Z Rusi pod Vršičem – dan neskončnih sanj

28
Putin na Vršicu
Ruski predsednik Vladimir Putin se je udeležil slovesnosti pri Ruski kapalici ob 100. obletnici njene postavitve (1916-2016)

Za nami je bil tudi dan, kakršnih je slovenski prostor v 19. in 20. stoletju doživel že precej. Zaradi njega se je večina Slovenk in Slovencev morda za trenutek počutila pomembna, a nazadnje nas bo kot skupnost prej ali slej sram. Vprašanje je sicer, kako bomo ta sram zakrili. Ali tako, da bomo Putinov obisk potisnili v podzavest, ali pa tako, da bomo, da se ob misli nanj ne bi počutili tako butasto, spet enkrat na račun preteklosti pogrešali svojo (takratno) sedanjost, kot zna povedati dr. Žiga Turk.

Kajti dejstvo je, da je ves prometno-logistično-politični cirkus veljal zgolj nekemu ne pretirano sposobnemu in ne pretirano prodornemu samodržcu za nekaj gospodarskih drobtinic in za nekaj ideološkega prestiža predvsem starejšega dela tukajšnje politične elite. Največja napaka bi bila, če bi nasedli Putinovim apologetom in verjeli, da to, kar ponuja ruski predsednik, predstavlja neko še nedoživeto novost. Nikakor, takšnih regionalnih »silakov«, kot je on, ki so vsi gradili »vse novo«, pristali pa v blatu, je evropska zgodovina 20. stoletja vse polna. In Putin niti ne sodi med najbolj vizionarske med njimi.

Izgubljeni med matjuško in socializmom

Zakaj se je torej glavnina Slovenk in Slovencev sončila v misli na izjemno milost gospodovega obiskanja in vzela v zakup celo za ta letni čas nepredstavljivo prometno odrekanje? Odgovor je v čudni mešanici utopičnih predstav o Rusiji kot »prvi deželi socializma« in hkrati o neskončno dobri matjuški za Uralom, katere sijaj je sicer najimenitnejši ravno zaradi tega, ker so bili realni stiki slovenskega človeka z njo dokaj omejeni. Putinova država naj bi predstavljala kar oboje, zato se ob Predsednikovem obisku cedijo številni levi in presenetljivo veliko desnih. Vendar lahko sistem v Putinovi Rusiji imenujemo z mnogimi izrazi, socialističen pa gotovo ni.

In sedanjo matjuško Rusijo lahko kot vir duhovnega preporoda vidijo samo tisti, ki vrednote zamenjujejo z oguljenimi praznimi gesli, pobožnost z maškaradami in duhovne velikane s politikantskimi karieristi. Navsezadnje so bile Rusiji kakršne koli prave duhovne korenine spodrezane že z boljševiško revolucijo, torej znatno prej kot dekadentnemu zahodu, proti kateremu naj bi se z injekcijo boljševiško-pravoslavnega putinizma pravzaprav borili. Mimogrede: ko bi se Ruska kapelica, ki je neprostovoljno ponudila izgovor za poletni pust, kar Bog ne daj, po naključju znašla na ozemlju Sovjetske zveze, bi tam nekje konec dvajsetih, v začetku tridesetih let prejšnjega stoletja spričo svoje izpostavljene lege skoraj gotovo zletela v zrak. Seveda bi jo danes že obnovili. In v Putinovem slogu zgradili lepšo, večjo in starejšo od prejšnje.

Lahko bi bila velika

Seveda, Rusija bi lahko bila velika. Lahko bi bila resnična duhovna, kulturna, politična in gospodarska velesila, h kateri bi se s ponosom ozirali za zgled. Samo za kaj takega Putin najprej ne bi smel biti njen predsednik. Ker je enooki lahko kralj samo v deželi slepih in ker je tretjeligaški kagebejevec lahko absolutni gospodar samo tam, kjer prave potenciale zatirajo. Kjer za ustvarjalnost, ki bi preobrazila vse naravno in duhovno bogastvo dežele v nekaj res velikega, ne more biti prostora. Kjer sta že brada in nekaj prežvečenih parol dovolj, da se imaš za Dostojevskega. Zato se že zelo dolgočasim ob zgodbicah, ki mi jih kar naprej prodajajo, češ, da pregovorno globoka ruska duša že od nekdaj koprni prav po takem gospodarju, kot je Putin. Navsezadnje začenjajo take pripovedke po malem že žaliti mojo pamet.

