Protiustavno hujskanje k sovraštvu do kristjanov

22

PREJELI SMO. Slovenski katoličani izražamo globoko zaskrbljenost zaradi grafita, ki se je v petek, 1. februarja, pojavil na eni izmed trgovinskih poslopij v Ljubljani: »Kristjani – klali smo vas 1945 – klali vas bomo 2013«.

Omenjeni grafit je še eden v vrsti primerov očitnega javnega spodbujanja in razpihovanja verskega sovraštva in nestrpnosti proti kristjanom, ki smo mu priča v zadnjih letih. Gre za težko kršitev 63. člena slovenske Ustave, ki je sankcionirana v 297. členu Kazenskega zakonika. Ne gre le za neposredno grožnjo z linčem velikemu delu slovenskega prebivalstva, ki se izpoveduje za kristjane različnih veroizpovedi, temveč tudi za hujskanje k sovraštvu do kristjanov. Ob tem je grožnja neposredno podkrepljena z očitnim odobravanjem, omalovaževanjem in celo zagovarjanjem genocida ter drugih oblik hudodelstev zoper človečnost, ki jih je totalitarna oblast izvedla nad tisoči žrtvami povojnega komunističnega nasilja.

Grafit slovenske katoliške laiške organizacije ostro zavračamo in obsojamo ter izražamo skrb nad stanjem duha nekaterih v slovenski družbi, ki se očitno zatekajo k nasilju in tudi druge pozivajo k njemu. Zgodovina uči, da takšno vzdušje, kateremu pritegnejo mnenjski voditelji, mediji in uredniki, pristojni organi državne oblasti pa molčijo in si zatiskajo oči, lahko vodi v najbolj grobe oblike kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Zato pozivamo vse odgovorne državne organe in institucije, medije in predstavnike politike, da po svojih močeh prispevajo k pospeševanju spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin vseh državljanov, ne glede na njihovo versko in drugo prepričanje, ter se tako zavzamejo za izgradnjo svobodne in demokratične Slovenije.

Svet katoliških laikov Slovenije

Društvo Slovenski katoliški izobraženci

Socialna akademija

Združenje slovenskih katoliških zdravnikov

Združenje krščanskih poslovnežev Slovenije

Društvo družinski center Betanija

Združenje Kolpingovih socialnih dejavnosti Slovenije

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov

Skupnost katoliške mladine – SKAM

Združenje animatorjev Oratorija

Društvo Mladinski ceh

Frančiškovi otroci in mladina – FRAMA

Katoliški študentski center Sinaj

Društvo MMM, stičišče mladih

Slovensko biblično gibanje

Združenje don Boskovih sotrudnikov

Združenje farmacevtov za življenje

Katoliška karizmatična prenova Slovenije

Zakonci za Kristusa

Neokatehumenska pot

Foto: Jože Bartolj

22 KOMENTARJI

 1. No ja, dragi sodržavljani kristjani, vam ni prišlo na misel, da je ta grafit mogoče del specialne vojne, ki se jo gresta Janša in Gorenak ? Podobna je tudi zgodba o podtaknjenih granitnih kockah in molotovkah na Metelkovi.

  • Takih podtikanj in insinuacij se je vedno lotevala Udba in tako strahovala državljane. Ali gre pri Vas za kontinuiteto, spoštovani dingdong?

   • Kakšni Judje, gospoda ? Morebiti katolike v tej državi zaplinjajo ali kaj ? Jim onemogočajo verske obrede, streljajo na ljudi, ko gredo k maši ? RKC ima nepremičnin in premičnin kolikor hočeš, tudi finančne holdinge, s katerimi sicer bolj slabo upravlja, svoje vrtce in šole, država plačuje za socialno varstvo duhovnikov itd. itd.
    Čas bi bil, da se že enkrat postavite pred ogledalo in nehate jamrati o nekakšni vsesplošni ogroženosti. Če pa en kreten ali Janšev specialec namala na zid eno takšno aboto, kot je zgornja, vas kljub temu ne bo nobeden klal. Še vedno pa ne boste izgubili ničesar od zgoraj naštetega !

    • Dobro veste, kaj sem imel v mislih. Vašo mentaliteto namreč.

     Praktično vedno, ko se pojavi kaj takega, kot je prej omenjeni grafit, se pojavi teorije, češ da so to naredili sami. To je tako kot bi porinili taščo po stopnicah in nato razglasili, da je sama kriva, če se ji tako mudi.

     Dokazov za to, da je to storil simpatizer SDS, pa nimate nobenih. Torej, prenehajte že enkrat s sovražnimi insinuacijami.

     • Spoštovani tat vzdevkov, jaz z verujočimi ljudmi nimam problemov, imam kar nekaj prijateljev med njimi. Imam pa velik problem s trenutnim vodstvom RKC; zakaj sem napisal zgoraj.
      Tudi vi nimate nobenih dokazov, da ta grafit ni napisal kakšen pripadnik Paravoma, duševni bolnik ali pa kakšen provokator iz nasprotnega političnega pola. Lahko se pa vprašam, komu koristi takšen napis in zakaj je velik del katoliške srenje to pograbil kot kronski dokaz svoje ogroženosti.
      Vas recimo grafiti “Ubij pedra” ali “Čefurji raus” prav nič ne motijo ? Kdaj je katerakoli katoliška organizacija povzdignila glas in obsodila takšen napis ? In verjemite mi, v vseh večjih slovenskih mestih boste našli ne enega, ampak kar nekaj njih !

