Tamara Griesser Pečar: Putinovo spreminjanje zgodovinopisja

36
Putin napovedal je ustanovitev arhiva, v katerem naj bi bili zbrani dokumenti, slike in filmsko gradivo o drugo svetovni vojni.

Letos bo Rusija 9.maja priredila »dan zmage« ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne. Napovedane so velike slovesnosti v Moskvi s številnimi mednarodnimi gosti. Navsezadnje je »Velika domovinska vojna« tudi ena izmed najpomembnejših zgodovinskih pripovedi današnje Rusije. Ta dogodek ima v mislih po vsej verjetnosti ruski predsednik Vladimir Putin, ko vedno bolj ostreje skuša uveljaviti svojo interpretacijo druge svetovne vojne. Ko je sedaj Volodimir Selenskij ob spominskem srečanju na osvoboditev Ausschwitza na Poljskem kritiziral pakt Hitler-Stalin, ker je šele ta omogočil nacistom, da so speljali smrtonosni holokavst, je sledila ostra reakcija iz Moskve, češ da Selenskij žali spomin na tiste, ki so se borili proti fašizmu.

Brez dvoma je Sovjetska zveza imela največ žrtev v drugi svetovni vojni, kar 26 milijonov (od ca. 55 miljonov), ne smemo pa pozabiti, da je Sovjetska zveza vojno začela skupaj z Nemčijo. Putin želi zamegliti začetke vojne in sovjetsko soodgovornost.

Putin nadaljuje ustaljeno prakso iz komunističnega režima

Seveda to, kar dela ruski predsednik Putin, ni nič novega, nadaljuje ustaljeno prakso iz komunističnega režima. V času stalinizma ni bilo v Sovjetski zvezi nič nenavadnega, če je uradni prikaz dogodkov sledil trenutni politični situaciji, kar pomeni, da se je sproti spreminjal. Tisti trenutek, ko je nekdo padel v nemilost in bil odstranjen, je naenkrat izginil iz prikazov določenih dogodkov. Šli so celo tako daleč, da so spreminjali fotografije. Iz njih so zbrisali neljube obraze, pojavljali pa so se novi, ki so pred tem bili zamolčani. Analogno so se spreminjali tudi prikazi dogodkov v medijih, v publikacijah itn.

Sicer sta si ruska in poljska interpretacija druge svetovne vojne že od vsega začetka nasprotovali, predvsem pri vrednotenju pakta Hitler-Stalin. Pred spominsko slovesnostjo v Gdansku (Danzig) pred desetimi leti je takratni ministrski predsednik Vladimir Putin vendar v  v poljskem časopisu Gazeta Wyborcza priznal, da je bil Hitler-Stalin pakt nemoralen in »brez slehernega dvoma vreden obsodbe«, obžaloval je tudi pokol več tisoč poljskih častnikov v Katinskem gozdu (Katyn), ki ga je izvedla Rdeča armada. V Gdansku  pa sta se potem premier Vladimir Putin in poljski premier Donald Tusk skupaj spominjala na umorjene častnike ter na tiskovni konferenci napovedala, da se interpretaciji zgodovine sicer še naprej razhajata, da pa sta se obe strani dogovorili, da bosta problematiko skupaj analizirali.

Ko je strmoglavilo letalo s poljskim predsednikom Lech Kaczyńskim v Smolensku, je ruska državna televizija celo predvajala film »Masaker v Katinu« režiserja Andrzeja Wajdo. Seveda ne smemo prezreti političnega ozadja. Rusija je takrat želela stopiti v WTO [World Trade Organization] in Poljska je imela najprej pomisleke. Te je bilo potrebno odstraniti.

Putin napovedal ustanovitev arhiva o drugo svetovni vojni

Na začetku leta je imel Putin govor o narodovi situaciji. Napovedal je ustanovitev arhiva, v katerem bodo zbrani dokumenti, slike in filmsko gradivo o drugo svetovni vojni. Kaj je namen tega arhiva, pa je pojasnil na drastičen način na srečanju z veterani v Sankt Petersburgu pred slovesnostjo osvoboditve koncentracijskega taborišča Ausschwitz, katerega se ni udeležil: »Zamašili bomo gobec tistim, ki poskušajo obračati zgodovino, jo prikazovati v napačni luči in ki zmanjšujejo vlogo naših očetov, starih očetov, naših junakov, ki so umrli, ko so branili našo domovino in praktično ves svet pred rjavo kugo nacizma.« Napovedal je, da bodo »ta gobec, ki ga nekateri politiki v tujini ne morejo držati, zamašili z resnično, dokumentirano informacijo«.

Seveda je ta izbruh veljal kritikom vloge Sovjetske zveze in Stalina pred in na začetku druge svetovne vojne. Putin že vse od 2014 zavrača vsako kritiko pakta Hitler-Stalin. Prikazuje ga, v tradiciji Sovjetske zveze, namreč samo kot sporazum o nenapadanju. Stalin naj bi ta sporazum podpisal, da si pridobi čas za priprave na nemški napad. O tajnih protokolih tako v paktu Hitler-Stalin kot v Mejnem- in prijateljskem sporazumu ni bilo omembe. Vsekakor od 2014 naprej v Rusiji velja zakon, ki kaznuje »rehabilitacijo nacizma«, po katerem so bili že kaznovani tisti, ki »namerno širijo neresnična dejstva« o napadu Nemčije in Sovjetske zveze na Poljsko leta 1939.