Ampak o tem bomo razmišljali takrat, ko nas bo sram. Zdaj nam ostaja bleščeči, naravnost iz 19. stoletja uvoženi teater neizmerne sorodnosti po krvi. In se sploh ne zavedamo, kako groteskno pravzaprav Slovenci delujemo kot malikovalci velikega brata z vzhoda, navdušenca prav nad tisto ideologijo, ki je podobno male narode v mlinu asimilacije mlela (in jih pravzaprav še melje) kot za stavo.

Foto: STA

28 KOMENTARJI

 1. Najprej prosim, nehajte pisati “Slovenke in Slovenci”, kjer ni potrebno in umestno.
  A da bo Putin tudi letos osebno prišel? Sem si že mislil, da bo s tem zaključil. To bo pa postalo tradicionalno srečanje, ali kako?!
  Vsekakor mu iz žepov pade kak bankovec in to bo že dovolj.

  • Zdravko Slovenci smo narod , ki mu naziv hlapci očitno ustreza v nasprotnem primeru bi ruski-
   boljševiki ne imeli niti minimalne šanse pojavljanja v slovenski politiki in njeni kvazi evropski
   suverenosti !

 2. Slovenci imamo vendar toliko skupnega z Rusi…ne nazadnje nam še vedno vladajo njihovi učenci in dediči. Poleg tega tudi mi še naprej častimo in čistimo spomenike morilcem, bolnico franja pa smo tudi po putinovo obnovili “lepšo in večjo” od prejšnje-le starinsko patino smo zanemarili in je zdaj podobna novemu otroškemu zabavišču.

  • Predlagam migracijo in emigracijo slovenskih boljšeljubcev v CCCP seveda brez možnosti povratka !
   Nič več titovega načina “MALO TUKAJ IN MALO TAM !

   Andrej Briški

 3. 100 let komunizma je v ruskem človeku nedvomno pustilo globoke sledove. Ko sem bil tam, me je najbolj presenetilo dvoje: neverjetno spoštovanje avtoritete, ki se kaže v spet neverjetno podložniški drži do nje in kompleks večvrednosti.

  Zato sedanji povprečni ruski človek verjetno potrebuje takšnega gospodarja. Putin niti ni tako slab gospodar. Je pa avtokrat. Tisti, ki politično mislijo po svoje in to upajo tudi pokazati, so v veliki manjšini. Putin s svojim medijskim in pravosodnim aparatom skrbi, da bi tako tudi ostalo. Hkrati se Rusi zavedajo, da so veliko prispevali k svetovni kulturni zgodovini in da so svetovna velesila. So pa tudi zelo pobožni in tega ne skrivajo. Ko sem npr. stopil v neko kapelico, da bi si jo ogledal, mi je eden izmed domačinov, ki so bili tedaj v njej, takoj kupil neko majhno ikono in mi jo podaril. V nasprotju s pričakovanji nekaterih, je Pravoslavna cerkev preživela tudi komunizem, čeprav ji vedno ni bilo lahko. Sedaj ima v Rusiji bistveno boljši status kot pri nas npr. Katoliška cerkev.

  Tudi mnogo Slovencev je žal nagnjeno k nekritičnem spoštovanju avtoritet, ki se kaže tako, da verjamejo vse, kar jim s te ali druge prižnice povedo. Tu gre za podobnost z Rusi. Seveda je naši kontinuiteti všeč predvsem Putinova avtokracija. Tu si niso samo podobni, ampak so v tem pogledu kar enaki. To jih privlači. In seveda to, da se v dogovorni ekonomiji ni treba truditi s kakovostjo in konkurenco. Se preprosto dogovoriš z avtoriteto, če si ji uspel priti blizu, kar pa seveda ni zastonj.

  • Ko bi le pri nas bilo kaj spoštovanja avtoritet, bi bilo veliko bolje. Tako pa smo družba divjakov, ki samo še da se ne pobije med seboj.

