Pretekli teden v Evropskem parlamentu

0

V Strasbourgu je potekalo majsko plenarno zasedanje, ki je zbralo vseh 751 evropskih poslancev skupaj na zadnjih usklajevanjih ter glasovanju zakonodaje za 500 milijonov evropskih državljanov, tudi Slovencev. Kako zagotoviti službe v EU? Kaj narediti z nečloveškim ravnanjem Ukrajinske vlade do političnih zapornikov? Kako sistematsko preprečiti finančne špekulacije in stabilizirati gospodarstvo? To je bilo nekaj ključnih vprašanj, ki jih je EU poskušala odgovoriti ta teden.

1. Pred neformalnim srečanjem voditeljev EU v Bruslju so poslanci oblikovali strategijo za rast in delovna mesta. Varčevanje morajo spremljati tudi ukrepi za spodbujanje gospodarske rasti, če želimo doseči uravnotežene javne finance, so se strinjali poslanci; evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn pa je bil jasen, da brez zdravih javnih financ gospodarstvo ne more dihati in da vsak evro za odplačilo dolga pomeni evro manj za vlaganje.

Na neformalnem vrhu Evropske unije v Bruslju so voditelji držav in vlad govorili predvsem o Grčiji, za katero zagotavljajo, da je v interesu vseh držav EU, da ostane v evroobmočju –   vendar mora spoštovati dane zaveze.

2. Poslanci so ta teden podprli tudi predlog Evropske Komisije o davku na finančne transakcije in se zavzeli za enoten sistem obdavčenja v vseh državah članicah. Komisija je predlagala davčno stopnjo 0,1 odstotka na delnice in obveznice ter  0,01 odstotka na izvedene davčne instrumente. Večine vsakdanjih transakcij, kot so zavarovalne pogodbe, hipotekarna posojila, potrošniški krediti ter tudi pokojninski skladi, davek ne bo zajel.

Davek je zelo nizek, pa vendar so izračunali, da bi v blagajno po celi EU skupaj prinesel 57 milijard EUR letno in tako pomagal k okrevanju krize javnih financ. Po drugi strani je cilj demotivirati tiste špekulante, ki z neštetimi finančnimi transakcijami v kriznih časih destabilizirajo gospodarstvo.

3. Poslanci so ta teden pripravili skupno stališče EU o razmerah v Ukrajini. Kruto ravnanje z nekdanjo predsednico vlade Julijo Timošenko, katero je nova ukrajinska vlada poslala v zapor zaradi svojih političnih odločitev, je oslabilo nekdaj dobre odnose med Ukrajino in EU.

EU meni, da gre za poskus trenutne oblasti za odstranitev politične opozicije. Nekateri evropski politiki menijo, da lahko na ta problem opozorimo tudi z bojkotom evropskega nogometnega prvenstva EURO 2012, ki se bo v Ukrajini začelo naslednji mesec.

Na povabilo predsednika poslanske skupine ELS Josepha Daula se je zasedanja udeležila hči nekdanje premierke Jevgenija Timošenko. Daul se je zavzel za začetek zdravljenja Julije Timošenko in takojšnjo izpustitev političnih zapornikov.

Poslanci so se dogovorili, da je približevanje Ukrajine k EU možno le, če Ukrajina začne spoštovati načela pravne države in demokracije. To bodo pokazale parlamentarne volitve, ki bodo v Ukrajini oktobra.

4. Kako bolje izkoristiti naravne vire in ohraniti gospodarsko rast in hkrati tudi okolje? Evropski poslanci so sprejeli ukrepe za več recikliranja in obdavčitev negospodarne rabe naravnih virov.

V debati je nastopil tudi Lojze Peterle, ki je pohvalil delo evropskega komisarja iz Slovenije Janeza Potočnika in podprl prehod na bolj gospodarno ravnanje z naravnimi viri. Peterle je predlagal, da se opustijo okolju škodljive subvencije, ohranijo pa take, ki prinašajo nova delovna mesta, nove tehnologije in nove razvojne impulze.

Klemen Žumer

Foto: Vesti