Preprosta slovnica: Ta suhi škafec pušča

0

Avtor: Aleš Čerin. Vir: Edusatis. Na poti od zobozdravnika sem oni dan v zasneženi Ljubljani opazil tale napis: “Pazi! na sneg z strehe” Očitno je imel avtor napisa težave z uporabo predloga s in z. Zdi se, da je avtor najprej pravilno zapisal “s” in ga potem popravil na “z”. Tudi sam imam včasih take težave.

Pa mi je sin povedal za stavek “Ta suhi škafec pušča”, ki zelo pomaga pri pravilni uporabi predlogov s in z. Predlog s se namreč uporablja pred nezvenečimi nezvočniki: c č f h k p s š t, ki si jih najlažje zapomnimo s tem stavkom, tako da odmislimo vse samoglasnike in ostanejo le nezveneči nezvočniki. Pred vsemi drugimi črkami je predlog z. PREPROSTO, kajne?

Na Wikipediji najdete še pogoste slovnične napake, ki jih PREPROSTO lahko odpravite. Na strani www.abecednik.si pa najdete odlično, brezplačno e-knjižico “Kratki nasveti za izboljšanje slovenščine”, kjer so – po besedah avtorja Miha Knavsa “zbrani najboljši in najuporabnejši napotki, ki so nastali na podlagi dolgoletnih izkušenj lektorja, zato jedrnato razložijo bistvene težave uporabnikov jezika ter podajo učinkovite rešitve.” Preverjeno uporabno! Upam, da nisem naredil kakšne slovnične napake :).

Foto: Aleš Čerin