  • Tine napaka – morda pomota ! Ruski boljševiki so kar se ruske kulture svobode in vere ter ustvarjanja tiče uničili takoj ko jim je uspel holodomor v Ukrajini in ustrahovanje na celotnem področju nastale CCCP ! Seveda večina ruskega naroda ni imela nič pri tem , restrikcije stalinizma so uničile vsako razmišljanje o svobodi in njegovi in kulturi in narodnosti , kajti ustrahovanje ruskega naroda se brezobzirno nadaljuje ! Še vedno obstajajo gulagi in strahovlada ! Ruski narod je pod vse večjim pritiskom komunistov in boljševikov , ki še naprej nadaljujejo privzeto diktaturo in ravnajo z njim kot svinja z mehom ! Rusko pravoslavno cerkev eksplicitno vodijo ruski komunjari zvesti boljševiškim gospodarjem in močno sem bil razočaran ko sem videl , da so na slovesnosti pod Vršičem sodelovali tudi naši , slovenski cerkveni dostojanstveniki ! Plaz ni zasul samo Ruskih ujetnikov , med njimi so bili tudi slovenski ujetniki in pripadniki tudi drugih evropskih narodnosti in nihče jih ni niti z besedico omenil , zakaj torej nosi kapelica ime samo “ruska “?! Ruski narod spoštujem , vendar ne tistega , ki je iz različnih razlogov zapustil tisto pravo rusko matjuško !

 4. Dober komentar. Avtor sicer hinavsko pozabi, da imamo na eni strani malikovalce Rusije, na drugi pa malikovalce Nemčije, kar je ista sramota. Le po lastni poti ne bi hodil nihče. Verjetno je pač jarem tisočletnega hlapčevstva germanom, lahom, boljševikom in celo Srbom še vedno premočan.

  Rabimo svoji pot, svojo voljo, svoj plan. Ne Rusov, Nemcev, Srbov, Lahov, Francozov ….

  • Kaj hočemo, na Nemčijo smo gospodarsko vezani pa eni malikujejo Nemce: hočejo nemški avto, nemškega psa …

   • Zdravko,
    samo da je govora o Slovencih kot hlapcih alias sužnjih, pa je za vas dobro, a ne? 🙃

    • To ni dobro, je pa dobro napisano. Če komu to ni jasno vsaj glede zadnjih let od 1945 naprej, potem ne vem kaj naj rečem.

    • Slovenski narod že tisočletje vodijo ljudje, ki radi klečeplazijo pred vsakim. Ljudstvo pa takim vztrajno sledi in jih podpira.

     Trubarjev, Maistrov in Cankarjev je bilo zgolj za prgišče in večina jih je bila preziranih.

 5. Velikokrat sem bil v Rusiji in upravičeno trdim, da vse kar je tam dobro in predvsem lepo, je bilo ustvarjeno pred boljševiško revolucijo. Po značaju so Rusi mehki ljudje, močno nagnjeni k pretiravanju. Red jim ni najbolj pri srcu. Pri delu so nagnjeni k površnosti. Neverjetno občudujejo avtoritete, čeprav pogosto tudi čisto v simbolnem pomenu – nori so na uniforme! Glede vere se strinjam z g. Tinetom, da so zelo pobožni in res ima njihova pravoslavna cerkev boljši status kot naša katoliška. Je pa Putim res svojevrsten mojster vladanja – kar pri povezanosti Rusov ni uspelo boljševikom, je Putinu, in to prav s pravoslavjem. In še to: rdečo zvezdo častijo manj kot Slovenci!

 6. Daj Bog, da bi se nekoč Slovenci in njihova elitna oblast s tako zavzetostjo, piteto in cerkvenimi obredi spominjala tudi nesreče svojega lastnega naroda na primer ob Barbarinem rovu ali v Rogu in še marsikje drugod, kot se spominja nesreče ruskega naroda ob kapelici pod Vršičem!!

 7. Verjetno bo tudi za vsedržavni obred ob kapelici pri Barbarinem rovu preteklo 100 let od izgradnje!

 8. Pomenljivo in nerazumljivo je, da tako častimo, ruske vojake, ki so se v prvi svetovni vojni borili proti slovenskim vojakom.

  Ko pa istočasno Ignoriramo slovenske fante, ki so se borili za slovenske zemljo in ljudi in jih je umrlo tisočkrat več kot pa ruskih vojakov v zemeljskem plazu na Vršiču.

  Ali se vam ne zdi, da smo vredni obsodbe, ker ne pokažemo pietete do naših prednikov in ne izkazujemo niti minimuma slovenske narodne pripadnosti, samozavesti in vrednotne drže.

