Prihodnost slovenske desnice (po volitvah)

90
Desnica, foto: Flickr.
Desnica, foto: Flickr.

Po volitvah lahko z manj obremenjenosti in samocenzure (ki jo je pred tem narekoval strah pred povzročanjem nenamerne škode) govorimo o prihodnosti slovenske desnice.

Ponovimo znana dejstva: SDS je utrpela velik upad, SLS je izginila iz parlamenta, NSI je zadovoljna s poslancem več. Na straneh Časnika so bile že podane različne razlage in resnica je verjetno nekje vmes.

Je volivce SDS prestrašil Janša v zaporu ali jih je s svojo napovedjo, da te volitve še ne bodo prinesle pomladi, odvrnil od udeležbe na volitvah? Se je morda neopredeljiva slovenska sredina, za katero se je pred štirimi leti zdelo, da jo je Janša del že osvojil, zdaj res dala prepričati od novega obraza sina nekdanjega slovitega telovadca?

Se je SLS uštela pri izbiranju volilnih okrožij ali pa je že dalj časa na robu, in je uspeh na evropskih volitvah, dosežen s pomočjo NSI, to le prikril? Gre odhod SLS obžalovati zgolj zato, ker bi štiri poslanska mesta več za nominalno desnico vendarle ublažila poraz? Ali pa gre pri izgubi SLS le za čiščenje desnega prostora, saj SLS ni upravičila imena svoje predvojne prednice.

In NSI: je pobirala od SLS? Je jemala glasove SDS? Je res pridobila katere izmed tistih tako težko opredeljivih sredinskih volivcev, ki so postali pozorni na njen impresivni gospodarski program? Ali pa bi glede na visoka pričakovanja in precejšnjo ohromelost SDS morala pravzaprav dobiti še več? So ji (upravičeni, a netaktični) očitki Janše pred volitvami, da NSI (in SLS) ni zmogla niti toliko moči, kot so jo Krivic in trije ustavni sodniki, odvzeli kak glas? Ali pa jim je vzela kak glas zadržana reakcija glede Janše?

Po dveh desetletjih očitkov »krščanarjem«, da so nekompetentni na gospodarskem področju je Nova Slovenija postregla z zavidljivim gospodarskim programom. Toda z njim je prišla na plano prav v trenutku, ko je bila pozornost njenih jedrnih volivcev obrnjena drugam, ko so njeni najbolj zvesti volivci s tesnobo opazovali dogajanje v zvezi z obsodbo in zaprtjem Janeza Janše, stranka pa si (je) pred temi občutki svojih volivcev zatiska(la) oči in ušesa. Po nepotrebnem: ljudje, ki bi solidariziranje (in nič več) z Janšo kritizirali, tako ali tako niso in ne bodo volili NSI. Janševi SDS prav nič ne pomaga govorjenje o nelegitimnosti volitev (če je že tako menila, bi jih morala bojkotirati), toda obnašanje NSI, kot da je pri volitvah šlo za “business as usual”, in to kljub vodji največje opozicijske stranke v zaporu, je tiščanje glave v pesek. Še vedno je čas, da NSI opozori na resen problem, ki ga predstavlja Janša v zaporu za stanje pravne države in za politično legitimnost , ter zahteva, da se vse institucije države soočijo s tem vprašanjem.

Druga napaka, ki jo je naredila NSI (pa tudi paralizirana SDS) je, da tri stranke niso nastopile kot ohlapna predvolilna koalicija, ki bi vlila desnim volilcem prepotrebnega zanosa in poguma. Desni volivci niso imeli jasnega motiva, da volijo za desno vlado, ali pa da preprečijo vsaj dvotretjinsko večino levice.

Rezultanta vseh teh, delno tudi nasprotujočih se vplivov, je prinesla znani izid, ki ga bodo tri članice Evropske ljudske stranke težko razložile svojim evropskim sestrskim strankam. A pomembneje bo, da so iskrene med seboj doma in da prenehajo z otroškimi igricami.

»Zmagovalka« NSI mora stopiti na realna tla in prenehati z utvarami, da je posegla v sredinski prostor. Za stranko s poudarjenim krščanskim predznakom so možnosti v Sloveniji omejene, lahko pa takšna stranka seveda računa na zvesto volilno telo, pod pogojem, da ostaja načelna bolj kot katerikoli druga. To pa tudi pomeni, da bo morala tudi v primeru Janeza Janše slediti krščanskemu navodilu »zapornike obiskovati«. Predvsem pa bo morala prerasti pubertetni odnos do SDS.

Vstop v pretežno levičarsko vlado bi bil nadaljevanje utvare o osvajanju sredinskega prostora, NSI pa bi naredil za lahko tarčo za očitke SDS, upravičene ali neupravičene. Tudi če bi v vladi vzdržala navzkrižni ogenj, bi v sobivanju z deklariranimi nasprotniki privatizacije in tržne ekonomije NSI žrtvovala prav tisto, s čimer se je upravičeno pohvalila v tej volilni kampanji – z gospodarskim programom. Vstop NSI v vlado Mira Cerarja ne more biti rešitev za Slovenijo.

Kratkoročna rešitev (ob drugačnem volilnem izidu, morda po naslednjih volitvah) bi bila lahko le velika koalicija, zbrana okrog SD (kot najbolj stabilnim delom levice) in SDS, saj bi – ob predpostavki minimalnega konsenza glede vprašanj sprave in ekonomije – edina lahko prekinila s sedanjo popolno blokado Slovenije. Takšen poskus je bila pravzaprav že Demosova vlada, ki pa se je zrušila zaradi samorazpustitve Demosa (predvsem po krivdi Demokratov). Sloveniji res vladajo levičarski gospodarski in medijski lobiji, vendar jim še kako prav pride tista dobra polovica volilnega telesa, ki iz strahospoštovanja ali oportunizma voljno in brez zadržka voli zanje. Tudi pred tem si volivci ne moremo – tudi SDS ne – zatiskati oči.

SDS mora – kot bi rekel Frane Adam – prenehati iritirati, saj lahko le zmerna in povsem sekularna desna stranka poseže v sredinsko volilno telo. To ji je pred štirimi leti že uspelo, radikalizacija v zadnjem mandatu ji je te volivce spet vzela. A takšna pot naprej bo zanjo zelo težka. Z odhodom Janše v zapor je levica (še vedno kar ne morem verjeti, da je res šla tako daleč) namreč prestopila tisto magično in usodno mejo, prek katere bo težko nazaj. Ne glede na to, kdaj in kako se bo Janša vrnil iz zapora in dosegel razveljavitev indične sodbe, je težko pričakovati, da to ne bi zaznamovalo njegovega in strankinega nadaljnjega dela: kako naj bo zmeren politični voditelj, ki so ga zaprli z neprepričljivimi dokazi in ob indicih zrežirane naveze pravosodja in politike? A prav to bosta morala narediti Janša in SDS, če naj tista – zopet bom rekel – težko opredeljiva in težko ulovljiva sredina spet ne zaide za kakim novim obrazom v naročje levici; h krščanski stranki ne bo šla. SDS mora prav tako prenehati z napadi na NSI, bodisi neposredno ali prek medijev, ki jih obvladuje, saj sama brez NSI ne bo dovolj močna.

