Prevara volivcev in navijačev?

46

Ko je začelo kazati, da Zoran Janković svoje relativne zmage na volitvah ne bo uspel pretvoriti v absolutno zmago v državnem zboru, so si on in njegovi medijski podporniki začeli pripravljati teren, da bi postali vsaj moralni zmagovalci.  Če želiš postati moralni zmagovalec,  potrebuješ nemoralnega nasprotnika, ki ga »premagaš« po moralnih kriterijih, ki jih prizna ustrezno občinstvo.

Janez Janša za to vlogo ni primeren, saj je bil po mnenju pozitivcev že premagan. Pravi nasprotnik za moralni dvoboj  je strankokracija, ki jo poosebljata voditelja strank, ki sta jeziček na tehtnici, Karel Erjavec in Gregor Virant.

Proporcionalni sistem pomeni vladavino strank

Če se politiki, ki so se na vso moč zavzemali, da se proporcionalni volilni sistem zapiše v Ustavo in  se tako obide tolmačenje referendumskega izida, ki ga je podalo Ustavno sodišče, danes pritožujejo nad strankokracijo, je to navadna hinavščina. Proporcionalni volilni sistem namreč pomeni vladavino političnih strank in volivci na volitvah se morajo zavedati, da so na volitvah oddali glas stranki in ne kandidatu za poslanca ali kandidatu za predsednika vlade. Stranke v proporcionalne sistemu tekmujejo med seboj podobno kot moštva v ekipnih športih ali podjetja na trgu. Tudi gospod Janković se rad pohvali, da je zbral okrog sebe najboljše moštvo.

Najhujši greh gospoda Viranta in drugih voditeljev strank naj bi bil, da naj bi preprečili neznanemu številu članov svojega moštva, da glasujejo v korist nasprotnega moštva. Gospa Mija Janković je v ženskem tabloidu svojega bratranca gospoda Viranta celo obtožila, da je dvema poslancema svoje liste preprečil glasovanje tako, da ju je zaklenil.  Ali se mnogi poslanci niso udeležili glasovanja zaradi strahovlade svojih strankarskih vodij, ali pa zato, ker so se želeli pred javnostjo in volivci izogniti očitkom, da so prav oni dali glas, ki je ustoličil gospoda Jankovića za predsednika vlade, bo presodil vsak sam pri sebi skladno s svojim poznavanjem človeške nature.  Na tem mestu želim izpostaviti vprašanje, ali je sploh moralno pričakovati, da bi igralec enega moštva na skrivaj deloval v korist nasprotnega moštva. V športu in v gospodarstvu je to nemoralno in zavrženo.  Kaj bi si navijači mislili o trenerju, ki pričakuje, da bodo igralci nasprotnega moštva ostali javno lojalni svojemu moštvu, dejansko pa bi pomagali njegovemu moštvu? Kaj bi si mislili potrošniki in delodajalci o direktorju, ki računa na pomoč krtov v konkurenčnih podjetjih? Tako ravnanje bi obsodili kot nemoralno.

Od operativca do moralista

Primerjavi športa in gospodarstva s politiko je mogoče utemeljeno oporekati. Pravila delovanja niso enaka, so samo podobna. Ampak, ali ni nenavadno, da moralnost prikritega delovanja v korist nasprotnega moštva v politiki, zagovarjajo predvsem tisti, ki so nam za voditelja države ponujali osebo s po njihovem mnenju pozitivnimi referencami iz sveta športa in gospodarstva?

Ob tem pa se kaže še en paradoks. Zoran Janković ni bil deležen takšne podpore zaradi svoje brezhibne  moralne drže v preteklosti. Marsikatero bližnjico, ki jo je v preteklosti ubral za dosego svojih poslovnih in političnih ciljev so mu njegovi volivci pripravljeni oprostiti, ker je učinkovit, ker je maher, ker doseže svoje cilje ne glede na okoliščine. Sedaj se je to poosebljenje učinkovitosti na političnem parketu izkazalo na moč neučinkovito in neuspešno. V parlamentu so Pozitivno Slovenijo že dvakrat uspešno predriblali. Levitev iz učinkovitega operativca v  milozvočnega zagovornika etike in morale bo zelo naporna. Vprašanje je, če bo za navijače verodostojna.