 9. In kako obširna je ta bolezen?

  Na katerih področjih našega narodnega in javnega življenja razsaja?

 10. In kakšno je zdravilo proti tej hudi bolezni?

  Na kakšen način in koliko čas bo trajalo zdravljenje?

 11. To vsakoletno zbiranje “naših” pri ruski kapelci je v posmeh vsem domačim žrtvam totalitarizma, kateri do zdaj s strani parlamenta še ni dočakal obsodbe!

 12. Za celovitost pogleda na sedanjost v svetu bi lahko uredništvo svoje bralce razveselilo s prevedbo članka objavljenega na neodvisnem portalu zerohedge.com: “The Real Reason The Propagandists Have Been Promoting Russia Hysteria (https://www.zerohedge.com/news/2019-07-27/real-reason-propagandists-have-been-promoting-russia-hysteria)

  An “attack” on America was no longer limited to physical attacks on US soil, or even on US allies and assets: any attempt to escape unipolarity is now treated as a direct attack on the empire.

  The Real Reason The Propagandists Have Been Promoting Russia Hysteria
  Profile picture for user Tyler Durden
  by Tyler Durden
  Sat, 07/27/2019 – 15:35

  Authored by Caitlin Johnstone via Medium.com,

  Former MSNBC host Krystal Ball slammed her ex-employer’s relentless promotion of the Russiagate conspiracy theory following the embarrassing spectacle of Robert Mueller’s hearing before the House Judiciary and Intelligence Committees on Wednesday.

  “After watching seven hours of a spectacle that felt much more cruel than enlightening, I cannot avoid pondering a question which honestly gives me no joy to ponder: just how much damage has MSNBC in particular done to the left?” The Hill’s Rising star began, before excoriating her former employer’s “fevered speculations” about an “Infowars conspiracy theory” and the way it hosted people like Jonathan “maybe Trump has been a Russian asset since the 1980s” Chait and “conspiracy gadfly Louise Mensch” in search of ratings bumps.

  “This whole setup has done more damage to the Democrats’ chances of winning back the White House than anything that Trump could ever have dreamed up,” Ball argued.

  “Think about all the time and the journalistic resources that could have been dedicated to stories that, I don’t know, that a broad swath of people might actually care about?

  Healthcare, wages, the teachers’ movement, whether we’re going to war with Iran? I’m just spitballing here.

  I actually heard some pundit on Chris Hayes last night opine that independent women in middle America were going to be swayed by what Mueller said yesterday. Are you kidding me?

  This is almost as bonkers and lacking in factual basis as that time Mimi Rocah said that Bernie Sanders is not pro-women because that was what her feelings told her. Rocah, by the way, a political prosecutor with no political background, is only opining at MSNBC because of her role in leading viewers to believe that any day now SDNY is going to bring down Trump and his entire family.”

  Ball argued that the fact that MSNBC is doing so much damage to the Democratic Party in the name of ratings proves that MSNBC isn’t “on Team D in the same way that Fox News is on Team R”, saying they’re really just in it for the money. But this is where Ball gets it wrong. It is of course true that ratings are a factor, and that conspiracy theories can be used to sell advertising space, but MSNBC would have had a much easier time marketing conspiracy theories about Trump’s loyalties to Israel and Saudi Arabia, both of which would have had vastly more factual evidence to back them up. The only difference is that the US-centralized empire doesn’t have agendas that it wants to advance against those two countries.

  Ball is correct that MSNBC doesn’t serve the Democratic party, but she’s incorrect that it serves only money. MSNBC, which is now arguably a more aggressive war propaganda network than Fox News, serves first and foremost the US national security state. And so do all the other western mainstream news networks.

  Consider the way the Syrian province of Idlib is being reported on right now, to pick one of many possible examples. Al-Qaeda-controlled Idlib is the final stronghold of the extremist militant groups that the US and its allies flooded Syria with in a premeditated campaign to effect regime change, and Syria and its allies are fighting to recapture the region. They are using methods that are identical to those commonly used by the US and its allies, yet the bombing campaigns of the US-centralized empire receive virtually no critical coverage while western mainstream outlets like CNNand the BBC are churning out brazenly propagandistic pieces about the evils of the Assad coalition’s airstrikes.

  “Civilians are dying in Idlib, just as they died in their thousands in recent US UK air strikes in eg Raqqa and Mosul,” political analyst Charles Shoebridge observed on Twitter today.