O vlogi Cerkve ob vsem tem je odlično pisal kolega Maver. V zvezi z Janšo iz ust cerkvenih dostojanstvenikov ni govorila le krščanska solidarnost (ki je, ponavljam, nenačelno in tudi netaktično umanjkala pri NSI), ampak tudi nekaj čustev: visokim cerkvenim dostojanstvenikom pri nas je tradicionalno imponiral močni in ne povsem njihov Janša – bolj kot katoliški laiki v politiki, katere vidijo kot svoje ovčice. Na izjave Cerkve je, spet pubertetno, reagirala NSI. (Alenka Bratušek pa si je z neverjetnim pismom, ki je gotovo zabavalo vatikansko državno tajništvo, morda pridobila dovolj levičarjev, da se je zavihtela v parlament in še okrepila zmago levice.) Otroci odrastejo, ko se osamosvojijo, si ustvarijo lastna prepričanja in vzorce ravnanja, o starših pa spoštljivo govorijo in molčijo tudi takrat, ko se slednji motijo ali se z njimi ne strinjajo; modro molčijo celo o vzgojnih napakah svojih staršev. Tako se mora do Cerkve emancipirati tudi NSI. Energijo za jezo in ljubosumje naj NSI raje usmeri v oblikovanje nekaj več širine, ko gre za vprašanja družine, istospolnih. Cerkev pa naj bolj spoštuje avtonomijo katoliških laikov v svetnem življenju, če hoče, da bodo ti samozavestno uveljavljali krščanske vrednote v politiki.

90 KOMENTARJI

 1. Vsi bi dajali navodila. A ni nikogar, ki bi napisal, kaj se dogaja in kam vse to pelje. Kaj počnemo?!
  Kot generali po bitki, bi vsi dajali navodila. Pred bitko pa so se “samocenzurirali”, da ne bi baje delali škode. Tako ne gre, gospodje. Treba je povedat kaj misliš prej, ne pa molčat in čakat da se kdo spotakne, potem pa mu razlagat, da si je sam kriv, kaj pa ni šel po drugi poti.
  Cerkev že ves čas počne isto, podpira Janšo osebno, SDS pa že precej manj. NSi je skrajno sumljiva v njihovih očeh, seveda ne da bi jim povedali zakaj. Tudi nam navadnim ljudem ne povedo kaj in kako, so pa silno pametni, ko moralizirajo zakaj padamo kar naprej.
  SDS ni kaj dosti desna stranka, je bolj v sporu z levico, ker jim jemlje leve volilce. Desnih je pri nas bore malo. Večina tistih, ki se deklarira za desnico jo ucvre na levo za prvim korenčkom, ki jim ga pomolijo. Janša se je hotel v to vmešati z nekimi tablicami in 50€, ampak očitno se mu ne sanja kje stoji in s kom ima opravka. Celo v arest so ga spravili, on pa s korenčkom izza rešetk.
  NSi-ju pa vladajo brezvretenčarji kot je Peterle in Novakova, sama predsednica stranke.

  • Zdravko, ti si zagotovo član NSi, da si tako na tekočem z brezvretenčarji (karkoli bi že to naj bilo…). Ljudje, kaj sploh kdaj preberete lasten komentar, preden pritisnete usodno tipko Enter?

 2. Zdravko si točno to kar očitaš drugim; general po bitki…..

  Po mojem mnenju je g.Sedej zelo realno ocenil ravnanje in sedanje stenje desne opcije.

  Če bi ga. Novakova tako pametno in zadržano govorila zadnjega pol leta (intervju), kot med volilno kampanjo in sedaj, bi NSI dobila deset poslancev.

  Vprašanje je pa kaj bi stranki bolj koristilo vstop v koalicijo ali da ostane v opozicija.

  Z ozirom na to, da ima prihodnja vlada zelo malo upanja na uspeh, bi bila opozicija verjetno boljša izbira. Vsekakor bi pa Novakova morala vztrajati na svojih zahtevah, pogrešila je pa že s tem, da pokop zamolčanih postavlja na prvo mesto svojih zahtev, pasalo bi k večjemu na zadnje mesto !!!

  • S to razliko, da sem jaz to govoril tudi pred volitvami, pred bitko torej. 🙂
   Jaz sem tudi predlagal bojkot volitev pred volitvami, tu pa avtor očita SDSu da ni bojkotirala volitev… Meni se je tudi takrat zdel ta predlog hud in najbrž ne bi vztrajal na njem. Avtor bi pa to kar očital.

   Veš, pokop zamolčanih ne more biti na zadnjem mestu?! To je tisto, da sploh ni mesta za kaj takega, saj to je normalno da je. Ne moreš temu dati mesta. Ne vem kaj bi sploh radi s tem pokopom. Menda imajo zakon, pa ga nihče še ni videl. Kar se pokopa tiče bo treba vzeti lopato v roke, ne pa zakone pisat.

   • In kaj bi dosegel z bojkotom volitev? Isto kot so dosegli v Venezueli v času Chaveza – premoč levice.

    • Ja, saj, zato tudi ne vztrajam, čeprav je vredno razmisleka. Namreč, iti na volitve s sklonjeno glavo, pa sedaj v parlament… SDS je blokirana. Ne more delovati. Vse kar naredi pomeni privolitev v obstoječe brezpravno stanje. Pomeni odpravljanje brezpravnosti. Pomeni zmago levice. To je problem. Levica že ugotavlja: samo vzdržati še moramo. Ko preteče dovolj časa, bo Janšev problem brezpredmeten. Stvar odškodnine. Nič drugega.

     • Šah mat. Ves čas smo v šah matu. Smo zagrenjeni. Koga pa podpiramo kot volivci? Ljudi, ki sploh znajo igrati šah. Zakaj podpiramo ljudi, ki večino časa izgubljajo šahovske partije, mi pa nanje stavimo osebno svobodo, službo, hiše, družine in govorimo, da je najbolj inteligenten šahist????

 3. Tale analiza je povzetek številnih vprašanj in je na koncu vse prej kot zameglevanje bistva. Ne moremo reči, da je resnica v aritemtični sredini – ker to je potem relativizem.
  Le najbolj iskreni in prodorni raziskovalci lahko vidijo dokaj blizu resnice. Od političnih navijačev pa ni za pričakovati, da bodo resnico govorili: oni bodo ponavljali spine, ki jih njihov volilni štab ven vrže.

  Težko razumem, da se misleči ljudje ne sprašujejo, ko doživljajo poraz, ampak takoj planejo po drugih.

  Največja stranka na “desnici” nosi največjo težo. K njej gredo radi večinoma vsi volivci “desnici”, da bo dovolj močna za spopad z nasprotniki – ker številčnost šteje v demokraciji.

  Glavni razlog poraza je napačna volilna kampanja Janeza Janše. JJ očitno v 20 letih ni imel želje, da bi Slovenijo transformiral iz socializma. Je pa uničil desnico in na “desnici” ne pusti, da bi kaj dobrega tu zrastlo. JJ sovraži kot tipičen socialist dialog in kritično razmišljanje ter konkurenco.

  • Plus za glavni razlog. Čeprav … če škofje niso videli svetlobe v tej temi, kako naj potem to pričakujemo od slepcev? 😕

  • Ne vem kako je JJ lahko uničil desnico. Je koga zaprl, pregnal, ubil in vrgel v jamo?
   JJ je lahko uničil samo nekoga, ki je brez lastne volje, razen za nerganje in kritiziranje. Nikogar ni imel s čem uničiti. To počne levica s pravosodjem, udbo, tudi z neformalnim vplivom. Janša nič od tega nima.

   • Oh, gospod Zdravko … saj niso samo to načini. Preučite zgodbi gospodov Hvalice in Mrkaića pa se vam bo verjetno posvetilo.

    • Mrkaić je čisto živ in zdrav in se mu ne ljubi nič. Hvalico pa je nekdo sodno sesul z izvršbami in podobnim. Nisem prepričan, da je bil Janša. Kdo ve kaj več?