Putin že vse od decembra 2019 nastopa vedno bolj ostro in napadalno

Dejansko pa je danes za večino evropskih zgodovinarjev nesporno, da je pakt Hitler-Stalin omogočal začetek druge svetovne vojne, torej tudi napad Nemčije na Poljsko. V tajnem protokolu sta si Nemčija in Sovjetska zveza namreč razdelili del Evrope, določali interesna območja obeh držav in predvidevali medsebojno podporo obeh držav pri okupaciji sosednjih ozemelj. Stalinu naj bi pripadal vzhodni del Poljske in baltske države, Hitlerju pa Poljska do rek Narev, Visla in San. Nemčija je napadla Poljsko 1.septembra 1939, Sovjetska zveza pa 17. septembra. V Brest-Litovsk je potekala potem skupna parada nemških in sovjetskih tankov. Sovjetski zunanji minister pa je konec oktobra Poljsko označil kot izrodek versajskega miru. Sledili so napadi Rdeče armije na baltske države in Finsko.

Že vse od decembra 2019 je Putin nastopal vedno bolj ostro in napadalno. Povod je bila brez dvoma resolucija, ki jo je sprejel Evropski parlament o pomenu evropskega spomina in vesti in je namenjena vsem žrtvam avtoritarnih in totalitarnih režimov 19.septembra 2019. Obsoja vse pojave totalitarnih ideologij kot so nacionalsocializem in komunizem. Putin je Poljsko označil kot soodgovorno za začetek druge svetovne vojne in holokavst.

Prav zato se poljski predsednik Andrzej Duda ni hotel udeležiti svetovnega Holokavst-foruma v Yad Vashemu v Jeruzalemu. Med govorniki je bil predviden namreč tudi Vladimir Putin. Ker prireditelji niso bili pripravljeni tudi njemu dati besede, je Duda odpovedal svoj prihod. Na drugi strani pa Putina ni bilo 27. januarja na spominskem srečanju ob 75.obletnici osvoboditve taborišča Ausschwitz, čeprav so pravi Sovjeti taborišče leta 1945 osvobodili.

36 KOMENTARJI

 1. Večini bralcev tega portala niti ni potrebno veliko razlagati, da razumemo o čem piše spoštovana zgodovinarka. Ker se to dogaja mnoga desetletja tudi v tej naši zlagani državici…Prijateljici SZ, zdaj pa Rusije…Celo huje, tukaj vladajoča “globoka oz. ugrabljena država” ne potvarja le druge vojne, pač pa tudi obdobje pred 30 leti, osamosvojitev SLO !
  Lahko pa se “cepite” proti komunističnim lažem , čeprav menite da ste že imuni. Lahko popolnoma ozdravite in zdravite tudi druge, ki so močno okuženi z lažmi….
  Najboljše cepivo je knjiga Slovenski razkol, ki jo je napisal zgodovinar dr. Jože Možina. Berem, da je tudi drugi ponatis takorekoč prodan, zato se boste morali potruditi, da jo boste še dobili. Bo pa čez čas tudi tretji ponatis !! Tretji.
  Slovenski razkol nam naliva čistega vina glede druge vojne, tako kot so nam Janševi OKOPI povedali kaj se je dogajalo pred in med osamosvojitveno vojno v SLO. In kasneje PREMIKI.
  Dve oz. tri velike uspešnice ! Dokaz kako ljudje hlepijo po resnici.
  Tudi avtorici tega komentarja o Putinu zahvala za to kar je napisala, saj drugje tega ne moremo prebrati in večinoma nismo vedeli, le slutili… ! Beremo lahko le o Trumpovih ograjah, ki se podirajo, slabo betonira ta “gnili” Trump….No, o Trumpu vsak dan javna hiša objavi ene 3 velika pljuvanja…
  Ga. Pečarjeva je med drugim tudi napisala odlično zgod. knjigo – Razdvojeni narod. Ki je tudi cepivo proti lažem…
  Berite, ljudje…

