R. Čakš, domovina.je: Kardeljeve igre, pokal maršala Tita … kdo pravi, da so mladi usmerjeni le v prihodnost?!?

7

Te dni, ko se po spletu povsem običajnih okoliščin spet ukvarjamo z zgodovinskimi tematikami in se, potem ko je trznil Janša, diskurz že spina v smer »ukvarjamo se raje s prihodnostjo«, zajemimo sapo in ne nasedimo na prvo žogo tej na videz tako smiselni zahtevi.

Le tako bomo morda prišli do pomembnega vprašanja: če je naša zgodovina tako nepomembna in nikogar ne zanima, zakaj so te tematike neprestano na medijskih naslovnicah? Saj ti prime time prostora praviloma ne namenjajo novicam, ki ljudi ne pritegnejo.

Še manj pošteno je to agendo neprestano podtikati zgolj SDS in njenemu predsedniku. Kdo že je tokrat vsili razpravo o dogodkih med osamosvojitveno vojno?!?

Kam je zazrta naša mladina?

Pravijo, da mladih zgodovina ne interesira in bi se raje ukvarjali s perečimi vprašanji svoje prihodnosti; razvojnih perspektivah, delovnih mestih, kariernih priložnostih … a za občutek kaj sodi v njihov krog zanimanja, je dovolj pogled na pomladno agendo mladinskih in študentskih organizacij: Kardeljeve igre, koncerti na čast Titu in množični pohodi v Kumrovec ob nekdanjem dnevu mladosti. Še malo, pa bodo okrog Ljubljane spet začeli nositi Titovo štafeto.

Ne trdim, da se današnja mladina zavestno in namerno priklanja kratilcem svobode, človekovih pravic in človeškega dostojanstva. Navsezadnje se s temi besedami na ustnicah in transparentih z mladostniško vnemo udeležujejo shodov in vstaj, kadar so ti ravno »in«.

In če bi se, ko so metali kocke v parlament ter vpili »Janša, gotof si,« kateremu skrivil le las na glavi, bi na rokah nevladnih organizacij kričali o diktatorski državi ter zahtevali glavo despota, ki posega v njihove pravice.

Danes pa, v majicah s podobo Tita in mahajoč z jugozastavami, romajo na čast človeku, pod katerim bi jih ena sama nepremišljena beseda stala deset let prenašanja kamenja z južne na severno obalo Golega otoka in nazaj.

A niso krivi mladi …

Pri tem je morda še najbolj žalostno, da je takšna drža posledica popolne odsotnosti zgodovinskega védenja, spomina, predvsem pa miselne širine in intelektualne globine.

Slednje najbolje ponazarja poizvedovanje novinarja Financ med organizatorji torkovih Kardeljevih iger, ali sploh vedo, po kom jih imenujejo. Seveda niso imeli pojma, glavno je pač, da se zabavajo.

Morda se ob vsem tem lahko zgražamo, ampak obsojati mladino za takšne ekscese bi bilo zelo napak. Njihovo védenje in zavedanje o »prav« in »narobe« je zgolj odsev družbenih zgledov, predvsem pa vzgojno-izobraževalnega sistema, ki soustvarja kolektivni vrednotni sistem.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


7 KOMENTARJI

 1. Tako bo, dokler bodo Alfe, Pavel in vsi ostali, ki se predstavljajo za demokrate, imeli Janševe volivce za psihopate.

  Jaz ne vem, kdaj bo jasno – vsem, ki stalno nekaj jamrajo in kritizirajo komunistični režim – da stanje lahko spremeni samo realna politična sila. V zadnjih letih je to SDS.

  Čakam na Primca, ali bo kaj v pomoč. Toda glede na imena, ki se lepijo nanj (Angelca Likovič), se ponavlja zgodba: nevtralizacija Janše.

  • Gospod Lucijan,
   opranoglavec še ni psihopat. Poleg tega pa vsi volivci SDSa niso opranoglavci. Marsikdo je le naiven kot npr. tisti, ki zapuščajo SDS (Čuš, Rupar, Ramšak, Mate …)

   • Jaz sploh ne vem, zakaj se vedno znova pustim sprovocirati Kučanovim klonirancem ala Alfe ali Pavel in z njimi diskutiram. Pa točno vem, da so tu samo zaradi megle, zdrah in še enkrat megle …

 2. Članek je v redu. Zaključek pa napačen. Tudi oni so soodgovorni za svoja prepričanja in svoja početja. Polnoletni so tile študentje. Kaj so v takih letih že pisali Kosovel, Kette, Murn, Balantič?

  Če pa res niso zmožni tistega, kar naj bi sodilo k polnoletnosti, avtonomnih in avtoreflektiranih odgovornih pogledov na svet okoli sebe in tudi ravnanj, naj se razglasijo za opravilno nesposobne. In si sami vzamejo recimo tudi volilno pravico; prestavijo na čas, ko pridejo mogoče enkrat k pameti.

 3. Pa kako naj bo otrok (tudi če po letih ni več mlad) odgovoren, če je njegov starš neodgovoren ??

 4. Zlahka bi rekel, da so novinarji Financ “želeli” slišati, da jim gre samo za zabavo.
  Ne gre jim. So pa napumpane glave z vsem mogočim od “slave uporu” (proti komurkoli že) naprej…

 5. Strinjam se z IF-om. Če študenti niso v stanju ugotoviti, v imenu česa kaj počnejo, si sploh niso zaslužili biti študenti.

  To pomeni, da se bo negativna selekcija še nadaljevala, in da od teh mladih in nezrelih ljudi, ki se bodo v prihodnje prerinili na vodilne položaje, ni pričakovati obrata na bolje.

Comments are closed.