     • Lojzek, nikjer nisem napisal, da so to naredili kristjani sami. Napisal sem, da sta to naredila Janša in Gorenak, oz. njune specialne enote. Omenjena sta pa tako ali tako stara komunista, ki sta leta 91 zamenjala partijsko knjižico za brevir, tako, da ju težko štejemo za kristjana.
      Prav tako kot bi jaz moral dokazati svojo domnevo, da sta to storila omenjena osebka, bi po isti logiki morali kristjani oz. katoliki dokazati, da tega niso storili sami. Seveda tega noben ne more dokazati, tisti pa, ki bi morali raziskati zadevo, pa tega ne bodo storili, ker bi naleteli na lastne sledove !

     • Za utemeljitev mojih sumov še izseček iz Janševega govora na zboru penzionistov v petek :
      “Želijo nas zastrašiti. Nedavni napis, ki je pozival k poboju kristjanov, je grozljiv. Javne obsodbe le-tega v dominantnih medijih pa večinoma nadvse mile in sramežljive. A tistim, ki strašijo, je treba odločno povedati: Ne bo vam uspelo!,” je navdušil zbrane.”

     • Dingdong, vidim, da nimaš argumentov.

      Ves čas obtožuješ kar kristjane ali desničarje, za provokacijo, nimaš pa dokazov. In res ne vem, od kje ti ideja, da bi morali človeka kar najti tako na hitro.

      Če je nekdo kar tako prišel sredi noči, napisal in šel, kako ga boš našel?

      Za utemeljitev tvojih sumov nimaš argumentov.

 2. Spoštovani bolnik, vprašajte se, kdo ima sedaj Udbo (Sovo) pod kontrolo ? Kdo ima korist, da dela moralno paniko in kaže s prstom na domnevne krivce ? In da se razumemo, obsojam takšne grafite in vsako pozivanje k nasilju. Stavim pa, da storilcev ne bodo nikoli dobili, kljub temu, da je ima Hofer kar nekaj nadzornih kamer !

  • Ja, res se sprašujem, kdo dela moralno paniko in kdo ima od tega korist. Pa tudi, kdo izgublja privilegije in kontrolo nad vsem ..Vendar menim, da nimava v mislih istih oseb.

  • Storilec napisa je že žrtev načrtnega pehanja države v kalne vode. Poglejte samo časopise, televizijske oddaje in vam bo hitro jasno, kdo pije in kdo naj njegove račune plačuje. Zato pričakujem, da bodo prišli končno k pameti vsi, ki mislijo, da je požiganje verskih znamenj izraz kulture. Seveda je izraz kulture, vendar se tudi dobro ve, kakšne.
   Kučan , Partlič, Jankovič, J. Stanovnik, Semolič, Štrukelj,… dobro vedo, kakšne. Že Rimljani so preganjali kristjane na podlagi laži in krivih obtožb. Tako, kot so njihovega ustanovitelja in kakor jim je že on napovedal. Imperij je propadel in krščanstvo je preživelo. Komunizem je tako in tako obsojen na propad. Gre se sedaj samo še za fosilne nosilce te ideologije ali se ji bodo odrekli ali bodo propadli zaradi nje in v propad potegnili za seboj še del naroda.

 3. KAJ JE POZIVANJE K NASILJU , JE BILO VIDETI SINOČI NA STUDIU CITY .
  POPOLNA SIMBIOZA za proteste , za nasilje in proti vlade JANEZA JANŠE ter poziv k nasiljni odstranitvi ! MISTER MARCEL , ZDRAVNIK KEBER , DR. LESKOŠEK SOCIOLOGINJA IN ŠE NEKI PREOBJEDENI MLADUNEC !

  • Berite knjigo Immaculee Ilibagizaa: Preživela da pričujem. Neverjetno pričevanje iz prve roke o genocidu v Ruandi l.1994. Nasilje ne prinese koristi nikomur. Najbolj prizadene tiste, ki podležejo hujskanju in netilcem nasilja.
   Napetost in preizkušnje pa lahko obrodijo dober sad, poglobimo svojo vero, prečistimo svoje mišljenje in z mirotvornim delovanjem prispevamo k hladitvi razgretih glav.

 4. POGLEJTE PONOVITEV IN SE PREPRIČAJTE ! Štefančič izkorišča trenutni vakum , ko je g. Čebašek – Travnik v odhodu , ko še ne uraduje nova varuhinja ! VARUHInja gledalčevih pravic , pa se tudi ne odzove , da bi obvarovala ljudi pred poneumljanjem in zlorabami medija za bolno pristransko podajanja laži mag. MARCELA !

 5. Resnično upam, da bodo pisca grafita prijeli in kaznovali. Na tej točki je potrebno narediti mejo neodgovorne svobode!

 6. Bravo! To je razumna krščanska reakcija na zloprovokacijo, ki skuša izzvati protizlo. Vendar jim ne bo uspelo, ker se kristjanom ni treba posluževati zla.

  Kristjani se vedno poslužujemo le najmočnejšega orožja na svetu, ki premaga vsako zlo za večne čase. T o je ljubezen, ki zagotavlja mir in žanje ljubezen!!!

 7. Take ki to pišejo bi bilo treba izslediti in jih postaviti direkt pred sodišče.
  Pol bojo v zaporu pojasnili kaj se grejo. Peace

Comments are closed.