R. Čakš, blog: Snowden, državni udar in vprašanje Vladi za milijon dolarjev

19

“Prav bi bilo, da v Sloveniji razmislimo o zatočišču za Snowdna” se je včeraj medijem zaupal dolgoletni diplomat, Zaresovec Ivo Vajgl. Vsakomur, ki ni na ta svet priplaval po žlici goveje župe je jasno, da tako pogumno in smelo izjavo lahko poda samo politik, katerega stranka je na zadnjih volitvah prepričala 0,5 % glasujočih državljanov.

Če bi, bognedaj, bilo kaj drugače in bi Ivo Vajgl danes bil zunanji minister Slovenije, bi s Falconom poletel v Kirgizistan ali katero drugo svetovno vukojebino, da ga kakšen preveč predrzen novinar ne bi slučajno povprašal o stališču Slovenije do podelitve azila Edwardu Snowdnu.

Našim levičarskim politikom in njihovim medijskim apologetom ne moremo zameriti protiameriških, protiimperialističnih, protineoliberalinih in kar je še teh »proti-Zahodnih« prepričanj. Navsezadnje živimo v svobodni državi in ne v kakšnemu Egiptu, Kitajski ali Severni Koreji in zato jih imajo pravico izražati, z njimi prepričati ljudi, osvojiti in obdržati oblast. Vsaj njihovi volivci pa jim lahko zamerijo, da vso glasno junaštvo v boju za pravični svet po njihovih nazorih in prepričanjih izpuhti v trenutku, ko prevzamejo odgovornost za vodenje države. Poglejmo par primerov.

V zadnjih nekaj dneh se je v svetu zvrstila serija dogodkov, ki so s stališča človeka levih miselnih obzorij povsem nesprejemljiva. No, mnogi od njih so nesprejemljivi tudi za prepričanega demokrata, ampak to za naš primer ni bistveno.

V neki ne nepomembni državi je vojska izvedla državni udar, odstavila demokratično izvoljenega predsednika ter prevzela oblast. Pozaprla je več sto politikov vladajoče stranke, mimogrede pa še vdrla v studio pomembne mednarodne televizijske hiše in kar med oddajo v živo aretirala producente, novinarje in goste, ki so razpravljali o dogajanju v državi.

Neka druga osovražena svetovna velesila se je lotila lova na življenje in smrt človeka, ki je izdajal njene državne skrivnosti. Ta je ujet na letališkem terminalu tujega letališča in si neuspešno prizadeva pridobiti azil v kateri od držav sveta. Predsednik »prizadete« države je v gonji za izdajalcem šel tako daleč, da je pri evropskih zaveznikih dosegel prizemljitev in pregled letala predsednika neke druge suverene države, za katerega je sumil, da kot slepega potnika prevaža iskanega »žvižgača«. Sumi so se izkazali za neutemeljene in nastal je mednarodni škandal.

In zdaj vprašanje za milijon dolarjev: kakšno je stališče Vlade Republike Slovenije do teh mednarodnih dogodkov?

Ste predsednico vlade videli o tem spregovoriti na televiziji? Je kdo nanjo v zvezi s tem naslovil novinarsko vprašanje? So osrednji mediji uraden odnos Slovenije do teh perečih vprašanj mednarodnih odnosov obravnavali na naslovnicah časopisov, političnih revij in spletnih portalov?

Nak. Stališča do omenjenih mednarodnih dogajanj ni zavzela niti leva vlada, niti se to ne zdi pomembno osrednjim medijem, čeprav sicer ne enim ne drugim ne moremo očitati izredne občutljivosti na tovrstna »kratenja človekovih pravic in dostojanstva«, sploh kadar so v opozicijski drži. Ste prepričani, da ne bi premier Janša na prvi mogoči novinarski konferenci prioritetno dobil servirano novinarsko vprašanje: »Ali bo Slovenija ponudila azil Edwardu Snowdnu?«

Problem leve vlade in njej naklonjenih osrednjih medijev je naslednji. Preganjanje Edwarda Snowdna v njihovih očeh res ni nič drugega kot mednarodni terorizem ZDA in njim podložnih EU držav ter nepredstavljivo kratenje človekovih pravic. Če bi bili v opoziciji, bi nemudoma zahtevali ostro obsodbo teh dogodkov s strani uradne državne politike Slovenije, čim hitrejšo ureditev azila za preganjanega borca za človekove pravice, sklicali bi izredno sejo parlamenta ter ob neaktivnosti zahtevali vsaj odstop zunanjega ministra, če že ne celotne vlade. A na žalost trenutno niso v opoziciji, zato jim je pot do uresničitve teh plemenitih dejanj onemogočena.

