Premišljevanje ob obletnici pakta Hitler-Stalin

24

hitler stalinPred nekaj dnevi sta se v Moskvi sestala avtokrata, turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan in ruski predsednik Vladimir Putin. Njun skupni nasprotnik je trenutno Evropska unija. Erdoğan se vidi kot kot branilec demokracije in si prepoveduje vsako vmešavanje iz EU, v resnici pa, podobno kot Hitler po prevzemu oblasti leta 1933, izloča vsako opozicijo in grozi s ponovno uvedbo smrtne kazni ter z uničevanjem knjig. Kot v Turčiji se tudi v Rusiji človekove pravice teptajo z nogami in se onemogoča praktično vsaka opozicija. Putinov ostri kritik Boris Nemcov je bil 200 metrov od zidov Kremlja februarja 2015 umorjen, čeprav je ta prostor vedno pod močnim nadzorom policije. Pravnukinja Nikite Hruščova, politologinja, ki živi in raziskuje v ZDA, je pred dvema letoma na Dunaju izjavila, da je Stalin Putinov idol. Pred kratkim je napisala: »Kot špijoni imajo tudi močni možje [autokrati] malo smisla za fair play – in Putin je oboje.« (Die Presse, 1.8.2016) Ko je dal zasesti Krim, je Putin kršil mednarodno pravo. Pravkar grozi Ukrajini s protiukrepi zaradi domnevnih poskusov napadov na anektiran Krim. To spominja na Hitlerja, ki je svoj napad na Poljsko 1. septembra 1939 v javnosti razlagal kot samoobrambo proti poljskim napadom. Zahod je prepozno in zgolj z gospodarskimi sankcijami reagiral na napad na Ukrajino, slovenskim vladnim politikom pa se še to očitno zdi preveč, sicer ne bi kljub temu, da je Washington Borutu Pahorju izrecno odsvetoval v kritični fazi za NATO povabiti Putina v Slovenijo – in tudi kljub zaskrbljenosti evropskih politikov zaradi kršitev človekovih pravic in vrednot na katerih sloni demokratična Evropa. Putinu je obisk v Sloveniji seveda ustrezal, saj je tako dobil nogo med vrata Evropske unije, s tem pa se netijo tudi nasprotja v EU, kar je del njegove strategije.

Hitler-Stalin pakt in tajni protokoli

Vse to spominja na dogajanje pred 77. leti. Takrat je bil podpisan Hitler-Stalin pakt o nenapadanju, ki naj bi veljal deset let, dejansko pa je prenehal na dan nemškega napada na Sovjetsko zvezo (SZ) 22. junija 1941 oz. z »operacijo Barbarossa«. Ta pakt je v Sloveniji predvsem znan kot pakt Ribbentrop-Molotov. Podpisala sta ga namreč nemški zunanji minister Joachim von Ribbentrop in ljudski komisar za zunanje zadeve Vječeslav Mihajlovič Molotov v Stalinovi prisotnosti. Datiran je na 23.avgust, čeprav je bil podpisan šele dan pozneje. Ker pa sta zunanja ministra izvrševala zgolj navodila obeh diktatorjev, je veliko bolj umestna oznaka Hitler-Stalin pakt, ki prevladuje na zahodu. Stalin je bil pri podpisu navzoč, Hitler sicer ne, bil pa je na zvezi, poleg tega je bil prisoten nemški poslanik Friderich-Werner Graf von Schulenburg. Dober mesec pozneje, namreč 28. septembra 1939, je bila podpisana še manj znana »Mejna in prijateljska pogodba«. Oba sporazuma sta vsebovala še tajni protokol, ki je določal interesna območja obeh držav. Praktično je predvideval medsebojno podporo obeh držav pri okupaciji sosednjih ozemelj. Stalinu naj bi pripadal vzhodni del Poljske, Litva, Latvija, Estonija, Finska, Besarabija, Hitlerju pa Poljska do rek Narev, Visla in San. in so ga našli šele sredi devetdesetih let.

Ker je vsebina tajnih protokolov bila v očitnem nasprotju z mednarodnim pravom in povsem nemoralna, jih Hitler in Stalin nista dala v javnost. V SZ je bil original pakta Hitler-Stalin skrit v arhivu politbiroja, šele konec osemdesetih let je vsebina obeh tajnih protokolov prišla v javnost, na zahodu pa je to postalo znano že po nemški kapitulaciji leta 1945. Posledice Hitler-Stalinovega pakta so občutne še danes, saj v državah, ki so bile žrtve teh tajnih dogovorov, namreč na Poljskem in v baltskih državah, še vedno prevladuje globoko nezaupanje v rusko politiko.