46 KOMENTARJI

  • VSAJ DVA JANKOVIĆEVA TRENIRKARJA V PARLAMENTU , STA SI NAPAČNO OZNAČILA DLANI ! Baje , da sta to bila ŽUPEVKA in espejevc GAŠPEJEV GAŠPAR MIŠIĆ ! Čas bo pokazal svoje , ali to drži !

 1. Janković se je dal pred javnostjo stehtati v vsakem pogledu.

  Razmiščljajoči ljudje so lahko ugotovili, koliko je vreden

  Še na tem portalu ima edinega zagovornika v – KRŠČANSKEM DEMOKRATU.

 2. Janković je izredno NEVAREN človek. Tako NEVARNRGA pretendenta za vladni prestol v zgodovini Republike Slovenije še nismo imeli.

   • Slabšega najti je čisto enostavno, dovolj se je ozreti na trenutno “tekočo” vlado. Še en popravek: v najslabšem primeru je veliko slabši od Janše. Ti sovraštvo megli razum?

   • Ti, ki si slep, bi res težko našel slabšega.

    Smo jih pa že našli.

    Jankovič, Kučan, Türk, Potrč…

 3. Članek je vsebinsko zgrešen, saj polemizira z običajnim političnim bojem. Če bi bila situacija obratna bi iz grosupeljskih krogov prihajalo neprimerno večje cmerjenje (navsezadnje štetje trenirk ni tako zelo daleč nazaj), tukaj pa bi verjetno s strani istih avtorjev brali diametralno nasprotna stališča. Kakorkoli že, namen je zmanjšati kredibilnost vlade na začetku predvsem pri svojih volilcih (topogledno se z avtorjem lahko strinjam), kar pa glede na kadrovsko sestavo in koalicijski komplot programsko nesorodnih strank (kot je partija Virant in npr. SLS, da DESUSa niti ne omenjam) in izkazano (ne)sposobnost tistih, ki bodo prevzemali resorje, niti ne bi smelo biti pretežko.

  • Se ti zdi, da bi bila leva koalicija bolj uglašena.

   Kolikor vem, se Pozitivna Slovenija ( kako ponesrečeno ime ) in druge stranke levice gledajo kot pes in mačka.

  • komentar poskuša “našlogati” kaj “bi bilo,če bi bilo”.-zato naj zatrdim,da ima tisto,kar se zgodi in se je že zgodilo,pač prednost pred ugibanjem,ki ne more priti naravnost do resnice,temveč kvečjemu pristaja na manipulacijo.

  • Ti bi nas rad prepričal v kaj takega. Trenirakrji niso bili nobeno jokanje, le realno opisana situacija.

   SDS pa se je ves čas po volitvah obnašala konstruktivno.

   • “SDS pa se je ves čas po volitvah obnašala konstruktivno.”

    Še ena od tvojih laži. Še na volilni dan zvečer je JJ nekaj govoril o novih volitvah. Potem je pa obrnil ploščo.

    • Govorjenje na pol je itak tvoja značilnost: Večer po volitvah je JJ izjavil, da rezultat volitev ne omogoča postavitve stabilne vladne koalicije – koalicije, ki bi bila sestavljena iz dveh, največ iz treh strank, ki bi se lahko hitro dogovorile in učinkovito vladale. In glede tega je konsistenten, če boš pogledal njegove izjave iz časa pred 4.12 boš videl, da je podobne izjave dajal že prej.
     Zoki je sestavljal koalicijo 4 strank, JJ jo sestavlja iz petih. In obe koaliciji sta takšni, da lahko katerakoli od strank v koaliciji prepreči izvedbo katerekoli reforme. Če padejo reforme bo hitro padla vlade in sledile bodo predčasne volitve.
     Ni pa JJ govoril po volitvah o tem, da bodo nove predčasne volitve zaradi tega, ker vlada sploh ne bo oblikovana.

     • JJ je predčasne volitve omenjal izključno zato, ker mu rezultat volitev ni bil všeč. Samo zato!

     • Krščanski demokrat, z vso pravico nikomur ni bil všeč rezultat volitev.

      Še tisti, ki so bili zapeljani in so volili Pozitivno Slovenijo ( kako ponesrečeno ime) in Jankovića, so bili šokirani, ker sta bila izvoljena.

      K sreči so se našli pametni ljudje, ki so popravili, kar je bilo mogoče popraviti.

     • Ne pa ne. Janša je omenjal predčasne volitve, ker je vedel, da je Jankovič nesposoben – in pokvarjen.

    • Spet lažeš, in potem lažnivo obtožuješ mene laži.

     SDS je delala čisto konstruktivno. Če je omenjala predčasne volitve, to ni nič destruktivnega. Je le povedala možnost.

     Itak se je Jankovič izkazal kot pokvarjen, pa nesposoben diktator.

 4. V prvi vrsti poleg Mateje Kožuh sedi prof. dr. Matjaž Kmecel, član prvega demokratične predsedstva R Slovenije. Zakaj je njemu potrebno sedeti v prvi vrsti takšne sumljive drušćine?
  Odg.: Zato ker je udbovec, kot ostalih 25.

  • Režirane predstave za naivni folk, ki pa niso uspele, ker Janković ni bil kos svoji vlogi.

   Kot da bi se norčevali iz pametnih ljudo ali pa da so sami skregani z zdravo pametjo.

   Le kaj jim je bilo treba take blamaže!

  • JA, gospod APM in tega človeka, Kmecla, je gospod Janez G., danes pokojni, nosil pri srcu inmu zaupal! Predstavljal kot zavednega Slovenca in pokončnega človeka, pa je prav Kmecel delal uza udbo!

 5. Primerjava med športom in politiko je povsem primerna, le da je treba upoštevati, da je politika MOŠTVENI ŠPORT in je pač treba moštvo še sestaviti iz primernih igralcev.

  Ni dovolj, da je perla en igralec v moštvu, pomemben je TEAM.

  Tudi iz športnega vidika je Zokijeva zmaga precej jalova. Teamski šport in solerji pač ne gresta skupaj.

  ps: ne vem, kako tega nihče ne vidi 😉

 6. Za Božjo voljo, ali res moramo govoriti o zmagi? Kaj pa če bi tako rekli:
  Ljudje smo dali Jankoviću 25% moči odločanja, da nas pelje v boljšo prihodnost. Janez smo dali 28% in ostalim …

  Se čisto drugače sliši, kajne?

 7. O kakšni prevari pa lahko govorimo? Nobeni, pa poglejmo!
  1. LGV je stranka rahlo desno sredinska! Gre za zmedene volilce, ki so v večini pričakovali sodelovanje z SDS! Res je, izjemno majhen del je levih volilcev! Toda eni ali drugi so morali pričakovati dejstvo, da stranka zmagovalka ne bo in da bo torej morala na eno od strani, levo ali desno! Prevara večine bi bila pač, povezava z PS!!
  2. DESUS, je zanimiva godla. Članstvo je v celoti zmedeno, da ne rečem kaj bolj grobega! Vodstvo, brez Erjavca, pa je popolna marioneta Kućana! Članstvo trepeta, upravičeno, za penzije in preživetje. Torej tudi v tem primeru članstva ne gre za izdajo, temveč celo nasprotno, zmago! Drugo pa je s Jasnićem, Klavporo,….., ki pa sicer niso izpolnili pričakovanj iz Murgel, toda na novih volitvah bi jih Janković tako in tako posesal! Tu ni izdaje, je golo preživetje!
  3. SLS, je stranka kmetov in vaškega življa, pretežno in tudi birokratskih lobijev na občinah in v državni upravi (DARS).
  To je že stranka s tajkunskimi osnovami in obrisi! Priklop Jankoviću bi pomenil izdajo svoje osnovne, vaške baze, ki že tako in tako koketira y NSI ali SDS! Tak korak bi bil konec SLS-a! Torej tudi tu ni izdaje!
  4. NSI, to pa so naši KOMERATI! Tudi mi HOČEMO in ŽELIMO, da imamo verni svojo močno in uspešno stranko! NSI mora rasti do 30%! In tudi kar nekaj jih poznam, tudi sam sem tako volil, ki so volili NSI, pa so privrženci SDS! Kajti šlo je za komeratsko pomoč prijateljem! In tu sploh ni bilo izdaje!

