Protiustavni zažig križa v Strunjanu in medijsko blatenje slovenskih škofov

5

PREJELI SMO. V Svetu katoliških laikov Slovenije izražamo prizadetost ob že drugem zažigu križa v Strunjanu. Prepričani smo, da gre za nemoralno in protiustavno dejanje, ki ogroža versko svobodo.

Nedavni dogodek je mogoče prav razumeti le, če upoštevamo simboliko križa in ognja. Križ – temeljni simbol krščanstva – je za kristjane znamenje odrešenja in Božje ljubezni do vseh ljudi; ogenj pa med drugim simbolizira uničenje in razdejanje, zato je na primer zažig državne zastave kaznivo dejanje. Tudi dogodka zažiga križa v našem kulturnem okolju zato ni mogoče razumeti drugače kakor izraz izzivanja in nestrpnosti do krščanstva.

Prepričani smo, da je na poti k strpni, demokratični in svobodni družbi, ki bo dosledno uresničevala spoštovanje človekovega dostojanstva, potrebno jasno zavrniti vsakršen poskus zlorabe ustavno zagotovljene svobode izražanja. Od državnih organov zato pričakujemo, da bodo nepristransko, na podlagi ustavnega načela vladavine prava, izvedli vse ustrezne postopke za ugotavljanje odgovornosti storilcev.

V Svetu katoliških laikov Slovenije nas prav tako žalosti medijsko blatenje slovenskih škofov v zadnjih dneh. Nekateri mediji o njih na temelju nezanesljivih in netočnih virov poročajo senzacionalistično in tendenciozno z namenom ustvarjanja afer. Medije zato pozivamo k varovanju dobrega imena ter k večji profesionalnosti in odgovornosti za dobro vseh državljanov Republike Slovenije. V Svetu katoliških laikov Slovenije vsem prizadetim izrekamo solidarnost in obljubljamo molitveno podporo.

Svet katoliških laikov Slovenije

Foto: Kam

5 KOMENTARJI

  1. V Velenju imajo največji kip tovriša Tita v nadnaravni velikosti in v herojsjski drži.

    Zavil ga bom v partijsko in državno zastavo rajnke Jugoslavije in čakal, da mi požig priznajo kot umetniški doežek

    • In jaz ob tem organiziram petje pesmi “Druze Tito, mi ti se kunemo”, pa bo to dvojno umetnisko dozivetje. Skoda, da ni vec Sirce na Ministrstvu za kulturo, gotovo bi primaknila kak zalogaj…

  2. U, madonca, še malo pa bodo zahtevali, da DZ po hitrem postopku sprejme zakon o zaščiti lika in dela škofov in drugih vodilnih predstavnikov RKC. Minimalna zagrožena kazen za kršenje zakona: 10 let zapora.
    A morda ne živimo v svobodni in demokratični državi?

    • pobalinko, to so pa mal drugačne stvari, na tvoji in podobnih glavah bi bilo dobro videti kakšno zdrizasto marmelado – saj lahko počnemo, kar čmo – nekateri, hehe!

Comments are closed.