»Pust’e nas pr’ mir’«

7
Dr. Janez Juhant: Srcu se ne da ukazovati in verjamem, da imamo še dovolj srčnih Slovencev in Slovenk, državljank in državljanov, ki bodo prisluhnili s srcem in vam sporočili, da se po Cankarjevih besedah srca vendarle ne da utišati.

Izrečene besede padajo na zelo plodna tla svetovnega in slovenskega družbenega dogajanja.
Spomnimo: v dveletnem boju s pandemijo smo ob nadležni bolezni in izgubi življenja mnogo ljudi čakali sadove takih besed od gospoda, ki jih je izrekel, in njegovih tovarišev, ki so vsem, posebej pa dogovornim, nalagali dodatna bremena zaradi nesprejemljivih, prepovedanih, izzivalnih, včasih zelo nesramnih javnih shodov ob spodbujanju novinarjev in drugih odgovornih, ki so minirali ukrepe za preživetje državljanov.
Vsi si želimo takega miru, posebej ga želimo Ukrajincem in Rusom, ki jih je Putinova vladajoča klika pahnila v to nesmiselno uničujočo vojno. Želimo si ga tudi v družbi, čeprav ti in njegovi privrženci, ki si želijo mir, grozijo z revolucionarnimi posegi v demokratično življenje te države. Revolucionarne ideje je širil pred volitvami in pozorni bomo, kaj od tega bo lahko uresničil.

Večina diktatorjev je prišla na oblast po demokratični poti, potem pa želijo mir, da utišajo drugače misleče

Ne pozabimo, da je večina diktatorjev prišla na oblast po demokratični poti, ki so jo po utrditvi oblasti spremenili v različne oblike popolne prevlade nad družbo. Vladajoča svoboda, h kateri štejem večino nastajajoče koalicije, ima po napovedih enake namene. Izključiti – utišati vse drugačne – zato presenečajo omenjene besede. Torej, kolikor vam ob dosedanjih zavajanjih še ni uspelo prevzeti oblasti, bi radi, da vam v demokratični državi pustimo mir, da nas boste popolnoma utišali. V demokraciji so besede, ne ulično nasilje, sredstvo za dosego miru. Po domače temu rečemo dialog, ki je grška beseda za dvogovor, oziroma če to razširimo: vključevanje različnih v iskanje skupne poti.
V dveletni dobi vaše (širše) levičarske opozicije je bil delež tega z vaše strani skoraj ničen, sicer ne bi imeli tako zaostrenega izrednega stanja. Takrat ste dialog razširili kar prek vseh mej ustavnosti in dobrega okusa, ki velja za izredne razmere, čeprav tako ne gre. Dialog nas obvezuje, da se spustimo na raven partnerjev in besedam dajemo ustrezen pomen, ki ga imajo v ustaljenih demokratični družbah. Govorite o strokovnosti, kadrujete politično, celo mimo ustaljenih demokratičnih navad. Celo ljudje, ki niso bili izvoljeni, naj bi zdaj vladali. Še ena podrobnost: celo človek, ki je na položaju vrgel puško v koruzo, je predlagan za obrambnega ministra. In vi, ki se sklicujete na demokratični mir, hočete prek vseh pravil razdirati mednarodne pogodbe in vam ni mar, da je treba, žal – in Ukrajina nam to jasno sporoča – domovino braniti tudi z orožjem.

Demokrati imamo tudi pravico do besede, zato ne bomo tiho

Torej, demokrati imamo tudi besedo in ne moremo biti spričo stranpoti tiho. Mir pa seveda lahko dosežemo, če smo se pripravljeni slišati in v tem primeru boste narekovali tempo vladajoči, mi v opoziciji pa bomo uporabljali vsa demokratična sredstva, da bo mir za vse, ne le za izbrane. Tega se je v demokraciji treba zavedati: to bomo tudi počeli. Seveda pa ob nespoštovanju demokratičnih pravil, ki določajo, da vsi lahko pridejo do besede, lahko računate tudi na nenasilni odpor in rad bi Vam posredoval besede Lucy Braun, črnke, ki je dejala, da jo boli noga, ker gre peš v demonstracijah, srce pa ji igra, ker se zaveda, da bije svobodi. Ne pozabite tega. Srcu se ne da ukazovati in verjamem, da imamo še dovolj srčnih Slovencev in Slovenk, državljank in državljanov, ki bodo prisluhnili s srcem in vam sporočili, da se po Cankarjevih besedah srca vendarle ne da utišati. Zato bomo govorili in uporabljali vsa demokratična sredstva, da bodo srca ne le nekaterih, pač pa večine v samostojni Sloveniji lahko bíla svobodno in bomo lahko vsi dihali z obema kriloma pljuč, ne pa samo z levim ali desnim.

 

7 KOMENTARJI

 1. Ja, lepo bi bilo, da bi na Slovenskem resnično zaživela svoboda, ko bi bilo tudi desnici dano, da je vsaj medijsko in sicer toliko slišana in uslišana kot levica.

