Geza Filo: Pred Boga prinašamo prošnjo za ozdravljenje

4

Luthrova reformacijska miselnost se je uveljavila tudi na Slovenskem. Sodobna slovenska duhovna realnost, vsaj na ravni Cerkve, jezika, književnosti in kulture, verjetno ne bi bila takšna, kot je, če ne bi bilo luteranske reformacije. Slovenski reformator Primož Trubar je skupaj z mnogimi somišljeniki spoznal, da si tudi slovenski verni človek zasluži spoznanje Boga, s katerim bi se lahko pogovarjal po slovensko.

Primož Trubar je bil preganjan, a ga je to prekalilo

Zgolj zaradi tega je duhovnika in reformatorja Primoža Trubarja doletela kruta usoda pregnanstva, ki bi lahko skrhala njegovo voljo do življenja. Laže bi se mu bilo utopiti v nemški svet, se stopiti z njim in pozabiti na svojo nesrečo. Veličina Primoža Trubarja je ravno v tem, da je ustvarjalno presegel vse življenjske udarce ter se kot prvi slovenski kondor nepoškodovan in zmagovit dvignil. Reševali sta ga močna vera in vdanost duhovnemu poslanstvu. Stati in obstati je bilo Trubarjevo prekaljeno reklo, za katerim stojijo njegov življenjski boj in idealizem, močna osebnost in globoka ljubezen do slovenskega naroda. Namesto grenkobe, zamer in maščevanja je v narodno skrinjico položil vrednote, na katerih je preprosto ljudstvo slovenskih dežel do danes raslo in odrastlo kot kulturen narod.

Primož Trubar s pridigo O tolažbi iz Cerkvenega reda nagovarja tudi  v današnjem času

In kako bi nas, Slovence, Primož Trubar nagovoril v današnjem času, v letu 2020? V pridigi O tolažbi je v Cerkvenem redu zapisal: »Zato, moj ljubi brat, uči se, zdaj si v šoli, v kateri se moraš prav naučiti nauka vere, ne le speculative (teoretično) iz knjig, kakor doslej, ampak practice (praktično), to je z delom in dejanji. Zdi se ti, da te Bog ne mara, da te sovraži. In taka misel pade na vse ljudi, kadar so dolgo v grehu ali trpljenju ali v kakršni koli drugi nadlogi. Tedaj se jim vselej zdi, da je Bog jezen nanje. Vse to pa še dodatno podžiga hudič: kadar koli hočeš v svoji nesreči in nadlogi moliti, hudič vselej polaga v tvoje srce misel, da so tvoje molitve zastonj, da jih Bog ne usliši, kakor sam čutiš in vidiš, saj je tvoja bolezen le še hujša …

Toda Bog nas pri tem ne bo zapustil ali bežal od nas, saj če nikoli ne bi čutili takih skušnjav in težkih misli, nikdar ne bi vedeli, ne bi izkusili, kaj je Kristus. Zato se uči, kako se upreš takim skušnjavam, težkim in krivim mislim, in reci: Razumljivo je, da moje meso in moja nora pamet menita, da me Bog sovraži, da mu ni mar zame, da me zato pušča v nesreči, trpljenju in težavah. A jaz sem kristjan in verujem v Jezusa Kristusa. Ta zaklad imam, tudi če se hudič razpoči od besa. Zato se bom v večji meri tolažil s svojim zakladom in v manjši meri bal svoje bolezni in nesreče …«

Vsi se združimo v prošnji za ozdravljenje

Letos se reformacije spominjamo v času, ki ga zaznamuje globalna pandemija. Zato skupaj s svetovno skupnostjo luteranov pred Boga prinašamo prošnjo za ozdravljenje. V skupni službi bližnjemu in bližnjim smo povezani z našimi sestrami in brati drugih skupnosti, tako da smo pozorni in obzirni drug do drugega, da skrbimo drug za drugega in skupaj izpričujemo vero.

Na dan reformacije molimo za svet, za Cerkev in za vse pomoči potrebne z globalno molitvijo Svetovne luteranske zveze Eno telo, en Duh, eno upanje.

Molitev najdete na FB-strani Evangeličanske cerkvene občine Ljubljana.

