Če bo NSi pristala na sodelovanje v levi vladi, ji utegne spodrsniti

50

Če bo NSi pristala na sodelovanje v levi vladi, ji utegne spodrsnitiKo bomo obvladali to, kar lahko vidimo v zrelih demokracijah, se bodo ljudje vrnili na volitve. Preloma starega z novim na teh volitvah tako ni bilo.

Zgodilo se je, kar se ponavlja že od Demosa naprej: nenehni spori na pomladni strani. Imamo nezrele voditelje teh strank. Ne moremo jim oporekati razlik med njimi; te morajo biti, da se pokrije celotni spekter nazorov in mnenj. In te razlike je treba sprejeti in spoštovati. Težave pa povzroča prevelik ego vodilnih politikov v teh strankah; njihova prevelika občutljivost na občasne »neprimerne« izjave ali opazke drugih. Če je kdo med njimi v posameznih stranka prizadet, spregledan in preslišan, izstopi in ustanovi svojo stranko. Vse skupaj deluje na njihove volivce nespodbudno, jim jemlje voljo in pogum.

V politične boju, zlasti, če je skupni nasprotnik močan, je potrebno opazke drugih preslišati, zamere pozabiti, druga pomembnejša razhajanja pa zgladiti s pogajanji. In to s hladno glavo, premišljeno in potrpežljivo. Kako se to dela, vidimo v zrelih demokracijah, v Nemčiji, Avstriji in drugje. Ko bomo to obvladali, se bodo ljudje vrnili na volitve.

Če bo NSi pristala na sodelovanje v levi vladi, ji utegne spodrsniti.

Gre za dve dejstvi pomembni za usodo NSi, katere član sem in sem jo tudi volil, in sicer:

 1. Volitev se ni udeležila skoraj polovica volivcev. Koliko od teh je kristjanov, ki so ostali doma? Zakaj?
 2. NSi je ves čas nihala med desnico in levico. Njeni predstavniki so že pred meseci zagotavljali, da v koalicijo s SDS ne bodo šli, če jo bo vodil Janez Janša. Z levice je bilo slišati mnogo komplimentov, češ da so zmerna stranka, ki je ne gre izključevati.

Utegne se zgoditi, da bo Janša končal v opoziciji, NSi pa v koaliciji. Kakšna opozicija pa bo, če bosta v njej še Levica in Jelinčič?

In kakšna bo koalicija, če bo poleg čistokrvnih levičarjev (ne vem od kot izraz leva sredina) v njej tudi NSi? Dobila bo nekaj vladnih služb, ne bo pa imela nobenega vpliva. In tu se mi poraja temeljno vprašanje: kako bodo to sprejeli sedanji in nekdanji člani ter podporniki krščanske demokracije v Sloveniji? Če bo NSi pristala na sodelovanje v levi vladi, ji utegne spodrsniti. V tem primeru za NSi še enega povratka v parlament ne bo.

Vsekakor je mogoča tudi koalicija SDS in NSi s SMC,  z Bratuškovo, s pridržki pa tudi z LMŠ.

50 KOMENTARJI

 1. Ko bi v stranki NSi poslušali in upoštevali vsaj opozorila lastnih članov – če že navadnim volivcem ne prisluhnejo…

  Vsekakor menim, da bi NSi in SDS morali vzajemno skupaj držati, nadalje o možni vladni koaliciji pa raje ne spekuliram. Naj čas prinese odgovore, zaenkrat predsednik Pahor ni niti mandatarstva podelil…

  • Mislim, da bi se morali v NSi najprej zmeniti med seboj kaj sploh hočejo. Ker vidni član stranke Pogorelec in P. Štendler (ki se držita skupaj kot rit in srajca) govorita precej drugače kot nekateri drugi člani in pisec tega članka.

  • Očitno je tudi, da se J.Pogorelec in P. Štendler zelo bojita, da bi stranka NSi pristala v opoziciji skupaj z SDS. Vidi se, da na vsak način želita, da bi bila njuna stranka na drugem bregu kot SDS, to je vse v duhu t.i. “osvobajanja”. Še vedno je videti, da je glavna točka programa stranke NSi, Janez Janša.

  • AlFe si že nekaj časa prizadeva za vrnitev enoumja, združenega v SZDL-ju samoupravnih interesov. Ko edine disidentske stranke ne bo več, se bosta spet cedila med in mleko. Kot nekoč. Vse pod nadzorom Velikega brata.

