Prihaja Šiva z leve?

13

Že dva meseca sta minila, kar sem na Časnikovih straneh ugibal o tegobah, ki jih utegne levici prinesti kandidatura gospodarja prestolnice na parlamentarnih volitvah. Doslej najjasnejši namig, da bo do nje zares prišlo, ne bi mogel bolj potrditi tedaj zapisanih domnev.

Veliki zakaj

Ker niti županovo cincanje kljub njegovi ljubezni do teatralnega ni samo zaigrano, se samo po sebi zastavlja vprašanje, zakaj ves hrup, povezan z njegovim nastopom. Če bo danes tudi uradno vstopil v ring, se bo podal v boj, kjer je zmaga kljub drugačnim občutkom pri nekaterih vse prej kot gotova, kaj šele samoumevna.

Ne gre samo za Jankovića samega. Še vedno mislim, da je tokratna priložnost, če jo zagrabi, zanj hkrati zadnja. Če domnevno epski spopad dobi Janša, za župana na nacionalni sceni verjetno ne bo več prostora, saj bo izpuhtela avreola nepremagljiva menedžerja, ki je pravzaprav njegov edini adut. Veliko drugih reči namreč govori zoper njega kot up (slovenske) levice v kateri koli kombinaciji.

In čeprav se je v številne privržence sedanje vlade zažrlo malodušje, češ, levica se bo (kot menda že tolikokrat) ponovno poenotila za novim izbrancem svojih vrhov, je prej res, da vstop avtoritarnega neotesanca na sceno enotnost levosredinskega prostora za dolgo časa ukinja. O čemer navsezadnje pričajo odzivi iz socialdemokratskih vrst.

Delitve, ne poenotenje

Po mojem mnenju bo ljubljanski župan s svojo listo kaj lahko postal nekakšen Šiva vsaj za dve sedanji parlamentarni stranki. Če od Zaresa ni nič ostalo v prestolnici, kjer bi moral biti po logiki stvari najmočnejši, je težko verjeti, da bi Jankovića preživel na državni ravni. Zelo ogrožena je tudi Slovenska nacionalna stranka. Populistični župan je v vseh ozirih konkurenca njenemu populističnemu predsedniku, ki je bil v iztekajočem se mandatu za nameček povsem neopazen, škoditi pa mu utegne še oklevanje pred glasovanjem o zaupnici Pahorjevi vladi.

Liberalni demokrati imajo kot značilno klientelna stranka po mojem mnenju za obstanek ob Jankovićevem cunamiju več možnosti, vendar ankete puščajo možnost njihovega parlamentarnega zatona odprto.

Četudi bi bili Golobič, Jelinčič in Kresalova za majhne koncesije v županovem »krasnem novem svetu« nemara celo pripravljeni pristati na samoukinitev, pa jim gotovo ne bi sledili vsi njihovi »pešci«. Vsaj v obeh liberalnih strankah se bo bržčas našel vsaj kak posameznik, ki reševanju »levice« pod taktirko antiliberalnega populističniega samodržca ne bo preveč naklonjen, celo če bo na drugi strani grožnja s »slovenskim Orbanom«.

Zlasti jezni bodo seveda socialdemokrati. Njihov primat na levi bo pač splaval po vodi še zanesljiveje od glasov za preostale stranke v njihovi polovici političnega prostora in spremenili se bodo v majhno stranko. Olajševalna okoliščina je sicer, da bo v teku volilne kampanje ljubljanski župan vedno večjemu številu strankinih privržencev postajal bližji od sedanjega v. d. premierja, a v vsakem primeru bo Pahorjev krog ostal hrbtenica odpora proti nekdanjemu šefu Mercatorja na levi.  