 2. V bistvu je to kar razlaga Tamara eno samo nakladanje. Za njo se je začela zgodovina leta 1939 s podpisom pakta Molotov Ribentrop. Kaj se je dogajalo prej in kakšen je bil politični program Hitlerja opisan v njegovi knjigi Mein Kampf Tamara molči. Molči, da je Hitler hotel najprej zasužnjiti in potem eliminirati vse Slovane. Med vsemi Slovani je še najbolj zaničeval Slovence. Za njega nismo bili narod. Kako je Evropa podpirala Hitlerja in z njim kolaborirala Tamara ne piše. Kaj je pomenil Minhenski sporazum, Tamara ne piše.
  Tamara zanika zločinske opredelitve razlogov za 2. sv. vojno.
  “Črno-beli po meri Varšave in Rige / avtor: Jože Pirjevec
  Na pobudo osemnajstih poljskih in enega letonskega poslanca je Evropski parlament 19. septembra letos ob osemdesetletnici izbruha druge svetovne vojne sprejel resolucijo, ki zastavlja vprašanje, ali smo državljani EU dolžni razumeti zgodovino tako, kakor jo interpretirajo v Varšavi in Rigi. Resolucija je bila odobrena s 535 glasovi. Proti je glasovalo le 66 poslancev, vzdržalo pa se jih je 52.
  Gre za ŠKANDALOZEN TEKST, ki povsem ignorira resnične razloge za izbruh druge svetovne vojne in skuša prikazati razvoj dogodkov na črno-bel način, pri čemer naj bi bili krivi za to, kar se je zgodilo, izključno Stalinova Sovjetska zveza in Hitlerjeva Nemčija (kar pa ni res!). Dogodek, ki naj bi sprožil drugo svetovno vojno, naj bi bil namreč Pakt o nenapadanju, ki sta ga avgusta 1939 podpisala nacistični zunanji minister Joachim von Ribbentrop in njegov sovjetski kolega Vjačeslav Molotov.
  Je res tako? Poskušajmo prikazati bolj razčlenjeno sliko mednarodnih razmer v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Adolf Hitler je prišel leta 1933 v Nemčiji na oblast s programom, ki ga je začrtal sedem let prej v svoji znameniti knjigi Mein Kampf. V njej je jasno napovedal, da namerava obnoviti veličino nemškega naroda, poraženega v prvi svetovni vojni, z obnovitvijo »rajha«, tretjega po vrsti, ki naj bi trajal tisoč let, in z agresivno zunanjo politiko, katere cilj je bila v prvi Rusija. Zapisal je namreč, da si morajo Nemci, če hočejo postati svetovna sila, zagotoviti življenjski prostor na vzhodu vse do Uralov.
  Da ne gre samo za propagandistični slogan, je v letih po uveljavitvi svojega režima dokazal z vrsto potez, ki se jim evropske demokracije, Francija in Velika Britanija v prvi vrsti, niso znale postaviti po robu. Pomislimo samo na Anschluss Avstrije marca 1938, predvsem pa na razkosanje Češkoslovaške oktobra istega leta. To se je zgodilo po podpisu münchenskega dogovora 30. septembra 1938, ki sta mu botrovala poleg Benita Mussolinija tudi britanski premier Neville Chaberlain in francoski premier Eduard Deladier.
  Po tem diplomatskem uspehu je Hitler najprej zasedel in priključil k tretjemu rajhu Sudete, potem pa sredi marca 1939 še razkosal preostalo Češkoslovaško. Pri delitvi plena sta sodelovali tudi Poljska in Madžarska.
  Jasno je bilo, da se ne bo ustavil, temveč da bo skušal udejanjiti svoj program, napovedan v Mein Kampfu, najprej z napadom na Poljsko, nato pa še na Sovjetsko zvezo.
  Tisti evropski politiki, ki so mislili trezno, so razumeli, da ga bo mogoče obrzdati samo, če bo prišlo do protinacističnega zavezništva med Veliko Britanijo, Francijo in Sovjetsko zvezo.
  Med njimi je bil tudi jugoslovanski regent knez Pavel, ki je napel vse sile, da bi prepriča] svoje angleške in francoske prijatelje, naj se odločijo za ta korak. V istem smislu je delal tudi moskovski zunanji minister in kasneje podminister Maksim Maksimovič Litvinov, toda brez uspeha.
  Zahodnjaki so pošiljali v Moskvo na pogovore delegacije, ki niso imele nobenih resničnih pooblastil in so samo prepričale Stalina, da od njih nima kaj pričakovati. Stalin na vojno ni bil pripravljen. Zavedal se je, da je Rdeča armada zaradi čistk, ki so jo zajele v zadnjih letih, močno okrnjena in da mora zaradi tega pridobiti na času. Sprejel je torej Hitlerjevo ponudbo o nenapadalnem paktu in si s tem pridobil skoraj dve leti časa za obnovo svojih oboroženih sil.
  Še na predvečer 22. junija 1941, ko je Hitler končno sprožil svoj plan Barbarossa in po Napoleonovem zgledu vdrl v ruske planjave, ni mogel verjeti, da bo žrtev nacistične agresije. Nanjo je reagiral z živčnim zlomom, od katerega pa si je kmalu opomogel. Obrambno vojno je nato vodil z železno voljo, ki ni bila brez veličine, tudi zaradi tega, ker je ruski narod odgovoril na Hitlerjeve imperialne pohlepe s pripravljenostjo na boj in trpljenje, edinstveno v zgodovini.

