Dijaki bodo predstavili, kaj vse bodo delali z otroki v vrtcih

0
Dijaki programa predšolska vzgoja na GCC so nazadnje pripravili Vrtiljak leta 2019. (Foto: arhiv GCC)

Gimnazija Celje – Center (GCC) sodi s tremi izobraževalnimi programi med večje srednje šole v regiji. Ob splošni in umetniški gimnaziji program predšolska vzgoja, kjer se izobražuje nekaj več kot tristo bodočih vzgojiteljic in vzgojiteljev, predstavlja neposredno vez z bogato preteklostjo stoletne secesijske lepotice v današnji Kosovelovi ulici, kjer je po drugi svetovni vojni začelo delovati celjsko učiteljišče.

Dijaki GCC, program predšolska vzgoja, se bodo predstavili na prireditvi Vrtiljak

Po dveh letih premora zaradi pandemije bodo v torek, 5. aprila, ob 17. uri v veliki dvorani Celjskega doma bodoče vzgojiteljice in vzgojitelji z mentoricami in mentorji pripravili Vrtiljak, osrednjo prireditev programa predšolska vzgoja, pri kateri bodo dijakinjam in dijakom pomagali otroci iz Vrtca Danijelov Levček, enota Center. Tema letošnjega leta so barve, kot se za začetek pomladi spodobi, mavrična paleta ustvarjalnih glasbenih, gledaliških in plesnih točk pa je povezala prav vse dijake programa predšolska vzgoja pri obveznih in izbirnih strokovnih predmetih.
Tako pester, kot bo torkov večer, je pester tudi izobraževalni program predšolska vzgoja, ki ob splošnih predmetih ponuja tudi strokovne, ki spodbujajo široko ustvarjalnost dijakov in jih usposabljajo za delo v vrtcu. Šola v okviru redne prakse in različnih projektov sodeluje z vsemi vrtci v regiji, Otroškim muzejem Hermanov Brlog, Osrednjo knjižnico Celje, Tehnoparkom ter drugimi javnimi zavodi, zadnjih nekaj let pa tudi s partnerji iz tujine. Dijaki lahko prakso opravljajo tudi v tujini (Malta, Severna Irska, Irska, Velika Britanija, Portugalska, Španija, Finska), in sicer v okviru programa Erasmus+. Dijaki programa predšolska vzgoja aktivno sodelujejo tudi v dveh mednarodnih partnerstvih na temo zgodnjega učenja matematike in gibalnega razvoja. Na šoli odlično deluje tudi Izobraževalno središče GCC, ki s predavanji, delavnicami in seminarji za vzgojitelje, učitelje in dijake povezuje strokovno znanje po celotni izobraževalni vertikali.

Ves april bodo na gimnaziji različne kulturne prireditve, ki jih pripravljajo dijaki

Vrtiljak bo dopolnil pestro kulturno pomlad na GCC, ki se je začela s tradicionalno prireditvijo ob svetovnem dnevu poezije 17. marca in koncertnim gostovanjem zasedbe The Šlagers v Bad Radkersburgu 24. marca, nadaljevala se bo z maturantskim plesom generacij 2020, 2021 in 2022, ki bo 7. aprila v dvorani Golovec, Pomladnim koncertom glasbenih sestavov 13. aprila v Narodnem domu, tednom knjige od 18. do 22. aprila, prvo javno prireditvijo z naslovom Sobivanje v galeriji GCC AQ v celjski umetniški četrti 21. aprila, ki so jo pred kratkim v upravljanje prevzeli dijakinje in dijaki umetniške gimnazije likovne smeri, odprtjem razstave v Galeriji Mozirje 21. aprila in revijo slovenskih srednješolskih zborov, ki jo 25. aprila pripravljajo v sodelovanju z Mladinskim pevskim festivalom in Javnim skladom RS za kulturo.