  V celoti, nekateri so reševali samo svojo kožo, kajti Janković bi nedvoumno izpeljal, z SDS, večinski volilni sistem! V vladi pa vladal kot v mestnem svetu Ljubljane! Kjer pove svoje, ostali pa lahko samo pokimajo!

  In fakt je, da nikoli SDS ne ogroža NSI!
  Nasprotno 70% volilcev SDS nas je vernih! In volimo SDS, ker verni, zaradi izdaje RKC, nimamo svoje stranke! NSI edina lahko “razreže” SDS!

 8. KO TO TAMO PJEVA: in nam bo o prevari govoril nek Stanovnik, Kućan, Janković, Makarovićka, Spomenka,… Sami kalibri, ki so nas oropali, ki žive na krvi nacije, ki sejejo sovraštvo in razkol, kajti samo v tem lahko prevarantsko vladajo in kradejo! In ko jim ni uspela prevara z Jankovićem in dalje s Voljćem, so vsekali, da je prevara, kar je poštenje! Značilna komunistična manira, da poštenjaka oblatijo, svoje blato pa skrivajo!

 9. VSAK POSLANEC, KI BI HOTEL, BI LAHKO VSTAL, VZEL LIST IN TAJNO GLASOVAL za Jankoviča.
  Ob tem dejstvu ne bi smelo priti do:
  – zlorab ustave iz strani predsednika države
  – netenja nestrpnosti in politikantskega hujskanja državljanov iz strani Jankovič-Stanovnik-in kompanija (Ude, Kučan, ….. Jaklič, )
  Menim celo, da je, predvsem početje predsednika države, kazensko pregonljivo dejanje po uradni dolžnosti.

  Divja svetovna nevihta, vode naraščajo, zgoraj imenovani tipi pa nam IN SEBI brezsramno rušijo nasipe. (Zna se zgoditi, da bodo čez dvajset let vsi trdili kako zelo so bili pozimi 2012 za Janšo. Polovica Slovencev jim ne bo več verjelo. ….. Podobno kot sedaj trdijo kako zelo so bili za osamosvojitev=osvoboditev Slovenije.)

  • JOZEKUCH: res je, spet se nam bliža svetovna nevihta! Mi pa še nismo razčistili predhodne! Razklani smo idealni, da nas odplavi, sedaj v celoti!
   ŠE NEKAJ IZ RU ARHIVOV: predvajano decembra 2011 na RU1!
   Angleži so Hitlerju dali jasno vedeti, da niso proti, da zasede Avstrijo, Češkoslovaško in Baltiške države! In da staro Jugoslavijo razkosa z Italjani in Bolgari! Hitler je bil KATEGORIČNO proti razkosanju ali zasedbi Jugoslavije! Z Karadjorđeviči je imel poštene in spoštljive namene!
   Toda zgodilo se je, da so Italjanski, Mussolinijevi pocarji izgubljali vojno v Afriki, da so jih premagali Grki in da so jih preganjali že tudi Albanci! In Hitler je hotel pomagati prijatelju, Mussoliniju!
   In je sklenil pakt z Karadjorđeviči!
   IZ RU DOKUMENTOV:
   Pakt je govoril SAMO o prošnji Hitlerja, da mu Jugoslavija dovoli prevoz vojakov in orožja po železnici do Grške meje!!!!
   Za to uslugo je bil Hitler pripravljen plačati v tehniki in prav tako plačevati vse stroške prevoza, prehrane med prevpozom in amortizacije železnice! Jugoslavijo je hotel svobodno in tako kot je bila!
   Pa je Angleško veleposlaništvo sfinansiralo in poslalo v Beograd svoje teroriste, ki so ustvarili nemire!
   In Hitler je bil besen, spoštovanje so mu vrnili z zaničevanjem in začela se je Slovenska tragedija!
   ZA SLOVENCE JE BILA TAKA NOB, KOT JE BILA, POPOLNOMA ZGREŠENA!

