Prejeli smo: Zakaj rešujemo Factor banko in Probanko?

9

 banka-slovenije_bobo_19.08.13Izjava Zbora za republiko

Odločitev o nadzorovani likvidaciji Factor banke in Probanke z garancijo Republike Slovenije v višini 1.030 milijonov EUR pomeni nevaren precedens sanacije bank pod krinko zagotavljanja stabilnosti finančnega sistema. Reševanje dveh zasebnih bank z zanemarljivim 2% tržnim deležem in manj kot milijardno bilančno vsoto se prikazuje kot odstranitev sistemskega tveganja in preprečitev bančne panike, ki bi ga uvedba stečajnega postopka prinesla. Banka Slovenija z uvedbo nadzorovane likvidacije prikriva svoje večletno porazno delo na področju nadzora in regulacije bančnega sistema. Banka Slovenije je vse od leta 2008 prenašala kapitalsko neustreznost in celo nesolventnost poslovnih bank, v letu 2013 pa želi breme svojega nedelovanja prenesti na slovenske davkoplačevalce. Odobritev 1.030 milijonov EUR velike garancije Republike Slovenije pomeni zanikanje obstoječe jamstvene sheme depozitov, kjer so primarni garant poslovne banke in šele nato  subsidiarno proračun Republike Slovenije. Izbrana socializacija izgub je v nasprotju z načeli svobodnega tržnega gospodarstva.

Hkrati pomeni, da stroški bančne sanacije ne bodo prizadeli pravnih in fizičnih oseb, deponentov z vlogami nad 100.000 EUR. Vlada RS in Banka Slovenije sta s petkovo odločitvijo o reševanju dveh zasebnih bank v celoti z davkoplačevalskim denarjem izjemno povečali moralno tveganje in v enem dnevu potencialni javni dolg zvišali za 3% BDP. Upoštevaje uvid v lastniško strukturo Factor banke in Probanke  Zbor za republiko sklepa, da Banka Slovenije in Vlada Republike Slovenije na račun davkoplačevalcev rešujeta zavoženo premoženje članov ti. omrežja Foruma 21.

Način reševanja je v nasprotju z evropskimi smernicami, kjer morajo glavno breme bančne sanacije nositi lastniki, nezavarovani deponenti in bančni sistem kot celota, šele na koncu davkoplačevalci. Slovenski model bančne sanacije izvzema od odgovornosti in odvezuje od krivde za nastali položaj ne samo Banko Slovenije, ampak tudi lastnike obeh bank, njune velike deponente, ostale poslovne banke, torej vse v krivdni verigi, razen davkoplačevalcev.

Zbor za republiko zaradi katastrofalnih javnofinančnih posledic in moralne sprevrženosti najostreje zavrača izbrani model bančne sanacije in poziva h koncu reševanja premoženja priviligiranih interesnih skupin na račun davkoplačevalcev.

Zbor za republiko

zanj: Lovro Šturm in Bernard Brščič

Foto: Reporter

9 KOMENTARJI

 1. Zdaj se pa, Franc moj, res že delaš bebca – le kje najdeš pri nas kakšno levico, vidno ali nevidno?! Nekaj je je ostalo le še v sindikatih. In to je vse!
  Tako mi piše novinar Ciril Brajer.

 2. tale izjava malce nabija počezno.

  “Način reševanja je v nasprotju z evropskimi smernicami, kjer morajo glavno breme bančne sanacije nositi lastniki, nezavarovani deponenti in bančni sistem kot celota, šele na koncu davkoplačevalci. Slovenski model bančne sanacije izvzema od odgovornosti in odvezuje od krivde za nastali položaj ne samo Banko Slovenije, ampak tudi lastnike obeh bank, njune velike deponente, ostale poslovne banke, torej vse v krivdni verigi, razen davkoplačevalcev.”

  vprašanje, kar so evropske smernice bile, vsekakor pa je to njihova aktualna realizacija (pri cipru so bile recimo precej drugačne). jasno je namreč, da teh dveh likvidaj nikoli ne bi pričeli sami, če nas ne bi od zgoraj brcali.
  tu gre za načelno bolj pravilen vrstni red čiščenja in sicer najprej lastniki, nato obveznice, nato vloge.

  tako da ta način reševanja lastnikov ne odvezuje od krivde, ampak jim (pravilno) prvim vse pobere.

  zborjani bi lahko prečitali kotnikov članek v današnjih financah in bi vedeli nekaj več, ne pa zgolj vpili.

  oz. lahko bi vpili zgolj o tistem, kar je res težava (ne pa o vsem) – o tem, da država (in ne ostale poslovne banke) jamčijo do 100.000, ne pa vsega.

 3. Pri nas res ni nobene levice. Je le komunistična partija Slovenije v raznoraznih preoblekah (SD, PS, DL,DESUS), ki še kar naprej ropa davkoplačevalce. Vse naštete stranke so le plašč, pod katerim se skriva mafija, s koreninami iz bivše SFRJ.

  • Vsak, ki teh preprostih mahinacij te bande še vedno ne razume, je pa tu sposoben napisati svoj komentar, je navaden provokator in sovražnik Slovenije.

 4. Sklepni račun:

  Obe bančici predstavljata cca 5% slovenskega bančnega sistema.

  Likvidacija (beri: reševanje rdečih lastnikov, Factor banka = ACH (ustanovni član Foruma21 Herman Rigelnik = Forum 21 = Kučan ) naj bi nas stalo 1 milijardo

  Koliko nas bo stalo reševanje celotnega bančnega sistema?

 5. Del recepta:

  Podjetja pri banki dobijo kredite.

  Lastniki podjetij si izplačujejo visoke plače.

  Lastniki podjetij denar pa naložijo v (isto) banko.

  Podjetja gredo v stečaj.

  Banka propade.

  Država (davkoplačevalci) lastnikom izplača denar.

 6. Zanimivo, da so še vedno tabu teme konkretni vzroki bančnih izgub in kam je šel denar.

  Kdaj bodo prišli na dan konkretzni podatki in imena?

Comments are closed.