  Čeprav se zavedam vseh zavrženosti in grozodejstev stalinističnega režima, ne morem zaradi tega sprejeti enačenja komunističnega in naci-fašističnega totalitarizma, kakor nam ga ponujajo evropski poslanci z lahkomiselno politiko, ki teži k netenju sovraštva do Rusije. Mislim, da gre za patološko nasprotovanje Rusom s strani Poljakov in baltskih narodov, pogojeno bolj od čustev kot od treznega razmisleka tudi o hibah lastne zgodovinske preteklosti. Dejstvo, da jim ostala EU poslušno in topoglavo sledi, mi narekuje vprašanje, ali ima ta združba sploh kakšno bodočnost.
  Primorski dnevnik 03.10.2019”

  • Dejstva so neizprosna. Drugo svetovno vojno sta začela socialist Hitler in komunist Stalin. Razdelila sta si Evropo, se pri tem vsesplošno podpirala in si pomagala. Tudi slovenski komunisti so pozdravljali Hitlerjev pohod proti imperialistom, kot so to utemeljili. Kdor se s tem ni strinjal, ga je doletela usoda Angele Vode. Zganili se niso, ko je bila napadena njihova domovina, ampak ko je bila napadena tuja država, dotedanja Hitlerjeva zaveznica.

   Komunistični totalitarizem je res težko primerjati z nacional socialističnim in fašističnim. Medtem ko so nacisti pobijali s t.i. humanim plinom, so komunisti to opravili s krampom. Komunistični režim je bil in je še najbolj brutalen in zahteval je največ nedolžnih žrtev. Vsi trije režimi so zločinski, zmagovalec v pogledu zločinskosti pa je nedvomno komunizem.

  • To, kar pise gospa Griesser Pecar, ni nikakrsno “nakladanje”, ampak sloni na neovrgljivih dejstvih. Nihce niti ne zanika, da je bila zahodna politika pred nastopom Churchilla prevec kompromisarska in popustljiva do Hitlerjevega nemskega ekspanzionizma. A to kar je 1939 naredil Stalin, je povsem druga zgodba. Napadeni Poljski je zaril noz v hrbet in jo z druge strani napadel in okupiral se sam. V Katynu je dal skrivno pobiti cvet poljskega casnistva in inteligence ter to potem desetletja tajil. Napadel in okupiral je baltske drzave. Dele Finske. V samem zacetku vojne, ki je postala svetovna in najvecja, je bila Sovjetska zveza agresor skupaj s Hitlerjevo Nemcijo. Medtem ko sta Francija in Zdruzeno kraljestvo Nemciji napovedala vojno.

   To so dejstva. Ce se Pirjevec ob tem spreneveda in mu je odvec danasnja evropska obsodba teh agresorskih dejanj Stalinovega rezima, ki so flagrantna krsitev mednarodnega prava in nacel clovecnosti, je to le spricevalo zanj in tega, da staranje ne pomeni nujno rasti v modrosti.

   • Da nadaljujem v sedanjosti. Enako so neovrgljiva dejstva, da je Rusija pod Putinom napadla in anektirala dele Gruzije, da je anektirala Krim, ki je mednarodnopravno del Ukrajine in da se danes vojasko pomaga proruskim upornikom v vzhodni Ukrajini. Nihce na Zahodu ni imel nic proti Rusiji v casu Gorbacova in Jelcina. Putin si sam ustvarja nezaupanje in nasprotnike v Evropi in na Zahodu na splosno.

  • Oj, kakšna lahkotnost!
   Oj, kakšna živost pripovedi!
   Oj, kako lepo!
   —————————————–
   Boga ni. Čeprav se hodi Putin Grozjak vehementno križat vpričo naših ekumenskih škofov pod vršiško kapelico!Ko se Rusi spet naplodijo za nekaj deset milijonov in naredijo nekaj novega orožja na račun stradanja desetin milijonov , spet začenjajo svoje svete vojne, kot vedno v zgodovini.
   Kaj je storil Lenin in kaj Stalin svojemu in drugim ljudstvom in sta družno pomorila preko 100 milijonov človeških ljudi si ne morete več podrobno, nikakor, ogledati več na svetovnem spletu
   pod besedo GULAGI, MUZEJ GULAGI OŠKAR OLA – nič več ni , ker so Putinovi novi komisarji vse zbrisali do nule. Tudi muzej so zaprli lansko leto in očitno je to narejeno za vedno, bil je edini muzej.
   Zdaj najdete novo stvar – novi muzej Gulagi, odprt v Moskvi – lahko si mislite za kaj je zdaj tam – muzej v Oškar oli, ki je imel original eksponate tistega malo kar je ostalo od stiotnije Gulagov v SZ,pa bo za vedno izginilo neznano kam. Po rusko!
   FRIZIRANJE ZGODOVINE. Očitno po Putinovih vatlih.
   Razume tebe, g.Živo, seveda te razumem.
   Kar je v zgodovinskem spominu drugih narodov, ki jih je jezdil komunistični Satan nimajo prav!
   Po tvoje, Finci, Litovci, Latvijci, Estonci, Poljaki in drugi čarajo in so pod vplivom vesoljskih sil
   neznanega porekla in načrtno grdijo veliko matrjuško, krvavo Rusijo in njene satelite v SZ !

   Ne serji, Živo.

  • Živo, bi te vprašal po mentalnem zdravju, ampak te raje vprašam, koliko dobiš za to, da na tem portalu mlatiš prazno slamo!