 4. “Energijo za jezo in ljubosumje naj NSI raje usmeri v oblikovanje nekaj več širine, ko gre za vprašanja družine, istospolnih.” – Malo me je zbodlo to v zvezi s “širino”. Določene naravne zakonitosti so trajne. Če je bilo pri tem mišljeno kakšno izenačevanje: tudi če zakonsko izenačimo pravice različnih skupin, dejansko nikoli ne morejo biti izenačene, ker niti teoretično nimajo enakih izhodišč.

 5. To je tudi meni padlo v oči. Le kaj je s tem mislil.
  Sicer pa je tu vsem skupno: preštevanje. Vsi demokracijo razumejo zgolj kot preštevanje glasov in posledično razmišljajo samo o podkupovanju in lezenju v rit volilcem.
  Seveda, komunisti uživajo, ko to gledajo…

 6. Tudi za te dileme velja misel genialnega polihistorja iz 17. stoletja Leibniza: sedanjost je polna preteklosti in v sebi nosi prihodnost!

 7. Ta analiza je po mojem v nekaterih potezah presenetljivo posrečena. V za desnico centrifugalnih silnicah skoraj vseh ostalih analiz zadane nek dokaj povezovalni ton v ekvidistančni kritičnosti do obeh polov “desnice”, SDSa in N.Si. Posplošeno bi se dalo reči, da SDSu očita preveč ideološki pristop in trdo nekompromisnost, N.Si pa v izraziti pragmatičnosti nek ne najbolj zanesljiv moralni kompas. Do tu bi avtorja iskreno pohvalil.

  Potem imam pa sledeče ugovore:

  1. Opazen je nek klanovski duh, tipičen za Slovenijo ( heidegerjanci, marksisti, lacanovci). Avtor tako hvali kolega Aleša Mavra kritiko cerkvenih nastopov v zvezi z zapiranjem Janše pred volitvami. To je bilo zame najslabše pisanje z Mavrovim podpisom, kar sem ga kdajkoli prebral. Že v osnovi jemlje aksiomatično povsem nedokazljive očitke in potem iz njih izpelje veliko fikcijo in jo raztrga, ne glede na to, kakšno krivico s tem dela Cerkvi.

  2. Ni jasno, kaj Sedej vidi za državo tako slabega, če N.Si stopi v Cerarjevo vlado. Verjetno je ( glede na izključenost SDS) še najmanj slaba v tem trenutku za Slovenijo vlada: Cerar-N.Si- lista AB. Ne le mesečniki, tudi SD je svojo protiprivatizacijsko držo breme resnim reformam. Na drug način je breme tem reformam in proračunu Erjavec s svojimi izsiljevanji. Škoda za SLO bi bila manjša z N.Si in Alenko Bratušek ( ne glede na to, kako zanič premierka je bila) v Cerarjevi vladi.

  3. Morda se je SDS res premaknila v zadnjih letih bližje Cerkvi ( a je tudi vstopila v krščanskodemokratsko EPP, pa Janša se je poročil z zgledno katoličanko;)). Dvomim, da to upravičuje kritike, da bi SDS morala biti bolj sekularna. SDS se kaže kot posrečeno sobivanje kristjanov in nekristjanov; ne vem zakaj bi morali prvi zdaj skrivat svoje krščanstvo.

  4. Tudi ne priznavam upravičenosti sugestije avtorja, naj gre N.Si v drugo smer glede družinske politike in vprašanja homoseksualnosti. Ne le Sveto pismo in cerkveno učiteljstvo, tudi uspešne krščanske demokracije zahoda ( Avstrija, Nemčija, Italija, Španija itd.) vse stojijo na stališču zagovarjanja tradicionalne družine in so še naprej proti homoseksualnim porokam in posvojitvam, tudi postopkom OBMP pri drugih razen heteroseksaulnih parih, ki imajo težave s plodnostjo. Ni mi jasno, zakaj bi N.Si morala tu na liberalne ali levičarske pozicije. A ni že dosti, da je pri gospodarstvu skočila na liberalne pozicije? 🙁

  5. Ne vem, zakaj s krščanskim predznakom ne bi moglo biti poseganja na politično sredino. Povsod po Evropi se stranke s krščanskim predznakom namreč gibljejo prav nekje na sredini. Nekateri si pojem sredina dajo celo v naziv ( Nemčija med vojnama, Francija po WW2, Italija v začetku druge republike itd.)

  6. O tem, da se ne strinjam z glorificiranjem gospodarskega programa N.Si, ki ga zdaj ponavlja tudi Sedej, sem se pa že nekajkrat tule izrazil. Mislim, da ljudje pojma nimajo, kaj bi v sedanjih razmerah pomenilo spustit DDV nazaj dol, obenem rezati trošarine in uvesti socialno kapico. Ljudje pojma nimajo, kaj bi to pomenilo za funkcije, ki jih opravlja državni proračun ter zdravstvena in pokojninska blagajna ( kakšno dodatno opustošenje v zdravstvu, šolstvu, sociali itd.)

  Občudovanje ultraliberalnega programa N.si je zame zgodba samoslepila pri občudovanju cesarjevih novih oblačil.

  • Glede tč. 6:
   Volitve so pokazale ravno obratno. Ljudje vedo, da bi to pomenilo prevzeti vsaj del odgovornosti nase in tega si ne želijo. Vzgojeni smo kot opravilno nesposobni in taki hočemo ostati.

   • Eto: odgovornost imajo ljudje, ki skrbijo za osebnost in se bojujejo. Ne pa kloni, ki težijo k ugodju in pripadanju Kolektivu in k temu “DA BO ŽE DRŽAVA ZA VSE POSKRBELA”.

    Je zelo temeljna razlika med tem stavkom iz 19. stl. ko je tipičen Slovenec rekel v težavah:
    ” Marija, pomagaj!”
    in stavkom, ki ga tipični Slovenec izreče: “Država , pomagaj!”

    Osebna odgovornost in ustvarjalnost je temeljna razlika med ljudmi, ki živijo v kapitalizmu (svobodni trg, pravna država, demokracija) in nasproti neodgovornim, lenim, kradljivim in s kolektivom zlitimi ljudmi iz socializma.

    Tudi družbe ne morejo graditi socialistični razvajeni in neodgovorni kloni. Lahko sestavljajo kolektiv, kjer slepo sledijo firerju in volilnemu štabu za katerim ponavljajo parole. Ne morejo pa neodgovorni posamezniki zgraditi ne partnerstva, ne prijateljstva, ne družine, ne večje npr. politične skupnosti. Posledica je veliko nezaupanje in paranoja. Vsak, ki je malcen drugače od uniformiranega kolektiva – je naš sovražnik. Vsak, ki ima € več, je sovražnik.

    • Z “Država, pomagaj!” je tako kot z “Vsi svetniki,pomagajte!”

     Kmetu se prevrne voz. Vzdihne: “Vsi svetniki,pomagajte!” se upre v voz in ga prevrne na drugo stran. Preden se na drugi strani ponovno upre, da bi ga postavil na kolesa reče: “Pol svetnikov nazaj!”

  • Glede davkov te pa res ne razumem. Ti sploh veš kakšno opustošenje nas čaka, če ne zmanjšamo davkov?

   Drugo pa, imam občutek, da res razmišljaš kaj bi bilo najbolje za državo?! Torej, NSi v vladi se ti zdi koristna za državo in pri tem ti je vseeno koliko bi škodila NSi?! Ali res misliš da lahko rešiš državo? In da lahko vlado prilagodiš državi?! Nikakor. Država bo prilagojena vladi. Kakršna vlada, takšna država.
   NSi ne sodi v vlado, ker bo sebe uničila s to prodajo. Države pa ne more rešiti nihče. Vse bolj očitno padamo v božje roke.

