Prva obsodba na smrtno kazen v t.i. Donetski ljudski republiki

1

donetskV samooklicani Donetski ljudski republiki, separatistični regiji v Ukrajini, je sodišče sredi februarja dosodilo prvo smrtno kazen. Ljudmila Strateičuk, vrhovna sodnica in hkratna predsednica vojaškega tribunala, je izjavila, da je to prva smrtna kazen, medtem ko še nekaj sodnih primerov čaka na potencialno enako obsodbo. Po besedah sodnice naj bi šlo za primere ubojev in vohunstva. Vojaško sodišče je do sedaj obravnavalo dva kazenska primera proti vojakom Donetske ljudske republike, še 46 primerov pa čaka na obravnavo.

Ukrajina je sicer smrtno kazen odpravila leta 2000, zadnja izvršena smrtna kazen se je zgodila leta 1997. Med zadnjimi v Evropi so smrtno kazen odpravile Albanija leta 2007, Rusija leta 2009 in Latvija leta 2012. Do sedaj je bila Belorusija edina država v Evropi z uzakonjeno smrtno kaznijo.

Smrtna kazen je v veljavi v 37 državah po svetu, leta 2014 je bilo opravljenih okrog 3500 usmrtitev, večina na Kitajskem, sledita ji Iran in Saudova Arabija.  Ob jubilejnem letu je papež Frančišek pozval k memorandumu na izvrševanje smrtne kazni v tem letu, kar bi bila lahko spodbuda k dokončni odpravi smrtne kazni.

 

1 komentar

  1. Papež bi lahko le pozval k suspenzu, k moratoriju na izvrševanje smrtne kazni, ne k "memorandumu", kot se je zapisalo šlampastemu novičarju v zgornjem prispevku!

    Drugo vprašanje seveda je, če je pozivanje k moratorijui na izvrševanje smrtne kazni umestno, v primerih najtežjih zločinov proti človečnosti, pa naj so zagrešeni v mirnem ali vojnem času….

Comments are closed.