   Vstop v sarcevo izkljucevalno koalicijo je vstop v preteklost.

   • Gospod Tine,
    očitno je bil glas za SDS prav tako vržen stran kot za N.Si. Kaj se mora zgoditi, da boste spoznali napačno JJ politiko “biti sprt z vsemi”?

    • Ehej, AlFe! Kam bežite?
     A ne boste vsaj toliko počakali, da bi Pahor nekomu mandat dodelil?

     Aja, mudi se vam, migranti prihajajo…

    • No ja, SDS je kljub sovražnim medijem premočno zmagala. Res je tudi, da ni imela prevec sposobnih nasprotnikov.

     Nasprotniki žal se niso stopili iz izključevalnega totalitarizma. Kot so njihovi predhodniki od življenj, imetja, človekovih pravic, položajev izključili nenase, sedaj poizkusajo še njihovi nasledniki.

     Tisti, ki to počnejo, še niso vstopili v demokracijo. Prihodnost dežele vseeno vidim le v njeni demokratizaciji.

  • Zato ker sodelocanje v NSi pomeni izdajo vsega – lastnega Programa zlasti pa voililcev. Da Nsi vstopi v vlado je lahko le oseben interes vodstva stranke za nekaj delovnih mest, kar pa je razlog za sklic izrednega Kongresa in takojšnjo zamenbjavo TONINA!”.

   Nsi -ju je spopdrsnilo na volitvah v vsakem primeru 63.792 glasov od 1,7 mio volilnih upravičencev je probližno 3,7 % volilnih upšraviučencev.
   Prag uspešnosti stranke bi moral biti 170.000 glasov ali 10,0% voliočnih upravičencev na naslednjih volitvah.
   Ne pod Ljudmilo ( 8 let) ne pod Toninovo samohvalo brez osnove stranka Nsi na volitvah niti približno ni upravičila pričakovanj in lastne hvale! Zgolj zamenjava za mlajše ni privabiula mlajših voililcdev, ker nima nobenega konkretnega Porghrama, ki bi mu kdo lahko verkjel.- Samo nba splošne floskule ljudje ne nasedajo več. Spodrsnilo je, zato je odstop utemelejn !

  • A potem se pa strinjate, da SDS+NSI+SNS vladajo tudi z boljševiki, ker drugače ne morejo? Pa zakaj bi boljševiki hoteli v vlado s takšnim govnom, ki zna samo žaliti ljudi s klavci, psihopati itd?

  • Koltur,
   bolj kot žalite sami sebe, s tem ko vlečete zgodovinsko prtljago s seboj, vas ne more žalit nihče.
   Čas bi že bil, da se od tega distancirate.

   • Vi govorite o boljševikih, jaz pa vlačim zgodovinsko prtljago s seboj? Hkrati pa vaše opcije brez t.i. boljševikov ne morejo vladati …

    Dajte no, ne bodite tako shizofreni.

     • No, ker vemo, da SDS za boljševike pa res ni, mi ni jasno, kako naj bi desnica sestavila vlado, lol.

     • Tudi brez boljševikov bi šlo.
      SDS, NSi, LMŠ, SMC, stranka z novopečenim doktorjem in stranka na čelu z mesečnikom, bi odpadli.

     • LMŠ ???

      Tako ognjevitih govorov, kot jih je imel MŠ, je zelo težko zanikati. Povrh vsega pa, zakaj menite, da bo MŠ pristal na drugo violino in prepustil prvo?

     • MŠ je pozer (in prazna kanta), kaže se s partizani ker sklepa, da mu to prinaša glasove, na veliko proglaša, da ima na dan volitev obhajilo za svojo hčerko, da bi dobil glasove vernikov, na veliko razglaša antijanšizem, ker meni, da mu to prinaša glasove, … itd ta bi naredil vse za svoj vzpon. Torej menim, da ni “avtohtoni” boljševik, kot sta npr. Mesec ali Štromajer.
      Se pa strinjam, da je zelo malo možnosti, da bi se MŠ odrekel svoji (edini) možnosti, da v svoj življenjepis vpiše nekaj podobnega kot je to naredila Bratuškova na podplate svojih čeveljcev.
      Skratka nisem napisal kakšna koalicija je verjetna pač pa kakšna je možna.