  To medijsko ravnovesje ima ustavno podlago, zato zavezuje sedanjo levo oblast, da jo spoštuje, saj je slovenska ustava najvišji pravni akt, s katerim morajo biti usklajeni vsi drugi pravni akti.

 2. Če sedanja leva oblast ne bo zagotovila medijskega ravnovesja, ki temelji na slovenski ustavi, bo desnica primorana uveljavljati ustavne pravice pri naših sodiščih vse do ustavnega sodišča in do evropskega sodišča.

  • Leva oblast bo eno figo to zagotovila. Golobu je predokus oblasti do te mere v glavo stopil, da izrecno zanika vse uzance demokracije, demokraticnega dialoga in nadzora oblasti.

   Koalicijska pogodba je po vsebini levo ekstremisticna, kot da bi bila spisana na Kubi in Venezueli. In ne v v Evropi. Napoveduje kolaps vsega, če bi se ga resno lotili. Kolaps javnega zdravstva recimo. Polovica ali več zdravnikov bo zbežala, eni na privat, drugi v tujino.

   Golob in njegovi nezenirano napovedujejo cistke. Menda bojo menjali veleposlanike samo zato, ker jim politično niso blizu. Nevideno in nezaslišano! Na kritike koalicijskega programa s strani gospodarstva je danes Golob izjavil, da je socialni dialog preživeta stvar. Halo?! Diktator, novi Bonaparte!

   Ravnokar poslusal poročila na nacionalnem radiju. Tega se ne da poslušat! To je ena sama propaganda za nove oblastnike in proti starim! To so prodane duse, sluzincad rdečih. Drek, ne pa nacionalni medij! Radio Tirana iz časa Enverja Hodhxe! Naj grejo nekam, malopridnezi…..

   • Radio “Ljubljana” (po starem) poslušam zelo malo, Val 202 pa sem sploh nehal poslušati. Poročila so najboljša na radiu Ognjišče. Na USB ključek sem posnel veliko glasbe, ki mi je najljubša in to poslušam v avtu med vožnjo, če mi glasba na drugih radijskih postajah ni všeč ali nimajo poročil.
    Nacionalna RTV se mi je zadnja leta tako zamerila, da mi postaja žal, da mi je dajala kruh. Ti malopridni ekstremno levičarski novinarji so postali tako nasilni, da si lastijo RTVS, ki postaja privatna lastnina teh nasilnežev. Če je temu tako, potem privatni RTV nismo dolžni plačevati naročnine!

    • Da, govorni del Vala 202 je čista katastrofa. Razen glasbenega dela radija, predvsem klasične glasbe in jazza na Arsu, v glavnem ne vidim nobene vrednosti te ustanove več. Ustanove, ki so jo začeli katoliki Finžgar, Osana itd pred drugo vojno.

 3. Slovenski Napoleon, bolje Enver Hoxha, v Odmevih napoveduje, da bo na oblasti kar 6 zaporednih mandatov, to je 24 let. Halo?!

  Sicer poročen, uboga žena, je svojo ljubico nastavil za predsednico parlamenta. Na Odmevih je danes 15 minut flancal s super voljno in naklonjeno Tanjo Starič, med drugim, da je ta ista RTV, ki mu dela tako promocijo pred volitvami in po njih, do Janševe vlade in vseh Demosovih vlad pred tem je bila pa sovrazna kolikor se da, torej absurdno je trdil, da je ta RTV Slovenija na kateri se on tako promovira, kot da bi plačal EPP, v krempljih Janševe opcije.

  Kakšen nelogicne absurdnosti, kaksen demagog in lažnivec, ta Golob! Ta RTV je od nekdaj v rokah komunistov, neomarksistov in teh, ki so na oblast pripeljali tako odtrgano politično kreaturo, kot je ocitno on. Kot je začel svojo politično karijero, jo bo najverjetneje končal na zaprtem oddelku norisnice!

  • Če kdo pozna Goloba, ga pač mi Primorci. In če iščem izraz, ki bi ga najbolje označil, je to: blefer. Da, čisti blefer. Ne bi mu pa to bleferstvo uspevalo, če ga ne bi podpirali večinski levi mediji, za katerimi pa stoji tkim. vzporedna ali globoka država. In ta ne bo nikoli prišla na površje, tja poriva svoje izvajalce, ki ne smejo biti drugega kot bleferji, da se jih zamenja ob prvi priložnosti in postavi nove bleferje. Tako pač funkcionira globoka država, ki se vzdržuje zaenkrat celo z našim tekočim davkoplačevalskim denarjem, ko bo pa tega zmanjkalo, bo uporabila svoje zlate rezerve z nam pokradenimi milijardami, ki so pristale v varnih davčnih oazah. Tako se perpetuira boljševistična oblast tudi v razmerah vsaj formalne demokracije. Politično popolnoma nezrel ali bolje butast slovenski folk pa tega ne bo skapiral, tudi ob volitvah ne. Quo vadis, Slovenia?

Comments are closed.