Putin o Stalinovem obdobju

0

Vladimir Putin se vsako leto preko televizije pogovarja z državljani, ki kličejo v televizijki studio, on pa odgovarja na zastavljena vprašanja. Resničnostni show traja štiri ure in močno poenostavlja delo analitikov ruske politike. Če so v sovjetskih časih morali brati Pravdo med vrsticami, da bi ugotovili kam se nagiba gerontokratski politbiro, se danes lahko udobno zleknejo v naslonjač in prižgejo televizijo.

Tudi v oddaji ki je bila predvajana v Decembru 2009 se je Putin predstavil kot avtoritativen politični lik, ki ni le državni voditelj ampak poskuša biti tudi moralna avtoriteta. Kritiziral je nove ruske bogataše in primerjal njihovo razkazovanje bogastva z ljudmi, ki so si v sovjetskih časih dali narediti spredaj zlate zobe, da bi pokazali svoj boljši ekonomski status.

Na vprašanje o Stalinu in njegovem obdobju pa je odgovoril:  “Ni možno podati ene splošne sodbe. Očitno je, da se je dežela ki ji je vladal Stalin v letih od 1924 do 1953 spremenila iz kmetijske dežele v industrializirano”, vendar je naprej dodal “Za te pozitivne dosežke je bila plačana nesprejemljiva cena. Bila je represija. To je dejstvo. Miljoni naših sodržavljanov so trpeli.” Tako Putin nekdanji KGBjevec. Od slovenskih apologetov dosežkov komunističnega režima, ki si danes še podajajo kljuke v oblastnih palačah bi zaman pričakovali takšno občutljivost do tistih sodržavljanov, ki so bili deležni represije pri nas.