  “The difference is that when it’s (often unverified) claims that Russia or Syria are doing the killing, US UK media make it front page news.”

  This marked discrepancy is due to the fact that western mass media outlets serve not a political party, nor even money, but the power structures of the western empire. This is the real reason why Russia hysteria has been mainlined into mainstream consciousness day in and day out for three years. Not for ratings, not to hurt Trump, not to help the Democrats, but because Russia is viewed as a disobedient geopolitical adversary by the US-centralized power alliance. That’s all it’s ever been.

  There are many gaping plot holes in the Russiagate narrative that outlets like MSNBC have been bashing everyone over the head with, but the most obvious and easily provable of them is the indisputable fact that Donald Trump has escalated tensions against Russia more than any US president in decades. You never hear anyone talk about this self-evident fact in all the endless yammering about Russia, though, because it doesn’t advance the agendas of either of America’s two mainstream parties, and it doesn’t advance the interests of US imperialism. Democrats don’t like acknowledging the fact that Trump has been consistently and aggressively working directly against the interests of Moscow, and Trump supporters don’t like acknowledging that their president is just as much of a neocon-coddling globalist as those they claim to oppose, so the war machine has gone conveniently unchallenged in manufacturing new cold war escalations against a nation they’ve had marked for destruction since the fall of the Soviet Union.

  In a very interesting new Grayzone interview packed full of ideas that you’ll never hear voiced on western mass media, Russia’s Deputy Foreign Minister Sergei Ryabkov spoke openly about the various ways that Russia, China, and other nations who’ve resisted absorption into the blob of the US power alliance have been working toward the creation of a multipolar world. Ryabkov said other nations have been watching the way the dominance of the US dollar has been used to economically terrorize noncompliant nations into subservience by way of sanctions and other manipulations, with Washington expecting that the dollar and the US financial system will remain “the cardiovascular system of the whole organism.”

  “That will not be the case,” Ryabkov said. “People will bypass, in literal terms. And people will find ways how to defend themselves, how to protect themselves, how to guarantee themselves against any emergencies if someone comes up at the White House or whatever, at the Treasury, at the State, and says ‘Hey guys, now we should stop what is going on in Country X, and let’s squeeze them out.’ And this country sits on the dollar. So they will be done the moment those ideas will be pronounced. So China, Russia and others, we create alternatives that we will most probably continue using not just national currencies, but baskets of currencies, currencies of third countries, other modern barter schemes.”

  “We will use ways that will diminish the role of dollar and US banking system with all these risks of assets and transactions being arrested, being stopped,” Ryabkov concluded.

  That, right there, is the real reason you’re being sold Russia hysteria today.

  And it isn’t just on the matter of financial systems in which the unabsorbed powers are uniting against the imperial blob. Russia and China just carried out their first joint air patrol on Tuesday, drawing a hostile response from imperial vassals Japan and South Korea.

  “Russian and Chinese bombers on ‘first’ joint patrol in the Asia-Pacific region. The China-Russia alliance has become a reality and will last for long time,” reads a post by one Russian Twitter commentator in response to the news.

  The emergence of this alliance, which the Chinese government has warned Washington is ‘not vulnerable to interference’, has been something the west has feared for a long time. A Pentagon white paper published this past May titled “Russian Strategic Intentions” mentions the word “China” 108 times. Some noteworthy excerpts:

  “The world system, and American influence in it, would be completely upended if Moscow and Beijing aligned more closely.”

  “The allies’ goal should be deterrence. At the same time, the US should bilaterally engage Russia to peel them away from China’s orbit.”

  “He also encourages the development of the US’s ‘capability to effectively foster distrust and unease between the Russia Federation and China.’”

  “Along with Beijing, Moscow seeks a multipolar world in which US hegemony comes to an end. As Alexander Lukin recently pointed out, the ‘common ideal of a multipolar world [has] played a significant role in the rapprochement between Russia and China.’”

  “Russia and China were explicitly mentioned in the 2018 National Defense Strategy as the great powers with which the US is in competition. Both Russia and China have come a long way since the 1990s, and the ‘friendship’ that emerged in the immediate post-Tiananmen period and continued to grow over the years now today appears to be one of the strongest bilateral alliances on the planet.”

