izkrivljajo pa jo tisti, ki so navrtali trezorje naših bank, zdaj pa v izogib islandskemu scenariju, kjer so 80 odstotkov vpletenih bankirjev zaprli, preusmerjajo pozornost na one, ki se trudijo, da kraja ne bi ostala nekaznovana.

  ==============================

  Imena, imena, imena, imena, imena … in sodišče. Oppppss! Ja potem pa ne bi nič! Torej mora biti:

  Mehka lustracija sodnikov, imena sodišče … Zakaj že glavni na desnici ne predlaga referenduma, naj se odstranijo sodniki, ki se jim razveljavi sodba zaradi neupoštevanja sodnih pravil …

 4. To se ne bo spremenilo, dokler ne bo popolnega preobrata pri nosilcih oblasti.

  Toda nekaterim na desni je žal več do tega, da ne bi prišel Janša na oblast, kot do tega, da se te stvari s skupnimi močmi uredijo in normalizirajo.

  • ????
   Ne razumem čisto dobro. Tista manjšina od manjšine (“več do tega, da ne bi prišel Janša na oblast”) je torej odločilna, da ni prišlo do preobrata pri nosilcih oblasti? Pa vi to resno, gospod Tine? Pa saj je bil Janša na oblasti pa ni bilo prevrata! Če celo več! Sprejeti so bili ukrepi, zaradi katerih nas sedaj glava boli: TEŠ 6, slaba banka, omejitve referenduma … samo nekateri.

 5. AlFe, tudi Ljudmila je bila na oblast, a ni bilo prevrata, tudi SLS je bil dolgo na oblasti in ni bilo prevrata.

  Do prevrata lahko pride le, če bodo na oblasti samo desne stranke, ki bodo to hotele storiti. Vendar z razkoli na desni ni veliko možnosti, da bi se to kdaj zgodilo.

  Tistim, ki te razkole spodbujajo in ustvarjajo, imajo, kot je videti, le nalogo ustaviti desnico in ne pospešiti potrebne spremembe.

  Še enkrat vas vprašam: kdo bi po vašem mišljenju lahko naredil te spremembe? Če ne bo jasnega odgovora, se vaša aktivnost ne more drugače razumeti kot dejanje, navedeno v prejšnjem odstavku.

  • Uf, to pa je logika. Ker ne vem rešitve (ime in priimek), sem krivec za oblast neokomunistov. Kaj pa ste vi, ko nam ponujate preverjeno napačno rešitev? 😉

   Sicer ste pa začeli zelo dobro razmišljati: moramo počakati neko novo ime in preprečiti JJ, da bi to novo ime uničil.

 6. Najhujše je bilo pred 12 leti, ko je Mrkaić zapustil vlado, ko je spoznal, da ga je PV zmanipuliral. Kot takratnemu podporniku Bajuka, nisem mogel dojeti, da je oviral privatizacijo NLB. Celo država je polovični delež odkupila nazaj od Belgijcev. Starim politikom jaz ne verjamem. In tudi večina Slovencev ne. Histerično generiranje bedastih afer na skrajni “desnici” in skrajni “levici” pa prav sinhronizem sporoča, da sta povezani in da obe delata za mafijo in veliko birokracijo. In kontra Sloveniji, kontra gospodarstvu in blaginji in kontra Cerkvi.

 7. Gospod Pavel, in kaj konkretno predlagate kot rešitev?

  Stari pravite niso dobri. Vplivnejši mladi so Mesec in morda prodane duše v NSi-ju. Ali so ti dobri? Ali je kje še kakšen vreden omembe, ki bi lahko kaj naredil?

  Povejte! A verjetno boste kot AlFe molčali. Vsegliharsko kritiziranje služi le ohranjanju obstoječega stanja. Naredite kaj, če ste česa sposobni.

  • “Naredite kaj, če ste česa sposobni”
   Na! Pa je spet ad hominem.