 3. Sem prebral, pozorno. Niti stavka o tem, da je SZ napadla Poljsko in baltske države, zgleda da so one napadle SZ in se je ta “samo branila” ?
  In Poljaki so pomorili 22.000 sivjetskih častnikov….
  Vidite, kako težko je LAŽ spremeniti v RESNICO…Ne gre.
  Ja, Komunizem v Demokracijo….ne gre.

  • Luba , draga lublana!
   Veš, ko zgoraj berem mojstra “živo” , mi ne kapne od kod ta nadimek in zakaj, ker ni žive refleksije v njegovem naštudiranem pametovanju v reklamno obarvanem zagovarjanju deviškega in svetniškega kandidata Vasirjonoviča in njegovega sovjetskega Barbarstva pod Oktober 1917 v 1001 odtenku živo živih barv vesoljstva, ki se že od leta Gospodovega veselo cvre v pravoslavnem Peklu.
   On tega ne ve, ker vem, da želi povedati nekaj kontra tistemu, kar imamo nekateri drugi v glavi in misli, da nas bo nategnil s svojim leporečenjem v slavo in čast rusko-sovjetskega Barbarstva.

   Ne pade mi, in vem ne dovolj, da bi mu spodbijal njegove stavke in besede, ni mi do tega niti slučajno. Ker zajtrkujem in moj čaj lepo diši, bom samo nakratko navedel, da se ob njegovem skladanju všečkanih zgodovinskih dejstev, skratka neke pravljične verzije enoumja, “ki vse razume in , ki vse upošteva” , samo, da je njegovemu nagonu po sfabricirani zgodovini lepo in všeč, spomnim Nataše iz knjige Sergeja Kurdakova, komunista in predsedatelja sovjetske komunistične partije Kamčatke ter likvidatorja NKVD – kasnejšega skesanca, ki iz vohunske ribiške ladje s čudežnim plavanjem pobegne v ledenomrzlem Beringovem morju na kanadsko obalo. Spomnim se
   Orlanda Figesa, ki v dolgih letih trančira ruske moskovske arhive NKVD in KGB, da sestavi neverjetno zgodovino ruske novemberske (preimenovane v Oktobrska) zgodovine v knjigah
   TRAGEDIJA LJUDSTVA in ŠEPETALCI ter Silvina Eiletza , Alaina Besancona ZLO STOLETJA, pa devetih svetovnih avtorjev , ki so spisali ČRNO KNJIGO KOMUNIZMA, pa Karla Steinerja, ki je živ
   prišel domov po 7000 dneh v Sibiriji – čutim ta ruski in sovjetski komunizem v svojih kostnih celicah , ne samo v možganih !
   POTEM PA MI PRIDE PISANJE, KOT JE ZGORAJ OD g.ŽIVOJA , O TEM, KAKO “NI BILO TAKO; VESTE; BILO JE ČISTO DRUGAČE” lepo rafinirano utemeljeno na osebnem izdelčanem modelu sveta, ki se je takrat dogajal.
   Ja, bilo je čisto drugače, Skozi druga očala, skozi druge filtre, z drugimi sredstvi in za druge cilje.
   SAMO ENO JE ZGODOVINA!Dejanska, dokumentirana, pričevanjska in vživljena v realnih pričevalcih, ki ne izhajajo iz aparatusa kreatorjev , v našem primeru, boljševiške sfabricirane zgodovine in njenih sledilcev, občudovalcev ali celo navdušencev.

   • Komunistov ni zgodovina nikoli zanimala kot znanost. Dejstva in resnica jih ne zanimata, zanima jih samo propagandni učinek zgodovina. Zanje je bila zgodovina vedno dekla v službi propagande. Da je propaganda izpadla po njihovih željah, so bila in so še vedno dovoljena vsa sredstva. Zato nam režimski zgodovinarji, govorci na raznih partizanskih proslavah, Putin in njemu podobni še vedno na debelo lažejo.

    • Tine, seveda, zgodovina je zelo gumijasta znanost za komuniste, ki le orodje za doseganje sprotnih ciljev.
     Kako velika in zalizana ljubimca, eden bolj, drugi manj, ki sta se smrtno sovražila in drug za drugim pripravljala na vojno, kaže podatek, da Stalin ni verjel svojim obveščevalcem, sploh pa ne najmočnejšemu med njimi , Slovencu Vauhniku, da ga bo Hitler napadel takrat in takrat …je
     že vedel zakaj – še zadnji vlak s surovinami je v Nemčijo iz Rusije krenil ob 8h, ob polnoči je počilo…

 4. Verjetno, ko govorijo o boljševikih, ne mislijo na Ruse kot narod oz. narode, ki živijo v Rusiji in ki so živeli v nekdanji SZ, mapak za boljševizem kot tak, ki je pobil več Rusov kot drugih narodov v drugih državah ali v SZ.
  Torej, najbrž se kdo malo spreneveda, ko brani “Ruse”. Krivda za ideološko pšobijanje v revoluciji in še danes, gre rusom z malo začetnico.