Pritisk antijanševcev

Kar je za Jankovića trenutno še manj spodbudno, je dejstvo, da vsaj po prvih javnomnenjskih raziskavah po zgostitvi indicev o kandidaturi ni v ničemer zarezal v Janševo volilno pogačo. Omenjeno se utegne po dejanski ustanovitvi liste sicer deloma spremeniti, ampak glasovi fanatičnih antijanševcev, ki županu res brezpogojno zaupajo, ne bodo dovolj za nič velikega.

Prav zaradi tega se vsiljuje misel, da obstaja zgolj en zares močan razlog za vsedržavno akcijo ljubljanskega župana zdaj in ne morda čez dve ali štiri leta. Ne moremo ga opisati drugače kot pritisk paranoikov, ki jim strah pred možem z Dolenjske docela megli razum. Ker je Janković njihovo zadnje upanje, ga na tekmovališče potiskajo, preden so preračunali ceno. Za zdaj je videti, da bo visoka.

Foto: Wikipedia

13 KOMENTARJI

 1. RES JE: TODA!
  Kaj pa je s tistimi 30% volilcev, ki se volitev ne udeležujejo, vzvišeno arogantni, da po tem lahkopametujejo, “vsi glih”!
  In s tistimi 10%, ki se cincajo! Danes tukaj, jutri tam!
  In dalje, s namero spraviti v parlament čim večje število brezumnih, breznačelnih in brezciljnih pajacev, muh enodnevnic,lahko žrtev za pajka!
  In tako se pojavljajo: stranka županov, Janković, Hanžek&Manca, Peterle, SMS, pa lokalne “neodvisne liste” itd!
  Njih cilj je, v celoti uničiti tehtnost predvolilnih soočenj in debat, kajti to so vsi skupaj prej klub ljubiteljev malih živalic, kot perspektiva gospodarjenja! In dalje na drugem polu z prikazom super menedžerja poloviti še tehnično in poslovno ozkogledo občinstvo!
  Pa še malo vrezati v fond verujočih!
  Cela plejada nesposobnih, egocentričnih in korita željnih, ki pa ne nosijo za popotnico nič drugega, kot egoizem lahkotnega bivanja na ramenih nacije, izčrpane nacije!
  In vse te satelitske parazite lahko interesno povleče vase le črna luknja imenovana kapital! Kdo pa je lastnik kapitala in kakšni so nameni te črne luknje, naropanega, kapitala pa je jasno!
  In plan je gravitacijsko obvladati vse te satelite in pustiti SDS osamljeno v parlamentu, nemočno realizirati kvalitetno in kvantitetno koalicijo večine, večine nad 60%. Kajti taka večina pomeni tudi možnost in moč ukrepanja!
  Kajti ni namen tem roparjem vladati naslednje leto, dve!
  Njih namen je, da “vroč krompir”, ki so ga sami zakuhali v teh treh letih, predajo SDS-u, hkrati pa možnosti in moč te stranke tako skopijo, tako onemogočijo z opozicijo satelitov, marionet, da nova vlada ne bo mogla niti pošteno delati, niti sprejeti enega samega ukrepa, ki je nujno potreben za ozdravljenje Slovenije! Predvsem pa ne ukrepov na vseh akutnih področjih birokracije in roparskega kapitala!
  In že videno, da danes vpijejo, da je ves dolg Slovenije pridelala vlada JJ in Bajuka, kar seveda ni res! Kako bodo vpili čez leto dni!
  Dali smo ti oblast, pa nisi naredil nič, čedalje slabše nam gre! In tedaj bo usoda, sedanja, Boruta Pahorja za JJ, prava pravljica križeve poti, ki ga čaka! Dokončna eliminacija iz politike!
  Tak je cilj, tudi, z Zoranom, predati oblast, da se je čez leto, dve polastninijo brezmejno!
  Izgubiti, da čez leto ali dve dobijo!
  Vmes pa seveda z reguliranim procesom nevzdržne pad pozicije v parlamentu, hordo razgrajačev sindikata in lumpenproletarskim novinarstvom rušiti in na koncu dokončno porušiti JJ in seveda pametne!