    • Aja, Riki, a LMŠ pa SMC pa naenkrat niso več boljševiki? Čeprav vse vodijo murgelski podtaknjenci, eden pa je celo potomec Cerarjeve? haha

  • Janša najprej zamenjuje Erjavca i9n nastavlja Gantareja ( bodoči miniuster za zdravje= kupćija),
   čaka na zamenjavo Cerarja in bo dobil vsaj ….
   25+10+4+4 +7= 50 glasov. ( SDS+SMC+SNS+DESUS+NSI)
   Potem bo pa sestavljal vlado.
   V 30 letih se je pa John ” nekaj malega” že naučil,
   Vsaj Ban Kim Una imejte za vzgled komuniciranja in pogajanja z nasprotnikom.
   Kaj pa naši kljukci, slabši od Severne Koreje !

 2. Zamislite si vlado: Sarec premier, Violeta Tomic zunanja ministrica, Miha Kordis obrambni minister. In tu zraven bo N.Si? Res? Zidanova SD prav hoce, da je v vladi zraven tudi Levica. Torej? V taki vladi pac nobena desnosredinska stranka nima kaj iskati. Po mojem sta edina pogojno sprejemljiva partnerja za N.Si na tej strani Cerar in Sarec. Naravni zaveznik pa edino SDS. Ampak odlocitev je na njih.

   • “SDS nihče noče za prijatelja”
    ————
    Politika ni namenjena temu, ampak skrbi za narod, zato naj bi v politiko šli zreli ljudje, ki se tega zavedajo.
    Prav otročje se že prenekateri obnašajo.

  • Vsekakor bi bila ena ‘desna’, ‘konservativna’ stranka v rdeči vladi več kot dobrodošla za figov list demokracije – za ‘zunanje potrebe’ in videz pluralnosti.

 3. Nekateri komentatorji se s skrajnimi močmi trudijo predstaviti SDS kot demokratično stranko, a jih Janezova dejanja vedno postavijo na laž. Tako lahko beremo:

  Janša ima za mandat 2018-2022 pripravljenih že 78 zakonov, medtem ko imajo drugi le nekaj opornih točk!
  http://nova24tv.si/slovenija/politika/poglejte-katere-predloge-zakonov-ima-jansa-pripravljene-za-mandat-2018-2022/

  …saj še nima niti koalicijske pogodbe, pa že dela račune brez krčmarja. Kako lahko pripravi predloge zakonov, če sploh ne ve, kakšne bodo zahteve za vstop v koalicijo?! Bodočim koalicijskim partnerjem je s tem dejanjem jasno nakazal, da bo po njegovo ali pa nikakor.

  • Ja, demokrat AlFe, najboljše, da kar vi sestavite koalicijsko pogodbo, v kateri boste Janši in stranki SDS odvzeli vse pristojnosti, tako kot to želi Janez Pogorelec. Pa lahko še namesto predsednika države kar vi imenujete Pogorelca za mandatarja. Tako bosta oba srečna in zadovoljna. Vsaj vidva. Za druge pa ne se sekirat.

    • A ne, AlFe, to pa ne drži, da z mano nihče noče v koalicijo. Jaz sem že ker dolgo v trdni koaliciji, sklenjeni pred samim Bogom, doživljenjski dvojec s krmarjem se ji reče.
     Takšne koalicijske muhe enomandatnice, to ni nič v primerjavi s mojo doživljenjsko koalicijo 😀

  • “Janša ima za mandat 2018-2022 pripravljenih že 78 zakonov, medtem ko imajo drugi le nekaj opornih točk!
   …saj še nima niti koalicijske pogodbe, pa že dela račune brez krčmarja. ”
   =====================
   Če prav razumem Alfeja moraš imeti najprej koalicijsko pogodbo in šele potem lahko poveš kaj in kako bi.
   Kaj pa se potem sploh nahaja v koalicijski pogodbi?
   Ampak saj Alfe ni edini, tu je še ena blondinka:
   https://www.youtube.com/watch?v=LGG2VT9zDrI

  • Ja Alfe. Janša pripravi dobre zakone, zdaj pa vi antijanšisti ne boste mogli sprejeti tako dobrih zakonov, ker boste morali vse Janševe predloge iz principa zavračati.

