Prvi šolski dan

2
291

PREJELI SMO. Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je bila 31. avgusta novinarska konferenca pred pričetkom šolskega leta. Ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žiga Turk in za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak sta na skupni novinarski konferenci spregovorila o pripravah na začetek šolskega leta. Sodelovali so še v.d. direktorja direktorata za osnovno šolo na MIZKS Alen Kofol, v.d. direktorja direktorata za srednje šolstvo na MIZKS dr. Jurij Šink in vodja sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi mag. Ivan Kapun.

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je pred začetkom šole sporočil otrokom, da šola obstaja zaradi njih in da so v šoli vsi enaki. Učiteljem je sporočil, da so najpomembnejši člen v izobraževalnem sistemu. Njihovo delo spoštuje in si želi, da bi delali pošteno ter zagnano in ne bi zlorabljali svoje avtoritete. Kot je povedal, imajo tudi ravnatelji zahtevno nalogo, saj so “steber šole” in tudi oni zaslužijo spoštovanje svojih podrejenih in avtoriteto.

V trikotniku otrok, staršev in učiteljev si po njegovih besedah na ministrstvu želijo predvsem sodelovanja, razumevanja, spoštovanja in sozvočja. Ob tem je izpostavil, da gospodarska kriza povzroča socialne stiske, vendar si ne želijo, da bi se otroci med seboj razlikovali po svojem gmotnem ali socialnem položaju. Turk je spregovoril tudi o nekaterih spremembah na področju izobraževalnega sistema. Po njegovih napovedih bo takšnih sprememb v tem šolskem letu malo, sicer pa je med bistvenimi spremembami v šolskem koledarju izpostavil ureditev zimskih počitnic na dva dela. Slovenijo so namreč razdelili na vzhodno in zahodno regijo, ki bosta imeli počitnice vsaka v svojem tednu, je pojasnil minister. Novost na področju šolstva je tudi ta, da se pouk ne sme začeti pred 7.30 uro zjutraj, medtem ko se pri šolskih učbenikih ni spremenilo nič, s šolstvom povezani normativi pa po ministrovih besedah prav tako ostajajo nespremenjeni.

Več: izjave z novinarske konference in gradivo

Dr. Vinko Gorenak je opozoril na pomembnost previdnosti na cestah. Na šolskih poteh bo letos več kot 19.000 prvošolcev in prav njim velja posebna pozornost vseh udeležencev v prometu. “Otroke smo dolžni zavarovati,” je dejal minister Gorenak, smo pa lahko kljub vsemu ponosni, da je v zadnjih petnajstih letih število mrtvih otrok na cestah upadlo.

Zagotavljanje varnosti otrok, predvsem v prvih septembrskih dneh, ko so še počitniško razigrani, je ena najpomembnejših nalog policije. Kot je danes povedal vodja sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi mag. Ivan Kapun, bodo aktivnosti policije v teh dneh usmerjene v vsestransko zagotavljanje varnosti naših šolarjev, zato bodo policisti na voljo za svetovanje, predvsem pa bodo umirjali promet.

Več: Ministrstvo za notranje zadeve

Foto: Ministrstvo za notranje zadeve


2 KOMENTARJI

 1. To, da se pouk ne sme začeti pred 7.30 zjutraj, je pa slabo domišljeno.
  So okolja, kjer je veliko tovarn in starši v veliki večini z delom začenjajo ob 6:00. Šolarji pa ne morejo imeti predure pred 7.30. Torej imajo lahko prvo uro šele ob 8:20.

  Sprašujem se, zakaj bi nekdo v Ljubljani celim krajem na drugem koncu Slovenije določal, kdaj lahko začnejo s šolo. Halo????

  Če se nekje starši, učitelji in ravnatelj(oz. cela skupnost) odločijo , da je za njih najbolj pametno, da se šola začne ob ŽNJ, naj se pač takrat začne.
  Sami zase bodo že vedeli, kaj je najbolj prav za njih.

  Me prav zanima, kakšen je argument, da se je postavila ravno ura 7:30.
  Zakaj pa ne 7:35, ali 7:25? Bo potem učni uspeh boljši?

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite