Program obiska kardinala Angela Sodana v Sloveniji

5

Dekan kardinalskega zbora in nekdanji državni tajnik kardinal Angelo Sodano se bo od petka, 15., do ponedeljka, 18. junija 2012, mudil na zasebnem obisku v Sloveniji. Visoki gost želi obiskati kraje, ki so bili v času prve svetovne vojne na območju Soške fronte močno prizadeti, ter tam moliti za mir in spravo med narodi. Njegov rodni oče, zdaj že pokojni g. Giovanni Sodano, se je namreč neposredno po nastopu miru osebno srečal z usodo ljudi na Tolminskem in Kobariškem, kamor je bil poslan, da bi poskrbel za dostojen pogreb tedaj še nepokopanih padlih vojakov. V okviru obiska bo kardinal Sodano med drugim obiskal Kobariški in Tolminski muzej, daroval mašo za žrtve vojne v Tolminu in spravno mašo v Novi Gorici.

Kardinal Sodano je bil v Sloveniji že večkrat: najprej ob obeh obiskih papeža Janeza Pavla II. (leta 1996 in 1999) ter nazadnje pred letom dni, ko se je udeležil državne proslave ob 20. obletnici samostojnosti Republike Slovenije in ob isti priložnosti v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani daroval zahvalno mašo.


Program:

Petek, 15. junij 2012

V poznih popoldanskih urah je predviden prihod v Tolmin, kjer bosta visokega gosta s spremstvom pozdravila tolminski župan g. Uroš Brežan in tolminski župnik g. Damijan Bajec.

Sobota, 16. junij 2012

Dopoldne se bo kardinal Sodano v Tolminu srečal z ministrom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žigom Turkom, ki ga bo spremljal pri dopoldanskih ogledih krajev, povezanih s Soško fronto.

V Kobaridu bodo visokega gosta s spremstvom sprejeli premier g. Janez Janša, kobariška županja ga. Darja Hauptman, kobariški župnik g. Jožko Bric ter načelnik Upravne enote Tolmin g. Zdravko Likar.

Predsednik slovenske vlade Janez Janša se je srečal s kardinalom Angelom Sodanom

Minister dr. Turk spremljal kardinala Angela Sodana na ogledu bojišč prve svetovne vojne

Ob 19.00 bo v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Tolminu bogoslužje za vse žrtve vojne, ki ga bo ob somaševanju apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji msgr. dr. Juliusza Janusza, upokojenega koprskega škofa msgr. Metoda Piriha, novo imenovanega koprskega škofa msgr. dr. Jurija Bizjaka ter duhovnikov iz tolminske in kobariške dekanije vodil kardinal Angelo Sodano.

Pridiga dekana kardinalskega zbora kardinala Sodana pri maši v Tolminu

Nedelja, 17. junij 2012

V župniji Kristusa Odrešenika v Novi Gorici, ki je hkrati konkatedrala koprske škofije, bo ob 11.00 spravna maša, ki jo bo ob somaševanju apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji msgr. dr. Juliusza Janusza in upokojenega koprskega škofa msgr. Metoda Piriha daroval kardinal Angelo Sodano. V popoldanskih urah je po prihodu v Ljubljano predvidena nastanitev v prostorih apostolske nunciature.

Pridiga dekana kardinalskega zbora kardinala Sodana pri maši v Novi Gorici

Ponedeljek, 18. junij 2012

Kardinal Sodano se bo dopoldne srečal s slovenskimi škofi, zbranimi na rednem zasedanju Slovenske škofovske konference v Ljubljani. Nato bo obiskal Ministra za zunanje zadeve g. Karla Erjavca, zatem pa se bo odzval na vabilo predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka, ki bo dekana kardinalskega zbora sprejel na Brdu pri Kranju.

