Pričevalci: Frančiška Pavlič (ponovitve) + napoved za jesen

0
Foto: RTV SLO.
Foto: RTV SLO.

Ponovitev v torek, 1. 9. 2015, na TV Slovenija 1, ob 23.05 uri.

Vojna je povsem zaznamovala mladost skoraj 95 letne Frančiške Pavlič, ki imela 6 bratov v partizanih ali internaciji, pa tudi sama je izgubila prvega fanta v dražgoški tragediji, drugi, partizan, pa je padel tik pred koncem vojne. Po vojni je bila v službi na javni upravi in za zvezi borcev, od koder ima zanimive spomine.

V tem času je svojo pot do gledalcev našlo že 59 pričevalcev v 53 oddajah. V nekaterih sta nastopala mož in žena oz. dva pričevalca skupaj. Veliko pričevanj, sploh na začetku, je posnetih med našimi rojaki v Argentini. Led je tako prebil nepozabni Dinko Bertoncelj, prvi Slovenec v Himalaji. Prav argentinski Slovenci bodo premierno začeli tudi letošnjo jesen: Pavel Malovrh, Jože Kržišnik, Jože Rupnik, Slavko Truden, Franc Oblak in Stane Muster. Spoznali bomo pretresljivo pričevanje Anice Gruden iz Ulake pri Velikih Laščah, ki je 14-letna preživela partizanski umor svoje družine. Nova pričevanja se snemajo in pripravljajo nepretrgoma. (Vsa pričevanja najdete na www.rtvslo.si/pricevalci. Začnemo v torek, 8. septembra.) (Iz Kažipota Družine, K.M.P.)

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.