  • Orlando Figes: Tragedija ljudstva – ruska revolucija 1891 – 1923 in še ŠEPETALCI “kdo je kdo”
   toplo priporočam

 5. DENAR JE SVETA VLADAR oz. DELI in VLADAJ!
  Ker pišejo zgodovino zmagovalci bi avtorici in drugim priporočil, da preberejo knjigo “Wall Street Trilogy”, ki obsega “Wall Street and the Bolsevik Revolution”, “Wall Street and FDR” ter “Wall Street and the Rise of Hitler”. Če ne bi Wall Street financiral vzpon boljševikov preko švedskega bankirja Olofa Aschberga s ciljem monopola na ruskimi naravnimi bogastvi in velikim trgom, kar je cilj tudi dandanes (Trocki je potoval z ameriškim potnim listom s podpisom Woodrowa Wilsona ter denarjem za PR aktivnosti s podporo ameriške misije Rdečega križa), ne bi bilo komunizma in tudi posledično ne nacizma, saj so zaradi grožnje širjenja kominizma s podržavljanjem gospodarstva vsaj nemški industrijalci podprli Hitlerja. Ameriške je zanimalo gospodarsko sodelovanje s ciljem monopola (njihove lokacije niso bile bombandirane!). Ravno tako, če ne bi ameriški Standard Oil prodal patent za sitetični bencin in gumo, se nemška armada ne bi mogla premakniti! O Stalinu in SZ so ameriški mediji pisali hvalnice, ravno tako o Adolfu Hitlerju (imeli so namen organizirati državni udar s ciljem ekonomskega doktartorja po zgledu Mussolinija)!

  Ugledni zgodovinarji smatrajo začetek 2.svetovne vojne z razkosanjem Čehoslovaške, vzrok pa v Versajski mirovni pogodbi. Razdejano Nemčijo je udaril še propad Wall Streeta in bankritiranje nemški bank! Za dogajanje med in po vojni je zanimiv John Wear “Germany’s War, The Origins, Aftermath and Atrocities of World War II” na https://www.unz.com/book/john_wear__germanys-war/. Postalo vam bo jasno, zakaj se nihče od zmagovalcev ne oglasi na temo povojnih pobojev (6.5 Nemcev naj bi izginilo po vojni kot je povedal nemški kancler Adenauer..)! Od istega avtorja “Why Germany Invaded Poland” ne kaže ravno Poljsko v dobri luči (genocid na Nemci v Šleziji)! Kaže pa navijanje Churchila in posebno Roosevelta, da se vojna začne (ZDA so izšle iz vojne kot imperij, kar so še danes, z največjo količino zlata od prodaje orožja, kar počnejo še danadanes).

  Kot pravi ZIVO zgodovina ni tako enostavna, kot jo opisuje pristranska avtorica. Žal!

  • Po neuspeli ljudski revoluciji 1915 se je Lenin s svojim štabom preselil v ZDA na ranč Rockefellerjev.
   Z njegovim denarnim blagoslovom se je preko Kanade vrnil v Švico.
   Zimermann , član nemškega vrh.štaba je dal in realiziral idejo, da Leninovi tolpi v Švici dajo diplomatski vlak za prehod na Finsko in okoli 100Mio Eur današnjih cekinov za financiranje revolucije
   v Petersburgu & Rusiji. Tako se je izvršila najprej od Boljševikov neodvisna, spontana februarska revolucija, nato Kerenski vodi vlado – ki jo boljševiki Novembra (pišejo pa oktobrska)1917 uzurpirajo sadove “demokratične, spontane”revolucije zatiranih v Rusiji in teroristično prevzamejo vso oblast iz rok Ljudstva ter zavladajo z jekleno pestjo zločina in z kulturo smrti.
   Če bi Kerenski takoj nehal nesmiselno vojno z Nemci in Avstroogrsko-uspeha Boljševikov najverjetneje nikoli ne bi bilo. Boljševiki so jo na veliko škodo lastnih ozemelj in interesov. Švabi so dosegli cilj, nevarna in močna carska Rusija je bila z revolucijo na kolenih-celotna vzhodna fronta se je sprostila in Švabi in austroogrska je lažje odbijala sile Antante na Zahodu…komunistični boljševiki so storili zlahka vse, da so se vrgli na Manjševike in ostale demokrate, ki so jih zmerjali z Belogardisti in jih tudi uničili…v nekaj letih nato so se odprla vrata Stalinovega Pekla,,,,
   Da, Zahod je zmanipuliral in omogočil uničenje carske Rusije, Amerika in Nemčija-morda vedoč kaj delajo z roko v roki, tega pa ne vemo, ali pač?

  • Vse mogoče ste napisali, zanimivo pisanje. Toda za kak drug članek, ne za tega ki ga je napisala ga.Pečarjeva.
   In k temu kar smo morda dodali mi spodaj pod člankom. Mi nič ne pravimo da se 2. vojna ni začela z napadom na Češko.
   Pravimo samo, da je velika vzornica slovenskih zločincev SZ napadla Poljsko, Finsko, tri baltiške države, da je podpisala l. 39 sporazum s Hitlerjem , in da so slovenski komunisti ta sporazum upoštevali kot veliko prijateljstvo s Hitlerjem ! Toda, oni s tem pa niso “kolaborirali”, ne to pa ne…To delajo samo tisti, za katere se o tem izrečejo komunisti, oni pač to vedo iz lastnih izkušenj. Kako lahko je drugemu očitati (četudi povsem lažno) tisto, kar sam delaš in zato najbolje poznaš….Tudi kar se tiče ” izdajanja” je povsem enako…ali pa danes glede izključevanja, nestrpnosti, sovražnega govora, zmerjanja s fašisti, pa oznake o skrajni “stranki”, pa o tem katera vlada je navlekla SLO desetine miljard dolgov, katera ni nič naredila, katera je povsem nesposobna, vse to danes slovenska komi levica očita drugim….
   zakaj? Ker vse to pozna iz lastnega nedela, iz lastne lenobe in lastnega uničevanja slovenske države in naroda !
   Germ, kako pa se komunizma lahko znebimo v SLO ? Vi gotovo veste…