Več: blog Drugega sveta

19 KOMENTARJI

 1. Dejstvo, da se vsi karieristi izogibajo Snowdenu, še ne pomeni, da dečko ni heroj.

 2. zakaj takšno ogorčenje do tega predloga? ljudje, ki jih politično preganjajo bi morali v evropi in sloveniji biti vedno dobrodošli, saj smo branilci svobode, mar ne?

  • Smo branilci svobode. Bom pa vesel, ko bo kdo objavil kakšne dokumente iz Rusije in ostalih držav, ki niso demokratične.

   Ne pa le od ZDA… Realnost je namreč taka, da demokratične države morajo tudi kakšne informacije skriti – predvsem pred diktatorji. Sicer danes ne bi imeli diktature.

 3. Jaz gledam Assanga, ki je avstralec in v Snowdena, ki je US american, popolnoma brez svetniskega sija. Samo to kar pravzaprav sta: gotovo nobena heroja, kvecjemu tatova, pa ne kurja, temvec veleizdajalca drzavnih skrivnosti, ki jih ima vsaka drzava. To pa niso macje solze.
  Tudi Slovenija jih ima.
  To je pa kriminalno dejanje, ker to nobeni od teh drzav ne koristi ampak krepko skoduje in se zato kaznuje po zakonu.
  Pod pretvezo, kot da bi bila oba heroja resnicoljubnosti, sta s tem hote “osrala” pravzaprav dokaj ciste demokraticne dezele.
  Zakaj? Ker je lazje in manj nevarno, kot brskanje po diktaturah.
  To je po moje nova vrsta mednarodnega kriminala, ki s tem prihaja v modo. Zahrbtni boj vseh proti vsem. Clovek cloveku postaja volk.
  Vemo, da je demokracija zelo ranljiva rec.
  Vsaka od nasih demokracij na vzhodu ima sama po sebi dovolj problemov, ki se lahko resujejo sporadicno.
  Brez nasilja in revolucij.
  Zakaj skandalizirata ravno demokracije?
  Zakaj se ne spravita na diktature, ki jih je ta cas v Afriki in Aziji vec kot na pretek?
  Ki bi taksno lustracijo krvavo zasluzile.
  Moj odgovor: zato, ker sta oba “zajebana” levicarska luzerja in frustrirana nadcloveka. Te pa poznamo ze od nekdaj kot slab denar. Kot sanjace, partizane, revolucionarje in zdraharje.
  No, dvema levicarkima luzerjema se je zahotelo slave za vsako ceno.
  Nevoscljiva sta ljudem, ki jim je uspelo v politiki povzpeti se na visje polozaje. Hoceta nekoga blamirati. ali celo uniciti, samo, da bi se sama boljse pocutila.
  To je pa podlo, absolutno hudiceva rabota, hud greh proti ljubezni do bliznjega (2 bozja zapoved) in utegne samo se povecevati zdrahe in prekucije na tem kompliciranem svetu. Morda se bosta streznila, ko bo tudi njima samo skodovalo.

  • Jan, na milione zakonskih zvez je gnilih, baziranih na fizičnem in psihičnem in finančnem nasilju in diktatorskih. Če ti predstavijo gospo in gospoda, ali zato začneš za njima vohljati, ali sta res OK drug do drugega?

   Ne sodobni veliki brat je enostavno ZLO.

    • Alojz, tvoj način razmišljanja je na zahodu prevladujoč.

     Ravno zato se ZDA mene sploh ne bojijo. Ni jih sram, da jih je Snowden razkril. Večina ljudi na zahodu itak razmišlja nekako takole: pa kaj, če vse nadzirajo, saj mene čuvajo pred onimi norimi muslimani.

     Malo je ljudi, ki so dovolj razgledani (vsaj čez sedem bregov), da vedo, da z muslimani ni nič narobe. Celo s Slovenceljni ni nič tako zelo narobe, da se ne bi dalo živeti v skupni državi… 😉

  • A je država bog, ki ji je državljan dolžan biti pokorno poslušen? Če država počne svinjarije, ki škodijo njenim državljanom ter ostalemu človeštvu, ima posameznik pravico, da se temu upre. Nenazadnje so ZDA nastale na osnovi državljanske nepokornosti.

   Obstaja meja, ki je demokratična oblast ne bi smela prestopiti. Vohunjenje za civilisti (Snowden) ter vojaške svinjarije v imenu demokracije in boja proti terorizmu (Wikileaks) so med njimi.

   • Glede na to, da si komunajzer, je zate odgovor ja.

