PS SDS sprašuje KPK

8

PREJELI SMO. Poslanke in poslanci SDS so na predsednika Komisije za preprečevanje korupcije mag. Gorana Klemenčiča naslovili dopis, v katerem med drugim poudarjajo, da se “v zgodovini slovenske samostojnosti še ni zgodilo, da bi se predstavniki kateregakoli državnega organa zaradi utemeljenih nestrinjanj z delom državnega organa odzvali z množično vložitvijo kazenskih ovadb zoper tiste, ki kritiko kot svoje mnenje tudi izražajo. To je praksa zastraševanja in praksa nekega režima, ki smo se mu že leta 1990 plebiscitarno odpovedali, ostaja pa še vedno modus operandi tistih, ki uporabljate argument moči in ne moč argumenta. Vložitev kazenskih ovadb na tožilstvo, ki ga vodi oseba, ki je bila imenovana s strani istega političnega pola kot člani komisije, ni dejanje primernosti, demokratičnosti ali zagotavljanja ugleda komisije kot državnega organa. Za slednje bi bilo povsem dovolj, da bi argumentirano zavrnili vprašanja, ki jih na Vas ne naslavljamo samo mi, temveč se vedno pogosteje pojavljajo v javnosti. Očitno nismo edini.”

Poslanke in poslanci SDS poleg nepravilnosti, na katere že nekaj časa opozarjamo, ugotavljajo tudi, da je slovenska javnost ostala brez argumentiranih odgovorov na naslednja vprašanja, ki pod vprašaj postavljajo transparentnost, zakonitost delovanja in integriteto komisije:

1. Zakaj ste obšli 7. odstavek 13. člena ZintPK pri izdaji Zaključnega poročila o premoženjskem stanju tako, da niste ugotovitev o t.i. koruptivnem ravnanju, ki se nahajajo v poročilu, poslali v izjasnitev fizičnim osebam, na katere se ugotovitve nanašajo, kot to izhaja iz samega zakona in izrecno za vse oblike nadzora tudi po poslovniku komisije, ki ste ga sami sprejeli?

2. Zakaj ste po javnem opozorilu, da ste ta člen spregledali, spreminjali objavo zakona in podnaslov tega člena na vaši spletni strani?

3. Kaj boste ukrenili glede tega, da namestnik predsednika komisije, Rok Praprotnik, (eden od treh članov komisije) po navedbah nekaterih medijev ni izpolnjeval zakonskega pogoja za imenovanje v komisijo s tem, ko ni imel z zakonom določenih 10 let delovnih izkušenj pri opravljanju nalog, za katere se zahteva izobrazba pridobljena po študijskih programih druge stopnje ali raven izobrazbe, ki v skladu z zakonom ustreza izobrazbi druge stopnje? Rok Praprotnik je namreč diplomiral natanko 10 let pred imenovanjem za namestnika predsednika komisije, v tem obdobju pa še opravljal obvezno služenje vojaškega roka.

4. Zakaj se predsednik komisije, mag. Goran Klemenčič, izogiba nadzoru nad svojim premoženjskim stanjem, saj bi lahko s pojasnili ovrgel navedbe v medijih, da je kupil nepremičnino od podjetja v 100% lasti družbe iz Cipra, ki je v lastništvo tega podjetja vstopila tik po plačani ari za nakup nepremičnine in pred nakupom same nepremičnine?

5. Zakaj komisija v nasprotju s Zakonom po dostopu do informacij javnega značaja ne posreduje podatkov o zaposlitvi javne uslužbenke na komisiji, ki je bila v postopku zaradi nezakonite izdaje orožnega lista na upravni enoti Žalec, nato pa prezaposlena na komisijo v višji plačilni razred na mesto vodje sektorja za integriteto?

6. Zakaj se komisija ne odzove predlogu skupine poslank in poslancev, da bi pripravila analizo poslovanja družb, ki so v lasti vaši družinskih članov z gospodarskimi družbami, v katerih ima država delež in z vsemi pravnimi subjekti javne uprave? Za izvedbo analize imate pravno podlago, kot ste to že ugotavljali v nedopolnjenem poročilu za leto 2010.

