Reportaža: Premiera filma Kresnik

6
David Sipoš in Cene Skrt
David Sipoš in Cene Skrt

V nedeljo, le dan po kresni noči, smo si v centru urbane kulture Kino Šiška lahko premierno ogledali film Kresnik, Ognjeno izročilo. Film je postal popularen že pred dokončanjem, predvsem zaradi zelo odmevne in izjemno uspešne kampanje zbiranja sredstev na Kickstarterju in zaradi predstavitve v Cannesu. Zanimivo, da je Kresnik prvi slovenski projekt na Kickstarterju, ki so ga večinsko (dvotretjinsko) podprli Slovenci.

Kresnik je fantazijski film, katerega zgodba temelji na slovanski tematiki praznovanja kresne noči ali solsticija, ko sonce za nekaj dni nekako obstane in je navidezno najbolj severno. Beseda solsticij sicer izhaja rimske sol (sonce) in sistere (stati na mestu). Zgodba se dogaja v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Trije dečki in dedek se ob ognju pogovarjajo o dogajanjih v kresni noči. Fantje prespijo v šotoru in se, četudi prestrašeni, odločijo raziskati bližnji gozd. Najmlajši – oni, ki je prišel iz mesta na obisk – doživi skrivnostno izkušnjo pravljičnega sveta vil, vilincev, slovanskega boga Kresnika. V preizkušnji iniciacijskega skakanja čez ogenj mora fant pokazati pogum in stopiti na pot zrelosti. V filmu je lepo prikazana tematika borbe med dobrim in zlim, ki se ga premaguje le z Lučjo in ne z orožjem.

Film je režiral mladi režiser David Sipoš, scenarij sta napisala Jernej Kastelec in Američanka Brandie Coonis. Odlično glasbo sta prispevala Tim Žibrat in Danilo Kapel. Pri filmu je sodelovala velika, mlada in navdušena ekipa mladih ustvarjalcev.

V glavnih vlogah nastopajo Cene SkrtAljaž Šimunić in Domen Jančič, dedka pa igra legendarni slovenski igralec Dare Valič.

Na premieri je občinstvo doživelo tudi senzorno gozdno vzdušje, ki jim ga je pričaralo Gledališče Senzorium v sodelovanju z APZ Tone Tomšič, Majo Keuc in Tomažem Gubenškom. V okviru premiere je z naslovno pesmijo filma nastopila pevka Maja Keuc. Po premieri pa smo doživeli ognjeni performans ustvarjalcev Cirkusa pri koritu z naslovom Kresnikova igra.

Foto: Aleš Čerin

6 KOMENTARJI

 1. slovanskega boga Kresnika.
  =============
  Jaz bi rad vedel ali si tega boga Kresnika niso izmislili na Univerzi Edvarda Kardelja.

 2. Aleš Čerin, res se ne spodobi da vi tudi širite take izmišljotine. Kresnik je namreč slovenski mitološki junak in noben slovanski bog.

  • Ja, saj, wikipedijo pišejo tudi sumljivi tipi. Skozi cel tekst se namreč skuša “spoganizirati” Kresnika, da bi mu vzeli krščansko podlago, ki je sicer evidentna, če berete celotne tekste. Tipično za komunistični prezir do tradicij, do prednikov, ki se je tako globoko zažrl pri nas. Zato pravim, če si ga niso izmislili na Univerzi EK.
   Isto se počne s kurenti, recimo, in pustnim odganjanjem zime. Čudim se da pri nas tudi Cerkvena gospoda mirno pogoltne take razlage in jih celo širi naprej, z avtoriteto duhovništva.

 3. Bognedaj se spuščat v “znanstvene” polemike, še posebej ne s kakšnim Bogatajem.
  V vsej zmedi ki so jo naredili, pa pridejo kvečjemu do božanstva, in še to lokalnega, slovenskega in ne “slovanskega boga”. V glavnem pa vsi končajo, da še ni jasno kaj je res…
  A hvalabogu, ljudska umetnost je preprostejša. Dovolj je prebrati zgodbe, slovenske ljudske pripovedke, in stvari razumnim postanejo jasne. Za ljudsko umetnost je namreč značilno, da jo razumejo preprosti ljudje, da niso potrebne “znanstvene” glave. Edino tako lahko postane in se širi kot izročilo, s kolena na koleno.

Comments are closed.