Pričevalci: Franc Ravšelj

9
Franc Ravselj, foto: RTV SLO.
Franc Ravšelj, foto: RTV SLO.

Franc Ravšelj iz Viševka v Loški dolini, se spominja velike noči leta 1941, ko so Stari trg zasedli Italijani, makaronarji, kot so jim rekli domačini. Ti okupatorjev niso marali kljub temu, da se na začetku niso nasilno vedli. Upornike v gozdovih so domači ljudje sprva podpirali, niti niso vedeli ali gre za četnike ali partizane, to pa se je povsem spremenilo, ko so ubili nekaj uglednih domačinov, mož in žena in jim oropali premoženje. Med ubitimi je bil kaplan Kramarič. Odgovor na partizanski teror so bile izredno krute italijanske represalije s streljanjem talcev, internacijo in požiganjem vasi. Pripovedi se pridruži še žena Lojzka, rojena Špehar v bližnjih Danah. Devetletno jo je travmatično zaznamoval nočni prizor partizanskega požiga sosedove hiše in umora sosedove mame, ki je tik pred smrtjo skozi okno klicala na pomoč Lojzkino mamo: “Seveda je bila groza, ostali so 4 otroci, punce dvojčke so bile stare 10 let, najmlajši pa 2 leti”.

Franc se je pred partizansko mobilizacijo umaknil k domobrancem in bil v minometnem vodu Rupnikovega bataljona ter se ob koncu vojne z enoto umaknil v Avstrijo. Pripoveduje o grozi, ko so ga s sestro Marijo iz Vetrinjskega polja pripeljali v Teharje. Tam je doživel tudi skrivno, žalostno slovo od sestre, ki je kruto končala nekje na Brnici pri Hrastniku: “So šle v začetku 6., 7., junija tja gor in so jih tam gor na vrhu ubili, tam kjer je križ.” Po izpustu iz Teharij se je Franc zgolj po srečnem naključju izognil smrti na poti domov, kot tudi kasneje v Cerknici, ko je zanj posredoval prijatelj partizan. A kmalu so ga lažnivo obtožili in ponovno zaprli. Vendar pa je sodnica spregledala lažnive priče, saj so bila hiše, ki naj bi jih Franc požgal še nepoškodovane. Tako je bil naposled na svobodi, a nikdar ne povsem svoboden. Tako on kot žena sta bila vedno zaznamovana, a Franc se ni dal, nikoli ni spremenil svojega prepričanja.

Premiera v torek, 19. 1., na TV Slo 1 ob 23.06 uri. Ponovitve na TV Slo 3 v soboto, 23. 1., ob 9.45, TV Maribor, 24. 1., ob 13.10 uri in 25. 1., ob 13.05.

Več o oddaji Pričevalci na povezavi.

9 KOMENTARJI

  • Amelie,
   rojeni v desetletjih po drugi vojni se premalo zavedamo, kako daleč v času segajo posledice vojnega nasilja in da je zares pomenilo veliko srečo, če so vsi družinki člani preživeli vojno. Vaša mama je osirotela, zato vi niste mogli spoznati svoje stare mame. Prejmite moje sočutje.

   Lahko smo hvaležni Pričevalcem, da nas sedemdeset let po koncu vojne in komunistične revolucije še vedno opominjajo o grozotah in posledicah takratnega dogajanja. Da se ne bi nikoli ponovilo.

 1. Franc ni povedal vsega. Ni povedal, da je bil pripadnik najbolj krvoločne domobranske tajne organizacije “Črna roka”, ki je neusmiljeno pobijala pripadnike OF, terence in partizane. Tudi v Loški dolini. Ni povedal, da je ubil svojega bratranca partizana. Žena Lojzka ni povedala, da so partizani v Danah požgali sosedovo hišo, ker je bil lastnik te hiše narodni izdajalec Hauptman, kriv smrti mnogih mladih fantov in deklet iz sosednjih vasi. Še to, če so bili Italijani tako “miroljubni”, zakaj niso prišli v Loško dolino s cvetjem in darovi? Prišli so z orožjem in namenom, da slovenski narod iztrebijo in poitalijančijo. uničijo.

  • Žal si ti tako kompromitiran, da tvoje pričevanje ni vredno počenega groša. Toliko laži ste natrosili, zdaj bi pa radi kredibilnost? Isti ste kot narkomani. Tvoja beseda ni vredna nič!
   Kot recimo ta o “narodnem izdajalcu” Hauptmanu. Še danes bi brezpravno obtoževali in opravičevali svoje likvidacije. Nimaš nobenega občutka za čast in pravičnost, pa bi rad kreiral zgodovino. Tvoj padec je totalen. Ne zaslužite si niti spomina.

  • Zmago,če ste bili tudi vi osebno udeleženi in tako natančno poznate celotno resnico,se prijavite g.Možinu za javno pričevanje o teh dejstvih…

  • zmago: “…, da je bil pripadnik najbolj krvoločne domobranske tajne organizacije “Črna roka”, ki je neusmiljeno pobijala pripadnike OF, terence in partizane.”
   ===========================

   Skratka, boljševike, ki so Slovencem vsiljevali komunistično revolucijo. Skratka veleizdajalce, ker so bili po narodnosti pač Slovenci, v resnici pa internacionalni revolucionarji, torej okupatorji, zločinci, izrodki naroda.

  • Treba bi bilo dokazati, čigava organizacija je Črna roka. Nedvoumno dokazati. Dokazano je namreč, da so komunisti tudi “svoje pospravljali”.

Comments are closed.