Prejeli smo: ZNP obsoja napad na Petro Janša

23

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) ostro obsoja napad na novinarko Demokracije Petro Janša, ki se je zgodil včeraj na shodu Odbora 2014 pred Vrhovnim sodiščem RS. Do incidenta je prišlo, ko je želela novinarka nasprotnike shoda fotografirati in jo je eden izmed njih prijel za roko in poškodoval.

Novinarka je bila že v preteklosti s strani skupinice aktivistov, ki se zbirajo na drugi strani ceste in moti zborovanje Odbora 2014, deležna opolzkih in zmerljivk. Fizični kontakt, ki je bil hkrati tudi akt nasilja, pa dokazuje, da so v Sloveniji novinarji, zlasti tisti iz alternativnih medijev, lahko tudi življenjsko ogroženi.

Začudeni smo nad ravnanjem policije, saj so dogodek opazovali štirje policisti, ki pa niso posredovali, pač pa so novinarko popisali in ji celo hoteli preprečiti opravljanje novinarskega dela. Ni prvič, da so organi pregona pri napadu na novinarja reagirali prepozno ali pa sploh niso reagirali. Po vsem pravilih bi morali takoj posredovati pri nasilnih dejanjih, namesto tega pa so hoteli novinarko pod pretvezo, da dela prekršek, odgnati. Po trditvah nekaterih očividcev naj bi policisti in člani manjše skupine, v kateri je bil tudi napadalec, ob začetku shoda pomenkovali kot stari prijatelji. Takšna reakcija policije slovenski državi, kjer smo po ustavi vsi enakopravni, zagotovo ni v čast, prav nasprotno. Od policije zato pričakujemo, da bo raziskala, ali so policisti v tem primeru odreagirali pravilno in o izsledkih obvestila javnost.

Včerajšnji verbalni in fizični napad na novinarko Demokracije je vreden vse obsodbe. Do napadov na novinarje, ki delajo v interesu javnosti, v interesu demokracije in vladavine prava, moramo biti zelo občutljivi. Takim napadom se moramo z jasno in odločno besedo, z jasno obsodbo zoperstaviti. Pričakujemo, da se bodo na to odzvale tudi pristojne inštitucije na čelu z varuhinjo človekovih pravic.

Naj tudi spomnimo, da številne prijavljene grožnje s smrtjo novinarjem nikoli niso bile raziskane, kaj šele da bi bil zaradi njih kdo procesiran. S tem se v praksi ustvarjajo razmere, ko bomo vsi drugače misleči stalno izpostavljeni nevarnosti nasilja s političnim motivom. Si res želimo tega v 21. stoletju?

Upravni odbor ZNP

23 KOMENTARJI

 1. Tudi sam imam grenko izkušnjo s tezensko policijo. Slovenska policija večkrat reagira smešno v situacijah, ki “niso po učbeniku” – s kakšnimi še nima izkušenj.

  Pred mojim našimi bloki je intervencijska pot dostopna z dveh smeri. Na obeh je prometni znak za popolno prepoved vožnje, a se ga držimo bistveno bolj dosledno stanovalci iz mojega vhoda kot tisti z druge strani poti. Mi smo imeli težave, ker nam Snaga ni mogla odpeljati smeti zaradi parkiranih avtov. Tako smo na zborih stanovalcev pooblastili nadzorni odbor za ukrepanje. Torej tudi mene kot predstavnika vhoda. Pri vsakem posredovanju sem poskušal neslanosti. A le enkrat doživel, da me je ženska z avtom potiskala 5 (pet) metrov. Njihova družina ne parkira na parkirišču, ker s svojega balkana lažje vidijo svoj avto na intervencijski poti. Jaz sem se takrat s sosedom iz njihovega bloka ravno pogovorjal o najbolj nesramnih sostanovalcih, ko je pripeljala. Povedal sem ji, da se ji s pločnika res ne nameravam umakniti, naj odpelje ven na svoji strani intervencijske poti, in nadaljeval pogovor s sosedom. A “gospa” si je raje po vojaško očistila asfaltno pot za svoje potrebe. Policiji sem prijavil prometno nesrečo z lažjo telesno poškodbo, a sploh niso prišli. Prišli so šele, ko sem prijavil njenega moža, ki me je prišel nadlegovati v moj vhod. In dali opomin obema. Toliko o resnicnih anekdotah na račun slovenske policije. Poudarek slovenske. Na račun angleških bobijev ni niti ene grde šale.
  Tudi v primeru novinarke je za njih to bila očitno (pre)nova izkušnja. Čudno, da je niso kaznovali, ker opravlja njihovo delo (s fotografiranjem opozarja protestnike na ustrezno obnašanje).