Resolucija o evropski zavesti in totalitarizmu

Evropski parlament je leta 2009 sprejel Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu in razglasil 23. avgust za dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Slovenski parlament je to resolucijo vzel zgolj na znanje. Do danes ni bil sprejet noben zavezujoč dokument, ki bil obsodil komunistični totalitarni sistem. Ker v Sloveniji ni bilo lustracije, so predstavniki prejšnje oblasti ostali na svojih položajih (v politiki, v uradih, v sodstvu, na univerzah, v državnih podjetjih itn.) in krepili omrežja v ozadju ter onemogočali delovanje pravne države. Tudi Rusija je ostro nasprotovala resoluciji, ki obsoja totalitarizme, nasprotovala je vsaki primerjavi komunizma z nacionalsocializmom – in seveda temu, da bi prav 23. avgust postal dan, ki naj bi spominjal na žrtve nacionalsocializma in komunizma.

Gospodarki sporazumi in zveze tajnih policij

Ker je rusko zunanje ministrstvo celo zahtevalo, da se izda nova resolucija, ki poudarja odločilno vlogo Sovjetske zveze pri zmagi nad nacionasocializmom, je dobro, da si pogledamo vlogo, ki jo je imela Sovjetska zveza v času, ko je pakt Hitler-Stalin nastal. Ne samo, da sta obe državi, Nemčija in Sovjetska zveza, začeli drugo svetovno vojno na isti strani – Nemčija je napadla Poljsko 1. septembra 1939, SZ 17. septembra, potem pa so sledile baltske države in Finska –, sodelovanje obeh držav je bilo zelo obširno tudi na gospodarskem področju. Pravzaprav je Sovjetska zveza pomagali pri gradnji nemške vojne industrije. Obe državi sta podpisali kar tri gospodarske sporazume. Nemčija ima izrazito malo surovin, te pa je Hitlerjeva vojna industrija potrebovala. Poleg 1,4 miljona ton žita je iz Sovjetske zveze uvozila 40 % nafte, 30% niklja in 70 % fosfata. Ker to ni zadostovalo je SZ za Nemčijo metale in druge surovine uvažala iz celega sveta. Tega Nemčija zaradi angleškega bojkota ni zmogla sama. Zadnji transport v Nemčijo je SZ zapustil menda prav na dan nemškega napada.

Dobre zveze so bile tudi med sovjetsko tajno policijo NKVD in nemškim Gestapom. Šlo je tako daleč, da je Stalin Gestapu izročil več kot 300 komunistov, ki so pred Hitlerjem zbežali v SZ. Večina jih je bila ustreljenih, poslanih v koncentracijska taborišča in v geto (Judi), le redki so preživeli. Med njimi je bil avstrijski fizik Alexander Weissberg-Cybulski, tudi Margarete Buber-Neumann, ki se je umaknila v SZ in so jo tam komunisti 1937 zaprli in poslali v Sibirijo, februarja 1940 pa predali Gestapu, ki jo je poslal v koncentracijsko taborišče Ravensbrück, kjer je ostala do aprila 1945.

Preusmeritev komunističnih partij junija 1941

SZ je torej omogočila nemško oborožitev, katere žrtev je postala 22. junija 1941 tudi sama. Kot piše angleški zgodovinar Richard Overy, namen pakta Hitler-Stalin namreč ni bil preprečitev vojne, temveč da se SZ ne bi vpletla v konflikt. Stalin očitno (še) ni računal s Hitlerjevim napadom in zato SZ vojaško na napad ni bila pripravljena. Čez noč so se morale komunistične partije vključene v Kominterno preusmeriti. V ospredju je naenkrat bil boj proti fašizmu, boj proti imperializmu pa je bil potisnjen v ozadje. Na dan nemškega napada se je tudi Komunistična partija Slovenije (KPS) preusmerila. Pozabljeno je bilo, da so komunisti po podpisu pakta izključevali iz svojih vrst kritike, npr. Angelo Vode, za katero je bil Hitler-Stalin pakt nemoralna pogodba. Medtem ko je KPS po okupaciji 26. aprila 1941 ustanovila „Protiimperialistično fronto“ (PIF), ki nikakor ni bila naperjena proti okupatorjem, temveč, že ime samo to pove, proti angleškim, francoskim, amerikanskim imperialistom in proti domači »kapitalistični gospodi«, ki se je »zatekla pod angleško imperialistično okrilje«, je po nemškem napadu na SZ partija PIF preimenovala v »Osvobodilno fronto« in začela boj proti okupatorju. Ta upor je zlorabila, da spelje revolucijo in doseže svoj dejanski cilj, namreč prevzem oblasti.