   • Padamo v Božje roke? Kje pa! Bili smo v Božjih rokah (saj smo še vedno, le da na to pozabljamo!), pa se tam nekako nismo dobro počutili – kot malčki, ki neučakano čebljajo: “Sam, sam …” Toda oni vsaj ugotovijo, kje so njihove meje in kmalu prijokajo nazaj v varno naročje. Mi pa trmasto po svoji (proti-Božji) volji naprej – koliko časa še in kam?

 8. Slovenske desnice ni in je nikoli ni bilo v zadnjih 75 letih!

  Na Slovaškem je katoliška stranka z liberalno gospodarsko reformo popolnoma transformirala Slovaško pred 15 leti. Enotna davčna stopnja, vsa Slovenija ostro proti!

  Na Poljskem so klasični liberalci pod Donaldom Tuskom in katoliki prav tako gospodarsko transformirali Poljsko. Tam socialdemokrati dosežejo komaj 20%, komunisti so prepovedani in simbol rdeče zvezde v javnosti se denarno kaznuje s 100€.

  Na Češkem je glavne reforme naredil klasični liberalec Vaclav Klaus.

  V Rusiji pa Jelcin z ekipo Gejdarja, Čubajsa in ostalih klasičnih liberalcev, ki so bili šolani pri Friedmanu v Chicagu. A jih je potem Putinov KGB (FSB, udba) razgnal in večino privatnih lastnikov podjarmil v podložne tajkune.

  Slovenija pa gre v smer Belorusije. UDBA je pri nas izjemno uspešna. Ljudje niti razmišljati ne upajo o liberalnem gospodarstvu. Lahko sicer kritiziramo rdečkarje ( ki so taki kot v vseh teh državah, npr. kot v bivši NDR in sedaj v Die Linke), dejstva pa je, da na desnici nismo imeli niti enega politika in niti enega intelektualca v zadnjih 25 letih ( razen liberalnih ekonomistov), ki bi politično potegnili voz ven iz socializma in ob tem vzgajali socialistične Slovence.

  Bodo Slovenci delavci na gradbiščih Vzhodne Evrope, slovenski upokojenci bodo cele dneve klečali in fehtali v prestolnicah vzhodne evrope in mlade Slovenke bodo k—be v Wroclawu kot napoveduje po mojem mnenju mag. RP ?
  http://www.portalplus.si/284/samoupravljanje/

 9. “ljudje, ki bi solidariziranje (in nič več) z Janšo kritizirali, tako ali tako niso in ne bodo volili NSI.”

  Sam sem bil tudi prepričan v to. Vendar se sedaj nikakor ne strinjam več s tem.
  Delež desnega volilnega telesa, ki ne mara Janše je ogromen, vedno večji. Če hoče desnica pobrati te glasove se mora NSi distancirati od SDS in zelo zadržano komentirati zadeve okrog patrie. Za iste volilce pač SDS in NSi ne moreta več tekmovati in bi v takem primeru obe izgubljali. Desnica sedaj potrebuje široko mrežo, da zajame vse glasove na svojem polu.

 10. ..ta pomladni skelet je prepoln teoretikov in analitikov. Jih potrebujemo ok. A kdo bo pa kaj ukrenil? Je edini ki je in zna trenutno v zaporu?

  • Oh, gospod Samo … ta v zaporu dokazano ne zna. In to večkrat dokazano.

   Ja, kdo bo kaj ukrenil? Oziroma … ga bomo podprli? 😉

  • Mišljenje, da je JJ edini, ki zna, je podobno kultu osebnosti, ki si ga je ustvaril Tito.
   Po Titu Tito.
   Po JJ? Očitno JJ, saj nihče drug ne zna.

 11. Stranki NSi je popolnoma jasno, da v vladi pod sedanjo palamentarno 2/3 prevlado strank levakov, vseh somišljenikov stricev (vseeno ali so v koaliciji ali v opoziciji) in ob njihovih medijskih tranzistorjev-enosmernih prevodnikov ne bo imela prav nobenega vpliva in moči. Ta koalicija in opozicija bo v parlamentu vedno skupaj glasovala in preglasovala vsak njim nepravi predlog NSi. Bomo pa državljani deležni obdelav po režimskih medijih, poslušali bomo vse mogoče pravlice in zvabljive nasvete stranki NSi, kako je za SLO in nas vse dobro in potrebno, da SLO dobi in si zasluži uravnoteženo vlado.

  • Socialist potrebujejo alibi v edini desni stranki ( zaenkrat vsaj v programu).

   Včeraj me je kolega, ki je šef NSI v našem kraju spraševal ali sem res za vstop, ko sem eno misel povedal, da se mora NSI zelo dobro prodati.

   Povedal sem mu, da o tem imam premalo informacij in znanja. Zagotovo je dobro, da so se obrnili na dr. Šušteršiča po nasvet in celo na dr. Turka.

   Po mojem mnenju ne sme biti prioriteta število ministrskih mest in število službic in miljoni € denarja za naše, ampak merljivi cilji projektnega vodenja: da rečejo: v 6 mesecih mora biti prodanih 6 podjetij. V 6 mesecih je treba plače javnim uslužbencem znižati za 10% in jih 10% odpustiti po kriteriju koliko rezutltatov (n)imajo. Itd. uresničljivi cilji. Če se to ne zgodi, naj zapusti koalicijo takoj.

   Jaz Cerarju ne verjamem. Če NSI ne bo odgovorno speljala te naloge, bo večni luzer kot DL. Cerarju je bistveno zavlačevanje in prelaganje odgovornosti.

   Že takoj na začetku jo je večino preložil na SDS in JJ, ker noče z njimi sodelovati. Pa bi bilo morda to najbolje za Slovenijo. Da 2 največji stranki naredita večino reform. To bi SDS dvignilo na desnici rajting, Cerarja pa za vekomaj pokopalo – a bo Cerar tako la tako v vsakem primeru politično mrtev po 6 mesecih, tako kot Janković, Bratuška, Lukšič itd.
   Če naredijo dobro pokojninsko reformo bodo za vekomaj uničili tudi DESUS.

   • S prevaranti ne moreš narediti dobre kupčije. Oni pristanejo na pol tvojih zahtev in te s podpisom (raje pa samo ustno) naplahtajo, ne izpolnijo pa nobene in od njih ne dobiš plačila. Zato NSi nima prav nobenih šans, da izpelje “svoje naloge”. Tisti, ki to misli ni politik ampak naivnež. Kaj se bo pa spremenilo, če NSi zagrozi ali po 6 mesecih izstopi iz vlade? Vse bo teklo naprej, kot da jih ni bilo nikoli v vladi. NSi bo deležna le graje iz vseh strani, vlada bo imela pa priročen izgovor, da ni mogla in ne more izpeljati “nujnih reform”.
    Zavajujoče je govoriti: Cerarju ne zaupam. Ali se javno spraševati, ali ima Cerar dovolj moči in zavedanja, kaj in kako Slo potegniti iz krize.
    Cerarja so naredili režimski mediji. Zato on ne more narediti nič mimo želj in zahtev tistih, ki so ga naredili, ki obvladujejo medijske, gospodarske, sodne, finančne, izobraževalne monopole, in že vse skozi obvladujejo družbo. Kot Drnovšek, Pahor tudi Cerar ni neumen, da tega nebi vedel. On dobro ve, da jim igra pajaca, in da jim mora plačati, in da bo ob prvem poskusu skreniti iz “prave” smeri, deležen medijskih dobronamernih nasvetov in kritik, naj se povrne v ustaljeno in trasirano smer bivših komunistov.

 12. Še en pretirano intelektualen članek, ki je ponovno popolnoma prezrl ultrakomunizmu naklonjen slovenski medijski prostor.

  Le nekaj drobcev.