 10. “Proporcionalni volilni sistem namreč pomeni vladavino političnih strank in volivci na volitvah se morajo zavedati, da so na volitvah oddali glas stranki in ne kandidatu za poslanca ali kandidatu za predsednika vlade. Stranke v proporcionalne sistemu tekmujejo med seboj podobno kot moštva v ekipnih športih ali podjetja na trgu. Tudi gospod Janković se rad pohvali, da je zbral okrog sebe najboljše moštvo.”

  Gospod Matej Kovač, zdaj ga pa že malo preveč biksate. Trdite torej, da Jankovićevi obsojajo strankokracijo in so hinavci, obenem pa zagovarjajo proporcionalni sistem, kjer se po vaše bojda glasuje za stranko. Zakaj pa potem imamo volilne okraje, kjer glasujemo za osebo? Ok, vsaka oseba zastopa tudi stranko. Toda kaj pa, če strankarska pripadnost ni glavni kriterij?
  Ampak pustimo to. Vaš članek je nad vse konfuzen in včasih sploh ne vem, kaj bi radi z njim dokazali. Vas očitno moti, ker je gospa Mija Janković povedala grenko resnico o tem, kako se pri Virantu gredo demokracijo? Strankarska vodstva ne morejo in ne smejo biti več vredna od svobodne izbire poslanca. To, da gredo lastnim poslancem preprečit glasovanje, je pa otročje in prevsem moralno zavrženo dejanje. Bistvo tajnega glasovanja je ravno v tem, da poslanec lahko povsem svobodno in brez nevarnosti sankcij glasuje po svoji vesti. In sem prepričan, da bi v primeru, da bi vsi lahko svobodno glasovali, Janković gladko dobil celo 48 glasov in zgodba bi bila končana. Torej lahko rečem, da je šlo v primeru preprečevanja glasovanja za kršenje ustave ter človekovih pravic. Upam, da ste vsaj toliko načelni, da boste to obsodili.

  • To bi avtor zelo verjetno napisal, če bi situacija bila obratna. Če to naredijo “naši” je pa seveda vse v redu.

   • Ker nimaš argumentov, zdaj poskušaš s podtikanjem istih nedemokratičnih potez – drugi strani.

    Ne. Ne bi bilo tako.

  • KRŠČANSKI DEMOKRAT, ti si tipičen mazohist.

   Kar naprej si izmišljaš nove oblike mučenja, da bi čim bolj trpel in pri tem užival.

   Pri tem ti bomo vsakič nesebično pomagali.

  • Prosim, da navedete KOGA in KAM je Virant zaklenil (sic!) med glasovanjem ter KOMU so preprečili dvignit glasovalni listek.

   Kako, da ZJ ni dobil niti 44 glasov? In zakaj je moral Pahor kazati kako je glasoval?

   • Iz zanesljivih virov vem, da je gospod Vogrin želel glasovati, vendar mu je bilo to preprečeno.

    • In te zanesljivi viri pravijo, da mu je bilo preprečeno kako? Je bil zaprt na stranišču, so mu polomili prste,…?