7. Zakaj se branite, da bi podali oceno glede tega, kakšen vpliv za korupcijska tveganja predstavlja sorodstvena povezanost članov komisije in lastnikov ali nosilcev poslovne dejavnosti zasebnih družb z javnim sektorjem in družbami v državni lasti? Zakaj javno ne pojasnite, kako v teh primerih izključite nasprotje interesov in ali ste seznanjeni z eventualnimi lobiranji vaših družinskih članov za konkretne poslovne odločitve v javnem sektorju ali v družbah v državni lasti?

8. Kako je mogoče, da je zaposlovanje na komisiji potekalo na tak način, da je lahko neznana oseba v pismu, ki ga je poslala na uredništvo časnika Žurnal 24, v naprej, še pred končanimi razpisi, na katere se je prijavilo veliko število kandidatov, natančno za vsa tri delovna mesta napovedala, kdo jih bo zasedel? To je bilo objavljeno v spletnem članku dne 26. 9. 2011.

Poslanke in poslanci SDS v dopisu še navajajo, da nobena “izjava, sprenevedanje ali potencialno diskriminatorno obravnavanje ne bo spremenila dejstva, da kljub temu, da spoštujemo odločitve državnih organov, imamo pravico argumentirano povedati, da se z njimi ne strinjamo in navesti razloge za to. Zatiranje izražanja osebnega mnenja v javnosti ni uspelo nobenemu totalitarnemu režimu na slovenskih tleh in tudi ne bo uspelo sedanjim članom komisije, ki s političnimi akcijami pod parolo “neodvisna inštitucija pravne države” zgolj škodijo namenom komisije in dolgoročnemu boju zoper korupcijo v Republiki Sloveniji.”

Odnosi z javnostmi PS SDS

 

8 KOMENTARJI

 1. SDS-včasih bi bilo bolje manj govoriti.Povsem jasno je,da vas je predolg jezik stal vladanja.

  • Še premalo so govorili. Če bi o tem govorili pred meseci oziroma leti, bi JJ bil še vedno predsednik vlade.

  • Tudi za tebe bi bilo bolje, da bi sploh ne govoril, da o tem, da bi bil nepismen, ne govorim!
   Najprej se je treba kaj nauciti, po tem govoriti.

 2. Popolnomapravilno in nujno potrebno.Klemenčič je po javnih podatkih Geodetske uprave in Ajpesa pravi ,klasični socialistični kapitalist.Ta grdoba skupaj s svojo lakomno partnerico grabita in sammo grabita ,posebne še starši odvetniške grabežljivke.Seveda ta grdož je absolutno vsestransko zaščiten ,saj je opravil najbolj podlo in mi zerno udbovsko nalogo: deskriditiral in politično ubil gospoda Janšo.IN kaj čaka takšne udbovske kanibale?? Zgodovina je jasna in neusmiljena.