  Volivci SDS prestrašeni?
  Volivci SDS se niso prestrašili, volili so SDS.
  Prestrašili so se omahljivci, ki pravzaprav nimajo razčiščenih pojmov in so zanje volitve nekakšna trgovina (ne razmišljajo z lastno glavo, zelo so odvisni od “reklame” in sploh vsakršne propagande)

  SDS iritira (Adam)?
  Skratka, v Sloveniji bomo po lekarniško predpisali, o čem se sme govoriti, o čem ne. Predvsem se ne sme govoriti resnice, zelo dobrodošlo pa je, če utrjujemo zlagano boljševiško resnico.
  Kako si stvari predstavlja avtor (skupaj z Adamom)? Bomo sadili rožice izključno zato, da ne bomo iritirali? Jezus je končal na križu. To ni samo smrt, to je najbolj osamljena smrt. Po istem principu bom cenil tisto politično stranko, ki bo za resnico, ne zgolj razpadla, ampak končala v sramotnem poniževanju “rulje” (kar velik del slovenskega volilnega telesa je).

  Prav tako nerazumljive so avtorjeve kritike predvolilni podpori cerkvenih ljudi Janši … Zakaj tega ne bi smeli početi?

  Avtor tarna na samocenzuro. Skratka, s tem člankom se je znebil oklepa cenzure, ki mu ga je nadela pomladna opcija?

  Jaz mislim, da tovrstni članka niso nič boljši od našega forumskega kritizerstva. Samo kritiziranje in nobenega pravega predloga. Kot bi jih pisali levečarski agenti, pomešani med demokrato zato, da z navideznim razčiščevanjem poglabljajo zmedo.

  • Moj pametnejši sošolec iz tehničnega faksa UNI LJ je iz grosupelj. Ko sem v predvolilnem času na FB dajal gor članke proti Cerarju ( ker vem, da je veliko mojih “desnih ” znancev naklonjeno Cerarju, ki je kao strpen in intelektualen in moder. KAO!!!

   Mi je na privat profil poslal oster protest. Je iz Grosupelj, sin obrtnika, bil je na faksu bolj desen kot jaz. Ves čas za JJ. Ves čas je volil SDS, v podjetjih pa je spoznaval kadrovsko kuhijno SDS, ki ni bila nič boljša kot od komunistov oz. še slabša. To ga je tako pogrelo da bo od takrat naprej volil vse , samo JJ ne.

   Pazi: jaz sem se vzdržal v predvolilnem času komentarjev čez namerne napačna dejanja JJ in SDS, šele po volitvah ga kritiziram. In niti pod razno ne bi šel voliti kogarkoli. Verjetno je zato vsaj 100.000 volivcev ostalo doma, ker nimajo nobenega za voliti, JJ in komunistov pa ne bodo volili. Ne delam pa si utvar, da je večino volilnega telesa ostro socialistov, ki so doma, ker jih njihovi ves čas nategujejo: govorijo ostre socialistične parole, potem pa se morajo prilagajati protisocialističnim ukrepom Evrope.

   Ko sem mu predlagal naj voli vsaj NSI, mi je rekel, da je preveč satelit JJ in da dela kar on ukaže. Mislim, da je zelo prav, da se je NSI zelo distancirala od SDS. Vprašanje pa če so to vedno naredili pošteno in inteligentno, kajti JJ moramo spraviti iz zapora. Če ga komunisti hočejo v zaporu, morajo najti dokaze, da je bil podkupljen. In to v deželi, kjer je podkupovanje normalnost, vsesplošno in podkupovalci vladajo že 70 let odkar so nehali nasprotnike pobijati.

   • NSi se je distancirala od pravne države. To je problem. Žal si se tudi ti. Že praviš, da JJ moramo spraviti iz zapora, vendar tvoj osebni napad na JJ te pri tem diskreditira. Pa tudi sicer, nimaš pravice rovariti proti predsedniku neke stranke, sploh ko imaš svojo.
    Še enkrat: NSi se je distancirala od pravne države. Sodba proti Janši je vsak dan bolj legitimna. Na koncu mu bodo, če bo tožil državo, dali neko odškodnino in konec. Mi bomo pa mislili da je “pravo zmagalo”. In bomo spet popušili.

    • S čim se je NSI distancirala od pravne države: ker ni sprejela JJ volilne kampanje za zmago JJ?

     Nobenih osebnih napadov ni in nobenega sovraštva. Kar vi delate z Bogovičem, Novakovo in Peterletom VSE DESETLETJE, imam tudi jaz pravico po volitvah KATASTROFE DESNICE kritizirati vodilno vlogo, napake in ZLA DEJANJA tvojega firerja.

   • In še to: NSi je satelit levice. Ni noben satelit JJ ali SDS. Popravi svojega prijatelja v tem.

    • Po podobnosti dejanj, govorjenja, obnašanja ( kolektiv drhali in Firer), predvsem pa po pogledih na svobodni trg, državna podjetja, veliko državo, ubogljivega posameznika ” ki ne sme kritizirati ROKE KI GA HRANI”

     PREDVSEM PA PO REZULTATIH VOLITEV IN DRŽAVE, ki so taki kot če bi komunisti vseh 25 let sami v celoti vodili to državo – prej rečem, da je SDS satelit Rdečih socialistov – ker levice v Sloveniji nimamo, še manj sredine in še manj desnice.

     Če tudi NSI ne bo sledila edinemu normalnemu programu od vseh političnih strankarskih porgramovv tej socialistični nenormalni državi – potem se bom pridružil veliki večini volivcev, ki ne hodijo več na volitve.

   • Pavel: “Ves čas je volil SDS, v podjetjih pa je spoznaval kadrovsko kuhijno SDS, ki ni bila nič boljša kot od komunistov oz. še slabša …”

    Že spet SDS očitaš nekaj, kar počnejo vse stranke, le SDS tega ne bi smela. Podobno kot nekateri publicisti (tudi) na Časniku, si prepričanja, da edinole SDS tega ne bi smela početi. Pa ne zato, ker bi bili srčni volivci SDS, ampak ker jo sovražite in bi najraje videli, da bi poniknila v zemljo.

    Pavel, če nimaš kakšnih bolj tehntnih argumentov proti SDS, nehaj pisati samo zaradi pisanja. Takšni očitki so na nivoju bab na trgu pri vodnjaku.

    • Tvoj odgovor je na nivoju SDS tercijalke ob vodnjaku.

     Ravno to je problem, ker SDSu nikoli ni šlo, da bi v Sloveniji privatiziral mafijsko premoženje, temveč samo zamenjal upravljalce mafijskega korita. To je kritika, ki jo dajem glede na mojo smer za katero se zavzemam ( privatizacija državnih firm, bolnic, zdravstva, šol, vrtcev) že 10 let in glede na dejstva ( številni SDS tajkuni od Bačvarja, Šrota, Časarja, Lovšina, ASK, in številnih malih zločestih birokratskih rib v vseh porah preobilne socialistične birokracije, socialističnega šolstva in socialističnega zdravstva.

     • To je verjetno res, ampak takega pogroma, kot ga uprizarjaš si zato ne zasluži. Vsi smo potihem verjeli da bo državno premoženje nekako obstalo… Naivno vsekakor. Volkovi so raznosili plen. Tu niti SDS ni uspela. Kot rudi nihče drug, ne pozabi.

     • Pavel, res si imaš probleme s širino. Če bi ti napisal seznam vseh postkomunističnih tajkunov, bi si moral vzeti cel večer. Ampak zate to ni moteče. Motečih je nekaj imen, ki si jih naštel, in, seveda, številni drugi…? Kateri številni drugi?. Še med temi, ki si jih naštel, niso vsi iz SDS oziroma iz njene politike.

      Povsem si zašel in izgubil najmanjši občutek za pravičnost.