  • No, ko navajate številne avtorje in njihova dela, raje povejte, kaj ne drži, kar je napisala dr. Griesser-Pečarjeva. Veste, dolgo in dolgovezno nakladanje v stilu teorij zarot tudi ni nobena zgodovinska znanost. Čudno, da niste napisali še, da so hodili boljševiki s svojimi evropskimi privrženci v Španijo reševat demokracijo.

  • Miro Germ .. “DENAR JE SVETA VLADAR” ..
   —–
   ste napisali.
   Izrek kaže, kot da se z njim strinjate ?
   Seveda pri tem niste edini, pa vendar?

 6. Druga svetovna vojna se je zacela 1 septembra 39 z napadom Nemcije na Poljsko. Dva dni kasneje Nemciji napovesta vojno VB in Francija. To je konsens vse resne zgodovinske stroke. Nemsko zavzetje Sudetov se ni zacetek svetovne vojne, kot ni recimo Anschluss Avstrije. Globalne razseznosti vojna dobi decembra z japonskim napadom na Pearl Harbour, ko v vojno vstopijo ZDA. Ne vem, v cem je korist tule s komentarji, polnimi nepreverjenih, domisljisko bogatih teorij vnasati zmesnjavo v relativno cvrsta univerzalna zgodovinska vrednotenja.

  • A tudi vi nikjer ne “najdete” Sovjetske zveze tam septembra 1939 ? Je sploh SZ takrat obstajala ? Ali je bila tam le rdeča luknja ? Dokler je ni Hitler napadel…

   • Preberite vse, kar sem napisal, preden me obtozujete. Za dolocitev zacetka svetovne vojne SZ ni relevantna. SZ je napadla Poljsko 17.septembra.

    • No, glejte, če da človek kakšno pripombo, to še ni “obtoževanje”…V tekstu , na katerega sem reagiral, pač SZ ni….Se pa ne strinjam, da pri začetku 2. svetovne vojne SZ ni imela nič….je, pa še kako ! Najprej tako, da je sklenila pakt z Nemčijo, da je Hitler vedel, da je SZ ne bo napadla in je on laže napadal druge, potem pa napad SZ na Poljsko ! Ali je bil to ravno sam začetek ali pa mesec po začetku, je pa zelo vseeno. SZ je pač bila imperialistična komunistična država, nasilna do drugih kot so komunisti pač po teoriji. Ali je izvažala nacionalno ali razredno ideologijo je pač vseeno.
     Še kako je prispevala k začetku druge vojne.

    • Trditev, da SZ za zacetek druge svetovne vojne ni relevantna, seveda ne drzi. To trdijo komunisti in njim lojalni zgodovinarji. Materialna dejstva to zavracajo. Ne bom ponavljal, kako je bila SZ vkljucena v zacetek druge svetovne vojne.

     • Hitlerjev rezim bi zanesljivo sel v vojno ekspanzijo nemskega Lebensrauma, s paktom s SZ ali brez njega. Krivde SZ za vojne grozote WW2 ni mozno dajati vzporedno s krivdo Nemcije in Japonske. Da, na Poljskem, baltskih drzavah in na Finskem. Po drugi strani so narodi SZ dali kasneje milijone zrtev in neizmerno trpljenje v tej vojni in pomembno prispevali k zmagi zaveznikov.

      Tega ni posteno zanikati. Seveda ostaja velika krivda boljseviskega rezima za 70 let komunisticne tiranije v znatnem delu Evrope. Plus primitivna izzivljanja ruskih zmagovalcev ob koncu same vojne.

     • Ali bi tudi Stalin v vsakem primeru okupiral sosednje države? Če Putin ne skriva svojih ekspanzionističnih želja, zakaj bi jih njegov mentor Stalin? Tega seveda ne vemo. Zato pustimo, kaj bi bilo, če bi bilo. Ostanimo pri znanih dejstvih. Ta jasno dokazujejo, da je bila SZ soodgovorna za začetek druge svetovne vojne. In to dejstvo želijo Putin in njegovi somišljeniki prekriti.

 7. Dogajanj septembra 1939 se ne more po zdravi pameti prevrednotiti. Ne kdo sta bila agresorja in kdo zrtev, ki se je ponosno borila in upirala.

  Niti se ne more boljseviske revolucije pripisati volji zahodnih sil. Kateri strani so pa zahodne sile v ruski drzavljanjski vojni pomagale, boljseviski ali silam zvestim carju? Nesmiselne, nelogicne, neslane stvari tule pisete.

