Aleš Maver: Pričakovani pat na Hrvaškem

7

hrvaska-volitveGlede na pravkar objavljene rezultate vzporednih volitev so se hrvaški volivci odločili, kot so napovedovale ankete. HDZ Andreja Plenkovića z nekaterimi partnerji in široka Ljudska koalicija pod vodstvom socialnih demokratov Zorana Milanovića sta po številu sedežev praktično izenačena. Prvi naj bi osvojil 57 od 140 sedežev v desetih volilnih enotah na Hrvaškem, druga zgolj sedež več, čeprav so v predvolilno kampanjo šli kot veliki favoriti. Pri tem je treba upoštevati, da ima Ljudska koalicija v drugi in šesti volilni enoti minimalno, statistično neznačilno prednost, kar bi lahko HDZ-ju še prineslo relativno večino tudi med temi mandati. Ob upoštevanju treh predstavnikov diaspore, ki tradicionalno pripadejo HDZ-ju, je Andrej Plenković blizu relativne večine. Res pa naj bi tradicionalni privesek Ljudske koalicije, koalicija okrog Istrskega demokratičnega zbora, osvojil štiri mandate, celo več, je bilo pričakovano.

Most bi glede na vzporedne volitve oddal en svoj dosedanji sedež in zasedel enajst poslanskih mest. Veliki zmagovalec je Sinčičev Živi zid s sedmimi poslanci, ki pa vendarle še zdaleč ni prehitel Mosta. Prav tako bistven preboj ni uspel domnevnemu kandidatu za predsednika vlade, zagrebškemu županu Milanu Bandiću. Ta ostaja pri dveh sedežih.  Enako velja za nekdanjo slavonsko zvezdo, Hrvaški demokratični zbor Slavonije in Baranje (HDSSB), z enim poslancem, kar pomeni, da se je veliko njihovih volivcev trajno vrnilo v matico, v HDZ, ki naj bi v obeh slavonskih volilnih enotah pometla s konkurenco.

Glede na omenjene rezultate desnosredinska koalicija HDZ in Mosta ne bi imela absolutne večine poslancev, a z velikimi težavami bi se pri sestavljanju vlade soočal tudi Milanović. Španski scenarij torej ni nemogoč. Na koncu je potrebno omeniti nizko volilno udeležbo kot pomemben vidik teh volitev.

7 KOMENTARJI

 1. Podatek, ki manjka in je daleč najbolj pomemben in daleč najbolj tragičen, je, da veliko več kot polovica volivcev ni šla na volitve. Kar pomeni:
  1.da ni kandidatov z integriteto, vrednih zaupanja
  2.da stranke in kandidati ne znajo prodati svojih programov
  Q

 2. 3. ljudje, volivci niso negovani v temelju: nimajo znanja, smisla, ciljev, vrednot in informacij. Predvsem ne znajo razmišljati, razlikovati, ocenjevati, primerjati, vrednotiti, razsojati (s svojo glavo). V 26 letih ni nihče načrtno delal z njimi, jih spoštoval. Ampak so bili brutalno manipulirati in zavajani iz obeh stolpov.

 3. Šele zdaj sem tale zapis opazil. Bom kar prilimal moje prvo mnenje na vzporedne volitve, ki sem ga dal k prejšnjemu članku. Podobno je mnenju AM.

  “Po vzporednih volitvah se ni najbolje izšlo za možnost koalicije HDZ-Most. Upal sem predvsem na malo več za Most in ne 11 mandatov. HDZ še lahko prehiti SDP, če ne drugače, s 3 mandati diaspore.

  Problem bo kar 7 mandatov Živega zida, ki sem jim je zelo dobro izšlo. Ne predstavljam si dobro te stranke v eventuelni Plenkovićevi koaliciji.

  Skratka, kaže, da bosta HDZ + Most težko zagotovila stabilno večino. Možno, a s težavo. Velika koalicija bi bila seveda stabilna večina. Verjetnosti za to je pa malo. Malo je tudi verjetno, da bi Most šel v levo vlado.

  Povečuje se torej verjetnost za 3. zaporedne predčasne volitve. Na žalost. Če bi moral stavit, bi vseeno stavil, da bo sestavljenja vlada in da bo premier Plenković.”

 4. Nova vzporedna anketa ( Nova TV) je pa z eno majhno spremembo: vzeli so en mandat Milanoviću, Mostu pa enega dodali, točno tam, kar sem jaz napovedal. 🙂

  No, z izjemo Živega zida. Ti znajo otežiti stvari. Sicer ne za Milanovića. Ampak, njega kljub vsemu nisem štel za verjetnega novega premiera. ( A ni povsem iz igre.)

 5. hrvaški politični komentatorji živi zid razglašajo za anarhiste, ki so si tako velik skok izbojevali z demagogijo v slogu Obame

 6. Ta hip po 80% preštetih glasov ne kaže več na pat. Ampak kar prepričljivo zmago HDZ in poraz SDP. Razlika trenutno 5 ali 6 mandatov. Tudi če se bo zmanjšala, ni dvoma o zmagovalcu. Vlado bo skušal sestavljat Plenković.

  V prvih nastopih po volitvah sta me Plenković in Petrov pravzaprav razočarala. Plenković govoril sicer pametno, ampak hladno. Nobenih emocij, nobenega vidnega veselja. Kar nekam nesimpatičen.

  Petrov pa prav svojevrsten nastop. Nagovarjanje ljudi, posebej mladih, kot da volitev ni konec. Postavljanje ultimatov drugim opcijam, kot da bi hotel, da se Mosta izognejo kot možnega partnerja. Za Most bi bilo seveda zanimivo, če bi bili ob veliki koaliciji oni glavna opozicija. Samo je malo verjetno, da Petrov izsili veliko koalicijo. Prej bo dobil nove volitve, na volitvah ( tretjič zapored) bi pa pogorel, če bi do njih prišlo zaradi njegove iracionalne trme in pomanjkanja političnega realizma.

Comments are closed.