  • Popolnoma se strinjam. Tako je. Pošteno povedano, brez sramu in prilizovanja in priključitvi črednemu nagonu biti v tropu.

  • Popravek:Popolnoma se strinjam. Tako je. Pošteno povedano, brez sramu in prilizovanja in priključitvi črednemu nagonu biti v tropu.

 13. V medijih prevladuje mnenje, da si je SDS sama kriva za volilni poraz. Takega mnenja je celo Alojz Ihan, ki kampanjo SDS prepoznava kot zgrešeno in mimobežno agitacijo iz povsem druge zgodbe kot so bile parlamentarne volitve. Postavljata se torej dve vprašanji: (1) bi SDS predvolilno kampanjo lahko zastavila drugače in (2) bi jo sploh morala zastaviti drugače?

  Pošten odgovor na prvo vprašanje (t.j. ali bi SDS lahko ravnala drugače) je, da je imela SDS v rokah slabe karte in skoraj vseeno je, kaj bi SDS ukrenila, v danih okoliščinah je bil njihov doseg petina volilcev. To so skupino tvorijo (1) žrtve komunističnega režima in potomci ter (2) ostali, ki smo si sposobni ustvariti neodvisno mnenje navkljub strnjeni fronti pristranskih medijev in spolitiziranega sodstva. Ne verjamem, da bi bil v danih okoliščinah izkupiček SDS lahko kaj večji, če bi bili nastopi Černača na TV malo manj leseni ali če bi se SDS odrekla »brutalnosti« svoje kampanje (prosto po Viki Potočnik). Nasprotno, z bolj »umirjeno« kampanjo bi SDS verjetno izgubil še več.

  To sledi iz odgovora na drugo in bistveno vprašanje: ali bi SDS morala ravnati drugače, oziroma bi bilo sploh prav, če bi ravnala drugače? Za odgovor naj posežem par let nazaj, ko je Slovenijo za kratek čas zdramil šok Hude jame. Če ne prej, je tedaj vsakomur postalo jasno, da je ta država zgrajena na strašnem zločinu, ki bremeni ne le storilce in njihove molčeče sopotnike in sodobnike, ampak vleče k tlom vse nas tudi danes, naj si to priznavamo ali ne. Skoraj za vsako težavo, s katerimi se danes sooča Slovenija in ki jih Ihan tako lucidno secira, je pravzrok mogoče najti v medvojnih in povojnih pobojih, ko so bile iz temeljev družbe iztrgane tri ključne moralne norme – ne laži, ne kradi, ne ubijaj.

  Za presojo ne le strategije in volilnega izkupička SDS, ampak v celoti današnjega materialnega in moralnega stanja države se mi zdi pomembno spomniti, kakšen je bil epilog Hude jame. Vsesplošni medijski damage control je poskrbel, da je povprečni Slovenec na Hudo jamo pozabil, oziroma jo je po prvem šoku spravil v tisti predalček svoje zavesti, ki ima omalovažujočo nalepko »nepotrebno kopanje po kosteh«. Kmalu po tem so zaradi izmišljenih razlogov, v resnici pa zaradi velike prizadevnosti, iz službe vrgli Marka Štrovsa, vodjo komisije za povojna grobišča, komisijo ukinili, vsako nadaljnje raziskovanje pa dejansko onemogočili tudi komurkoli drugemu, češ da to sme početi le policija.

  Bi glede na povedano SDS torej smela v kampanji ravnati drugače? Kot (verjeno tipični) volilec SDS je moj odgovor odločen ne! SDS dojemam kot edino jasno protikomunistično stranko (in naj bo jasno: protikomunizem – kot tudi protinacizem – ni enako ekstremizem in ni enako nestrpnost, kot bi nas radi prepričali levi dušebrižniki), ki navkljub očitni škodi za lastni volilni rezultat, drži ogledalo sramote vsemu levemu establishmentu in celotni moralno zakrneli javnosti, ki tiščita glavo v pesek pred dejstvom, da nerazčiščeni povojni poboji & komunistična revolucija posredno določajo našo usodo danes in v prihodnosti. Ihan se moti: v paralelnem vesolju ni SDS ampak so tiste stranke, ki se sprenevedajo, da je Slovenija normalna demokracija. Slovenija je globoko travmirana družba, utemeljena na zločinu bibličnih razsežnosti. Utemeljena na zločinu, ki je definiral naš način življenja v preteklosti, ga v nezmanjšani meri definira danes in ga bo še toliko časa v prihodnosti, dokler se z njim ne soočimo. Pa naj ga priznava le ena stranka ali pa tudi nobena!

  • Z vsemi opisi naše družbe, ki si jih napisal, se strinjam.

   SDS je brutalna po tem, da veliko njihovih funkcionarjev, članev in volilcev deluje, nastopa na komunistični, fašistični oz. socialistični način.
   So nepripravljeni na dialog, na različna mnenja, na to, da jih nekdo ne uboga ( le zakaj bi jih!!!!??). Vsakega, ki malo drugače misli – pa je isto oster protikomunist – ga obložijo s sovražnimi zmerljivkami UDBOVEC, komunist – kar je zame isto kot množični zločinec.

   Milka je imela prav, ko je JJ način delovanja v politiki označila kot fašistični način. Tudi JJ je imel prav, ko je rdeče socialiste poimenoval z rdečimi fašisti.

   Mentaliteta in obnašanja je pomembna: po njih delovanjih jih boste spoznali.
   Vse Demosove stranke so bile polne socialistov in koritniško rentarske. Samo za polnenje žepov so vstopele v koalicije. To je velik pool “desnih” volilcev že zdavnaj zaznal, zato sploh več ne hodi na volitve, ker se država že 20 let v resnici potaplja.

   Socialist “razmišlja” isto kot birokrat ali mafijec po pravilu “IGRA NIČELNE VSOTE”: pridobim, če drugemu več vzamem.
   Normalen človek v kapitalizmu pa razmišlja: pridobim, če bolje ustvarjam.

   • Pa se vprašajmo, kdaj je NSi največ izgubila?
    Ko je bila v koaliciji s SDS.
    So bile tiste naivne poteze, ki jih je ponujal kot svoje, res njegove in NSi-jeve?
    Močno dvomim.
    Tudi SLS je po tisti koaliciji komaj preživela.
    ??
    SLS je vse bolj postala le še neka vzporedna agencija za podeljevanje subvencij na podeželju, je vtis in na nižjih nivojih pod močnim vplivom SDS. Prejemniki teh subvencij pa vse bolj odbijajoče nenasitni in za potencialne volivce moteči.
    SDS je ves čas podobna le avstrijski FPO in ne nemškima CDU in CSU.

    Tanko je rekel: “Mi vsi smo Janša.”
    Dolanc je menda rekel po titovi smrti: “Mi vsi smo Tito.”

    • Če govorimo zgodovinsko – SKD (prednica NSi), SLS in NSi.

     Vse stranke so izgubljale, ko so šle v vlado. SKD je največ izgbila leta 1996 – in na račun dobila SLS. Potem je bila slika obrnjena – in je na ta račun dobivala SDS.

     Podobno je z ostalimi strankami – razen Desusa, ki res gleda le na svoj uspeh.

     Seveda pa to ni le Janševa krivda, ampak tudi medijska – saj jih prikazujejo kot hlapce SDS-a.

