Pričelo se je plenarno zasedanje Evropskega parlamenta

0

Včeraj se je v Strasbourgu pričelo plenarno zasedanje Evropskega parlamenta (EP), ki bo trajalo do četrtka, 17. januarja. Na zasedanju bodo evropski poslanci govorili o novih pravilih za delovanje bonitetnih agencij, posvetili pa se bodo tudi evropski garanciji za mlade. Poslanci se bodo seznanili s prednostnimi nalogami irskega predsedovanja EU, govor pa bo tudi o Bližnjem vzhodu.

Danes se bo v EP mudil avstrijski kancler Werner Fayman, ki bo s poslanci govoril o prihodnosti evropskih vlaganj v raziskave in razvoj. Prav tako bo danes potekalo glasovanje o načrtih in sistemu jamstev za mlade, ki bodo zagotovili, da bodo vsi mladi po štirih mesecih brezposelnosti dobili ponudbo za delo, izobraževanje ali pripravništvo. Osnutek resolucije poziva ministre za zaposlovanje EU, naj se februarja dogovorijo o uvedbi teh sistemov v vseh državah članicah EU.

Jutri bo v EP potekala glavna razprava, ki se je bo udeležil irski premier Enda Kenny. Predstavil po program in prednostne naloge novega irskega predsedovanja EU. Jutri se bodo na glasovanju znašla tudi nova pravila za bonitetne agencije, katerih cilj je zmanjšati odvisnost vlagateljev od njihovih ocen ter odprava nekaterih konfliktnih interesov. Potekalo bo tudi glasovanje o morebitni uvedbi evroobveznic.

Razprava, ki je predvidena na jutrišnjem dnevnem redu EP, je tudi položaj v Siriji ter predlogi o Bližnjem vzhodu brez jedrskega orožja. V parlamentu bo tudi govora o piratstvu in revščini v vzhodni Afriki.

Vir: Press and Communication – Cabinet of EPP Group in European Parliament & europarl.europa.eu

Foto: eolasmagazine.ie