24 KOMENTARJI

 1. Sicer mi je večina dejstev iz članka znana (v veliki meri prav po zaslugi avtorice). Toda kljub vsemu je to nujno potrebno venomer obnavljati in utrjevati z novimi dejstvi. Zlasti ob obletnicah kot je pričujoča. Ne vem kdo lahko po tem članku še dvomi o neizpodbitni zgodovinski nresnici, da so pravzaprav komunisti pravi kolaboranti in ne domobranci, ki so le branili svoje domove pred komunističnimi zvermi. Glejmo v prihodnost in ne v preteklost? SDS naj bi bila po besedah izstopljenega poslanca Laga ujeta v preteklosti. Skratka, g. Lah, naj laž pustimo pri miru, da ne bomo ujetniki preteklosti? Gospod Lah, predlagam, da si priimek iz Lah spremenite v Laž.

  • Svoje ljudi zmeljete, diskvalificirate v trenutku, ko za odtenek drugače razmišljajo. To je edini moto te stranke: sovražiti.

   • Da dragi Pavel,dobro razmisli kdo koga sovraži.Čas bo storil svoje,pravzaprav
    se že dogaja marsikaj,kar ni po tvojem okusu!Saj ne veš kaj bi rad dejstvo je,da na tem spletu sproščaš svoje nezadovoljstvo in pljuješ po vsem kar ni
    zasidrano v tvojih možganih,kot edino zveličavno dejstvo,pravzaprav si
    majhen vendar opazen kovarček,včasih kar malo nadležen in vsiljiv!Bog ti daj
    zdravje!

   • ah, sveta preproščina. da, komunisti so sklenili pakt s hitlerjem, kar je bila velika napaka. a to dejstvo pa nikakor ne more opravičiti zavedne nizkotnosti, kot so si jo dovolili domači izdajalci z blagoslovom RKC, ki so že po tem, ko je sila zla teptala slovenijo in morila njene prebivalce, sklenili pogodbo s hudičem in obljubili zvestobo firerju. tega madeža ne bo izbrisalo nobeno relativiziranje dogodkov.

    • Blagoslovom RKC??? Ljubljanski škof še ni RKC! Recimo … mariborski škof je bil odločno proti domobrancem.

    • Torej po tvoje je pomembno, kdo je sodeloval z nacisti.

     Če to počnejo komunisti, je v redu, če pa nasprotniki komunizma pa ne.

     Madež je že zdavnaj sprala komunistična revolucija.

    • Aron, ko je sila zla teptala Slovenijo in morila njene prebivalce, je komunistična partija izvajala revolucijo in pobijala moške, ženske in otroke, da bi se dokopala do oblasti. Komunisti so dokazano zlorabili okupacijo za nasilen prevzem oblasti.

     V Slovenji je bilo ubitih 5.000 okupatorjev in blizu 100.000 Slovencev. Genocid nad lastnim narodom so povzročili in izpeljali prav komunisti.

     Vsakdo ima pravico do samoobrambe, zlasti pred teroristi, kar so komunisti bili. Tudi domobranci.

  • Vsakega, ki kritizira tako komunistično obnašanje, obtožujete, da vas sovraži. Vsakega, ki pravi, da bi morali kakšen rezultat narediti, ne pa samo lajnati in napihovanje (kar je že znano) takoj obložite, da je karierist in mu gre samo za njegov stolček.

  • A, Lucijan, to je usoda Demosa, Velika večina so bili le egoistični stolčkarji in foteljaši. Ali bodo šle stranke po poti samouničenja SLS in SDS, ali pa bodo začele kaj koristnega delati kot NSI.

   • Ali bodo šle stranke po poti samouničenja SLS in SDS, ali pa bodo začele kaj koristnega delati kot NSI.

    #

    G. Pavel, prosim vas, da naštejete tista koristna dela stranke Nsi. Veste, sam se spomnim le podporo te strake pri zapiranju arhivov, preimenovanja morišč v grobišča in dodatek k pokojini kučanovi!

    Vi zagotovo poznate še kakšno njihovo “dobro delo”.

    • Edina koristna dela so priprava liberalnih reform. Kar je čudež za socialistično pokvarjen Demos, ki v četrt stoletja ni nič spravil skupaj, ampak le okrepil nesposobne komuniste.

     Ostalo se mi zdijo škodljiva dela oz. o njih nimam pojma.

   • Zakaj vam SDS tako leži na duši? Ker je stranka z najvišjo podporo in z daleč najboljšim programom? NSI pa je pod Novakovo popolnoma “zabluzila”. Njena odsotnost na veličastni proslavi dneva državnosti se sploh ni poznala, kar veliko pove o njeni prepoznavnosti. Od krščanskega izročila se celo oddaljuje. Njen program je v bistvu liberalistični (pa o liberalizmu ne mislim nič slabega), precej daleč od Krekovih pogledov.

