Vodebov Prvi spol odgovor na Drugi spol avtorice Simone de Beauvoir

4
S knjigo Prvi spol lahko razumemo, zakaj je feminizem novodobna kuga

Roman Vodeb, dvojni magister, je v zagorski knjižnici predstavil svojo knjigo Prvi spol, za katero lahko rečem, da je precej zahtevna za branje. Zagotovo pa je med zanimivejšimi, kar sem jih prebral. V Trbovljah živeči Freudovec je v predgovoru knjige zapisal naslednje:

„Če boste prebrali knjigo, boste razumeli, zakaj je feminizem (v sociološkem smislu) novodobna (ideološka) kuga, ki po obrokih, vendar (ideološko) načrtno ubija družbo.“

Preden je predstavil vsebino in pomen knjige Prvi spol, ki je bila izdana pred letom dni, sva se dotaknila tem, ki sva jih v osmih oddajah v zadnjem desetletju precej natančno obdelala. Vodeb je uvodoma pojasnil, zakaj moški trener nima vstopa v žensko garderobo, dokler niso prav vse športnice dostojno oblečene. Nazorno je povedal tudi, zakaj ni dobro, je celo škodljivo za kasnejši razvoj otrok, da starši otrokom razkazujejo svojo goloto. Pojasnil je tudi, zakaj kratko in občasno crkljanje otrok v postelji staršev pred spanjem ali zjutraj po spanju za otrokov razvoj ni škodljivo. Po drugi strani pa je škodljivo vsakodnevno spanje otrok na zakonski postelji staršev nekje vmes med očetom in materjo.

Prvi spol odgovor na knjigo Drugi spol

V povezavi s svojo najnovejšo knjigo Prvi spolki je tudi nekakšen odgovor na knjigo Drugi spol, ki jo je leta 1949 izdala Simone de Beauvoir, je Vodeb tudi pojasnil, kaj je feminizem. Podrobno nam je razložil, kaj razume pod prvi in kaj pod drugi spol. Ni se mogel ogniti skušnjavi, da ne bi dodal tudi nekaj zanimivosti iz življenja avtorice knjige Drugi spol.

Ob koncu predavanja je pojasnil, zakaj je lahko moški dober oče in ne dobra mati. In seveda povedal tudi to, zakaj je lahko ženska le dobra mati ne ne hkrati tudi dober oče. Z gostom sva se dotaknila tudi zadnjega dogajanja na Danskem, kjer so vajeti vodenja te države v roke vzele ženske.

Več pa si lahko ogledate v posnetku

4 KOMENTARJI

  1. V mnogočem se strinjam z Vodebovimi psihoanalitičnimi pogledi, me pa preseneča njegova ideološkopolitična levičarska zadrtost. Vpliv rudniškega proletariata (ki je v socializmu resda živel sorazmerno bolje od preostalega) ali bližnjih Čebin?

  2. Pogumen moz je Vodeb. Pise in govori, kar mu nalaga lastna strokovna pamet in vest in ne da bi bil vsecen vecini. Strinjam se v bistvenem z njim.

  3. Kdo bi si sicer mislil pred 100 leti, da bo Freud imel podporo v konzervativnokatoliskih krogih in da ga bojo najbolj napadali levicarji in progresisti. 😉

  4. Predavanje je dobra iztočnica za razmišljanje npr. o koristnosti vere ter o odnosu med možem in ženo. Čeprav Vodeb marsikaj v okviru svoje izobraženosti dobro pove, menim, da se na marsikaterem vprašanju moti. Tako je za verska vprašanja bistveno, da človek upošteva dejstvo, da je naš Šef tudi zgodovinska osebnost. Vprašanje je torej, kako zmanjšati pedofilijo ne pa kako spraviti zločince za zapahe. Za odnos med ženi in možem je bistveno medsebojno podarjanje, ne pa upoštevanje le naravnih zakonitosti. Brez odpuščanja ni potrebnega napredka.

Comments are closed.