  “Together, Russia’s tentacles on its former Soviet neighbors and Moscow’s strategic alliance with Beijing in pursuit of a multipolar world (in which the US is no longer the global hegemon) form the two main pillars upon which Putin’s grand strategy rests. All other aspects of its foreign policy behavior can be traced back to this dual-pronged grand strategy.”

  I think you get the picture. From the Pentagon’s point of view, US hegemony good, Russia-China alliance very, very bad. Analysts like the white paper’s authors, and even The New York Times editorial board, have urged the drivers of US foreign policy to attempt to lure Moscow away from Beijing, the latter rightly perceived as the greater long-term threat to US dominance due to China’s surging economic power. But diplomacy has clearly been ruled out toward this end, with only a steadily escalating campaign to shove Russia off the world stage now deemed acceptable.

  This is all happening because after the USSR fell and America emerged as the undisputed ruler of a unipolar world, it was determined with the help of influential neoconservative think tankers that the US must maintain this unipolar paradigm at all costs. As soon as that view became the establishment orthodoxy, any threat to US hegemony was now interpreted as a threat to national security. An “attack” on America was no longer limited to physical attacks on US soil, or even on US allies and assets: any attempt to escape unipolarity is now treated as a direct attack on the empire.

  This is why we’ve seen nations like Iraq, Libya and Syria spoken about by the propagandists as “enemies” as though they pose some kind of direct threat to the American people. There was never any actual threat to the physical United States, but those nations were not complying with the dictates of US hegemony, and that noncompliance was treated as a direct attack.

  This “if you’re not obeying us you’re attacking us” mentality is ridiculous on its face and no right-thinking citizen would ever consent to it, which is why the consent manufacturers need to promote imaginary nonsense like weapons of mass destruction, a Russian “attack” on American democracy, and a conspiracy theory about the Kremlin infiltrating the highest levels of the US government. It’s got nothing to do with actual fears of those nations posing any threat to actual Americans. It’s about continuing to rule the world.

  * * *

  The best way to get around the internet censors and make sure you see the stuff I publish is to subscribe to the mailing list for my website, which will get you an email notification for everything I publish. My work is entirely reader-supported, so if you enjoyed this piece please consider sharing it around, liking me on Facebook, following my antics on Twitter, throwing some money into my hat on Patreon or Paypal, purchasing some of my sweet merchandise, buying my new book Rogue Nation: Psychonautical Adventures With Caitlin Johnstone, or my previous book Woke: A Field Guide for Utopia Preppers. For more info on who I am, where I stand, and what I’m trying to do with this platform, click here. Everyone, racist platforms excluded, has my permission to republish or use any part of this work (or anything else I’ve written) in any way they like free of charge.

  Bitcoin donations:1Ac7PCQXoQoLA9Sh8fhAgiU3PHA2EX5Zm2

  Copyright ©2009-2019 ZeroHedge.com/ABC Media, LTD
  Privacy settings

 13. Ko pišete o Slovencih kot malikovalcih matjuške Rossije, uporabljate 1.os. ed. , kar je popolnoma neupravičena generalizacija.
  Tudi sam sem Slovenec in NISEM nikakršen malikovalec Rusije in poznam še precej ljudi – Slovencev, ki prav tako to niso.
  Torej, prav bi bilo, če bi uporabili 1. os. ed – če sami spadate v to kategorijo ali pa naj ta sramotna kategorija zajame zgolj to čudaško skupinico lakajev pod Vršičem.
  Slovencev, nas kot celote nikakor!!!!

 14. Naši levi politiki govorijo kako smo navezani na Rusijo.

  Resnica pa je drugačna. Mladi in starejši hodijo na izpopolnjevanje in na delo na zahod, največ v Nemčijo in Avstrijo, torej tja, s katerimi smo živeli skupaj 1000 let. Mnogo posameznikov in družin je tam tudi ostalo in še ostaja za vedno. Njim se lahko zahvalimo tudi za pozitiven odnos do demokracije, dela, reda in razvoja.

  Torej, s kom imamo od nekdaj tesnejšo in koristnejšo povezavo?!

 15. Politiki tajkunske ideologije so krivi, saj bi se tudi 30 milijonov trpečih državljanov Rusije takoj izselilo v te države, zato je čudno slišati, da je kriv nek narod kot tak. Računajte: po monarhični diktaturi, še 100 let komunizma in tajkunizma! Ubogi ljudje!

Comments are closed.