    • NSI sem pred 2 leti podprl ravno zaradi uvajanja liberalnega gospodarstva, sočasno se je SDS od tega umaknil, odprlo se je par komunističnih mega projektov (kjer je bila SDS zraven).

     Pa naj se SDS imenuje Krekovi socialisti – čeprav je med njimi več rdečih socialistov.

     Zdaj za nobeno stranko ne dam več roke v ogenj, kaj šele, da bi katero propagiral. Prav je, da se med njimi začne srdit boj, da se prečistijo in da konkurenca med njimi pritisne na ustvarjalnost in kvaliteto. Dejansko ni bilo veliko konstruktivnih rešitev v zadnjih 26 letih. Zgolj obljube, kulturni boj in bedaste afere. Dost mam nategovanja.

    • fyi, SDS ni več stranka z največjo podporo. lahko pa vlečemo vzporednice z ideologijami, te podpornikov ne izgubljajo, čeprav se jim predoči dejstva. za ideološkeg zaslepljenja so vsa nasprotna dejstva irelevantna, kar se je v preteklosti že izkazalo za nevarno. debatni krožek VOSovcev na prešercu imenujete veličastno proslavo? da jih ni sram, da tako delijo slovenski narod. sicer pa čestitke ljudmili za kleno držo, nsi gre vsaj malo v pravo smer (če le ne bodo odpirali ideoloških tem, te naj pustijo SDSSovcem)

     • Zate kot komunajzerja je problem že “delitev” torej vsako drugačno mnenje od komunajzerskega.

      Delitev seveda ni problem. Problem je sovraštvo, ki ga širite komunajzerji do drugače mislečih.

     • Kaj pa, če jo hvali ravno zato, da bi izgubila podporo med desnimi?

      Levaki so zelo pokvarjeni – in delajo vse, da je desnica skregana med sabo.

  • Čuš in Lah sta za moje pojme dva butla. Z njunim odhodom ima SDS samo priložnost, da ju na naslednjih volitvah zamenja s sposobnejšimi parlamentarci. Ta dva sta bila neopazna z razpravami, oz. slabše kot to. Čuš je postal prepoznaven šele z najbolj primitivnimi možnimi protibegunskimi shodi in parolami na Kidrčevem. Ne vem, kako je bil ta človek lahko vodja njihovega podmladka in mednarodno aktiven. Če SDS lokalno nima boljših kadrov, potem verjetno lahko upajo samo na pomoč z neba.

   • Čudim se, da ima tak krščanski gospod tako lumpenproletarsko govorico in da je tako sentimentalen (izklop razuma, sledi čustvom). Do izstopa ni kritike, sedaj pa blato. Jaz sem od SDS kolegov na FB dobil informacije, da je bil Lah zelo aktiven, dober župan in da je v svojem okolju stranki prinašal 50% višje procentov kot je bilo povprečje ostalih. Ta stranka z vsakim svojim človekom dela kot mafija.

    • Jaz sem ju sodil samo po slišanem v parlamentu. Kar je bilo bolj ubogo. Tudi pri lahu. Drugače me nista brigala. Čudil sem se, da je bil Čuš predsednik podmladka in celo menda eden od podpredsednikov evropske internacionale. Njegovi verbalni izpadi ob begunski reki, ki je prečkala Slovenijo, proti njim so bili pa vehementni.

     SDS ima v parlamentu nekaj solidnih ali celo zelo dobrih govornikov, ki tudi vsebinsko kaj dovolj pametnega povejo. Gorenak, Bezjak, Irglova predvsem. Ne vem, ali se potem že kar ustavi… Malo čudno mi je, da Janša v parlamentu zelo redko kaj pove. V bistvu bi moral, za moje pojme. Vodji opozicije bi prav parlament moral biti glavna govornica. Ne tviter.

     Vse stranke imajo bolj revno zastopstvo v parlamentu, ne le SDS. Parlament iz 1990 je bil bistveno bolj kvaliteten.

 2. V tem svetu je tako, da se vse najprej spočne, potem dozori in na koncu premine. To je naraven tok stvari.

  Če je bil kje morda vrhunec že dosežen, je prav in čas, da pride tudi do minevanja. Težava nastane, ko ni nikogar, ki bi bil zmožen nadomestila. Stranka, ki jo omenja Pavel, umira še preden je dozorela. Sicer dobro sodeluje s tistimi, ki so kolaborirali z nacional socialisti in fašisti, in njihovimi dediči.

  Seveda niso kolaborirali samo do leta 1939, temveč tudi kasneje. Vse z namenom, da se prek trupel dokopljejo do oblasti. Tudi ta stranka je ubrala podobno politiko. Bomo videli, kako uspešna bo.

Comments are closed.