Primer Ahmad Šami

7
Ahmadova brivnica v ljubljanskem Rogu / Vir: http://zdravniki4azilante
Ahmadova brivnica v ljubljanskem Rogu / Vir: http://zdravniki4azilante.blogspot.si

V civilizirani družbi smo tisto, o čemer se pri prav in narobe strinjamo, zapisali v zakone. Kadar med dvema – v tem primeru Ahmadom Šamijem in državo – nastane spor, o tem ne odloča intuicija ljudi, tudi ne intuicija kakšnih modrecev, tudi ne ulica, ampak sodišče. Okvir pravne države v takih konkretnih položajih ljudstvo prikrajša za to, da bi bili lahko dobri ali da bi se jim očitalo, da so slabi, ali da bi se sprli, kdo je kdo.

V imenu ljudstva odloča sodišče, racionalno, po pravu, ne po občutku iz kamene dobe. V tem konkretnem sporu med Ahmadom Šamijem in državo je sodišče odločilo. Ne eno, zadeva je šla prav do najvišjega evropskega sodišča. V civilizirani družbi bi to moralo zadostovati.

Spodkopavanje avtoritete sodišč, ki se dogaja z Ahmadom Šamijem, pomeni demontažo civilizacijskega reda, ki smo ga oblikovali ravno zato, da nas ne bi vodili davni instinkti in da bi, čeprav različni ljudje, lahko delali in živeli skupaj.

Da imajo ljudje take in drugačne občutke, je povsem naravno.

Da jih politika in mediji razpihujejo, namesto da bi jih mirili, pa neodgovorno.

Dvakrat neodgovorno pa je, da red spodkopavajo s položaja nekakšne brezprizivne moralne vzvišenosti, pa naj bo v ozadju človekoljubje ali pa domoljubje.

 

Utrinek dneva je del prispevka Primer Šami: pravičniški um proti pravni državi, ki ga je avtor objavil  na portalu Siol.

7 KOMENTARJI

 1. Jaz pa ne verjamem tako zelo sodiščem v tej državi. Avtor bi lahko podal pregled, kaj in kako je sodišče odločilo.
  Kajti, če bo Cerar borec za pravico, potem je desnica še enkrat potegnila kratko.

  • Našim sodiščem res ni preveč zaupati. Klub temu je treba spoštovati njihove odločitve, sicer nastopi pravica močnejšega ter argument moči in ne pravica zavezanih oči.

 2. Haha, Šamek je očitno že Slovenec, če mu kar po domače a la Šteiner pišemo priimek. 😉
  In tudi evropsko sodišče ni odločilo, da ga moramo izgnati. Le da ima država to pravico in Hrvaška dolžnost, da ga sprejme.

 3. Možakar brez vseh dokumentov , ki trdi da je sirec in bi moral oditi na hrvaško in še dlje, vse do Sirije , brije na Metelkovi ,ali je to delo na črno , ni ker brije norce na račun cerarja in še koga , tudi tistih , ki ga skrivajo v “hramu” demokracije , samo zaenkrat tega še ne čutijo dovolj ! Zgodba me spominja na Hugo-jevega Noterdamskega zvonarja , vendar je v tem primeru sirec Esmeralda , zato se lepijo dečki iz parlamenta nanj in so mu dali azil v “katedrali brezumja” in korupcije !
  Seveda je treba pomagati beguncem , nikakor pa ne špekulantom , ki jih pooseblja
  sirski brivec ! Končalo se bo tako , da bomo morali bežati , ker nas bodo sicer obrili “sirski brivci” in sedanja oblast do kosti !

  Andrej Briški

Comments are closed.