  • Tu gre res za totalno pokvarjenost, vredno primerne nagrade. KPK izgleda nekako takole. Bivši kapitan ladje (odstavljen zaradi očitnega delovanja proti varnosti plovbe) se hoče ponovno zavihteti za njeno krmilo. Skupini, ki ga podpira, nekega lepega dne naroči, naj navrtajo ladjo sami pa zavzamejo zgornje varnejše prostore, nasprotnike pa naj zadržujejo v spodnjih vendar se tam nahaja tudi vsa hrana kar pa v svojih zahrbtnih načrtih povsem spregledajo. Spregledali so tudi nevarnost, ki jim bo pretila iz morja, ko se bo ladja potapljala. Ko sprevidijo pomanjklivosti svojega načrta, je že prepozno. Zaprepadeni ugotovijo, da bodo tudi oni postali žrtve zarote, ki so jo sami sproducirali. Vrnitve nazaj ni. Za rešitev bo potrebno premagati predsodke in nemudoma pošteno zavihati rokave.
   V nekem smislu je ta ladja danes tudi Slovenija. Na njenem krovu se je razvnel spopad med tistimi, ki želijo ladjo rešiti pred tistimi, ki verjetno že izgubljajo vsako upanje na lastno rešitev, zato zelo organizirano delujejo razdiralno in hočejo uničiti vsak uspeh drugih, čeprav sami ne poznajo nobene pote v lepšo prihodnost oziroma so se ji zavestno odrekli.
   Čim prej se moramo zavedati, da rešitve ne bo, dokler ne najdemo ustrezne poti, kako prepričati režiserje uničevanja vsega, kar ni po njihovem okusu, da je ta scenarij jama ne le za tiste, ki jim je namenjena temveč se bodo v njej najbolj razbili tisti, ki so jo nastavili drugim, v našem primeru drugače, bolj pošteno mislečim.
   Ateizem je mrtev in svetu ne more ponuditi nič konstruktivnega poleg nesmisla, anarhije, uničenja. To so namreč sadovi revolucije.: uničenje duha in človekove duše. Ko je človek duhovno mrtev je izgubil vse svoje dostojanstvo! In njegovo življenje je vredno le toliko kot pitano tele, ki ga vodijo v zakol. To je poigravanje s slepimi silami kot jih je poimenoval Marks, nikoli pa jih ni bolj konkretno pojasnil. In takim slepim pošastnim silam, ki jih je razkrila revolucija, naj človek zaupa svojo vero v lepšo prihodnost. Stroju, v katerem človekovo življenje ne pomeni nič več kot eno kolesce, ki ga lahko kadarkoli zamenjaš. Zato lahko s polno zavestjo in vso odgovornostjo zapišem: Človek, ki vstopaš v “partijo” ali v kakršno koli skrivno združenje, katerega prikrito a osnovno delovanje je proti krščanstvu in proti Cerkvi, pusti vsako upanje zunaj, kajti to si je Bog pridržal, da ga da tistim, ki so mu v veri in ljubezni zaupali svoje življenje. Tudi sam se iz dneva vdan vedno bolj prizadevam, da bi bil med njimi. Pa naj stane, kar hoče.
   Ker smo v pripravi na največji krščanski praznik, bom zaključil z mislijo na upanje, dano vsem ljudem dobre volje:

   Nam more dati več nebo,
   ko greh povrne z milostjo.
   Sovraštvo v ljubezni moč zgubi,
   življenje novo v smrti se rodi.

 3. Levicarstvo v politiki in materjalisticna pozresnost v privatnem zivljenju ima za posledice duhovno slepoto in splosno razsulo.
  In taksni slepci so spet prisli na oblast in se sedaj obnasajo na ladji Sloveniji kot pirati, ko so dokoncno s pucem prevzeli krmilo.
  Kdor se ne sprijazne z njimi in sam ne postane pirat, nima sanse.
  Pa ti ljudje so slabsi od svojih avandgardnih ocetov, ki so bili morda na zacetku se idealisticni komunisti.
  Ko so zaceli v Hudi jami pobijati nasprotnike, so postali zlocinski levicarji. In Bog nas sedaj vse skupaj kaznuje za krivdo njihovih ocetov.
  S tem so se izdali za prave sovraznike slovenskega naroda

 4. Oblast je ponovno prevzela tolpa gangsterjev, ki bi morali sedeti v zaporih ali pa biti vsaj umaknjeni (lustrirani) iz javnega življenja. Točno tisto, kar obtožujejo Janšo, Cerkev idr., počnejo sami. Ti, ki nam zdaj kao vladajo, so v bistvu marionete pravih vladarjev v ozadju. To so ljudje, ki ne poznajo sramu, gledajo te v oči in lažejo. Kdo so to? Kučan, Mencinger, Spomenka, Šrajn, Semolič, Štrukelj, Karba, Markeš …

Comments are closed.