    Po tvoje bi ZDA, ki jo sovražiš, morala le nastavljati drugo lice.

    • Hvala lepa. Niti slučajno ne razmišljam o tem, da bi bil tebi podrejen. Niti državi.

     Nobenega haska od izklapljanja svojih možganov in kopiranja stališč vladnega in nasploh uradnega PR-a.

 4. Bog vse vidi, Bog vse ve, greh se delati ne sme!

  Ker človek noče več verjeti tej stvarstveni zakonitosti, se je moralo zgoditi, da človek danes snema na različne načine sočloveka in tudi na ta način dokazuje, da stvarstvena uzakonitost obstaja, brez ali pa s tehničnimi pripomočki. Temu ni možno ubežati.

  Edina rešitev je, živeti pošteno in pravično. Do bližnjih in daljnih, pa bom imel največjo korist jaz, moji soljudje in vsi drugi,tudi naši zanamci in narava.

  • Svitase,

   Mene osebno ne bi preveč motilo, če bi me res nadziralo kakšno bitje z od moje višjo zavestjo. Očetovska figura. 😉

   A dejstva so čisto drugačna. Nadzirajo nas na varnost, moč in finančno premoč mahnjeni ljudje, ki imajo nravne standarde nekoliko nižje od najinih.

   Naj bi poskusim problem še bolj plastično približati: Pred dobrim desetletjem sem končal na antipsihotikih. Kako se je zadeva začela? V politiki so se začele dogajati moje zamisli. Točno po scenariju, ki sem ga predlagal enemu vplivnežu. Začel sem verjeti, da svet res vodi neka organizacija, ki mene iz neznanega razloga zelo ceni in izvršuje moje ideje. Za nameček so se mi začele dogajati čudne reči. Večkrat so sogovorniki reagirali, kot bi poznali moje najbolj skrite misli. Poznaš kitajsko mučenje? Kapljica po kapljico v enakomernih presledkih… In prav tako so se meni dogajale majhne neugodne potrditve, da NEKDO ve, o čem jaz razmišljam. Končal sem na tabletah… Po poskusu samomora…

   A sem dovolj jasno pokazal, da ljudje slabo prenašamo že, če imamo občutek, da smo nadzirani. Pa saj je dovolj, da pogledaš pri otrocih. Kako slabo otroci (zlasti najstniki) prenašajo dobronamerne intervencije staršev. Kako slabo verniki prenašate dogodke, ki jih razumete kot božjo intervencijo…

   Razmisli, kako je torej šele prenašati intervencije Velikega brata. In za koga zbira NSA informacije? Mamo nameravam pohecati, da za Božje računovodstvo (kot se izražajo v njeni verski skupnosti). Bog že ne potrebuje NSA, da mu posreduje informacije, ki jih je sam zamudil. A ne? Te informacije se da, kar pomeni, da tudi so, zlorabiti za nadzor posameznikov. In za spravljanje posameznikov v neprijetne situacije. Posameznikov, ki ne pašejo v vladne strategije. Natančneje tisočev posameznikov, ki… Računalniki namreč brez težav nadzorujejo milion posameznikov.

   Koliko je računalniški nadzor tight? Koliko od blizu me vidi? Kar zelo. Imaš račun na Facebooku? Ti je Facebook (torej računalnik in ne človek) kdaj svetoval novega prijatelja? Meni je svetoval cel kup ljudi, ki jih sploh ne poznam. Nikoli slišal zanje. A vsak deseti predlog je zelo smiseln. Podobno si pomagajo z računalniki na NSA, da usmerijo svoje raziskave pretežno v učinkovite smeri. Pri tem sploh ne pazijo na naše zasebnosti.

   Pazi. Point je v tem, da nas ne nadzira Bog niti kakšno od nas bolj moralno bitje. Pač pa ravno obratno. Najbolj na denar mahnjena administracija na svetu.

 5. Bral sem, da nepridipravom gre najbolj na živce, da postanejo na ta način dostopne javnosti vse mednarodne finančne transkacije.

  Hvala Bogu, da je tako, sicer nas bi spravili na beraško palico in v nepridipravsko džunglo.

 6. Bojim se pa, da bo to le izgovor za še večjo tajnost podatkov, zaradi česar bodo nepridipravi še bolj zaščiteni, kar pomeni nadaljnje duhovno, vrednostno in razvojno pogrezanje človeštva.

 7. Iz lastnih poklicnih izkušenj vem, kako je zakon o tajnosti osebnih podatkov zaščitil nepridiprave in da smo se moralno začeli pogrezati prav z uvedbo tega zakona.