ENO TELO, EN DUH, ENO UPANJE

Na Dan reformacije 2020 molimo za svet, za Cerkev in za vse pomoči potrebne z globalno…

Objavil/a Evangeličanska cerkvena občina Ljubljana dne Sobota, 31. oktober 2020

4 KOMENTARJI

 1. Protestantizem je herezija in veliko zlo. Povzročil je verske vojne in milijone mrtvih. Večina zla, ki ga danes imamo, je posledica protestantizma. Tudi to, da se danes ubija na milijone nerojenih otrok, je zasluga Martina Luthra in njegovih protestantov, torej tudi Primoža Trubarja.
  Katoliška Cerkev sicer res ni za nikogar oznanila, da je v peklu, vendar pa je po mnogih privatnih razodetjih, prvi kandidat po Judu Iškariotu, za katerega to pravi tudi evangelij, prav Martin Luther.
  Slovenija je edina ”katoliška” država, ki praznuje ta dan deformacije.

  • Janez123,
   raje, kot da samovoljno pošiljate ljudi v pekel in širite sovražno razpoloženje do protestantov, si natančno preberite Luthrove teze.
   Ni treba, da se s tezami kot celoto strinjate, a morda boste spoznali, da marsikatera posamezna teza še dandanašnji prinaša zrna soli vsem kristjanom, tudi katolikom. Ne pozabimo, da je Luther v svojem času oporekal prodaji odpustkov za denar, najbolj razvidno v tezah 27 in 28:

   “27. Človeško učenje pridigajo tisti, ki pravijo: Kakor hitro kovanec v skrinjico zažvenketa, tako hitro se duša dviga iz vic.
   28. Gotovo je, da ko kovanec v skrinjici zažvenketa, se povečata dobiček in pohlep; priprošnje Cerkve pa so edino le v božji odločitvi (sodbi).”

   http://www.eco-puconci.si/go/707/1110/Teze_dr._Martina_Luthra

   Natančno preberite tudi Trubarjevo pridigo, citirano v članku in povejte, v čem bi ji kot kristjan (domnevam, da katoličan) lahko oporekali.

   Meni kot katoliškemu kristjanu se zdi Trubarjeva pridiga tudi dandanašnji popolnoma aktualna.

   • Jaz nobenega ne pošiljam v pekel. Glede Luthra so o tem vizije, ki jih je imela vsaj ena svetnica. Obstajajo tudi druge vizije, ki kažejo Luthra tam. Kar se tiče Juda Iškariota pa posredno o tem piše v Janezovem evangeliju. Preden nekomu nekaj očitate, si vsaj točno preberite to, kaj je napisal, ne pa, da v stilu komunistov in modernistov, katerih predhodniki pa so protestanti, jemljete besede iz konteksta in potem ljubeznivo obsojate.
    Kar se tiče Luthrovega očitka takratni Cerkvi, češ da je prodajala odpustke za denar, je bila to navadna laž. Cerkev ni nikoli prodajala odpustkov, je pa ob takih prilikah sprejemala darove, kot jih še danes za na primer Sv. Maše. Nikoli Cerkveni možje niso bili tako neumni, da bi mislili, da si je z denarjem možno kupiti Božje odpuščanje. Seveda so obstajali tudi kakšni neumni in neučeni ljudje ( tudi kdaj duhovniki ), ki so lahko trdili takšne neumnosti. Vendar pa je Martin Luther, glede na to, da je študiral teologijo, te stvari moral vedeti, torej je povsem jasno, da se je glede odpustkov lagal.
    Trubar je kot protestant bil heretik in tudi, če je kdaj kakšno stvar povedal prav, to ne spremeni ničesar. Katolik, to je kristjan, bi naj poslušal in bral preverjene katoliške pisce in duhovnike in ne heretikov. Sicer pa laž vedno pride pomešana z resnico. Noben lažnivec ni tako neumen, da bi se vedno v čisto vsem lagal, saj mu potem res nihče ne bi verjel, ampak vedno meša resnico in laž in isto velja za vse heretike.
    Vi, v kolikor hoteno pri polni zavesti sprejemate nauk heretika Primoža Trubarja in njegovega mentorja, pač objektivno ne morete biti katoliški kristjan, kot si pravite. Edina stvar, ki vas lahko v tem primeru opravičuje, je vaša nekrivdna zmota.

Comments are closed.