 2. Dejstvo je, da bo Janša zmagal te volitve. Vendar je tudi dejstvo, da ne bo dobil več kot 35% glasov. Kje pa bo dobil 15% glasov, da bo sestavil koalicijo. Mislim, da nikjer kajti SLS in NSi in mogoče SNS ne bodo dosegli skupaj z SDS 50%.
  Tu pa pride na položaj Jankovič z svojo listo in ob pomoči DESUSa, LDs, Gibanja za trajnostni razvoj, mogoče tudi z SD, ki mu bo prineslo zadostno število poslancev v državnem zboru.

  • Napaka v razmišljanju. Dejstvo ne more biti “da ne bo dobil več kot 35% glasov”. Ker se ta zadeva sploh še ni zgodila. Reciva, da je to le vaša, gospod Leonardo, le vaša napoved. Ki pa se lahko uresniči ali pa tudi ne.

  • Janko, se vidi, da ne gledate ameriškega nogometa ampak vam je bližje tole mehkužno evropsko valjanje po tleh ();). Vstop Jankovića je to, čemur rečemo 2 minute drive (ko moštvo ki zaostaja gre v zadnji pohod v končno cono).

   Vstop golmana je pa lahko dvorezna zadeva: za bivšega neuspešnega minsitra bodo verjetno tisti, ki Zokija ne marajo in bi dali glas Janši po sili razmer, zdaj pa so dobili alternativo. Res sicer, da to lahko deluje tudi v drugi smeri vendar glede na odzivi SDSa se mi zdi, da razumejo zadevo sebi sovražno (razen če niso tako dobri bleferji). Res je tudi, da bo SDS po morebitni zmagi nekega partnerja, hkrati pa je tudi res, da to ob neugodnem scenariju lahko ogrozi relativno zmago – še posebej če se zgodi kašen veliki pok ali če bo Janez Ivan imel kakšno svojo eskapado.

   • Roko na srce, tudi spremljanju soccerja ne namenjam veliko časa. Mu pa na drugi strani pripisujem zelo pomembno vlogo za to, da Evropa doživlja najdaljše obdobje miru v svoji zgodovini. Redna srečevanja naccionalnih “vojska” na nogometni zelenici so ravno zadostni ventil skozi katerega se vsakih nekaj let sprostijo medsebojne napetosti bratskih si evropskih narodov.

    Pa pustiva to. Možnih je več razmislekov. Vaš je čisto na mestu. Možno pa je tudi, da iniciativa Gregorja Viranta pobere glasove tistih volilcev, ki so spregledali n-to izvedbo nove poti nekdanjega predsednika države, ni pa jim do tega, da bi glas oddajali SDS neposredno.

    Prvo vprašanje pa je v tem trenutku seveda, kako bodo na to odreagirali v SDS. Če zadeve ne bodo prespali in bodo takoj lopnili po Virantu, potem jim
    ni pomoči. Kot sem kdaj v svojih postih že napisal, trdna volilna baza SDS zadostuje le za to, da so večna največja opozicijska stranka. Za kaj več potrebujejo partnerje. Če jim tokrat potegne, potem so naredili velik korak naprej.

   • Na prvo žogo sta možni dve varianti: ali je tole res trik SDS-a ali pa so določene živalce pogruntale nekaj, kar nam ostaja še neznano, pa so se odločile zapustiti patriotsko ladjo. Verjetno pa obstaja še katera …

    • Malo izven konteksta, ampak vseeno. Še vedno, ob novih napovedih, vztrajate pri abstinenci?

     • Jutri bo polna luna, pa bom konzultiral svoj priljubljeni kafetov zoc, potem bomo pa videli!

 3. Vidim, da vsak projicira svoje želje, kaj si kdo želi.

  Dejstvo je, da SDS bo rabil partnerja za 50+. Zaenkrat kaže, da bo Virant pobral predvsem tiste volivce, ki za nobeno ceno ne marajo Janše, so pa naveličani levice.

Comments are closed.