 2. Da bo vodstvo rdeče policije zadevo raziskalo in ukrepalo? Preveč pobožne želje! Ne živimo v demokratični državi, ampak v nekem zmazku, ki je bolj podoben Severni Koreji, Venezueli in Kubi. Tudi reagiranje zgolj po medijih ne bo dalo rezultatov. Čas je, da gremo družno na ulice in trge in ZAHTEVAMO demokracijo.

  • Kapodistrias, v Sloveniji ne levi ne desni ne pospravimo na svoji strani. Na desni imate še večji problem. Pri vas opolzkosti na račun žensk trosi kar neformalni vodja opozicije osebno. Da, na račun dveh novinark. Brez afekta, doma iz naslanjača. Ne rečem, da je Kučan zgled na tem področju. A Janša bi v civilizirani deželi s tem dejanjem zaključil politično pot. Pri nas ne. Mi lahko samo sanjamo, da bomo postali čisto prava banana republika. Ko bo Slovenija vejka… 🙁

   • Eno od teh zelo dobro poznam. Zasluži si še kaj hujšega. Obe pa sta tipičen primer lakajevstva, servilnosti, brez dostojanstva, avtonomije in kredibilnosti. Žal je takih na slovenski levičarski mainstream medijski sceni še polno. Beda!

   • Nimaš prav. Naj zdaj še jaz na spletu najdem tri članke Petre Janša, ugotovim, da v njih ni obsodila nasilja nad kolegicama in modro zaključim: “Karma?”

    • Igor MB: “… Naj zdaj še jaz na spletu najdem tri članke Petre Janša, ugotovim, da v njih ni obsodila nasilja nad kolegicama”
     ============================

     No daj!

   • In še nekaj. Sam veš, da slog “še premalo smo jih pobili” ne vodi nikamor. Če omenjena novinarka krši kodeks obstajajo korektne poti znotraj stanovskih društev, pravosodja in politike.

     • Ne. Matematiki vemo, da ni smiselno uporabljati napačnih postopkov, a upati na pravilen rezultat.

     • Ampak … če je sodstvo pristransko, politika nima moči, društva kakor katero !?
      Kakšen naj bo potem ta rezultat ?

     • Moje izkušnje. Prva tožba za otroka je bila farsa. Sodnica se je dobesedno izživljala. V drugem poskusu skoraj korektno. Iz prve politične stranke so poslali obrekovanja o meni v Reporter, ko sem si želel kandidirati za poslanca. V drugi so me po krajšem intervjuju dodali na listo. Moj predlog? Razmišljaj pozitivno!

     • Si pozabil ? Govorimo o novinarki P. Janša.
      Posledično še o dveh novinarkah s spornim poročanjem. Nakar sprašuješ, če je novinarka P. Janša obsodila nasilje nad kolegicama ??
      Sporno poročanje teh dveh novinark, kateri sta sprožili JJ- jev znameniti tveet, si pa ne zasluži pozornosti ?

     • Ne, Amelie. Ko mi ti priporočiš isti link, si ga bom ob prvi priložnosti pogledal. 🙂

     • Uh! Kako hecno izgleda, če odgovarjam v časovem škripcu. Moj zgornji odgovor se nanaša na prvi komentar. 😉 🙂

      Drži. S sodstvom sem doživel kulturni šok. V šoli sem vedno bil odličen in sem bil vajen tega, da me učitelji imajo radi. Podobno se včasih še preveč trudim držati pravil in zakonodaje, pa sem pričakoval, da me bo tudi pravosodje “imelo rado”. A doživel hladen tuš.

      Prijatelji so ustanovili Društvo očetov. Upam, da bom imel dovolj časa, da se jim pridružim pri zavzemanju za boljše sodstvo. Vsaj na našem področju kjer si delimo številne iracionalne izkušnje.

     • Meni je povsem jasno, da te sodnica s tvojimi provokacijami ni mogla prenašat.
      Čeprav sam nimam dobrega mnenja o sodstvu.

   • Igor MB: “… v Sloveniji ne levi ne desni ne pospravimo na svoji strani.”
    ========================

    No daj pospravi, kaj še čakaš vsegliharček.

    Igor MB: “Na desni imate še večji problem. Pri vas opolzkosti na račun žensk trosi kar neformalni vodja opozicije osebno”
    ========================

    Presstitutki imenuješ za prostitutki, to naj bi bilo opolzko? Kaj je takšno poročanje drugega kot prostitucija:

    https://www.youtube.com/watch?v=4GHeS6_PYVo

    In, prostitutka, a ne pravijo, da je vsako delo častno. 🙂 Za tebe opolzko?

    • Linka si seveda ne nameravam ogledati. Včasih pozabim, da je tudi Slovenija na Balkanu. In pričakujem, da so sogovorniki iz hollywoodskih filmov povzeli ameriške kulturne norme.

Comments are closed.