R. Čakš, Domovina: Mladi, prekarno delo je lahko priložnost in ne grožnja!

1

Slovenija je država z največjo stopnjo prekarnosti med mladimi, kako naj mladi potem sploh upamo na neko bolj pozitivno prihodnost v Evropi, če prekarna dela nadomeščajo redne zaposlitve?«

Pustimo vnemar, da je predstavnica sindikata Mladi plus, kot nekateri drugi mladi, ki ne razumejo najbolje ustroja in delovanja institucij Evropske unije, svoje vprašanje v četrtkovem pogovoru z Jeanom-Claudom Junckerjem naslovila na napačno osebo.

Tako urejanje trga dela kot zaposlitvena politika sta v pristojnosti držav članic in ne Evropske komisije. Pri tem drži, da ima Slovenija enega najbolj neučinkovitih trgov dela na svetu, kot je pokazala tudi raziskava Svetovnega gospodarskega foruma. A sindikalisti ne razumejo, da problem ni v »divjem neoliberalizmu« in »kapitalističnem izkoriščanju« s strani delodajalcev, temveč v izredno rigidnem trgu dela, kjer so na račun prvih iskalcev zaposlitve kot kočevski medvedje zaščiteni zaposleni za nedoločen čas.

O tem smo že pisali, zato se tokrat raje vprašajmo, zakaj mladi, oziroma vsaj njihovi samooklicani predstavniki, tako imenovane negotove oblike dela smatrajo za takšno grožnjo in od političnih avtoritet vztrajno zahtevajo »varne zaposlitve za nedoločen čas«?

Več: Domovina

1 komentar

Comments are closed.