Prevara Grkov

18
Foto: Flickr.
Foto: Flickr.

Grška vlada pod vodstvom Aleksisa Ciprasa je uradno zaprosila za podaljšanje že obstoječega programa evropske finančne pomoči za šest mesecev. Njihov namen je pridobiti čas za pripravo »proti varčevalnih« reform, saj naj bi Grki v zadnjih petih letih naredili veliko v procesu strukturnega reformiranja in izpolnjevanja obveznosti do mednarodnih institucij. Ob tem poudarjajo, da ostajajo zavezani obveznostim do vseh upnikov ter nasprotujejo vsem enostranskim ukrepom, ki bi lahko spodkopali fiskalne cilje in gospodarsko okrevanje.

A ravno njihovi predlogi spodkopavajo fiskalne cilje in gospodarsko okrevanje. EU prosijo za podaljšanje finančne pomoči, da bi lahko pripravili predlog, kako se izogniti do sedaj nastalim finančnim obveznostim kot tudi že obljubljenim reformnim procesom. Želijo se izogniti bankrotu s tujo pomočjo, ki jo hkrati obtožujejo, da jih je v preteklosti potisnila v današnji položaj in visoko zadolženost. Ob nastopu krize in nesposobnosti vračanja najetih posojil so posojilodajalci Grkom, s pogojevanjem izpolnjevanja začrtanih strukturnih reform, že odpisali skoraj 110 milijard evrov dolga zasebnih vlagateljev in jim odobrili najprej novih 110 milijard , nato pa še 130 milijard evrov pomoči. Vse to je bilo uresničeno s sodelovanjem – s po njihovo zloglasno trojko: Evropsko komisijo, ECB ter Mednarodnim denarnim skladom. Kljub temu današnji grški javni dolg še vedno presega 315 milijard evrov, kar pomeni 175 odstotkov bruto domačega proizvoda, kar je največji delež v EU.

Grški predlog je v resnici poskus ostati v programu evropske finančne pomoči in hkrati izogniti se prepotrebnim strukturnim reformam, ki jih niti zadnja vlada med konzervativno stranko »Novo Demokracijo« in socialistično stranko PASOK ni uspela izvesti. Program reform tako ne more biti vzrok za današnje slabo javnofinančno stanje Grčije, saj niti ni bil izveden. Tako grški predlog k ustavitvi strukturnih reform ne bo prinesel napredka in izboljšanja javnofinančnega stanja, še posebej, ker načrtuje ukrepe v povečanje potrošnje države, povečanje plač in pokojnin, medtem ko se problemov korupcije, izogibanja plačevanja davkov, prevelikega javnega sektorja, še sedaj previsokih plač in pokojnin glede na doseženo produktivnost … niti ne dotika. Edino izvedba nujnih strukturnih reform bi Grčijo popeljala v pravo smer izhoda iz krize.

Grška vlada pričakuje solidarnost vseh članic EU, tudi tistih, ki imajo slabše pogoje od njih. Ali je pošteno pričakovati, da nekdo, ki ima nižjo plačo ali pokojnino, »sofinancira« drugemu višjo plačo ali pokojnino kot jo ima sam? Visoke plače in pokojnine še nikoli niso zagnale gospodarske rasti, prav tako negativno vplivajo na zaposlenost. Če želi grška vlada rešiti problem nezaposlenosti, ki je na izredno visoki ravni okrog 25 odstotkov, potem naj sledi začrtanemu programu strukturnih reform.

Grška vlada se tako ravna po znanem reku: “Če ti dolgujem sto evrov, je to moj problem. Če ti dolgujem milijon evrov, je to tvoj problem.” Nemčija je kljub temu predlog že zavrnila, kar nakazuje tudi potezo celotne evrske skupine, ki bo o tem odločala v petek. Podaljšanje sedanjega programa evropske finančne pomoči pomeni tudi spoštovanje sedanjih zavez, kar pa Grčija odločno zavrača. Seveda obstaja možnost manjših korekcij oz. prilagoditev, ki bi jih lahko grška vlada na koncu predstavila kot velik uspeh, v resnici pa bodo zanemarljivega pomena. Prav tako kot je bila prekinitev sodelovanja s »trojko«, kar po novem imenujejo sodelovanje z »institucijami«.

Konec februarja se izteče aktualni program pomoči. Brez podaljšanja programa Grčiji grozi bankrot, prav veliko izbire nima. Grški poskus prevare trojke ne bo uspel, je pa na žalost uspela prevara vseh Grkov na zadnjih volitvah, ko so podprli popolnoma nerealne obljube Sirize.

