Pričevalci: Frančiška Pavlič, Franc Kavčič in Minka Hobjan

2

pricevalci

Napoved novih dveh oddaj Pričevalci Jožeta Možina, ki si ju lahko ogledate na Prvem programu TV SLO.

Frančiška Pavlič (6.1.2015 ob 23:35 h)

Vojna je povsem zaznamovala mladost skoraj 95-letne Frančiške, ki imela 6 bratov v partizanih ali internaciji. Tudi sama je izgubila prvega fanta v dražgoški tragediji, drugi, partizan, pa je padel tik pred koncem vojne. Po vojni je bila v službi na javni upravi in na zvezi borcev, od koder ima zanimive spomine.

Franc Kavčič in Minka Hobjan (13.1.2015 ob 23.35h)

Kakšna je bila dražgoška bitka v spominu dveh domačinov živo pripovedujeta 97-letna Minka in 83-letni Franc. Spopad, v katerem je bilo ubitih 9 partizanov in 27 Nemcev, je bil predvsem nepotrebna tragedija za nezaščiteno vas, ki je takrat izgubila 41 prebivalcev. Po vojni so jih hoteli kot primer socialistične izgradnje naseliti v dva stanovanjska bloka s skupnim hlevom, a Dražgošani so se ogorčeno uprli …

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


2 KOMENTARJI

  1. Upam, da ste si pogledali pogovor s 95-letno Frančiško Pavlič. Če ne spodaj link.

    Šegava direktna gospa iz Martinj Vrha v škofjeloških hribih, ki ji je ( kruta) usoda in naravna učljivost in radovednost namenila veliko vedenj o dogajanju med drugo vojno ( tudi Dražgošah, bolnici Pavli)in pomembnih revolucionarjih med vojno in v desetletjih po njej, je ohranila več bistrosti in prožnosti duha ( in ponosne lastne poti), kot jo je mogoče najti na visokih položajih naših univerz.

    Izjemna ženska, podobno kot zadnjič hčerka Andreja Gosarja. Če ne bi bilo Jožeta Možine, nam je ne bi bilo dano spoznati.

    p.s. nekateri čvrsti protikomunisti med vami bi bili navdušeni, kako je na koncu neposredno in lucidno govorila, da bo pri nas še naprej vse narobe, dokler bojo imeli taki kot “palček” glavno besedo. 🙂

    http://4d.rtvslo.si/arhiv/pricevalci/174313063

  2. Da,bila je enkratna. Res je potrebno objaviti čimveč takih pričevanj,predvsem pa po njenem zgledu ohraniti tudi čil spomin ter sposobnost razločevanja dobrega in slabega.

Comments are closed.