Priljubljen hrvaški sodobni svetnik

4

Na dan 16. 10. 1983 je papež Janez Pavel II. razglasil hrvaškega kapucina Leopolda Mandića za svetnika. Slovesne razglasitve se je udeležila množica romarjev pred vsem iz italijanske pokrajine Furlanije – Julijske krajine (Padova) in iz koprske škofije, kjer je Mandić pastoralno deloval, veliko je bilo tudi Hrvatov. Sveti Leopold Mandić se je rodil 12. junija 1866 v Hercegnovem v Boki Kotorski, kot dvanajsti otrok. Njegovi predniki so semkaj pribežali pred Turki iz Bosne. Leta 1900 je bil v Benetkah posvečen v duhovnika. Vse življenje si je prizadeval za ekumenizem, kar pa mu zaradi šibkega zdravja in številnih drugih negativnih okoliščin ni uspevalo. Povsod pa je bil izredno priljubljen kot spovednik. Umrl je v Padovi 30. julija 1942.

Foto: www.leopoldmandic.com

4 KOMENTARJI

 1. Omenjeni katoliški svetnik je bil predvsem zagrizen velikohrvaški šovinist, ki je besno sovražil Srbe in odkrito simpatiziral s fašizmom in zlasti ustaštvom. Tudi Slovencem ni bil ravno naklonjen; stalno je namigoval, da smo pravzaprav “alpski Hrvati”.
  Res žalostno, da poskušate tako negativno osebnost prikazati v pozitivni luči. Ampak kaj naj človek pričakuje od tistih, ki se strinjajo s postavljanjem spominske plošče Stepincu na Triglavu??

 2. Beno: ne vem, kje ste našli utemeljitve za vaše navedbe?
  Kot je meni znano, iz literature, je bil G. Leopold Mandić goreč pristaš združenja pravposlavne in RKC. So ga Srbi ljubili! Ni hotel vzeti Italjanskega državljanstva in je bil za to zaprt……..

  Kdo se napenja za postavitev plošče Stepincu na Triglavu, se motite?

 3. BENO, Stepinac je bil dober kristjan in Triglav stoji na krščanski zemlji.

  Torej ni nič narobe.

 4. BENO, če si s srcem Hrvat, imaš pa res milijon vzrokov, da ti Srbi niso pri srcu.

  Celo Slovenci bi lahko našli kak vzrok.če jim ne bi tako temeljito oprali možganov.

Comments are closed.