  • Kdor misli, da je oktobrska boljševiška revolucija popolnoma avtonomna ruska zadeva, se krepko moti. Ideološka podlaga zanjo je bila v veliki meri narejena na Zahodu. Kdo pa je Lenina prek svojega ozemlja pretihotapil v Rusijo? Pošteno je treba povedati, da so jo finančno izdatno podprli tudi svetovni judovski gremiji. Res je, Rusija je utrpela strahotne človeške žrtve; nemškemu vojaškemu stroju se je Stalin uprl z ogromno človeško maso, da, maso, tako je Stalin cenil življenja svojih državljanov, na truplih katerih naj bi se zaustavil nemški vojaški stroj. Je bilo to etično, če je vsaj malo verjel v složnost in vztrajnost zaveznikov?

   O pomoči zahodnih sil v državljanski vojni: res škoda, da je ni bilo več. Z zmago boljševikov je Rusija zgubila večino svoje inteligence (hvalabogu da je je bila nekaj deležna tudi Slovenija z izvrstnimi naravoslovci in matematiki ter juristi). Kar je danes res vredno pogledati v Rusiji, je nastalo v času carizma. Seveda je tudi Rusija napredovala, kot ves preostali svet, še največ na osnovi bogate surovinske baze, še bolj pa bi, če ne bi toliko odvajala za svoj represivni aparat, orožje in vojsko. Dobro poznam to širno deželo, ki je, kot taka, dala veliko imenitnih ljudi na področju kulture in umetnosti. Žal pa to mehko slovansko dušo obvladuje (poleg alkohola) politični režim, ki razen surove vojaške moči nima nobene druge perspektive. Neverjetno, kako je sodobni ruski človek vzradosten, celo vzhičen ob pogledu na uniformo!

 8. 23.8.1939 sklenjen nacistično-komunistični pakt Ribbentrop-Molotov.
  1.9.1939, prvi nacist Reicha napade Poljsko.
  17.9.1939, prvi kominternovec napade Poljsko (Kominterna – zveza KP sveta, tudi KPJU in KPS).
  Julij 1940, diktat Kominterne (šef Stalin, člani Tito, Kardelj …) KP po Evropi: “Sprejemajte naciste prijateljsko, bojkotirajte odporniška gibanja.”
  30.11.1939 napad kominternovca Stalina na Finsko.
  Končnica marca 1941, skladno diktatu Kominterne, KPJU obsodi napad protestnikov zoper pristop KJU k Trojnemu paktu na nacistični izpostavi v BG (nemška ambasada pod vodstvom Von Heerena; nemški prometni urad z dejavnim gaulaiterjem NSDAP za Jugoslavijo Franz Neuhausen vključno s podrejenimi agenti RSHA – Reichssicherheitshauptamt).
  6. april 1941, kominternovski kamerad nacist napade kraljevino Jugoslavijo, domovino kominternovcev Tita in Kardelja.
  27. april 1941, prvi slovenski kominternovec Kardelj v glavni vlogi, skladno s politiko Kominterne, tvori PIF usmerjeno proti VB in Franciji, ki jo v tistem času tolče kominternovski kamerad nacist.
  1. maj 1941, prvi kominternovec Stalin gosti naciste na Rdečem trgu v Moskvi. https://www.youtube.com/watch?v=jAfSrBMuXI8
  13. maj 1941, TIGR bije prvi spopad z nacifašizmom na slovenskem.
  13. maj 1941, majsko posvetovanje KP JU, kominternovec Tito preko radiograma pošlje Stalinu sklep posvetovanja: “Organiziramo bojne enote, šolamo vojaške kadre, pripravljamo oboroženo vstajo v slučaju napada na SZ.”
  _________________________
  22. junij 1941, nacistični Reich napade komunistično SZ.
  Po napadu je ustanovljena OF, vsebinsko nasprotje 27. aprilske PIF!
  _________________________
  Danes neokomunistični del posilkjuje RS s praznikom Dan upora proti okupatorju na temelju 27. aprila 1941, ko je bil komunistično kominternovski nazor v formalni in praktični kolabopraciji z nacistom, okupatorjem Slovenije.

 9. Odkrita skrivnost:

  Slovenski komunisti sledijo ponižno Putinovi komunistični internacionali in nočejo v slovenskem parlamentu sprejeti Evropsko deklaracijo o obsodbi totalitarizmov

  Ker to deklaracijo obsoja Putin, jo obsojajo tudi slovenski komunisti.

  Dokler ne bodo slovenski levičarji sprejeli to deklaracijo, sledijo komunističnim načelom in ciljem in so pristni komunisti.

 10. “Brez dvoma je Sovjetska zveza imela največ žrtev v drugi svetovni vojni, kar 26 milijonov…”

  Na konferenci v Potsdamu takoj po vojni je Churchill v prašal Stalina, koliko je imel padlih. Stalin se je bal povedati pravo število (okoli 25 milijonov), ker bi s tem razkril, kako oslabljena je SZ. Zato je rekel, da je bilo padlih 5 milijonov.

Comments are closed.