   Ta nedemokratični Janša.

   • Nima smisla. Se vdam.

    Uživajte v zmagi vašega odrešenika. Pacient je sicer umrl, a operacija je uspela.

    • Nekaj me bega, AlFe.
     Imam namreč v spominu, da ste nekje med predvolilnimi komentarji zapisali, da boste konec koncev glasovali za SDS, ker ni boljše izbire. Ali imam slab spomin ali ste nazadnje res glasovali za stranko SDS?

     • Seveda sem. Ampak to ne pomeni, da sem sedaj slep in da sem pristal, da mi še Janez pere možgane.

      Zakaj sem dal glas Janezu? Ker se mi je zdelo, da je še najbolj govoril o ilegalnih prebežnikih preko meje. Ostali so gledali stran. Kar se tiče demokracije in gospodarstva je pa na istem kot N.Si … money … € … $ …

     • No, AlFe, če ste že bili tako velikodušni, da ste Janezu zaupali svoj glas, bodite še toliko potrpežljivi in mu dajte vsaj možnost, da bo sestavil vlado.
      Veste, po tokratnih volitvah mandatarstvo še nikomur ni bilo dodeljeno in bomo morali vsi skupaj še malo počakati na predsednikovo odločitev.
      Pa ne morete človeka kar naprej kritizirati, vzemite si malo pavze, sprostite se in si odpočijte… tahujše šele pride 😎

     • Preljuba Vanja,
      tudi če sestavi vlado, bo moral vzeti strašne zavore in od sprememb ne bo nič. Vzeti bo moral Erjavca, Bratuškovo … kar je isto, kot da gre Tonin v vlado z Marjanom …

      Premalo nas je glasovalo za spremembe, kaj hočeva. Tako pač je.

 4. Na daleč je vidno, da so si komentatorji iz krogov NSi bolj ali manj edini v tezi, »da NSi naravno pripada vodilno mesto na desni sredini« in jih seveda močno jezi, da za SDS z Janšo na čelu stoji večinski del desno(sredinsko) usmerjenih volivcev. Torej, Janšo pomagam odstraniti (iz SDS oz. iz politike), Pa bo NSi vodilna stranka desnice. Težava je v tem, da se s tem NSi povsem postavlja ob bok izrojene levice oz. vsega tistega kar prepoznavamo kot derivate nekdanje udbomafije (partije). In volivci to vse bolj spoznavajo.

  Namesto da bi poiskali prave vzroke za mizerno podporo »krščanski« NSi v državi, v kateri se skoraj tri četrtine prebivalcev deklarira za kristjane, na vsak način poskušajo škodovati SDS in predvsem njenemu vodji, ki je s svojo vztrajnostjo in nepopustljivim nasprotovanjem mafiji nesporno najzaslužnejši za konstantno močno podporo stranki SDS, da bi tako, družno z partijskimi ekspoziturami, končno le zlomila in odstranila nespornega (edinega pravega) vodjo opozicije.

  Verolomnost je NSi v preteklosti, po odhodu svojega najboljšega, Andreja Bajuka, izkazala večkrat (Kučanova penzija, zakon o arhivih, zakon o pokopih, da o »politiku v zaporu« ne govorimo). Morda pa tu leži glavni vzrok nizke podpore druščini, ki se preriva okoli vodstva NSi oz. v njem. V takšni zasedbi (brez korenitih sprememb v vodstvu) NSi ne more prepričati kot kredibilna (desna) stranka, pa naj se še tako trudi. Vseh ljudi se pač ne da vseskozi vleči za nos.

  Dobri odnosi Tonina z Šarcem pač niso zagotovilo, da je NSi prenehala s sedenjem na dveh stolih, s preračunljivim koritarstvom za drobtine (pomije) z bogatinove mize partijske udbomafije. Čas »štacunarstva« se neizpodbitno izteka. Vstop v levo koalicijo (udbomafije) bo pač dokončno zapečatil usodo NSi. Še enega »žlahtnega« klona leve klike pač nihče ne potrebuje, tudi levi volivci ne – zakaj bi volil ponaredek, če ima na voljo original. Desni bo pa najbrž dokončno jasno koliko je ura.