    • Iz drugih zanesljivih virov, ki jim bolj zaupam, kot tebi, pa vem, da je bil ravno Vogrin tisti, ki je predlagal to javno glasovanje.

    • KRŠČANSKI DEMOKRAT, ki si največji častilec lika in dela Jankovića, ti ne bi bilo nerodno.če bi Janković z davkoplačevalskim denarjem kupil obubožanega Vogrina?

     Krščanski demokrat, tudi mi vemo iz zanesljivih virov, da je Janković pri več poslancih poskušal s politično korupcijo.

     In to tisti Janković, ki trdi, da v Sloveniji korupcija ni problem.

     Malo si oddahni!

  • …Jankovič gladko dobil celo 48 glasov in zgodba bi bila končana…

   Se malo hecaš, a ne?
   Logika ki, jo ponujaš je namreč takšnale: 4 poslanici, ki si ne upajo javno povedati, da podpirajo Jankoviča, bi ga podprli na tajnem glasovanju. Ampak ta logika ima eno hibo: katerih 46 poslancev bi podprlo Zokija kakšen teden kasneje na JAVNEM glasovanju o njegovi vladi? Katera večina v DZ bi podpirala njegove predloge ukrepov – vsa ta glasovanja so javna. Če si niso upali javno se upreti svojim šefom ter oditi v glasovalno kabino potem je težko pričakovati, da bi podprli Zokijevo vlado na javnem glasovanju.

   Te pa čisto razumem, da je lažje nabijat o zlobnih šefih strank na desnici, kot priznati nesposobnost delanja koalicije na levici.

 11. Fanatik, nekrščanski diktator

  Še na nobenih volitvah nisem imel pojma, kdo je tisti napisani kandidat pri nobeni stranki, ki sem jo želel voliti. Nobene možnosti izbire nisem imel – da bi izbral znotraj stranke, karkoli drugega.

  Če odštejemo medijsko vidne ljudi, ki jih je med kandidati recimo cca. nekaj procentov, velja tudi za ljudi, da poznajo nekaj procentov kandidatov, ki so napisani na papirju.

  Torej – jaz lahko zase rečem, da še nikoli nisem volil osebe, ampak vedno stranko. Pri volitvah v EU je malo drugače.

  To je tisto, o čemer nočeš niti razmišljati. Dejansko ti govoriš le o strankah in nič drugega. Hkrati pa zagovarjaš tajnost poslanskega glasovanja – torej, da je neodvisen tudi od volivcev. In ko govoriš o volivnem sistemu – če gre za večinskega – nikoli ne govoriš o ljudeh, ampak le o tem, koliko bo katera stranka dobila.

  Zato se sprijazni s stanjem, kakršno je. Ko pa bomo imeli drugačen sistem – ali večinski ali proporcionalni – ko bomo lahko izbirali posameznike – v proporcionalnem, več znotraj ene stranke – bo pa drugače. Tajno glasovnaje še vedno ne bo prišlo v poštev. Bo pa pomembnejši poslanec kot posameznik.

 12. Trenutno je Janša najboljši (in zelo izkušen) kandidat za mandatarja. Če ima kdo o sebi superlativno mnenje, naj se javi za mandatarja.
  Da Janković ne zna nič, je že dvakrat pokazal v parlamentu, ko je spektakularno pogrnil.
  Če imate svojo domovino radi, morate priznati, da boljšega kandidata od Janše nimamo.
  Tisti, ki se jim za domovino fučka, pa bi najbrž radi imeli Jankovića. Le na plan, da vidimo, koliko je neprisebnih ljudi.

 13. VSAJ DVA JANKOVIĆEVA TRENIRKARJA V PARLAMENTU , STA SI NAPAČNO OZNAČILA DLANI ! Baje , da sta to bila ŽUPEVKA in espejevc GAŠPAR MIŠIĆ ! Čas bo pokazal svoje , ali to drži !

Comments are closed.