Prispevek: Ta teden v Evropski uniji

0

evropska unijaEvropski poslanci so imeli ta teden na plenarnem zasedanju spet pester in raznolik dnevni red. Razpravljali in glasovali so za večje pravice sezonskih delavcev in letalskih potnikov, pa o resoluciji o zavezujočih podnebnih ciljih – s katerimi bi zagotovili 40-odstotno znižanje izpustov CO2, povečanje energetske učinkovitosti in 30 odstotkov obnovljivih virov energije do leta 2030.

Poleg tega so ta teden slovenski poslanci ELS – dr. Milan Zver, Lojze Peterle, dr. Romana Jordan, in Zofija Mazej Kukovič v Evropskem parlamentu v Strasbourgu gostili 130 dijakov sedmih slovenskih srednjih šol iz Italije in Avstrije.

Na okrogli mizi so se dijaki s poslanci, ki se jim je pridružila tudi Tanja Fajon (S&D), pogovarjali o temah, ki se dotikajo manjšinske politike in odnosa držav, v katerih živijo, do zamejstva. Mladi so poslance seznanili z razmerami, s katerimi se soočajo in poslance pozvali, da jim na podlagi svojih izkušenj pri reševanju konkretnih težav pomagajo.

Poslanci in mladi so se strinjali, da povezovanje prek Bruslja odpira obzorja, izobražuje in opogumlja mlade Slovence Evropejce.

Evropski parlament je ta teden obravnaval tudi nekaj pomembnih zunanjepolitičnih tem, predvsem razmere v Ukrajini.

V Sloveniji pa je bil na obisku Predsednik Evropskega sveta Van Rompuy, ki je dejal, da je Slovenija na različnih področjih, še posebej v finančnem sektorju, ki je ključen za obnovitev rasti in zaposlovanja, opravila dobro delo ter hkrati opozoril je, da je treba reforme v Sloveniji in EU nadaljevati.

“Tudi če Slovenija ne bi bila članica evrskega območja, bi morala sprejeti potrebne reforme, kot so reforma pokojninskega sistema, trga dela in bančnega sektorja,” je povedal.

Van Rompuy je ob naravni nesreči ta teden Sloveniji tudi ponudil pomoč EU.

Evropski poslanec Lojze Peterle pa je bil na Svetovni dan raka v Evropskem parlamentu govornik na predstavitvi Evropske listine o pravicah rakavih bolnikov.

Danes igra EU pomembno vlogo pri koordinaciji ukrepov proti raku za zmanjšanje njegovih posledic, s skupnim ukrepanjem pa namerava do leta 2020 zmanjšati število novih obolenj za 15%. Slednje je med drugim na dogodku poudaril tudi evropski komisar za zdravje Tonio Borg.

Evropski poslanci so se z današnjo predstavitvijo Evropske listine o pravicah rakavih bolnikov angažirali, da se razlike med dostopnostjo in kvaliteto zdravstvenih sistemov med evropskimi državami odpravijo.

Evropski poslanci so z veliko večino podprli nova pravila za kaznovanje hujših zlorab na finančnih trgih, ki za goljufe določajo strožje kazni, med drugim najvišjo zagroženo zaporno kazen vsaj štirih let. V Sloveniji ti dejanji do sedaj sploh nista bili kaznivi.

Nova pravila za hujše zlorabe na finančnih trgih – kot so trgovanje na podlagi notranjih informacij, tržne manipulacije in nezakonito razkrivanje informacij, pa tudi spodbujanje, pomoč in napeljevanje k tem dejanjem – predvidevajo stroge kazni.

Da bi te kazni v prihodnje veljale po celotni EU, bodo morale vse države od sodstva zahtevati, naj obsojenim najtežjih oblik trgovanja z notranjimi informaciji in tržnih manipulacij izrekajo vsaj po štiri leta zapora, obsojenim zaradi nedovoljenega razkrivanja informacij pa vsaj dve leti zapora. Države se lahko same odločijo za še strožje, ne pa tudi blažje sankcije.

“Tisti, ki goljufajo s prihranki drugih ljudi, ne bodo mogli več izkoriščati pravnih vrzeli v Evropi,” je v današnji razpravi pred glasovanjem v Strasbourgu poudarila evropska komisarka za pravosodje Viviane Reding. “Danes parlament in celotna EU pošilja močan signal finančnim trgom – ko gre za zlorabe na trgih, obstaja v EU ničelna toleranca,” je še dodala.

Za konec pa še, da bo v Sloveniji naslednji teden zaživel EU projekt za mlade z naslovom “Tvoja Evropa – tvoj glas.”

Projekt, ki ga v sodelovanju s Študentsko organizacijo Slovenije sofinancira Evropski parlament, bo omogočal mladim, da pridejo do koristnih informacij na področju izobraževanja, socialnih in drugih pravic mladih v Evropski uniji – prek posebne spletne strani www.tvojaeu.sta.si.

Klemen Žumer

Foto: Flickr