Ko bi vsaj Slovenci spregledali prevaro z nerealnimi obljubami Združene levice …

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


18 KOMENTARJI

 1. Grki nadmudrivajo Grčijo. Grčija pa nadmudriva Evropo!

  Njihova novejša zgodovina je Grke naučila, da se na oblast ne morejo zanesti. Zato Grčijo doživljajo kot svojega sovražnika, ki ga je legitimno nadmudrivati. Če ti država kaj da, je to njen problem. Da pa je državo potrebno vzdrževati? Bodite no resni. Siriza je obljubila največ. Če bo kaj izpolnila, potem v redu. Pa kaj, če svojih obljub ne bo izpolnila. Saj so politiki itak pokvarjeni. In v taki godlji je edino pametno čim manj delati in čim več skriti, ker ti višek itak vzamejo.

  Na primeru Grčije bi se morali vprašati, kakšno državo si želimo mi! Glede na to, da državo Slovenijo vedno manj doživljamo kot našo in da se državni aparat prav trudi, da bi jo kot tako vedno manj doživljali, se bojim, da smo na poti Grčije.

  Robert Sirico ima v Zagovoru svobodnega trga spet prav.

  • “Robert Sirico ima v Zagovoru svobodnega trga spet prav.”
   Le kako si lahko tako mimo mahnil Mr?

   Nikjer na svetu ni svobodnega trga. Vse obvladujejo korporacije. Svobode ni. In je bo v perspektivi še manj.
   Ves svet bo Monsanto. (trgovinski sporazum ZDA – EU) Edina korporacija in edina oblast.
   Nehaj živeti v iluziji.

   • Spet zunanji sovražnik, ki ogorža našo lepo vas. Grčija? Tam so tudi jezni na zahodne zarote. Pa smo res na grški poti.

 2. Pijancu in delomrznežu je neumnost posojati denar. Stara modrost. Če pa ima pijanec in delomrznež kakšno premoženje … potem se pa zadeva obrne.

  Premoženje … kakšno je že premoženje Grkov? Kdaj bodo posojilodajalci zahtevali premoženje?

  • Prišel si do bistva. Slovenija je tudi zadolžena. Posojilodajalci bodo zahtevali vračilo od Slovenije, to je od Slovencev. Alfe, kakšno je tvoje premoženje, imaš hišo, stanovanje, prihranke?

   Pa ne jezi se name. Nisem te jaz zadolžil.

   • !!! Tako!!!

    Pometajmo pred svojim pragom! Kar se Grkov tiče … če se ne motim, smo jim posodili približno tolikšno vsoto, kot znaša primanjkljaj v proračuni.

 3. “Program reform tako ne more biti vzrok za današnje slabo javnofinančno stanje Grčije, saj niti ni bil izveden.”

  Prav v tem stavku se kaže jalovost dosedanjega evropskega pritiska na Grčijo. Če Grki v tem času niso še ničesar naredili glede reform (razen da slabo živijo), potem evropski diktat ni bil ustrezen.

  Čudi me Rok Prešern, da tega nisi zaznal in da ta antisyrizni prispevek nisi malo omilil.

   • Lojze,
    prilepil si mi etiketo (levičarski), v prav ničemer se nisi lotil vsebine povedanega.
    EU (Nemci) so šest let diktirali prav vse, pa niso dosegli prav nič v smislu reform.
    Kaj ima pri tem moje domnevno levičarstvo?

    Saj nisem jaz zapisal tega stavka:
    “Program reform tako ne more biti vzrok za današnje slabo javnofinančno stanje Grčije, saj niti ni bil izveden.”

     • Dragi Lojze.
      Še vedno vrtaš v smeri, ki ni bistvena. V obravnavanem primeru je bistveno le, da nemški ukrepi niso dali sadov. Grčija je še vedno v agoniji! To je evidentno tako levičarjem kot desničarjem.

      Ko me že sprašuješ o mojem levičarstvu, ti pa lahko povem, da sem predvsem svoj.

      In dajem prav zdaj tem, zdaj onim. Nobena ideologija me nima v oblasti. Le argumenti.
      Strinjam se, npr. z ZL, da je treba ustvarjen kolač deliti bolj uravnoteženo.
      Sem pa tudi proti ZL (torej sem na isti liniji s SDS in z NSi) v primeru njihove zadnje pobude (zakon o istspolnih porokah).

      Ne predalčkaj prosim Lojze. Beri argumente.

     • Zamešal si Alfeta in Lojzeta…

      Ti si levičarski skrajnež in pišeš neumnosti, ki jih hočeš videti.

