Proti prisilnemu delu

27

Po drugi svetovni vojni so komunisti pošiljali politično neprimerne ženske na prisilno delo v delovno taborišče. Najbolj znano tako taborišče z več kot osemsto internirankami je bilo v Ferdrengu na Kočevskem. Oblastniška namena internacije  sta bila kaznovanje in prevzgoja. To se je dogajalo že štiri leta po vojni, ko je bilo pranje slovenskih možganov s propagando že v velikem zamahu. Če bi takrat delali ankete, bi se prav gotovo večina strinjala, da se take in take ženske pošlje na prevzgojo z družbeno koristnim delom.

Prisilno vzgojo nabornikov predlagajo tudi zagovorniki ponovne uvedbe obveznega služenja vojaškega roka in po anketah sodeč, večina Slovencev to odobrava. Ne gre namreč za večanje obrambne moči Slovenije, ampak za blodnjo večinskega dela prebivalstva o koristih obveznega služenja za izgradnjo družbeno odgovornih oseb.

Z vidika učinkovitosti obrambe države je bil naborniški sistem smiseln kakšnih 200 let. Tehnologija vojskovanja je dajala prednost množičnosti pred profesionalizmom, »velike« vojske so potrebovale vojake kot hrano za topove. Pred tem (kot tudi sedaj) pa je dobro usposobljen poklicni vojak več kot učinkovito nadomestil prisilno priučene borce.

Strinjam se, da ima vsaka oseba pravico, da se usposobi za samoobrambo ter za obrambo svoje države. Sodobna država mora omogočiti vsem, ki to želijo in ki so telesno ter umsko sposobni, da se usposabljajo v ustreznih vojaških sestavih, kot so narodna garda, rezervne vojaške enote ali rezervne policijske enote. A kontinuirano usposabljanje rezervnega vojaškega sestava prostovoljcev nima nič opraviti s ponovno uvedbo naborniškega sistema. Slednje ni obrambno vprašanje. Severnoatlantska zveza NATO je verjetno referenca v vojaških zadevah. Oni ne predlagajo uvedbe naborniškega sistema, predlagajo nam, da poklicne vojake sodobno opremimo in pošteno plačamo.

Šokiran sem, s kakšno lahkoto je postala butasta ideja, da lahko nekaj mesecev svaljkanja po kasarnah in vojaškega drila pozitivno vpliva na zrelega mladostnika, sprejemljiva za tako širok krog občinstva. Kot da ne bi imeli nobenih izkušenj s služenjem v JLA. Če ima kdo znanca v Avstriji, kjer je obvezno služenje vojaškega roka še danes v veljavi,  naj ga le vpraša, ali si njihovi fantje služenje vojaškega roka zapomnijo še po čem drugem kot po občasnem pijančevanju in po tem, da so se zredili. Če že hočete, da vam država vzgaja otroke, potem raje predlagajte obvezni internat med 10. in 15. letom.

Pa kaj se razburjaš, mi je marsikdo dejal v teh dneh, saj ideja nima možnosti za realizacijo. Odločevalci niso tako neumni in uvedba naborništva tudi preveč stane. Morda to drži, jaz pa se še vedno zgrozim, kako blizu dejanske oblasti lahko pridejo politikanti, ki menijo, da si lahko v imenu večine država lasti naša življenja, življenja naših otrok in naše premoženje. Naborništvo v teh časih bi bilo čisto navadno prisilno delo plus državna indoktrinacija. Če na te zadeve ne bomo pozorni in občutljivi, se nam utegne še kolcati po sedanjih, ne prav dobrih časih.

27 KOMENTARJI

 1. Ideja spoh ni neumna, ali zblojena ali karkoli od tega. Takšne žalitve v članku ne bi smele imeti mesta.
  Naborništvo je odlična ideja, ne vem pa, če smo jo sposobni izpeljat. Starešinski kader pri nas je vsaj zelo sumljiv po svoji značajski in siceršnji kvaliteti. Morda se res lahko izrodi v to o čemer govori avtor. Ampak avtor ne cilja na to, ampak na naborniški sistem kot tak.
  Narod z 2 mio. prebivalcev ne more imeti profesionalne vojske. Množičnost je ključna za našo obrambo v primeru vojne.
  Da o pozitivnem psihičnem razvoju mladih fantov ne govorim. Ali pa negativnem, glede na to kakšna je situacija v Sloveniji in da vojska najbrž ni izjema in je tam ista sužnjelastniška komunistična mentaliteta.

