R. Božič, Radio Ognjišče: Nespodobno povabilo

1

Srečanja, ki so na temo grozečega Davka na nepremičnine, med predstavniki kmečkih stanovskih organizacij in predstavniki Ministrstva za finance, potekala v zadnjem mesecu, bi težko poimenovali pogajanja. Kmečka stran je bila večinoma deležna različnih pojasnil, stališča, ki so jih ob tem izražali pa so bila, tako vsaj vse kaže, bolj bob ob steno.

Zanimivo pa je pogledati na kronologijo dogajanja. Čeprav za uradnega še vedno velja junijski predlog Zakona o davku na nepremičnine, pa smo v septembru bili priče, da so skoraj dnevno, praviloma preko medijev, v javnost prihajale nove in nove inačice. Očitno je bilo, da je namen tega početja zaposliti javnost in vreči kost, ob kateri se bodo kresala mnenja.

Da je nekaj hudo narobe in da gre za elemente manipulacije množic, kaže tudi dejstvo, da so se predlagane stopnje obdavčitve skoraj dnevno izjemno spreminjale. Zatrjevanje finančnih uradnikov, da so stopnje obdavčitve skrbno premišljene in preračunane, je tako iz trte zvito.

Kmetje so ob vsem tem doživeli še poseben fiasko. Do t.i. sredinih pogajanj so bile stopnje obdavčitve kmetijskih nepremičnin preprosto označene z x-som, kmete pa so medtem visoki uradniki GURS-a “seznanjali”, kako je ovrednotenje kmetijskih nepremičnin pravilno.

V sredo, ko so kmetom vrgli kost z nekoliko znižanimi stopnjami obdavčitve, pa so hkrati priznali, da je z vrednotenjem kmetijskih nepremičnin res veliko napak. Kmetom pa naj bi po nekaterih informacijah tudi ponudili, da če sprejmejo zakon, se bo v prihodnosti tudi nepravilno vrednotenje popravilo.

Spet smo torej pri znanem. Sprejeli naj bi zakon, ki evidentno temelji na spornih uredbah, kar pa naj bi se popravilo. Pa jih res bodo? Bodo držali besedo?

Več: Radio Ognjišče


1 komentar

  1. Negativna, nepravična politika do določenih slojev prebivalstva ima za vlado očitno prednost. Med njimi smo očitno kristjani, saj je splošno znano, da so ti predvsem na podeželju.

Comments are closed.