   Še dobro, da nista JJ&Tine na oblasti, vzela bi nama volilno pravico. Verjetno celo državljanstvo, edino davke bi nama pustila. 😮

 8. Torej, Slovenija ima, tako je moje mnenje, še eno možnost: da gospod Aleš Primc ustanovi stranko, dobi dovolj glasov, da sestavi vlado in prične z reformami, najprej v sodstvu. Če pustimo še štiri leta komunistične mladiče, da ropajo, nas bodo pokupili Hrvati s posojil NLB.

  Gospod Janez in gospa Ljudmila sta pa že pokazala, kakšnih reform sta možna.

 9. Upam, da bo gospod Primc dobil veliko glasov. Gotovo jih pa ne bo dovolj, da bi sam imel parlamentarno večino. Doslej je še nobena stranka ni.

  Zato bo treba združiti moči. Samo več strank skupaj bo lahko imelo parlamentarno večino in do sprememb na bolje lahko pride le, če bo ta koalicija sestavljena samo iz desnih strank, ki spoštujejo podobne vrednote.

  Vse drugo je neresno fantaziranje. In dobro delujoča ter uspešna koalicija se ne ustvarja s spodbujanjem razkolov. Še enkrat: to spodbujanje razkolništva služi samo ohranjanju obstoječega stanja.

 10. Vsi tukaj pišete bolj ali manj mimo teme. Ta tema se tiče predvsem finančnega ministra, guvernerja Narodne banke, ustavnega sodišča in konkretnega lobija, ki izsiljuje svoje, računajoč na proračunska sredstva.

  Gre za vprašanje dovoljevanja plenilstva proračunskih sredstev. Plus do zdaj zgodbe plenilstva kapitala slovenskih bank s podeljevanjem kreditov brez resnega zavarovanja.

  Gre personalno torej za Dušana Mramorja in Boštjana Jazbeca v prvi vrsti. In Mramor je očitno obupal. Ali sam po svoji volji, ali pa so ga izrinili. Bil je zadnji branik znotraj te vlade pred pretiranim ropanjem, pred plenilci slovenskega proračuna.

  Kaj imajo s tem Janez janša, Milka Novak in Aleš Primc? Trenutno nič. Lahko tulijo v luno. Trenutno so glede tega zelo malo relevantni.

  Trenutno je relevantno, kdo lahko prepreči, zdaj ko so Mramorja vrgli iz vlade, da lobi okoli Luke Koper izsili 1,5 milijarde od slovenskih davkoplačevalcev za noro zastavljeni drugi tir. Kdo zna in se upa tem tipom reči ne. Oni hočejo celo, da davkoplačevalci ne le vse sfinansirajo, ampak tudi da davkoplačevalci nase prevzamejo kredit, ne luka. Luka in lobiji okoli nje bi samo prevzeli in raztalali profite iz te pridobitve. In mislijo, da imajo do tega kar pravico. Tipična plenilska mentaliteta.

  Trenutno je relevantno tudi, ali bo ustavno sodišče sledilo logičnemu razmišljanju Mramorja, Jazbeca, Maria Draghija in Evropske komisije in bo zavrnilo izsiljevanja lastnikov bančnih delnic in obveznic ( ki so očitno na svojo stran povsem pridobili in instrumentalizirali NPU in Fisherjevo tožilstvo), ali pa jim bo popustilo in poplačilo dodatno preneslo na ramena davkoplačevalcev.

  To so konkretna vprašanja. Na dolgi rok je odločilno, ali smo zreli za izvolitev fiskalno odgovorne oblasti, ki ne bo trošila več kot proračun z davki in trošarinami zbere. Vlado, ki zna reči ne apetitom plenilskih vplivnih “elit” in lobijev. Katerihkoli, ne glede na politično barvo.

  • “Vsi tukaj pišete bolj ali manj mimo teme.”

   Ja in? Mi pišemo tisto, kar hočemo, saj nismo žaljivi. Mimogrede, ali vedno samo vi, gospod IF zadanete žebljiček na glaviček?

Comments are closed.