  • “Naborništvo je odlična ideja”
   Nabornik proti profesionalnemu vojaku nima možnosti.

   “Množičnost je ključna za našo obrambo v primeru vojne.” Maloštevilčna država, kot smo mi, ne more imeti množice vojakov in vojakinj. Ostrina vašega duha je enaka ostrini nudlvalerja.

   Treba je biti tako povezan s sosedi, da se nas ne splača napasti, ker bi jim to pomenilo gospodarsko škodo. Ampak dvig na to raven je za “tardeče” pretežak. “Tardeči” so vsi, ki so končali komunistične šole ali pa magistrirali v Albaniji.

  • Namesto, da so mladi fantje naborniki, so lahko 3 mesece prostovoljci pri kakšnih težaških opravilih, da se bodo začeli zavedati, da se v lastnem znoju služi kruh. Dokler bomo kot edino orodje našim otrokom dajali računalnike in pametne telefone, bomo imeli klone mladih ljudi, nesposobnih za lastno preživetje. Naborništvo ne bo prav nič! pomagalo pri osamosvajanju še manj pri “obrambi domovine”. Za pozitiven psihični razvoj, jih je treba pustiti lačne, žejne, bose,…Učenje ubijanja “sovražnika” ni ravno pozitivno..

   Obvezna vojska? Ali nismo, Bog pomagaj, to že prerastli? Raje končujem komentar…

 2. Bolje je preprečevati, kot zdraviti! Če hočeš mir, se pripravljaj na vojno! To izhodišče je še vedno veljavno. Nismo svetovni igralec za vojskovanje, vendar pa moramo biti le pripravljeni na samoobrambo države in tudi na samoobrambo posameznika.
  To je naša dolžnost!
  Teh veščin pa se lahko priučimo le v vojski. Ta lahko z razumnim in smotrnim pristopom da mladim več od veščin o uporabi orožja, tudi znanje, ki v civilnem življenju povečuje varnost in blaginjo vsakega posameznika in cele države.
  To je naša pravica!
  Tako smo pri tehtanju med dolžnostjo in pravico! Podobnega prepričanja, kot ga predstavlja pisec, jih je še mnogo. Rešitev iz te zagate pa je pravzaprav preprosta, tisti, ki se hočejo izmakniti svoji dolžnosti, morajo ostalim zagotoviti, da bo za njih pravica vojaškega šolanja dovolj privlačna. Odkupijo naj svojo dolžnost! Prepričan sem, da s prostovoljci ne bo težav!

 3. Sam sem se med služenjem vojaškega roka naučil le preklinjati. Na vlakih sem pred leti pogosto srečeval slovenske nabornike in lahko kvalificirano potrdim, da so se v šestih mesecih naučili le piti.
  Igor Đukanović

  • Za pitje nisi bil talent ? In da si se šele v vojski naučil preklinjati ? Pa kje si ti živel čoveće ?

 4. Si vis pacem para bellum, torej pravite nekateri. Tudi če to sprejmemo, je veliko vprašanje, če vojaški rok celotnih generacij nabornikov lahko pomeni učinkovit ( cost/benefit) investicijo v obrambno pripravljenost.

  Jaz sem “služil” celo leto v JNA. Dvomim, da je to bila z vidika obrambe države dobra investicija. Zame osebno obdobje ni bilo nič kaj stimulativno in koristno. Več sem se recimo načakal v zborih in vrstah kot resnično vadil. Tudi če k vadbi štejem butast ideološki dril. Kaj posebej usposobljenega za vojaško delovanje se zaradi enega leta vojaškega roka nisem počutil, ne tedaj, ne kdajkoli potem do današnjega dne ne.

  Učinkovitega vojaka se gotovo ne naredi v 3 mesecih usposabljanja. Vojak za to rabi daljši in potem stalni dril, kot to velja tudi v večini drugih poklicev.

  Tudi Nemci kot člani Nata so imeli še pred leti dolg rok vojaške obveze, ne le nevtralna soseda Avstrija ( ki jo k temu zavezuje “slavna” državna pogodba 1955, katere nasledniki hočejo po vsej sili biti nekateri Slovenci). Nisem vedel, da v Avstriji pri tem fantje veliko pijančujejo in da se zredijo. Pričakoval bi ravno obratno. Potem tudi vzgojni element odpade. Gotovo je od vojaške boljša in bolj pravočasno vzgoja pri skavtih.