 8. “Mene osebno ne bi preveč motilo, če bi me res nadziralo kakšno bitje z od moje višjo zavestjo. Očetovska figura”.

  G. Igor po svojih lastnih besedah pricujete, da ni zdravo biti niti prevec pameten, niti prevec emancipiran, niti prevec samo vase zagledan.
  Vi ste bil tako presneto pameten in svojeglav, da se vam je skoraj zmesalo in ste po poskusu suicida pristali na tabletah.
  No, ce bi bil kolikor toliko veren, (tudi nasi pravoslavci in protestanti so slicno verni kot mi), bi z veliko verjetnostjo imeli manj taksnih eksistencijalnih, in orientacijskih problemov.
  Ker ste ze toliko casa v slovenskem katoliskem prostoru, bi po moje skoraj laze navezali stike s katolisko cerkvijo. Ce podcenjujete katoliski “opij” za narod in ga ne izkoriscate, ste sam kriv.
  V Ljubljani je gotovo dovolj moznosti za duhovne pogovore v smislu konverzije.
  Levicarji in ateisti imajo z svojim Big Brotherjem velik problem, ker se nocejo podvreci nobeni avtoriteti.
  Za kristjane pa to ne more biti problem, kajti nas Big Brother, je nas Bog. Drugega ne moremo priznati.
  Prve kristjane so preganjali, ker niso hoteli priznati in kaditi rimskim imperatorjem kot bogovom.
  Ateisti imajo seveda tudi svoje Big Brotherje, ali pa sanjajo, da bi to nekoc postali sami.
  Vsi kristjani (ki verujemo v biblicnega Boga in Jezusa, njegovega sina, ki je za priblizno 36 let postal clovek), verujemo s tem v (vsemogocnega) Big Brotherja in vrhovnega sefa, stvarnika nebes in zemlje, kateremu zaupamo in ga ljubimo.
  Ta Big Brother se kot vsemogocni duh skriva za vsemi dogajanji, vidnimi in nevidnimi stvarmi, za nebesnimi telesi in galaksijami.
  Izmuzne se vsem filozofom, tehnikom, vsem radarjem in seizmografom in znanstvenikom, ki stikajo za skrivnostmi narave. V svoji “genijalnosti” nocejo priznati Boga kot tisto silno energijo, ki naj bi povzrocila prapok in vse nase dogajanje spravila v tek.
  Ce bi njen povzrocitelj Bog to mogocno energijo, samo za kratek hip prekinil, tako kot je npr. pri elektricni energiji, bi se v tem smislu ves kozmos sesul v prvotno stanje nica.
  Tako lahko zakljucim, da brez bozje pomoci ne deluje prav nicesar. Koncno tudi nasa zemeljska ljubezen dobiva dotok od silne bozje ljubezenske energije, ki vse ozivlja.
  Ce se mozki in zenske ne razumejo in zatajijo, so sami krivi.
  Verujemo, da se Bog stalno zanima in vmesava v nase zadeve. V nase privatno in javno zivljenje. In ta pomirja.

  To vmesavanje se vrsi pri zivih osebah predvsem ponoci med spanjem, ki ima visoko naravno terapijsko vrednost.

  Mi verniki naj bi bili v lastnem interesu stalno z Bogom povezani s pomocjo molitve.
  To je logicno in nujno potrebno, saj bomo imeli tudi po smrti z njim opravka.
  Klinicno mrtvi pricujejo, da si po izhodu iz tunela in svetlobni prikazni, vsak sam zavrti nazaj film svojega zivljenja in se v svetlobi bozje popolnosti potem odlocil za siroko pot pogubljenih ali ozko pot zvelicanih. Za vice, pekel ali nebesa. To pa vznemirja.

  Apostol Pavel pravi, da sedaj lahko vse gledamo nejasno kot v motnem ogledalu, po smrti pa nam bo v Bogu vse jasno kot beli dan.
  Da pa to stanje dosezemo so potrebne vrline. Od vseh vrlin sta tamkaj najbolj cenjeni: vera, upanje in ljubezen. Najvecja je ljubezen. Vse ostalo pa so cloveske necimernosti, ki ne prinasajo blagoslova ampak vse samo zakomplicirajo.

  • Če nisem odgovoril, še ne pomeni, da nisem prebral. 🙂

   Odprli ste teme, okoli katerih bi se zapletel v tako obsežno in čustveno debato, da mi ob sedanji preobremenjenosti ne ustreza. Vseeno hvala za prijaznost. Uh, pa sem se že zapletel v debato, saj bi tu moral napisati natančnje, a ne utegnem. 🙁

Comments are closed.