  • Točka 1: Hja, po bitki je najlažje reči, da drugače ni moralo iti oziroma se je pač zgodila Božja volja. Sam poznam 10+ ljudi, ki so ostali doma, ker jim ni bil všeč cirkus in malikovanje okoli Janše. Jasno, anekdotno in ne pove veliko, samo težko je reči, da je bil tak izid neizbežen.
   Točka 2:
   “drži ogledalo sramote vsemu levemu establishmentu in celotni moralno zakrneli javnosti, ki tiščita glavo v pesek pred dejstvom, da nerazčiščeni povojni poboji & komunistična revolucija posredno določajo našo usodo danes in v prihodnosti. Ihan se moti: v paralelnem vesolju ni SDS ampak so tiste stranke, ki se sprenevedajo, da je Slovenija normalna demokracija. Slovenija je globoko travmirana družba, utemeljena na zločinu bibličnih razsežnosti. Utemeljena na zločinu, ki je definiral naš način življenja v preteklosti, ga v nezmanjšani meri definira danes in ga bo še toliko časa v prihodnosti, dokler se z njim ne soočimo.”

   Tole je natančno tisto, kar mene pri današnji desnici moti- ko ti v obraz znova in znova mečejo komunizem in Hudo jamo, kot da sem sam pobijal te ljudi. Ni mi všeč, da se obravnava slovence, kot da smo vsi kužni zaradi zločina, ki mu nikakor ne moremo uiti. Kot da bi še danes nemške otroke peljali v taborišča in jim tiščali obraze v pepel. Tukaj se vsakič, ko kdo začne o travmirani družbi, ozrem naokoli, in vidim zgolj delavne in poštene ljudi z velikim potencialom, ki pa ga politika dnevno tepta.
   Cinik v meni vidi takšen način delovanja, ki izpostavlja izredne razmere in “biblične razsežnosti”, predvsem kot poskus grajenja politike na čustvih in strahu ter zlorabi pobitih za politične namene. Resno, samo še čakam, da bo nekoč kdo od SDS pribil da bi žrtve Hudega rova glasovale za njih.

   • Hadrijan, predpostavimo da tebe osebno Huda jama ni travmirala in da te ne moti niti dejstvo, da imamo cca sto tisoč nepokopanih izvensodno ubitih žrtev komunističnega nasilja in ustrezno število neobsojenih storilcev. Tudi če ob tem spiš kot dojenček, je v državi še vedno nekaj sto tisoč ljudi (pa število ni bistveno), ki se ob tem počutijo na različne načine slabo. Seveda ne kot storilci (ti so večinoma že pomrli), ampak kot sorodniki žrtev ali storilcev ali pa preprosto kot pošteni ljudje, ki ob tako masovnem zločinu ne morejo preprosto zamahniti z roko, češ kaj me brigajo stare kosti. Najmanj v tem smislu si prizadet tudi ti, da imaš torej ogromno sodržavljanov, ki so travmirani. Imaš travmirano kolektivno podzavest tudi naroda v celoti, kar se kaže v naši koruptivnosti, suicidalnosti, političnem in gospodarskem kaosu, vsakovrstni neuspešnosti. In ta travma se hočeš nočeš prenaša že na četrto generacijo in se bo še naprej.

    Huda jama je slaba vest Slovencev in tega ne more zakriti noben cinizem.

    • Nihče ne zanika, da zločin travmira določeno število ljudi. Enako ne pravim, da mene to ne moti. Nekaj povsem drugega pa je potem delati negativne psihoanalize naroda, in potem povezati vsakršen neuspeh s poboji. Še slabše pa je po mojem na tem graditi politiko.

     Nič hočeš nočeš s prenašanjem travm; novejše generacije to vedno manj čutijo(mo). In to nekateri vidijo kot napako; ne gre jim za to, da se travme odpravijo, ampak da vsi trpimo (ker smo en abstraktni kolektiv, ki enako misli; ker bo potem manj bolelo njih; ker še naprej narod voli levico…pick one).

     • Desnica ne sme opozarjati na dejanske zločine prednikov levice.

      Na drugi strani pa levica lahko širi sovraštvo do npr. Katoliške Cerkve…

   • Če si cinik, si cinik. Tako tudi pišeš. Kaj bi rad da te nekdo spravi v dobro voljo? Kako? Kako boš ti, ki brez problema požreš Hudo jamo s Kočevskim Rogom vred, boljše volje?

    • Ravno obratno človek, dobre volje sem. Samo ko ves čas slišim od ene strani, da bi moral na plečih nesti revolucijo, poboje, domobrance in zaprtje JJ samo zato, ker sem se rodil kot slovenec pač ratam malo ciničen.

     • Ja, tako je. Nikomur ni v veselje toliko likvidacij. To pač moramo nositi ali pa pustit oblastem, da delajo z nami, kar se jim zljubi. Kot prostovoljni sužnji.

  • Če kdo, sta Cerkev in Janša glasnika normalnosti SLO in zahodnih civilizacijskih vrednot!

   Če sta se komu zagabila, je to po volji tistih, ki imajo Slovenijo v svojih rokah od leta 1945 ( ali celo 1941) in hočejo svojo totalitarno oblast preliti v ekonomsko nadvlado in priviligiran status ne do smrti, ampak tudi za svoje potomce.

   Skratka, tvoje “gabljenje” je simptom najhujskanega plebsa. Ljudi, ki so voljni, da se jim pere možgane. In se vdinjajo za drobtinice z bogatinove mize.

   Ponosni državljani Evrope Cerkev in Janšo cenimo in nas v tem spoštovanju ne bo zlomilo nič, niti leteče prekle z neba ne!

  • F Ejst P Ub: “Cerkev in Janša sta se ljudem zagabila..to je vsa filozofija..”
   =======

   A tistim, ki hodijo k maši?
   A tistim 21%, ki so dali glas za SDS?

   Aja, ti niso ljudje, kaj ne, ti so razredni sovražnik?

 14. SDS je brutalna po tem, da veliko njihovih funkcionarjev, članev in volilcev deluje, nastopa na komunistični, fašistični oz. socialistični način.
  ============================================

  tale obtožba zahteva jasen odgovor: KDO, KDAJ IN KJE je nastopal tako, kot si zapisal?

 15. Prihodnost slovenske desnice ni odvisna od desnih strank ampak od desnih volivcev. Rekel bi , da bolj kot ne velja prispodoba iz Evangelija ›Piskali smo vam, pa niste plesali; peli smo žalostinko, pa se niste tolkli po prsih.‹
  Malodušje, distanciranje od realnosti in zapiranje v svoj privatni brlog v demokraciji ne prinese sprememb. V demokraciji je vsakdo odgovoren za stanje v družbi, krivde ne moremo preložiti na tiste zgoraj.
  Stoletja hlapčevstva in družbene neaktivnosti naroda, ko je na koncu komunizem počistil z cvetom družbeno aktivnih Slovencev, je prevladala masa, ki družbo spremlja pasivno osredotočena zgolj na svoj mali vrtiček. Ob padcu komunizma v Evropi smo bili zraven, ker nismo mogli biti izven, ampak samo zato ker nas ni stalo nobenega napora, odrekanja. Bolj kot ne je veljalo: “Če bo dano bomo vzeli, če ne, je dobro tudi tako kot je. “

 16. Od vseh komentarjev in tudi od članka mi je najboljši Andrejev, ker zadene in medias res. Delno se je moč strinjati tudi s Pavlom, čeprav mogoče preostro napada JJ, ki pa je res delal napake, kot jih pač delamo vsi. Prav tako je Pavel preveč gorak vsemu, kar je socialnega, ne sme se namreč pozabiti na socialno-tržno gospodarstvo, ki je vodilo nemških in avsrijskih konservativnih strank, pa tudi Schröder ali britanski laburisti niso delali napak, kot naša “levica”, prvi je celo ustvaril podlago za nemški napredek.

  • Jaz se pa ne strinjam, da je bil položaj pred volitvami vnaprej izgubljen. Spomnimo, ni bilo malo ocenjevalcev, na levi in na desni, ki so bili mnenja, da to, kar so naredili z Janezom Janšo ( in kar je več kot sporno, ne samo za desničarje med stroko in vrhunsko inteligenco), lahko izzove tudi reakcijo, da pride več ljudi na volitve in da ti v večji meri podprejo JJ. In mu s tem omogočijo zmago.