      Grčija je v vsem popustila.

      Nemčija je zahtevala le izravnavo proračuna. Grki so imeli na voljo reforme ali pa višanje davkov. Raje so višali davke, reforme pa izvajali minimalno.

      Podpiraš ZL, ki je skrajno levičarska. Govoriš o kolaču, ki ga je treba baje deliti bolj uravnoteženo.

      Realnost je taka, da breme krize v Sloveniji nosi gospodarstvo, priviligiranci v državnih službah pa praktično nič.

      ZL zahteva še večje neravnovesje.

      Torej je oznaka skrajni levičar pravilna.

    • Rado, ko mačku stopiš na rep, zacvili.

     Ti si tak skrajnež, da se s tem, kar pišeš, itak nima smisla ukvarjati. Ti vidiš tisto, kar hočeš videti.

     Grki so popustili povsod – dosegli so le, da se trojka ne imenuje več trojka.

 4. Kdor natančneje prebere komunike o zadnjem srečanju finančnih ministrov EMU, ugotovi, da so njegovi veliki zmagovalci pravzaprav Grki, saj so si uspeli izboriti, da bo javnofinančna konsolidacija odvisna od gospodarske rasti.

  V vmesnem času se bo grška vlada nedvomno intenzivno pogajala z Rusi in Kitajci, tako da bodo imeli čez štiri mesece že povsem izdelan B scenarij. In kmalu bodo verjetno dobili zaveznike v Španiji (Podemos), Irski (Sinn Fein) itd.

  Kaj bo torej končna posledica ljudomrzne varčevalne diktat politike, ki jo vsiljuje nemška gospodinja Frau Merkel? Razpad evroobmočja in s tem tudi EU.

  • Vem, “moralna zmaga” Grkov je ogromna. Tako slišimo od slovenskih levičarskih medijev.

   Trojka se ne imenuje več trojka, pa je trikrat bolje.

   Dejansko pa so Grki v celoti popustili EU. Pogajanja s Kitajsko in Rusijo? Rusija ima težave sama s sabo, Kitajska jim pa tudi ne bo zastonj pomagala.

   Končna posledica seveda ne bo razpad EU, niti evra. Bo pa morda morala Grčija zapustiti to.

   Nekateri pa še vedno mislite, da bi morali Grčiji kar zastonj dajati denar – da bodo še naprej lagodno živeli.

 5. Antična Grčija kot zibelka evropske zahodne civilizacij,je bila nekaj povsem drugega kot današnja,ki je že od 2.WW (Stalinova zavezniška gibanja)razdvojena,kar je pokazala zmaga Sirize na volitvah,ki se identificira kot moderna kopija Che pripadnikov revolucionarne utopije!Če pa ponazorimo še njihovo mentaliteto u vidu grškega ladjarja Onasisa,ki je obogatel na račun vojnega dobičkarstva,dobimo realno sliko te pretkane intrige uspeti z prevaro na račun drugih,kar je zgodovinsko dokazano!Prav interesantno kako naša ZL,pa ne samo ta,tudi mladinski medij Mladina simpatizira z to ultimativno politiko žuganja EU,kot tudi ostalemu svetu,še posebno USA v stilu severne Koreje!Ni pa tudi izključena Ciprasova diktatura,katere se navadno poslužijo taki komi veljaki,kot npr Fidel,Mao,Sadam,Slobo itd

 6. Rezultati trojke so se do danes vsekakor pokazali. Ne vem, od kje nasprotnikom EU ideja, da rezultatov ni. Baje Grčija beleži 4% primarni presežek.

  Je pa seveda jasno, da je življenjska raven upadla. Kje pa ni? Koliko pa bo še upadla pa je predvsem odvisno od Grkov samih. Če so prej trošili 5% preveč celih 20 let, bo treba naslednjih 20 let trošiti 10 % manj od ustvarjenega.

  Ali kdo meni, da Grčijo tujina skube? Nisem čisto prepričan v to, glede na vse odpise, ki so jih deležni. V osnovi pa pričakujem, da vsaka vlada skrbi predvsem za lastno državo. Tudi nemška. Predvsem pa seveda slovenska.

  Bom pa navdušen nad tem, če se bo čez nekaj let izkazalo, da Kitajci ali Rusi skrbijo za revne države. Doslej se je namreč izkazalo, da so silno uspešni v sesutju gospodarstev svojih zaveznikov. Ali pa morda pozna kdo kakšen pozitiven primer s strani Rusov ali Kitajcev?

Comments are closed.