Prva kitajska jedrska bomba

3
23

Takoj po drugi svetovni vojni so ameriški znanstveniki, med katerimi je bilo veliko nemških, ki so jih Amerikanci zajeli pred Rusi, v okviru projekta Manhatten v Alamogordu v puščavi Nove Mehike, uspešno preizkusili prvo jedrsko bombo na svetu. To novo orožje so šestega avgusta 1945 uporabili nad Hirošimo. Druge države niso hotele zaostajati. Tako je Sovjetska zveza svojo prvo atomsko bombo preizkusila leta 1949, tri leta kasneje pa je jedrska država postala tudi Anglija. Francija se je v atomski klub vključila leta 1960. Prva kitajska jedrska bomba pa je eksplodirala 19. oktobra 1964 leta.

Foto: Wikipedia

3 KOMENTARJI

  1. Franci, tole z nemškimi znanstveniki v okviru projekta Manhattan (ki se je začel leta 1939) me podrobneje zanima. Koliko in kateri so bili? Teh podatkov dejansko ne poznam. Prvi zavezniški stik z vodjem nemškega jedrskega programa Heisenbergom je namreč bil po izvršeni operaciji Alsos, ki jo je vodil ameriški podpolkovnik podpolkovnik ruskega porekla Boris Pash.

  2. Nemca na projektu Manhattan sta bila vsaj Bethe in Bloch. Slednji sicer rojen v Švici a precej po nemških univerzah. Oba, kot tudi vsi drugi Evropejci, ki so sodelovali na projektu so prišli v ZDA pred začetkom druge svetovne vojne, tako da je avtor, ali pa vir iz katerega je avtor črpal novico “na današnji dan” pomešal sodelovanje Evropejcev na različnih ameriških vojaških projektih.

    Z operacijo Pisarniška sponka (“Paper clip”) http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Paperclip so Američani leta 1945 dejansko rekrutirali veliko število nemških znanstvenikov, ki pa niso sodelovali pri izdelavi atomske bombe, saj so bili za to rekrutirani prepozno.

  3. Hvala, razumnik. Saj ravno zato mi ni šlo v račun. Recimo pa, da to potrjuje mojo tezo, da so na tem portalu nujne recenzije člankov, ki pa ga uredništvo noče upoštevati.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite