R. Božič, Radio Ognjišče: Znanilci družbene pravičnosti?

4

Vremenoslovci te dni napovedujejo že drugi letošnji vročinski val. Prvi je zaznamoval sredino junija, omogočil sicer hitro spravilo prve košnje, žal pa s posledicami vročine zaznamoval predvsem pridelavo vrtnin in poljščin. Drugi bo požgal, vse kar je na njivah in vrtovih ostalo. Suša pritiska, posebej pa so na udaru koruzna polja in pridelovalci zelenjave.

Tudi na družbenem področju smo te dni priče drugemu “vročinskemu” udaru. Prvi je junija izbruhnil z nepremišljeno pripravljeno metodologijo novega izračuna katastrskega dohodka in izdanimi odločbami za plačilo davka na nepremičnine višje vrednosti, ki so od 427 kmetov neupravičeno zahtevale astronomske zneske davkov. Tokrat pa kmetom vročo kri dela namera Ministrstva za finance, da jim v okviru davka na nepremičnine dodatno obdavči hleve, kozolce, njive, travnike in gozdove, torej osnovna sredstva kmetijske pridelave.

Junijskima zgodbama so po zatrjevanju Davčne uprave botrovale napake v metodologiji, ki jo pripravlja Geodetska uprava RS. Prenašanje odgovornosti na druge, je sicer slovenski nacionalni šport, kmetje, ki so zaradi astronomskih položnic prebedeli marsikatero noč in v strahu iskali pomoč sposobnih odvetnikov, ter jih temu primerno tudi plačevali, pa so nad takimi odgovori ogorčeni, saj so prepričani, da se zgodbe, ki imajo iste korenine, vedno znova ponavljajo, za njihove posledice pa nihče od pristojnih ne odgovarja.

O davku na nepremičnine je bilo veliko povedanega. Po mojem mnenju gre za izrazito sporen način obdavčenja, ki bo huje prizadelo različne skupine prebivalstva, posebej pa je v nebo vpijoče dejstvo, da bo davek “kaznoval” tiste, ki se vse življenje trudijo nekaj ustvariti.

Strinjam se z mislijo dr. Janeza Juhanta, ki pravi, da “se nam dogaja ponovna nacionalizacija” in “gre pri obdavčitvah za uničenje nacionalne samobiti in njenih gospodarskih temeljev”.

Ob vsem tem pa bi rad opozoril na še dve plati nesprejemljivega dogajanja.

Prvič. Te dni smo novinarji dobivali zelo različne odgovore pristojnih, na pravzaprav ista vprašanja. Vprašujem se, kako lahko nekomu odgovoriš, da si obveščal podrejene v “začetku julija” drugemu pa, da je bilo obveščanje opravljeno 19. julija.

Drugič. Če Ministrstvo za finance izjavi: “V primeru popolnega izvzema določenih vrst nepremičnin iz obdavčitve bi se morala sorazmerno obdavčitev drugih vrst nepremičnin povečati,” se tako izjavo kaj lahko razume, kot širjenje nestrpnosti do tistih, ki opozarjajo na nesprejemljivost dvojne obdavčitve ene in iste stvari.

Več: Radio Ognjišče

4 KOMENTARJI

 1. Ponavlja se zgodovina, ko se hotelo kmeta načrtno spraviti na obrobje družbe kot nebodiga treba.

  Zgrožen sem tudi nad besedami nekaterih politikov, ki na pomen kmetijstva in kmeta gledajo skozi nizek % kmetijske proizvodnej vprimerjavi z ostalim gospdarstvom.

  Ti politiki namreč pri tem ignorirajo pomen samoskrbe, varstva narave, varstva kulturne dediščine…
  Očitno jim je slednje nepomebna stvar za državo in njen narod.

 2. Tem politikom, ki trenutno vladajo, sploh ne gre za državo Slovenijo, ampak le za njihove lastne koristi. Zadostuje že ogled video posnetka proslave 27. aprila letos s stadiona v Stožicah, da postane slehernemu takoj vse jasno. Tam niso prepevali internacionale in sramotili Evropske Skupnosti le vrhovni politiki izvršne veje oblasti, marveč tudi predsednik države, predsednik ustavnega sodišča in še mnogi drugi predstavniki najpomembnejših slovenskih ustanov. Edina zastava, pod katero so se zbrali, je bila trobojnica z rdečo zvezdo in ne s slovenskim grbom. Tem ljudem je Slovenije malo mar, morda le toliko, da postrgajo še zadnje denarce od ljudi, ki niso njihova volilna baza.

  Ker je v tem primeru posebej prizadet ravno kmečki živelj, me zanima, kam sta poniknili morala in odgovornost SLS-a, ki je z rušenjem Janševe vlade pripomogla, da se kmetje sedaj otepajo s temi davščinami?

 3. Če je to res, potem so storili veleizdajo temeljev države Slovenije!

  Pa so se vsaj opravičili?

 4. Ti predstavniki države Slovenije bi morali iz protesta zapustiti Stožice, čim so videli, da se ignorirajo in žalijo državni atributi Slovenije! Kako pa jim lahko še zaupamo, če tega niso storili?

Comments are closed.