Prvi račun, tokrat za Špance

0

Vir: blog Lorax. Če so Španci mislili, da bodo do 100 milijard evropske pomoči prišli na lahek način, so se ušteli. Čeprav je bilo še pred tedni slišati, da nad sredstvi za iberske banke ne bo bdela osovražena trojka in da strokovnjaki IMF v Iberskem kraljestvu ne bodo imeli besede, je v petek v Madrid prispel prišel prvi račun.

Rajoy mora zdaj, da bi zadostil zahtevam EU, znižati primanjkljaj za dodatnih 65 milijard evrov, luknjo v letošnjem proračunu pa zakrpati s spremembo davčne zakonodaje in dodatnim zategovanjem pasu. Vlada v Madridu je obljubila, da bo še ta mesec uvedla nov davek, s katerim bodo od energetskih družb in njihovih potrošnikov iztisnili dodatnih 25 milijard. V skladu z zahtevami Bruslja bodo morali zvišati DDV, najbolj kratko pa bodo potegnili javni uslužbenci, ki bodo deležni znižanja plač, zmanjševanja zaposlenih, izgubili pa bodo tudi mnoge privilegije. Da so se evropski sanatorji v Grčiji in na Portugalskem marsičesa naučili, dokazuje tudi seznam drugih nalog, ki jih mora Madrid v kratkem rešiti, če želi priti do denarja za svoje banke.

Povsem jasno zato postaja, da Monti in Rajoy na zadnjem srečanju evroskupine na vrhu, nemške kanclerke Merklove nista spravila v kot, kot so namigovali mnogi zagovorniki prevzemanja dolgov opešanih članic evroobmočja. Nasprotno, Monti je pred dnevi že objavil, da se po naslednjih parlamentarnih volitvah, ki bodo v Italiji prihodnje leto, poslavlja, Rajoy pa je napoved varčevalnega paketa začel z vso dramatičnostjo trenutka, ko se je volivcem opravičil, da zaradi dodatnega zategovanja pasu ne bo mogel izpolniti svojih predvolilnih obljub. V bitki za evro je očitno ponovno zmagala Merklova, ki med Nemci zato uživa vedno več zaupanja. Zvezne volitve so že na obzorju.