   • Naši vojaki so tvoje jugiče porazili v 10 dneh. Če bi bili malo manj uspešni in bi vojna dlje trajala in bila bolj krvava, bi bilo tudi problemov z državo manj, ker bi jo znali bolj ceniti. Pa je bolje tako kot je bilo.

    • moje jugiče?
     Vojska in vojaška vzgoja sta lahko ključnega pomena za domoljujubje in državotvornost. Osip naše SV in naše obnašanje do “profesionalne vojske” sta prepričljiva pokazatelja kako je narod motiviran do svoje države. Zadnje čase dobivamo odkrite negativne ocene od NATA. Česa takega niso deležni po mojem, v nobeni članici. Preden smo opustili naborništvo je izjemno zrasel procent mladih, ki jim je psihiater v komisiji dosodil nesposobnost. Namesto da bi se s tem soočili, smo ukinili naborništvo in vpeljali profesionalno vojsko, ko kakšni wannabe američani. Na področju vojske smo fesjt padli.
     Tisti naši, ki so premagali moje jugiče, pa so bili teritorialci, torej vsi sami bivši naborniki.

     • Tudi teritorialci so bili Slovenci, vsaj velika večina, torej nismo samo za ženske.
      Slovenska vojska je šla vedno v nos našim komunistom, čeprav je vodstveni in oficirski kader od vsega začetka močno levo in rusofilsko usmerjen. Ker ni popolnoma, se je še vedno bojijo in jo zavestno slabijo. V nekaterih rodovih na vodstvenih položajih ostajajo izključno kadri JLA (po 26. letih). Tista vojska pa ni nikoli dobila nobene bitke.

      Rešitev ni naborništvo pač pa mlad v tujini (pri NATO) šolan oficirski kader, dobra prevetritev in krčenje administrativnega dela ministrstva za obrambo ter povečanje proračuna za vojsko.
      To se pa ne bo zgodilo, ker so na oblasti oni iz ministrstva in iz JLA, denarja pa nimajo za burek.

     • 🙂 Jaz sem govoril o stereotipu, ti bi pa rad da ga dokažem, ali kaj. 🙂
      Sedanja SV je očitno izkrivljena. Na enega vojaka pride en s činom, v povprečju. Število se osipa. Če prenesem izkušnjo s slovenskim oblastnikom na poveljnika v vojski, si marsikaj pojasnim. Žal.
      Pri nas brez prevar in zavajanj ne gre nikjer. Vojska pa zahteva poštene ljudi. Sicer razpada. Kakor tudi država.

     • Ne po narodnosti, po politični barvi. Čigav je Pahor, čigav je Cerar, čigava je Katičeva, čigavi so državni sekretarji, čigav je načelnik GŠ, čigavi so svetovalci na ministrstvih, čigav je bivši JLA in TO kader, ki je v veliki večini na poveljniških položajih ? Čigavi so Gorjanc, Lipić, Dobran Prentonski (Božič)…

     • A, no, saj tudi jaz o tem govorim. Samo, da so naši, vsi ti, vrli bratje. To je naš problem. Sužnost. Zato nam država polzi iz rok,z narodom vred. Zato ne uspeva niti profesionalna vojska. In naborniška tudi ne bo, dokler bo tako. Zato tonemo. In zato nas imajo za ženske.

  • “Učinkovitega vojaka se gotovo ne naredi v 3 mesecih usposabljanja.”

   Se strinjam. Že samo fizična usposobljenost profesionalnega vojaka terja par let.

  • Ne bi smel. On, ki tako obožuje Izrael, oz. njegov militantnejši del. Kaj češ mikavnejšega od dobro oborožene in natrenirane mlade vojakinje. Še takim “ženskam in gejem”, kot smo menda Slovenci, godi pogled na njih in njihova družba.

   Skratka, vsi na vežbe in nad koloradskega hrošča!

 5. Vojska za fante kakšnega spola ? Tu bi znal biti problem.
  Sicer je pa to samo kost oz. dimna bomba, da se lahko v miru počnejo zadaj svinjarije.

 6. Ali se je zato siromašilo našo vojsko, da bi uvedli obvezen vojaški rok?

  Naj se ocenijo pozitivni in negativni učinki obveznega vojaškega roka v drugih evropskih državah in potem izbere smotrna rešitev.

  Odločati se na pamet je neumnost.

 7. Zdi se, da je predlog levice o uvedbi 3 mesečnega roka obveznega vojaškega služenja, blagi način razpustitve slovenske vojske, kar si je levica vedno želela. Torej, da Slovenija nima svoje vojske, s katero bi se lahko ubranila.

Comments are closed.