Vir: Urad za stike z javnostjo SŠK

Foto: Janez Platiše

5 KOMENTARJI

 1. KONČNO! Vatikan se je odločil, da bo v slovenski Cerkvi naredil red! Nikoli ni prepozno!
  S kakšnimi ukrepi prihaja kardinal Sodano v Slovenijo, navadni smrtniki ne bomo nikoli izvedeli, pa nič ne de. Dogodki, ki bodo sledili, bodo zagotovo prepoznavni, da ne rečem zgodovinski, saj omenjeni obisk veliko pomeni, morda tudi obeta! Pustimo se presenetiti! Samo zaradi “mešanja megle”, kar naši odgovorni predstojniki krajevnih Crkva počno že ves čas, kardinal gotovo ne bi prišel v Slovenijo.
  Razlog kardinalovega obiska je po mojem prepričanju “potegnjen za lase”. V politiki so podobna sprenevedanja že dolgo znana… Kaj je počel Sodanov oče na Soškem po prvi svetovni vojni je z vsem spoštovanjem iz zgodovinskega razloga povsem ne pomembna zadeva, navsezadnje tudi za Sodana samega! Ogled soških bojev je torej samo fasada dejanskega razloga kardinalovega obiska, ki je:” NAREDITI RED V SLOVENSKI CERKVI!”

  VELIKO BOLJ POŠTENO DO VSEH VERUJOČIH V SLOVENSKI CERKVI BI BILO, DA BI ODGOVORNI ODKRITO SPREGOVORILI IN NAPOVEDALI TAKO VISOKI OBISK Z NAVEDBO DEJANSKIH RAZLOGOV! MEDIJI ŽE NEKAJ ČASA NAPOVEDUJEJO TUDI ZAMENJEVO VRHOV SLOVENSKE CERKVE, KAR BO NA SLOVENSKI ŠKOFOVSKI KONFERENCI GOTOVO NA DNEVNEM REDU!

  SLOVENSKA CERKEV POTREBUJE KATARZO IN NOVO EVANGELIZACIJO PO VZORU APOSTOLSKIH ČASOV!

  Franci Koncilija

 2. To: “S kakšnimi ukrepi prihaja kardinal Sodano v Slovenijo, navadni smrtniki ne bomo nikoli izvedeli, pa nič ne de”

  in pa to: “VELIKO BOLJ POŠTENO DO VSEH VERUJOČIH V SLOVENSKI CERKVI BI BILO, DA BI ODGOVORNI ODKRITO SPREGOVORILI”

  se po mojem prepričanju izključujeta. Kot je tudi v nasprotju s tezo, da Kristusovo Cerkev tvorimo vsi verniki. Je pa zelo v skladu s tezo, naj verniki tiho mečemo v puščice.

 3. Da bi kdo kar nekaj “odkrito govoril” je neumnost, in cerkev ni neumna. Bomo izvedeli s kakšnimi ukrepi je prišel, ker gotovo jih bo prinesel. Seveda medijsko poudarjati obisk soške fronte je prozorno in sramotno. Toda takšno je stanje duha pri nas. Žal.

  • Gospod Zdravko,
   očitno vam je všeč logika:
   Če Cerkev nekaj prikriva tu, le kdo more biti prepričan, da ne prikriva nekaj tudi pri oznanjevanju veselega sporočila človeku.

   Cerkev mora oznanjati Resnico. Tudi o škofih in papežih. AMEN.

  • Hierarhologija 101: bežen pogled v življenjepis g. Sodana da vedeti, da gre za upokojenega generala s 4. zvezdicami. Upokojeni general s štirimi zvezdicami ni noben kurirček Tinček, ki bi prinašal ukrepe drugih. Prav tako ne gre za inšpekcijo. Zakaj? Zato, ker je to naloga aktivnih generalov z recimo dvema zvezdicama. Če gre za manj pomembne polke, polkovnike, nadpolkovnike, lahko tudi ambicioznega generala z eno zvezdico. Več zvezdic pomeni hkrati več pozornosti in preveč zvezdic je lahko preveč publicitete.

   Je pa general s štirimi zvezdicami vedno hkrati vojak in politik (ti ne grejo tako radi v penzijo). In takšni odločajo, katera partikularna politika naj postane splošno sprejeta, mariborski problem pa trenutno ni predstavljen kot stvar politike, ampak discipline (razen če to ni ta politika o kateri se razmišlja). Prav tako ni trenutno najbolj pereč problem s katerim se na finančnem področju RKC srečuje. Za oblikovanje splošne politike niti ni potrebno sodelovanje na terenu. Obisk upokojenega generala s štirimi zvezdicami je lahko motivacijski (v katerokoli smer že, v podporo enim, v demonstracijo dolžine rok drugim). Verjetno pa bo za vse udeležene in špekulirajoče še najbolj miren spanec, če se sprejme uradna razlaga, da je obisk zasebni.

Comments are closed.