R. Božič, Radio Ognjišče: Pragmatizem vode v grlu…

0

Prav zanimivo je zadnja dva dni spremljati osrednji Putinov spletni multimedijski stroj Sputnik, ki iz ure v uro dobesedno bruha najrazličnejše novice, komentarje, poglede in napovedi o izzivih obnovljenega rusko turškega sodelovanja. Ta spletni servis v lasti ruske vlade se trenutno ponaša s kar 31 nacionalnimi uredništvi, ki pokrivajo tako objavo multimedijskih novic prek spleta, kot tudi oddajanje v radijski eter. Njegovi novinarji so čez noč pozabili na sočno negativistično retoriko, ki so jo še pred mesecem izjemno dosledno uporabljali v vsaki novici povezani s Turčijo.

Turčija je v ponedeljek, torej le nekaj ur pred srečanjem Putin – Erdogan ukinila blokado delovanja Sputnikovega turškega uredništva in spletnega portala, ki se je v nemilosti in s sodno prepovedjo delovanja soočilo že v letošnjem aprilu in ki, po temeljiti medijski čistki po neuspelem vojaškem puču, postaja tudi eno redkih uredništev tujih medijev, ki jim je v Turčiji dovoljeno delovati.

Izjemna hitrost otoplitve rusko turškega sodelovanja, ki je brez sape pustila mnoge dobre poznavalce dogajanja, pravzaprav ni presentljiva. Botruje ji denar in zagate, ki so jih ruskemu gospodarstvu in trgovini povzročile evropske sankcije.

Ko teče voda v grlo se kaj hitro pozabi mnoge težke besede in tudi mrtve ljudi. In če k temu dodamo še pregovorno Putinovo pragmatičnost, ki s pospešeno otoplitvijo rusko turških odnosov samo poglablja že dolgo trajajočo zadrego evropskih birokratov, kako krotiti Erdoganovo samodrštvo in njegov vse večji zaskuk k islamizaciji države, je jasno, da je tej pragmatičnosti uspela nova dobra poteza.

Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.