   Tudi recimo kardinal Rode je govoril o zmagi Gandhija in Mandele iz zapora.

   Evo, večinski značaj povprečnega Slovenca se je pokazal kot precej drugačen. Pravzaprav se iz zgodovine nakazuje pragmatična uklonljivost kot večinska reakcija slovenstva na pretrese. ( Z gršimi besedami, skrb za svojo rit, ne za velike stvari in ideje.)

   • Evo, večinski značaj povprečnega Slovenca se je pokazal kot precej drugačen. Pravzaprav se iz zgodovine nakazuje pragmatična uklonljivost kot večinska reakcija slovenstva na pretrese. ( Z gršimi besedami, skrb za svojo rit, ne za velike stvari in ideje.)

    Kar je gotovo pametna lastnost, glede na to, da smo še vedno prisotni kot narod. Nazadnje, ko smo se šli velike stvari in ideje (če odšteješ osamosvojitev) se je vse skupaj končalo v jamah in diktaturi.

    • “Nazadnje, ko smo se šli velike stvari in ideje (če odšteješ osamosvojitev) se je vse skupaj končalo v jamah in diktaturi.”

     Tudi pri osamosvojitvi se zelo jasno kaže, da tonemo globoko v jamo in da bomo zaradi večine parazitskih luzerjev izgubili lastno državo.

   • IF: “…, ne za velike stvari in ideje.)”
    ====

    Znižanje davkov se vam kaže kot nekaj kar je sedaj nestvarno. Vi bi raje nadaljevali z višanjem davkov, ustvarjanju novih in povečevanju javnega dolga, skratka nadaljevanje po ustaljenem tiru.
    In vi o velikih idejah???

    • Kaj pa tu mešaš jabolka in brstični ohrovt? Davki pri procesu Patria, zaporu Janše in odzivu volilnega telesa na to nimajo res ničesar opravit. 🙁

     • Kako hitro ljudje v Sloveniji, ko jim zmanjka argumentov začenjo socialistično lapatati o jabolkah in hruškah.

      Znižanje davkov in veliki rezi v javni upravi so približno isto kot operacija nekaj cm velikega rakavega tumorja.
      Lahko pa še kar čakamo in govorimo, da so potrebne večje humanistične ideje in ljubezen do raka.

 17. “Slovenija je globoko travmirana družba, utemeljena na zločinu bibličnih razsežnosti. Utemeljena na zločinu, ki je definiral naš način življenja v preteklosti, ga v nezmanjšani meri definira danes in ga bo še toliko časa v prihodnosti, dokler se z njim ne soočimo.”

  S tem se strinjam. Ampak krivci so v glavnem že pomrli, zato to obdobje najbrž čaka samo še na večnega sodnika in pa na sodbo zgodovine.
  Ideologija in travma je kljub temu še ostala. Zdaj je že konkretno v breme mlajšim generacijam. Ampak mlajše generacije se tega lotevajo na popolnoma drug način. Kdor tega ni sposoben videti in samo jamra nad “malodušnim narodom” – to ne pomeni nič drugega, kot da je nekje obtičal.

  • … lotevajo na popolnoma drug način.
   ==============
   Kaj samo blekneš nekaj? Na kakšen način? Kar jaz vidim, se tega nikakor ne lotevajo. Ampak se pustijo vleči za nos tistim, ki pravijo da je to preteklost, da ni več važno…

   • Način, na kakršnega se je lotevala SDS ima čedalje manj privržencev. Oni, ki še vztrajajo, se lahko razpočijo, jamrajo nad nemogočim narodom, norijo po forumih, plešejo po trepalnicah. Ne gre. Ni uspelo. Nekje so falili.
    V moji generaciji ne poznam nikogar, ki še razmišlja na ta način. So pa drugačni borci. Boljši. Vidijo bolj popolno sliko. Ampak zakrknjenci tega ne priznavajo.

    Seveda si vsi želimo, da se preteklost počisti. Da se zločini obsodijo.

    Ampak,

    Koga briga. Zelo uporabno je tudi načelo, da česar ne moreš rešiti, si (začasno) izbiješ iz glave. Je drugih problemov zadosti.

    Bog bo itak sodil. Zagotovo pravično. Pa zgodovina tudi. Če čez petsto let bo pa čez petsto let.

    Medtem pa življenje teče dalje. Vedno najde pot na svetlo. Ne splača se ga zamuditi.

 18. Če odšteješ ves tekst, ki se nanašana vsa vprašanja v tem članku, potem od tega članka ostane zelo malo.

 19. Le za svoje riti gledajoč narod se seli iz stranke v stranko z edinim ciljem, da v prihodnje še bolje izkoriščajo večno pojarmljene. Če torej desnica ni takoj uresničila njihovih želja so se kot čreda vsuli nazaj na levico. Torej k večno priviligiranim botrom.

 20. Nihče pa ne omenja rešitve desnice s tem, da se Janša umakne. Dvajset let obtožb, na koncu pa še obsodba, osem izgubljenih volitev bi pa moralo biti dovolj vsakemu normalnemu človeku, da bi odšel, se umaknil.
  SDS bi mnogo pridobila, predvsem ker bi z njim odšli (oziroma padli) tudi vsi tisti, ki ob Janši stojijo samo zaradi svoje koristi, so pa sami, brez njega, popolnoma nesposobni, začenši z Zverom.
  NSi pa je tako obrobna stranka, še RKC je ne jemlje resno. Je pa letos zaradi zelo nesramnih Janševih izjav pač šla malo po svoje, vsaj malo ponosa so pokazali.

  • Hja, kaj pa izjave ga. Novakove “Janša je kot ranjena zver, grize vse okrog sebe”……………
   In še v mladini !!!!

   • Hja, kaj pa izjave ga. Novakove “Janša je kot ranjena zver, grize vse okrog sebe”…

    Poštena izjava človeka, ki že več mesecev doživlja diskvalifikacije, prezir, dajanje v nič in sovraštvo s strani JJ in njegovih privržencev. Se lahko postavite v njeno kožo. Kakšen greh je naredila kot samo to, da noče biti več pod njegovo absolutno komando – saj ni vojak v vojni, ki mora absolutno ubogati vsak samomorilski ukaz svojega oficirja!

    No, zadnje dneve pa doživlja samo “dobronamerne” nasvete, da naj ne gre v vlado.

    • To ni prav nič poštena izjava, ampak zelo nekorektna. Kljub temu da se strinjam s tem, da Janša o politiki ve samo to da je kurba, se mi zdi to nekorektno od Novakove.
     Ni ji treba v ničemer ubogati Janšo, zato pa ga še ne sme takole pljuvati.
     Lahko da sem pozabil na vse te Janševe “diskvalifikacije”, vendar NSi je stranka kalkulantov in špekulantov, ki je zaradi tega že enkrat izpadla iz parlamenta, ker so bedaki, glasovali za Janšo. Zdaj pa hočejo hvaležnost za to, ali kaj.

  • kako nihče?

   kar veliko jih že o tem govori, tudi jaz. Čeprav je strah prisoten. Vsak, ki začne o tem govoriti je takoj diskvalificiran. Lahko pa bo kako drugače likvidiran v socialnem ali profesionalnem življenju, zato se jih veliko boji o tem govoriti.

   Seveda najmanj upajo o tem govoriti SDSovci. Raje jih polovica ne pride več na volitve, kot da bi se kdo izpostavil med njimi in argumentiral nestrinjanje z vodjo. Zelo dobro je o tem napisal Mitja Iršič v članku I am no communist!

Comments are closed.