Priročnik svetovni etos, Vizija in njena uresničitev 2012

2

PREJELI SMO. V petek 29. junija 2012 je na Pravni fakulteti v Mariboru gostitelj prof. dr. Borut Holcman odprl mednarodni ustanovni sestanek gibanja Svetovni etos Slovenija. Najprej sta prof. Hans Küng kot avtor in prof. dr. Borut Ošlaj, ki je napisal spremno besedo, predstavila Priročnik svetovni etos, Vizija in njena uresničitev 2012, prevedenega v slovenščino.

V nadaljevanju je prof. dr. Marko Pavliha predstavil Manifest gibanja Svetovni etos Slovenija in naposled povabil prof. Hans Künga, da ga je po dogovoru prvi podpisal in nato še drugi prisotni. Podpisovanje je možno odslej tudi na spletni strani (www.svetovnietos.si).

Eden o zanimivejših delov Manifesta: “Z ljudmi moramo ravnati človeško. V večini verskih in etičnih izročil že od vekomaj zavezuje zlato pravilo, da ravnamo z drugimi tako, kot si želimo, da ravnajo z nami, da ljubimo bližnjega tako kot sebe. Iz tega načela so se razvila 4 starodavna pravila, in sicer: spoštovanje do življenja in kultura nenasilja, solidarnost in pravično gospodarstvo, strpnost in resnicoljubnost ter enake pravice in partnerstvo med moškimi in ženskami.” (iz Manifesta gibanja SES 2012)

Več: Svetovni etos Slovenija

 

2 KOMENTARJI

  1. Spoštovcanje življenja in kultura nenasilja, solidarnost in pravično gospodarstvo, strpnost in resnicoljubnost…dragi tovarišice in tovariši(tovariši so se najprej medsebojno imenovali jezuiti – brez skrbi! Hudič si ne more izmislilti nič originalnega. Vse je kopiral po Cerkvi, čeprav je hotel ustvariti njeno diametralno nasprotje. Ne, to ni pravljica. Napisal vam bom zgodbo, ki zna marsikaj pojasniti. Zgodil se je narod, ki je z razliko od vseh sosedov, ki so bili mnogobožci, veroval v enega boga.
    Sosedje so svoje otroke otroke pogosto žrtvovali bogovom. Abrahamov Bog hoče pčopolno zvestobo svojega služabnika in ga podobno preizkusi in ob tem mu da nauk. Nisem, kakor bogovi sosednjih ljudstev in zato spoštujem življenje tudi otrok. Zato Izraelci svojih otrok niso nikoli darovali svojemu bogu v žgalno daritev. Drugačen odnos so imeli že tudi do svojih ostarelih. Vendar je do določenih v družbi šele jezusov nauk prinesel očiten napredek. Izraelci so namreč mislili, da je bolezen znak grešnosti. Krščanstvo je prineslo na področju človekovih pravic velikanski napredek.
    V stoletjih so se v krščansskem svetu te pravice toliko razvile, da je vsako odstopanje od njih pomenilo nazadovanje ali odpiranje poti v napačno smer. V sodobnem svetu se je izkazalo da je prav zaprav Bog s z spoštovanjem desetih zapovedi edina garancija za preživetje človeštva in celotnega sveta. V prejšnjem stoletju smo imeli rtri totalitarizme, ki so dali svetu negativno pričevanje in s tem potrdili napisano:nacizem, fašizem in komunizem, ki so tudi naš narod močno prizadeli, predvsem slednji. Obrazložili bkodo za to bolj pristojni od moje malenkosti. V uspešn ost tega projekta imam secer prcejšen dvom…

    • Berem: “Obrazložili bodo ….”

      Problem ni v Razlagalcu, problem je na drugi strani, v poslušalcu. Razlage je več kot dovolj, tako da … bi bilo dobro utihniti in Evangelij oznanjati molče.

Comments are closed.