R. Čakš, Domovina.je: Cerar in Trump imata veliko skupnega, a zakaj si slovenski levičarji pred tem zatiskajo oči

0

trump-cerarUlice in trgi polni ljudskih množic, vzklikajočih protifašistična gesla. Visoko dvignjeni plakati upodabljajo voditelja v nacistični ikonografiji. Množično vrenje ponekod prerašča v nemir, nasilje. Sliši se kričanje, pok, žvenket steklovine …

Posnetki protestov iz Amerike ob izvolitvi novega predsednika se v spokojnosti postnovoletne Slovenije zdijo kot oddaljen deja vu. Zgolj bežen spomin na čase, ko se je proti desni oblasti v temo in mraz zdelo smiselno podati marsikateremu Slovencu.

Še dobro, da jim v letošnjo zmrzal ni treba. Na oblasti je pač spet levica, ne pa kak avtoritaren desničarski avtokrat, ki bi na mejah postavljal zid proti migrantom in samovoljno uveljavljal zakonodajo, ki krši človekove pravice in mednarodne konvencije.

Ali pač?!?

Preobrazba Mira Samse

Ne glede na premierovo politično mlahavost v prvem delu mandata je treba priznati, da je PR-ovsko redefinirani Miro Cerar v nekaterih pogledih celo korak pred takšnim dedcem kot je Donald Trump.

Obdobja »razmislekov« in »preučevanj« je zanj nepreklicno konec in medtem ko ameriški predsednik obmejni zid šele obljublja, je slovenska južna meja že lep čas obdana z bodečo žico. In ko Trump napoveduje omejevanje vstopa bližnjevzhodnim beguncem, je Cerar v te namene skozi parlament že spravil vso potrebno zakonodajo.

Ni kaj, slovenska leva koalicija je za Trumpovo administracijo skorajda trendseter.

Več: Domovina.je