Pripravljeni na trojko

1

Avtor: Simona Toplak.

Mednarodni finančniki – mogoče ne marajo ne Alenke Bratušek ne Zorana Jankovića, mogoče so zlonamerni in neumni, mogoče pa imajo prav – ocenjujejo, da ni dvoma, da dobimo trojko. To seveda ne pomeni očeta, sina in Svetega duha, ampak evropsko komisijo, ECB in MDS. Z enako močjo kot prej našteti.

Seveda je špekuliranje s tako črnimi scenariji v nasprotju z državno varnostjo, ampak za državo še bolj nevarno je, da ne uresniči reform, uravnoteži javnih financ in naredi Slovenije konkurenčnejše. Četudi bomo po božji volji v nasprotju z ocenami mednarodnih trgov to lahko delali sami, brez pomoči, za posameznika in za podjetja ne bo velike razlike. Metode kaznovanja in vzgoje otrok, ki delajo škodo, so znane – od Grčije do Cipra.

Danes želimo – podjetja in posameznike – testirati, kako dobro ste pripravljeni na trojko. In ponujamo vam priročnik, kaj lahko poskusite narediti v zadnjem hipu za osebno in poslovno finančno varnost. Kaj so naredili v tujini in kaj že dela vaša konkurenca.

V nasprotju z nekaterimi kolegi na Financah gledam oblike mednarodne pomoči za posamezne države in sem po eni strani dobre volje, ker vidim, da so prilagojene slabim specifikam držav. Ni nujno, da se ukrepov veselim, prej nasprotno. So pa pametni, kar me tolaži.

Ocene – močno upam, da napačne – za Slovenijo so, da ne bodo šli toliko v rezanje plač in zaposlenih v javnem sektorju kot v meni neljubi ukrep dvigovanja davkov, seveda s poudarkom na DDV. Kar pomeni, da bodo najbolj prizadeta podjetja, ki prodajajo končnim kupcem na notranjem trgu in davka ne morejo skriti. Espejevski sektor utegne ponikniti v sivo ekonomijo. Goljufanje utegne biti še bolj množičen nacionalni šport, ker ne le zadnjih dvajset let in ne le v komunizmu, državo smo vedno goljufali, to je naš poslovni model, ne eksces – Martin Krpan je vendar narodni junak. Pobrali bodo torej tam, kjer je najbolj enostavno. Če je to še mogoče omiliti, bi prosila, da se zgodi.

Sprijazniti se moramo z vsaj za petino nižjim standardom, kot ga imamo. Ne bomo ločevali med dobrimi in slabimi, potrebnimi in odvečnimi, z dodano vrednostjo ali lenuhi, pokasirali bomo vsi. Da, to pomeni tudi manjši dostop do zdravstvenih storitev, pa ni nujno, da bodo zdravstveni lobiji in interesi enako prizadeti kot vi. Na bolj poštene in pravične socialne transferje pozabite, bodo pa manjši. Na ulicah ne bodo več siti ljudje, ampak lačni. In ne bo časa za pogovor, ampak za vodni top. Kar se vam zdaj zdi grožnja, je normalno. Ne grozim vam, delali bomo z vami in za vas, v enakem poslovnem okolju, ne s šampanjcem iz parlamenta, varno službo in strici.

Če se kdo veseli trojke, ker bi bil to tak hiter in učinkovit klistir za slovensko klientelno interesno podjetniško-politično požrešnost, in je pripravljen plačati zgornjo ceno, samo da dobimo normalne politike in okolje, se moti. Ne bom ponavljala tez Črta Jakhla, preberite si jih (Kaj trojka je in kaj ni).

Ni pa seveda vse slabo. In ni res, da se ne da preživeti. Da se tudi zaslužiti. Menda se oblikuje za zdaj še majhen finančni »sklad«, ki stavi, da je Slovenija prav zaradi verjetnega prihoda trojke in ukrepov že tako poceni, da je nakupna priložnost. Ne govorim o udbovskem, ne o tajkunskem, ne o denarju od orožja. Govorim o poslu, ne o pajdaškem dogovarjanju.

Skratka, nočem vas strašiti. Z današnjimi nasveti, kako se pripraviti na trojko ali pa na ukrepe, ki jih moramo narediti tudi brez trojke, vam želimo pokazati, da se da. Da vaša konkurenca to že dela. In da nekateri v Slovenijo tudi zaupajo.

Vir: Finance


1 komentar

  1. Neverjetno, kako ta gospa, gospa Simona Toplak, spreminja svoja stališča. Še pred nekaj meseci je neskončno sovražila tedanjo vlado in ni našla pozitivne besedice zanjo, potem je pred kakim tednom Financah popljuvala novo vlado z Alenko Bratušek na čelu (Osel gre enkrat na let, Alneka Bratušek nenehno leti, Fuinance, 16. IV. 2013 – – na http://www.finance.si/8338440/Osel-gre-enkrat-na-led-Alenka-Bratu%C5%A1ek-nenehno-leti, sedaj pa nam ponuja nekaj, za kar očitno še sama ne ve, kaj je. Vsekakor iz njenag članka ni moč razbrati, o čem pravzaprav govori; vsekakor daje vtis, kot da se noče nikomur zameriti. Kaj je, recimo, hotela s tem povedati (citat):

    “V nasprotju z nekaterimi kolegi na Financah gledam oblike mednarodne pomoči za posamezne države in sem po eni strani dobre volje, ker vidim, da so prilagojene slabim specifikam držav. Ni nujno, da se ukrepov veselim, prej nasprotno. So pa pametni, kar me tolaži.”

    Prodajati malo megle? Malo simo, malo tamo? Lahkio bi se sprehodili od stavka do stavka in bi ugotovili le to, da še sama ne ve, kaj bi rada povedala. Mar ni škoda prostora za tako prazno besedeičenje?

Comments are closed.