 5. Opaziti je, da Pogorelec in njegov kompanjon, nista za resen dialog.

  Dejansko debatirata samo s svojimi somišljeniki, ostale ali ignorirata ali pa jih odpravita, da so janševi.

  Zdaj je še Časnik kar Janšev…

  • Ja, Pogorelec ni dobro pogledal, da je ta članek napisal član njegove stranke NSi in je “rutinsko” obsodil, da je Janšev “Imperij” prevzel Časnik.

 6. Dilema za NS.i je preprosta: če bo v vladi tudi Levica, potem jih v njej zagotovo ne bo, če bo koalicija brez levice pa je velika verjetnost, da bodo lahko velik del svojih predlogov vnesli v koalicijsko pogodbo! Povsem jasno je, da so lahko nekakšna opozicija tudi kot člani koalicije. Če ostanejo v opoziciji ne izgubijo nič. Če pa bi šli v neuravnoteženo vlado s SDS v kateri bi bila le ena (pogojno) leva stranka, potem bi si za vse kar bi vlada koristnega naredila pripisala SDS oziroma Janez Janša, za slabo pa bi bili krivi koalicijski partnerji!
  NS.i torej lahko gre v tako vlado, kjer bo pomenila “jeziček na tehtnici” in bo njen vpliv bistveno večji od števila poslancev v parlamentu.
  Vsekakor ne verjamem, da bo Janši uspelo zbrati dovolj poslanskih glasov. Pošteno povem, da strankam, ki so pred volitvami zatrjevale, da v vlado z Janezom Janšo na čelu ne bodo šle, tega niti ne zamerim, ker so jih volivci v veliki meri prav zaradi tega zagotovila volili! Načelnost pa menda zagovarja tudi predsednik SDS.

  • Georgios,
   koalicija brez Levice bržkone pomeni, da bi dogovor o sestavi vlade sklenile pretežno levo usmerjene stranke LMŠ, SMC, SD in AB (13+10+10+5=38) ter medse pripustile desno NSi (38+7=45). Ker 45 poslancev ne zagotavlja večine, bi zraven pripustile še Desus (5). Tako bi skupaj dobili večinsko levo vlado s 50-imi glasovi poslancev, eventuelno 52 še z dvema glasovoma manjšin.
   To bi bila koalicija 6-ih raznorodnih strank z različnimi programskimi usmeritvami ter različnimi kadrovskimi in zakulisnimi(sic!) interesi.
   (Popravite me, če se motim o sestavi koalicije.)

   Odkod vaša vera, da bo npr. stranka SD sprejela velik del programskih predlogov NSi in da torej za stranko NSi obstaja – kakor ste prepričano zapisali –
   “velika verjetnost, da bodo lahko velik del svojih predlogov vnesli v koalicijsko pogodbo”?

   Tudi če bi v koaliciji omenjenih strank res uspeli uskladiti programske in – ne pozabimo! – kadrovske zahteve, bi se ob prvi večji čeri, v razburkanem morju političnih preigravanj, takšna koalicija zelo verjetno raztreščila. Ne nujno zaradi NSi, za katero menite, da bi bila “jeziček na tehtnici”, takih “jezičkov” bi bilo vsaj še 5.

   Bolj verjetno se mi zdi, da bo Janši uspelo sestaviti vlado, kljub predvolilnemu zaklinjanju nekaterih, da ne bodo šli v vlado z njim, kot da bi bila zgoraj omenjena koalicija, pod vodstvom politično neizkušenega Šarca ali koga drugega, uspešna cel mandar.

   V nadaljevanju spekulirate o krivdi koalicijskih partneric (vključno z NSi) za vse slabo v morebitni Janševi vladi. Kr neki…

   Če boste začeli še naravnost propagirati koalicijo SDS (25) + nekakšen levi blok (25?) z NSi v opoziciji (v takem primeru bi bila NSi vnaprej oprana vsakršne krivde za vse slabo, kar bi sprejela vlada), bomo tukajšnji bralci lahko z gotovostjo sklenili, da se je v vas naselil duh Janeza Pogorelca 🤣

 7. Se strinjam g. Mlakar.
  Nova Slovenija mora obdržati smernice – (z mogoče le nekaj lepotnimi popravki glede na trenutno situacijo), kot jih je zastavil pok. dr. Andrej Bajuk, ali pa bo izginila za vedno.
  To jim mora biti jasno.

Comments are closed.